IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Mayıs 2020, 10:50   #1
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Doğru Gübreleme Nasıl Yapılır? Gübre Etiketi Nasıl Okunur?

Doğru Gübreleme Nasıl Yapılır? Gübre Etiketi Nasıl Okunur?

Doğru Gübreleme Nasıl Yapılır? Gübre Etiketi Nasıl Okunur?
Doğru gübreleme nasıl yapılır öğrenerek, bitkilerinizin sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz. Gübre etiketlerini doğru okumak size avantaj sağlayacak.

Paketteki ana aktif bileşenlerin yüzdelerini anlayın: NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) her gübre etiketinde en bol bulunan 3 bileşendir. Ve bu bileşenleri etikette üç sayı olarak göreceksiniz. Örneğin; 30-10-10 / 10-5-5 / 21-0-0 gibi. Peki, rakamlar ne anlama geliyor ve sizin hangi formüle ihtiyacınız var? İlk örnek, 30-10-10, 100 kiloluk bir gübre paketiniz varsa o pakette 30 kilo kullanılabilir azot, 10 kilo kullanılabilir fosfor ve 10 kilo kullanılabilir potasyum (potas) olacağı anlamına gelir. Kalan 50 pound atıl veya inaktif maddelerden olur
Her bir maddenin ne için kullanıldığını bilin:
Azot (N), bitkilerde kök gelişimi, bitki boyu, gövde kalınlığı, yaprak sayısı ve iriliği, dal sayısı, kalınlığı ve uzunluğu, sürgün ve meyve/dane gelişimine doğrudan etkiler.

Fosfor (P)
, bitkide kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sistemi meydana getirir. Eşzamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder, dane ve meyve tutumunu arttırır. İri ve dolgun meyve oluşmasını sağlar. Bitkilerin kuraklığa ve hastalıklara karşı dayanımını arttırır. Generatif gelişmeyi hızlandırarak erken hasat imkânını sağlar. Fosfor eksikliğinde bitkilerde yavaş, cılız ve bodur büyüme gözlenir. Yaprak gelişimi azalır ve erken zamanda dökülür.

Potasyum (K), bitkilerde yeşil aksamın dayanıklılığı ve ürün kalitesi üzerine doğrudan etkilidir. Bunun yanı sıra bitkinin su kullanım etkinliğini artırır ve kurak koşullarda su stresine dayanma süresini uzatır. Olumsuz iklim koşullarına, hastalık etmenlerine, zararlılara karşı dayanıklı bitkiler yetiştirebilmek için bitkilerin ihtiyaç duydukları dönemlerde potasyum ihtiyaçları karşılanmalıdır. Dane ve meyvelerin yeterli iriliğe, dolgunluğa, sertliğe ve renge sahip olması için potasyum gerekli bir besin maddesidir.

Örneğin bir çimi yeşile dönüştürmek ve büyümesini sağlamak için 21-0-0, gitmenin en hızlı ve en ucuz yoludur. Ancak, kuraklığa daha dayanıklı, sağlıklı bir çimleri teşvik etmek için köklerin de iyi gelişmesini isterseniz bu durumda 10-6-4 gibi genel amaçlı bir çim gübresi, gerçekten sağlıklı bir çim elde etmek için çok daha iyi bir besleme şekli olacaktır. Bu içerik de ilginizi çekebilir.

Bitkilerin farklı ihtiyaçları olduğunu unutmayın, her bir bitki için gübrelemeye dair kaynakları araştırın. Gübre satın alırken NPK yüzdeleri kararlarınıza yardımcı olacaktır.
Unutmayın; Azot = Yeşil / Büyüme, Fosfor ve Potasyum = Meyve / Çiçek / Kökler için gereklidir.

alıntı
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:20.