IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Nisan 2020, 12:33   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hugo Gernsback Kimdir?

Hugo Gernsback (16.08.1884-19.08.1967) Luksemburg kokenli Amerikali mucittir. Kenidisi ayni zamanda, yazar, editor ve dergi yayincisi, olarak da bilinmektedir. Ilk bilinen bilimkurgu dergilerinin atasidir. Normalde bir yazar olmasa da, yayinci olarak ture katkisi o kadar onemliydi ki, HG Wells ve Jules Verne romancilari ile birlikte bazen “Bilim Kurgu Babasi” olarak adlandiriliyor. Onuruna, Dunya Bilim Kurgu Kongresi’nde verilen yillik oduller ” Hugos ” ismiyle tanimlaniyor.

Kisisel Hayati
Gernsback 1884 yilinda Luksemburg’da dogdu. Annesinin adi, Berta (Durlacher) ve babasinin adi da Moritz Gernsbacher dir. Ailesi Yahudi idi. Gernsback 1904’te Amerika BirlesIk Devletleri’ne goc etti ve sonra Amerika vatandasi oldu . Uc kez evlendi: 1906’da Rose Harvey, 1921’de Dorothy Kantrowitz ve 1951’de Mary Hancher. 1925’te New York’taki Roosevelt Hotel’in 18. katindan yayinlanan WRNY radyo istasyonunu kurdu. 1928’de WRNY ilk televizyonlarin bazilarini yayinladi. Gosteri sirasinda ses durdu ve her sanatci ekranda el salladi veya egildi. Ses kaldigi yerden devam etti. Bu yuzden Gernsback, amator radyolarda da oncu olarak kabul edilir.



Bilim kurgu yaratmaya yardimci olmadan once, Gernsback elektronik endustrisinde bir girisimciydi, Avrupa’dan ABD’ye radyo parcalari ithal ediyor ve amator “kablosuz” u yayginlastirmaya yardimci oluyordu. Nisan 1908’de dunyanin hem elektronik hem de radyo ile ilgili ilk dergisi Modern Electrics’i kurdu . Derginin kapaginin bir katalog oldugunu belirtirken, cogu tarihci, dergi olarak nitelendirilen makaleler, ozellikler ve arsa cizgileri icerdigini belirtiyor.

Himayesinde, Ocak 1909’da, bir yil icinde 10.000 uyesi bulunan Amerika Kablosuz Birligi’ni kurdu . 1912’de Gernsback, ABD’de 400.000 kisinin amator radyoya karistigini tahmin ettigini soyledi. 1913 yilinda 1920’de Bilim ve Bulus olan benzer bir dergi olan The Electrical Experimenter dergisini kurdu . Bu dergilerde, 12 ay boyunca yonettigi Ralph 124C 41+ romani da dahil olmak uzere bilim gazeteciliginin yaninda bilimsel kurgu oykulerini de dahil etmeye basladi.
19 Agustos 1967’de New York’ta Roosevelt Hastanesi’nde (2020 itibariyle Bati Sina Dagi) oldu.

Bilim Kurgu
Gernsback, ilk bilim dergisi Amazing Stories’i kurarak 1926’da modern bilim kurgu turu icin bir forum sagladi . Nisan ayindaki acilis meselesi, tek sayfalik bir dergi ve Poe , Verne ve Wells tarafindan ucu on yasindan kucuk olmak uzere alti oykunun yeniden yayinlanmasini iceriyordu . Cocukken Percival Lowell’in calismalarinin bir cevirisini okuduktan sonra kavramla ilgilendigini soyledi. Mukemmel bir bilim kurgu hikayesi fikri “yuzde 25 bilim ile ic ice yuzde 75 edebiyat” idi. Bilim Kurgu Ligi ve dergilerine mektup yazan kisilerin adreslerini yayinlayarak, ayni zamanda bilim kurgu fandomunu baslatmada onemli bir rol oynadi. Taraftarlar orgutlenmeye basladilar ve bir hareket, sosyal bir guc olarak kendilerini fark ettiler; bu muhtemelen turun sonraki tarihi icin belirleyiciydi. “Bilim kurgu” terimini de yaratti, ancak Gernsback “bilim” terimini tercih etti.

1929’da iflas davasi sonrasinda ilk dergilerinin sahipligini kaybetti . Bu surecin gercek olup olmadigi, yayinci Bernarr Macfadden tarafindan manipule edildigi veya baska bir sirket kurmak icin bir Gernsback semasi olup olmadigi konusunda bazi tartismalar vardi . Amazing Stories’in kontrolunu kaybettikten sonra, Gensback Bilim Wonder Hikayeler ve Hava Wonder Hikayeleri isimli iki yeni bilim kurgu dergisini, kurdu. Bir yil sonra, Depresyon donemi mali sIkintilari nedeniyle ikisi Gernsback’in 1936 yilina kadar yayinlamaya devam etti, daha sonra Wonder Stories ile birlestirildi ve heyecan verici yayinlara satildi ve yeniden adlandirildi. Heyecan verici Harika Hikayeler ile Gernsback 1952-53’te Science-Fiction Plus ile geri dondu.

Gernsback, keskin (ve bazen golgeli) is uygulamalari, ve yazarlarina son derece dusuk ucretler odemesi veya hic odememesi ile dikkat cekti . HP Lovecraft ve Clark Ashton Smith ona “Sican Hugo” adini verdiler.



Radyo Elektronigi ve Yayinciliga Etkisi
Gernsback, cogunlukla yayinci olarak gosterdigi cabalarla yayinlarin erkenden buyumesine onemli katkilarda bulundu. Modern Electrics ve Electrical Experimenter ile radyo icin ozel yayinlar endustrisine katki saglamis oldu. Daha sonra ve daha etkili bir sekilde, radyo yayinciliginin bicimlendirici yillarinda radyo dergileri arasinda en buyuk okuyucu kitlesine sahip olacak Radio News’i yayinladi . Radio News’i 1929’a kadar duzenledi. Kisa bir sure John F. Rider’i editor olarak ise aldi. Rider, ABD Ordusu Sinyal Kolordusu ile calisan eski bir muhendis ve Alfred H. Grebe icin bir radyo muhendisi ve radyo ureticisiydi. Ancak Rider yakinda Gernsback’ten ayrilacak ve 1931 civarinda New York’taki kendi yayin sirketi John F. Rider Publisher’i kuracakti.

1925 yilinda baslayan, kapaginda, radyo istasyonun cagri mektuplari isimli WRNY dergisiyle radyoculugun cikarlarini destekledi. Ayrica telsizin inovasyonu ve duzenlenmesinde gelecekteki yonelimleri savundu. Dergi, 1920’lerin radyo dinleyicilerini teknolojiyi gelistirmek icin kendilerini denemeye tesvik eden bircok cizim ve sema iceriyordu. WRN, cesitli radyo icatlarinin degerli olup olmadigini gormek icin sIklikla laboratuvar olarak kullanildi.

Televizyon hakkinda yayinlanan makaleler, radyo istasyonu, Agustos 1928’de deneysel televizyon alicilarina resim gondermek icin kullanildiginda da bu sekilde test edildi. WRNY yalnizca bir kanalda yayinlaniyordu. Bununla birlikte, teknoloji, her ikisini de ayni anda gondermek yerine birbiri ardina goruntu ve ses gondermeyi gerektiriyordu. Bu tur deneyler pahaliydi, sonunda Gernsback’in Experimenter Publishing Company’nin 1929’da iflas etmesine katkida bulundu. WRNY, havacilik hava durumu raporlarini ve ilgili ozellik programlarini yayinlamak icin yari zamanli tutan Havacilik Radyosu’na satildi. 1934 yilinda ayni frekansi paylasan diger istasyonlarla birlikte Metro-Goldwyn-Mayer tarafindan satin alindi ve sirketin WHN’sinde birlestirildi.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:52.