IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2020, 08:52   #1
Standart Albert Einstein’in Dunyayi Etkileyen Buyuk Buluslari

Teorik Fizikci ve filozof olan Albert Einstein 20. yuzyilin en etkili bilim adamlarindan biridir. Peki, Albert Einstein ne icat etti? Einstein esas olarak teorik calismalari ile bilinmektedir ve bir sey icat etmedi; buluslarindan sadece biri olan Einstein Buzdolabinin patentli oldugu daha az bilinen bir gercektir. Albert Einstein 14 Mart 1879 yilinda Almanya’nin Ulm sehrinde dogmustur. Modern fizigin babasi olarak bilinen Einstein, 1921 yilinda Teorik Fizige katkisi nedeniyle Nobel Odulu’nu almistir. Einstein buzdolabi Albert Einstein’in onemli bir bulusudur. Einstein tarafindan onerilen gorelilik teorisi, fiziksel dunya calismalarina yaptigi onemli katkilardan biridir. Icatlarinin cogu geleneksel anlamda icat olarak kabul edilmeyebilir. Einstein Buzdolabi Einstein’in tek gercek bulusudur. Icatlarinin tarihi, icatlarinin cogunun konuyla ilgili daha fazla arastirmanin temelini olusturan teorik kavramlar oldugunu gostermektedir.

Einstein Buzdolabi
Bir sogutma sistemini calistirmak veya yakit ikmali yapmak icin isiyi kullanan bir sogurma buzdolabidir. Albert Einstein bu buzdolabini eski bir ogrenci olan Leo Szilard’in yardimiyla icat etmistir. Einstein Buzdolabi, 11 Kasim 1930 yilinda patentlenmistir. Einstein ve Szilard’in bu buzdolabini gelistirmedeki ana hedefi, ev sogutma teknolojisinde iyilestirmeler yapmakti. Buzdolabi muhrunun kirilmasi sonucu meydana gelen bir kaza haberi, Einstein ve Szilard’a o gunlerde kullanilan teknolojiye guvenli bir alternatif bulma konusunda ilham vermistir ve bununla birlikte Einstein Buzdolabi’nin ozelligi, hareketli parca icermemesidir.



Nukleer Fizik Teorik Calismalarina Katki
Einstein’in atom bombasinin icadina dogrudan katildigi soylenemez. Einstein tarafindan formule edilen e = mc² denklemi, bu nukleer silahin gelistirilmesinde merkezi bir rol oynamistir. Ancak Einstein’in atom bombasini gelistiren ekibin bir uyesi olmadigini belirtmek gerekir. Aslinda, ABD Baskani Roosevelt’e, istilaci Almanlar bunu yapmaya tesebbus etmeden once bir atom bombasi kurmaya cagirdigini yazmisti. Bununla birlikte, ABD tarafindan Japonya’da Hirosima’da kitle imha ve kan dokulmesine neden olan atom bombasi kullanimini kinamistir. E = mc² denklemine gore, kutle ve enerji bir dereceye kadar degistirilebilmektedir. E = mc² bu denklem asagidaki degiskenlerden ve sabitlerden olusmaktadir.
• ‘E’ enerjiyi ifade etmektedir
• ‘m’ kutle
• ‘c’ sabit, isIk hizidir.

Ozel Gorelilik Teorisi
Bu teori, elektromanyetik alan yasalarini klasIk mekanigin yasalariyla uzlastirma cabasiyla Albert Einstein tarafindan gelistirilmistir. 1905 yilinda Einstein, Hareket Eden Vucutlarin Elektrodinamigi Uzerine baslikli bir makalede ozel gorelilik teorisini sunmustur. Verilen iki temel kavram bu teorinin ozunu olusturmaktadir ve bu kavramlar asagidaki gibidir:
• ~ Ilk konsepte gore, muntazam hareket her zaman gorecelidir.
• ~ Ikinci konsepte gore ‘dinlenme durumu’ tanimlanamaz – bu durum mutlak olmadigi anlamina gelir.

Genel Gorelilik Teorisi
Gorelilik Kurami uzerine yapilan arastirma Albert Einstein’in buyuk basarilari arasindaydi. Einstein’in sundugu varsayim, Genel Gorelilik Teorisi ile ilgili aciklama dizisinde ilkti. Bu baglamda, Einstein tarafindan ortaya konan onemli bir varsayim su sekilde ifade edilmektedir: yercekimi alanlari referans cercevesinin ivmelerine esittir. Bu postula, asagidaki ornek yardimiyla detaylandirilabilmektedir. Bir asansordeki (inen) insanlar hangi kuvvetin (yercekimi kuvveti veya asansorun hizlanmasi) hareketlerini yonettigini tam olarak anlayamazlar.
Einstein, Newton’un yercekimi cekme teorisine, elmanin sadece yercekimi nedeniyle yere dusmedigini, dunyanin yorungesinin kumasinda yaptigi gocuk nedeniyle asteroitleri ve diger uzay nesnelerini cektigini belirterek eklemistir. Boylece bize teknolojik avantajlari icin kullanabilecek yorungedeki uydular icin park yeri olarak avantaja guc vermektedir. Ayrica erkekleri aya goturmek ve aydan almak icin de kullanilmistir.

Fotoelektrik Etki
Fotoelektrik etki konusundaki makalelerinden birinde Einstein, isigin parcaciklardan olustugunu belirtmistir. Ayrica bu makalede bu hafif parcaciklarin (fotonlar) enerji icerdigini de belirtmistir. Fotonlarda bulunan enerji, radyasyon frekansi ile dogru orantilidir. Daha once, bilim adamlari tarafindan isigin dalgalar seklinde seyahat ettigi varsayilmistir. Einstein tarafindan yapilan calismalar ve yaptigi kesifler fizigin bazi temel kavramlarinin anlasilmasina yardimci olmustur. Aslinda, kuantum kavrami fizik arastirmalarinda devrim yaratmistir. 1921 yilinda Albert Einstein, fotoelektrik etki konusundaki arastirmasindan dolayi Nobel Odulu’ne layik gorulmustur. Enerji ve radyasyon frekansi arasindaki iliski, formul yardimi ile asagida verilmistir.
E = h bu formulde,
• ‘E’ enerji anlamina gelir
• ‘h’ sembolu, Planck’in sabit

Einstein’in Brownian Hareketi’ni Aciklamasi
1827 yilinda Ingiltere’den bir botanikci olan Robert Brown, suda asili duran polen tanelerinin rastgele, ajite bir hareketini gozlemlemistir. O zaman, bu tur hareketin arkasindaki nedeni aciklayamamistir. 1905 yilinda Albert Einstein, asili parcaciklarin bu tur rastgele hareketleri hakkinda bir aciklama yapmistir. Einstein’a gore, bir sivi icinde asili duran mikroskopik olarak gorunur cisimlerin rastgele hareketlerinden termal molekuler hareketler sorumlu oldugudur.
Bose-Einstein Kondensati (BEC)
Bose-Einstein kondensati 1924 yilinda Albert Einstein tarafindan tahmin edilmistir. Bose-Einstein Kondensati (BEC), ayri atomlarin – 459,67 ° F sicakliga sogutulduklarinda birlesmeleri sonucu olusan bir varliktir. – 273.15 ° C. Einstein, BEC’yi Hintli bir bilim adami olan Satyendra Nath Bose tarafindan saglanan kuantum formulasyonlar temelinde tahmin etmistir. Ancak 1995 yilinda BEC ilk kez yapilmistir. Eric Cornell ve Carl Wieman BEC yapiminda onemli bir rol oynamislardir.



Einstein’in Gokyuzunun Mavi Renk Olduguna Dair Aciklamasi
Gunesten cikan isigin sacilmasi olgusu, gokyuzunun arkasindaki mavi renkte gorunen nedendir. Isigin elektromanyetik alani, isIkla temas eden molekullerde elektrik dipol momentlerini induklemekten sorumludur. Albert Einstein, atmosferdeki molekullerin neden oldugu isigin sacilmasi fenomeni hakkinda ayrintili bir aciklama yapmistir. Albert Einstein, zamaninin en buyuk bilim adamlarindan biriydi. Ancak, okul gunlerinde bir butun olarak ogrenme ve egitim konusunda hevesli degilmis. O gunlerde kullanilan kati ogretim tekniklerini ve yontemlerini begenmemistir ve bu ogretim yontemleri hicbir sekilde ogrenme surecine olan ilgisini artirmaya yardimci olmamistir. Einstein’in akademik performansi ogretmenleri tarafindan ortalama olarak kabul edilmistir.
Bununla birlikte, Einstein’in merakli dogasi ve karmasIk matematiksel kavramlari yardim almadan anlama yetenegi, olaganustu yeteneginin isaretleridir. Kendi kendine calisma ile 12 yasinda Oklid geometrisini ogrenebilmistir. Cocukluk gunlerinde Einstein, matematik problemlerini mutlu bir sekilde cozerek kalabalik bir odada oturmustur. Albert Einstein’in ilk isi Isvicre Patent Ofisinde (Bern) bir Patent Gorevlisiymis. Albert Einstein’in icatlari ve teorileri, 20. yuzyilin bilim adamlarina cok yardimci olmustur. Onerdigi gorelilik teorisi, bilimsel gelisim tarihindeki onemli kilometre taslarindan biri olarak dusunule bilmektedir.
Albert Einstein fizik alanindaki parlak katkilariyla bilinmektedir ve ozellikle gorelilik teorisi ile unludur. Albert Einstein’in basarilari cok ve cesitlidir. Bunlar, evrenin gizemlerinin kesiflerinden, komunizm korkusunun yaygin oldugu bir donemde baris ve ifade ozgurlugunun destekleyicisi olmaya kadar uzanmaktadir. Albert Einstein’a sIk sIk atom bombasinin babasi denmektedir ve icadindan sorumlu tutulmaktadir, ancak tarihsel olarak bu dogru degildir ve bu gercek duz olmalidir. Bu yondeki tek itme, Baskan Franklin D.Roosevelt’e, ABD’yi Almanlarin yapmadan once atom bombasini insa etmeye tesvik ettigi bir mektup olmustur. Bunu sadece yapmistir, cunku basarabilecekleri bir noktada olduklarini dusunmustur. Daha sonra basaramayacaklarini bilseydi Baskan’a hicbir sey soylemeyecegini soylemistir.
Her neyse, herkes Ikinci Dunya Savasi sirasinda Hirosima ve Nagazaki’deki atom bombasinin neden oldugu tahribati ve yikimi bilmektedir. Bu buyuk ama tehlikeli icadin disinda Albert Einstein’in bircok basarisi bulunmaktadir. Onun buyuk basarilari, gunumuz bilim insanlarina evreni hakkinda, insanlari uzaya goturmeye, dunya ile yakin gunesin ve milyonlarca mil uzakliktaki yildizlar hakkinda daha fazla bilgi edinmeye yardimci olacak yeterli bilgiler vermistir.
Bunlar sadece Albert Einstein’in buyuk basarilaridir. II. Dunya Savasi sirasinda, Japonya’ya (hemen pisman oldugu) atom bombasini dusurme fikri uzerinde bir etkisi oldugu soylenmistir. Ayrica Israil devletini tesvik etmede etkili olmus, nefret ve irkcilik doneminde dusunce ve ozgurluk ozgurlugunu aktif olarak desteklemistir. Bu buyuk adam bilimsel arastirmaya aktif olarak katilmistir, gelecekteki arastirmacilar ve bilim adamlari icin uzay, isIk ve zaman olaylarini aciklamak icin bircok kapi acmistir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:18.