IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Ocak 2023, 01:26   #1
Standart Saksıda Zeytin Ağacı Yetiştirmenin Sırrı

Evinizin içinde klasik ev çiceklerinden sıkılmış ve değişiklik arayabilirsiniz. Veya bahçeniz olmadığı için çok sevdiğiniz zeytin ağaçını yetiştiremiyor olabilirsiniz. Üzülmeyin, zeytin ağacını evinizde saksı içinde yetiştirmeniz mümkün. Taze zeytinlere sahip olacağınız gibi evinize farklı bir cazibe ve çok fazla stil katacaktır. Rengarenk görüntüsüne rağmen zeytin ağaçları, kapalı ortamda gerçekten başarılı olmak için biraz düzenli bakım gerektirir. İşte bilmeniz gereken her şey:
Tam boy bir zeytin ağacı muhtemelen evde iyi olmayacaktır. Bunun yerine, bodur türleri seçmek daha iyi olacaktır. Unutmayın zeytin ağacını her zaman istediğiniz boyutlarda budama yapabilirsiniz. Budama yapılıp kesildiklerinde harika görünecektir. Ev içinde yetiştireceksiniz budamayı kesinlikle ihmal etmeyin





Yeterli Güneş Görsün
Saksıda yetişecek olan zeytin ağaçları, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bunun için evde en çok güneş alan yere yerleştirilmesi gerekir. Düşük ışıklı bir bitki değildirler. Evinizin güneye bakan bir bölümü varsa zeytin ağacı icin için ideal olabilir. Bunun için günde altı saat kadar ışık görmesi yeterlidir. Yaz aylarında balkona taşıyabilirsiniz.


Fazla Su Tutmayın
Birçok ağaç gibi zeytin ağaçlarının da düzenli sulamaya ihtiyacı yoktur. Genellikle kuru iklimlerde yetişir. Fakat derinden sulanmaktan hoşlanırlar. Bunun için toprağına dikkat edin. Suya ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz zaman su verin. Özellikle kış aylarında çok daha az su verin. Neme de ihtiyacı yoktur.


Uygun Toprak ve Yeterli Drenaj Olduğundan Emin Olun
Bitkilerini iyi sulanmaya özen gösterebilirken, dikkate almadığınız bir şey, bitkilerinizin yeterli drenaj olup olmadığıdır. Zeytin ağaçlarının drenaj delikleri olan büyük bir kapta tutulması esastır ve bu tür bir bitki için kumlu bir saksı toprağı daha iyidir. Daha iyi drenaj için potanın altına çakıl taşlarını koymayı düşünün veya aşırı suyun sızmasına izin vermek için potu yükseltilmiş olarak tutun.


Gübreleyin
Az bakım gerektirmeyen bir çok ev bitkisi gübreye ihtiyaç duymaz. Ancak zeytin ağaçları yılda iki kez döllenmelidir. Basit bir bitki tohum gübresi kullanabilirsiniz, bu da bitkiye ihtiyaç duyduğu fakat sudan kendiliğinden alamayacağı bazı besin maddelerini verecektir. Döllenme olmazsa ağaçınız zeytin vermeyecektir. Gübre baharda çicek açmasına yardımcı olur.


Zararlıları Dikkat Edin
Zeytin ağaçları, küçük bitki saplarından su emen küçük böceklerin istilasına uğrayabilir. Sarı-kahverengi olan ve genellikle grup halinde bulunan bu zararlılarla zeytin ağacınıza göz kulak olun. Eğer bir şeyler bulursanız, panik yapmayın; doğal bir sabunla bu böceklerden kurtulabilirsiniz. Açık hava çeşitleri toksik olabileceğinden, evinizin içinde size zararlı olabilecek bir ilaç kullanmayın.



Alıntı
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:43.