IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2020, 10:26   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cinsel Saldirida Laboratuvarda Kanitlarin Tanimlanmasi

Toplanan kanitlar, giysiler (kurban, ceset, saldirgan ve olay yerinden) kan, meni, sac, tukuruk, ter, doku, lif ve diger elementleri arastirmak icin laboratuvarda incelenir. Ilk mudahalelerden biri, kaniti titiz ve ardisIk gozlem yoluyla degerlendirmek, biyolojik noktalari bulmak icin degerlendirme ve stratejiler olusturmaktan olusan makroskopik analizdir. Biyolojik kanit ciplak gozle gorulemediginde, teknolojik yardimi kullanmak gerekir. Bu tespiti icin belirli dalga boylarina sahip adli isIk kaynaklaridir. Gunluk adli tip uygulamasinda, meni, tukuruk, idrar ve ter gibi bazi biyolojik sivilarin gizli noktalari, fluoresan ile tespit icin belirli dalga boylarina sahip isIk radyasyonunun uygulanmasini gerektirir. Lifler ve saclar alet kullanmadan gorulebilen unsurlar olmasina ragmen, arka plandaki kontrast eksIkligi, gorunurlugunu zorlastirir. Bu gibi durumlarda, buyuteclerin veya isIklarin kullanilmasi, onlari bulmalarina yardimci olabilecek golgeler olusturmaya yardimci olur.
Cinsel Saldirida Laboratuvarda Kanitlarin TanimlanmasiBir kez belirlendiginde, alandaki biyolojik kanit, sivinin yuzeyine veya destegine bagli olarak, steril suyla nemlendirilmis bezlerle alinir. Ayrica kanitin varsayimsal veya dogrulayici bir analizini gerceklestirmek icin bir kismi kesilir. Iz kanit olmasi durumunda, orijinal desteginde (tekstil) saklanmali ve sonraki denemeler icin yeterli kanit birakildigindan emin olarak analiz edilmelidir. Varsayimsal kromatik reaksiyon testlerinin uygulamalari, insan kokeninin belirlenmesi icin dogrulayici testin seciminde oryantasyon icin yararlidir.
Bazi testler yikici surecler icin biyolojik kanit miktarini dikkate almak ve korunmasi veya sonraki calismalarda daha fazla kullanmak icin gerekli onlemleri uygulamak onemlidir. Bazi adli tip laboratuvarlari sperm hucrelerini tanimlamayi amaclayan optik mikroskoplarla spermi analiz eder. Bu prosedurle ilgili tartismalar vardir, cunku numunenin bir kismi orijinal destekten ayrilmistir. Ve bu, genetik profillerin elde edilmesi icin asgari kanit olarak kabul edilmesi onemli olsa da diger analizlerin uygulanmasini zorlastirmaktadir. Ote yandan laboratuvarlar, spermatozoanin saptanmasinda duyarliligi artirmaya izin veren floresan teknikleri uygulamak icin sitolojik preparatlar icin floresan mikroskobu kullanir. Bu hucrelerin analiz edilen sivilarda varligini dogrular.

Biyolojik Kanitlardan Hucre Izolasyonu
Biyolojik hucre karisimlari, adli genetikteki en buyuk zorluklardan birini temsil eder. Prensip olarak, farkli biyolojik sivilarla bir karisima daha fazla birey katkida bulundugunda, bunlarin tek genetik profilleri, farkli hucre tiplerini ayirarak elde edilebilir. Tercihli lizis olarak epitel hucrelerinden (disi fraksiyon) spermleri (erkek fraksiyonu) ayirmak icin gelistirilmis standart DNA ekstraksiyon yontemleri vardir. Ancak bu yontemler tek kaynakli spermi birden fazla erkek donorden ayirmada yetersizdir.
Bu amaca ulasmak icin son zamanlarda modern araclarin kullanimi olmustur. Lazer mikrodiseksiyon (LMD), 40 yili askin suredir var olan bir teknolojidir. Ve bu bir mikroskobun amplifikasyon gucunu lazer teknolojisinin izin verdigi nesnelerin hassas kesimiyle birlestirir. Sadece son on yilda LMD adli tip amaciyla, ozellikle cinsel saldiri vajinal swablardan sperm hucrelerini izole etmek icin kullanilmistir.



Lazer Mikrodiseksiyon (LMD)Cinsel Saldirida Laboratuvarda Kanitlarin Tanimlanmasi
LMD’nin adli alanda kullanimi ilk olarak 2003 yilinda cinsel saldiri vakalarinin slayt smearlarindan sperm hucrelerini geri kazanmanin bir yolu olarak tanimlanmistir. LMD, morfolojik analize veya spesifik floresan boyalarla etiketlemeye dayali olarak tek tek hucrelerin secimine izin verir. Sinirli sayida hucrenin oldugu durumlarda mikroskobik sperm arastirmasi kapsamli ve uzun sureli olabilir.
Bugune kadar bu teknigin iki cesidi kaydedilmistir: lazer yakalama mikro diseksiyonu (termoplastik bir membrani eriterek hucrelerin toplanmasi) ve lazerle kesilen mikro diseksiyon (hucreleri mancinikla hasat etme). Bu tip LMD’lerin calisma prensipleri, hucrelerin tanimlanmasi, etraflarindaki destek tabakasinda temiz kesimler yapmak icin lazeri kullanmak ve yabanci kontaminasyon riskini ortadan kaldiran hucrelerin fiziksel manipulasyonunu gerektirmemektir. Azospermik veya oligospermik bir katki maddesi iceren bir karisimda hucre analizi daha zordur. Bunun nedeni, sperm hucrelerinin yoklugunda erkek ve disi hucrelerin ayirt edilemez olmasidir. Bu nedenle, spesifik floresan boyalarin kullanilmasi gereklidir.

Floresan Insitu Hibridizasyon ve Lazer Mikro Diseksiyon
LMD kullanimi, spermlerin kuyruklari olmadiginda, az sayida sperm oldugunda veya azospermik vakalarda spermlerin mikroskobik parlak alanda ayirt edilmesi zordur. Bununla birlikte, ejakulatuar kanal, uretradaki lokositler ve epitel hucreleri gibi sperm disi hucreler menide bulunabilir. Floresan in situ hibridizasyon (FISH) yontemi, hucresel karisimlarda erkek hucrelerin disilerden ayirt edilmesini saglar. DNA, X ve Y kromozomlari (floroforlarla isaretlenmis) icin DNA problari ile hibridize edilir. Daha sonra fluoresan mikroskobunda gozlemlenerek bireysel tanimlama saglar.
Cinsel Saldirida Laboratuvarda Kanitlarin TanimlanmasiFISH teknolojisi ile birlikte LMD, spermik olmayan erkek hucrelerin epitel disi hucrelerinden tanimlanmasini ve daha sonra ayrilmasini buyuk olcude gelistirebilir. Bu teknigin (LMD’li FISH), daha once ayrilmasi zor veya imkansiz olan orneklerden otozomal STR profilleri uretebildigi gosterilmistir. Ek olarak, ejakulasyon olmadan penetrasyon, dijital penetrasyon veya oral seks iceren vakalar dahil olmak uzere disi hucrelerin erkek hucrelere oraninin buyuk oldugu bircok baska ornek tipinde uygulamalari vardir. Ote yandan, epitel hucrelerinden spermlerin boyut ve sekil farkini alarak ayrilmasini iceren baska ayirma yontemleri gelistirilmistir. Bu sonuclarda karisIk genotipler verir.
Tekli sperm izolasyonu ve tespiti icin kullanilan dusuk hacimli polimeraz zincir reaksiyonu (LV-PCR), aspirasyon kilcal damarlari ve mikro akiskan cihazlar yontemleri onerilmistir. Ayrica mDip teknigi ve akisla floresanla aktiflestirilmis hucre ayrimi gibi diger yeni hucre ayirma yontemleri de onerilmistir. Immuno-etiketlemeye dayali sitometri sadece taze vajinal lavajlara uygulanabilir ve vajinal smearlara veya arsivlenmis materyallere uygulanamaz.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:16.