IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Nisan 2020, 11:45   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hovannes Adamian Kimdir?

Adamian bir Ermeni tuccar ve benzinligi olan bir is adaminin ailesinde dogdu. 1897’de Baku’de egitimini tamamladi. Zurih ve Berlin universitelerinde okudu. Ilk olarak Zurih Universitesi kimya bolumunden mezun oldu ve 1901’de Berlin Universitesi’nden elektrik muhendisi derecesini aldi. O yillarda, ilk buluslarini yaptigi bir laboratuvar kurdu. Daha sonra Isvicre’ye tasindi. Siyah beyaz ve sonra renkli televizyon sistemleri tasarladi. M. Le Blanc ve P. Nipkov gibi diger renkli televizyon kuruculari tarafindan teorik calismalar gelistiren Adamian, dunyada renkli televizyonda pratik sonuclar elde eden ve renkli televizyon transferleri gerceklestiren ilk kisi oldu. 20’den fazla icadin yaraticisiydi.

Azerbaycan’in Baku sehrinde dogan Adamian, egitimine Fransa, Isvicre ve Almanya’da devam etmek icin Avrupa’ya tasindi. Orada muhendis olarak calisti ve daha sonra icatlari uzerinde calismaya basladi.



Adamian’in renkli televizyon teknolojisinin gelisimine yaptigi baslica katki, uc renk ilkesiydi.

Maurice Le Blanc, televizyonda bir renk sistemi icin ilk teklifi, 1880 gibi erken bir yilda detay olmadan yapmisti ve Polonyali mucit, 1897’de tarif ettigi gibi calisamayan renkli bir televizyon sisteminin patentini almisti. Adamian, renkli goruntuleri kabloyla 600 kilometre (373 mil) mesafeden yayinlamak icin ilk girisimde bulundu ve ilk televizyon projesini 31 Mart 1908’de Almanya’da ve 1 Nisan 1908’de Buyuk Britanya’da patentledi. Iki yil sonra Fransa’da ve Rusya’da patentini aldi.

1913’un sonlarinda Ermeni muhendis, 1924’ten Sovyetler Birligi’nin cokusune kadar Leningrad olarak adlandirilan Rusya’nin St. Petersburg sehrine tasindi. Kendi yontemiyle bir laboratuvar olusturdu ve bilimsel deneylerine devam etti. 1920’de soyle yazdi: “Sadece burada yaratici calismanin mutlulugunu hissettim ve simdi aci cektigim tum ozellige ragmen sevgi dileklerimle mutlu ve memnunum; Soguk bir odada calisiyorum ve sIk sIk uzaktan su getirmeye zorlaniyorum. ”

Yirmi yillik arastirmasi bes yil sonra meyve verdi. Subat 1925’te surekli renkli televizyon sistemi icin ilk projeyi sundu ve Erivan Devlet Universitesi’nde olusturulan ozel bir laboratuvarda gosteri yapti. Burada isimleri televizyoncu olan ozel bir komite huzurunda“Herades” adli uc renkli bir yayin uretti ve isletti. Bir sonraki ekranda laboratuvardan aktarilan bir dizi renkli figur ve deseni gostermeyi basardi. Uc renkli ilkesi, 1928’de Londra’da gosterilen ilk deneysel renkli televizyonun temeliydi.

Adamian, Leningrad’da 12 Eylul 1932’de 53 yasinda karaciger kanserinden oldu. Yerel Ermeni mezarligina gomuldu ve kalintilari Erivan’a getirildi ve 1970 yilinda unlu Ermenilerin Pantheon’unda yeniden gomuldu.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:45.