IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By BerduŞ
  • 1 Post By ZeyNa


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Ocak 2023, 05:15   #1
Post Çocuklar Üzerinde Görülen Son Salgın : "Domates Gribi" Nedir? Belirtileri Nelerdir?


Çocuklar Üzerinde Görülen Son Salgın : "Domates Gribi" Nedir? Belirtileri Nelerdir?


Koronavirüs ve maymun çiçeği etkisini devam ettirirken, yeni bir virüs daha tepsit edildi. Domates gribi belirtileri ve tedavisi hakkında detaylar merak ediliyor. Koronavirüs ve maymun çiçeği virüsünün ardında Hindistan'ın bazı bölgelerinde görülen bu rahatsızlık tedirginliğe neden oldu. Bulaşıcı olan domates gribi daha çok çocuklarda görülüyor ve ciltte ortaya çıkıyor.

Çocuklar Üzerinde Görülen Son Salgın : "Domates Gribi" Nedir? Belirtileri Nelerdir?

DOMATES GRİBİ NEDİR?
Domates gribi, beş yaşın altındaki çocuklarda ortaya çıkan viral bir hastalıktır. Tomato flu veya Tomato fever isimleriyle de bilinir. 6 Mayıs 2022 tarihinde ilk defa Kollam-Kerala'da tanımlandı. 5 yaşından küçük 82'den fazla çocukda saptandığı bildirilmiştir. Domates gribi virüsü, solunum yoluyla insandan insana bulaşır. Genellikle küçük çocuklarda hastalık bulguları ortaya çıkmasına rağmen yetişkinlerde de görülebilir. Bu hastalığa Domates gribi isminin verilme sebebi, hastalığın en belirgin bulgusunun deride ortaya çıkan ve domates büyüklüğüne ulaşabilen kabarcıklar olmasıdır. Domatese dokunmakla veya domates yeme ile bulaşan bir hastalık değildir. Belirtileri El, Ayak ve Ağız Hastalığı ve Maymun Çiçeği virüsü ile benzer olması nedeniyle bu hastalıkla karışmaması için Domates gribi ismi kullanılır.

Domates ateşi adıyla da bilinen Domates gribi hastalığı, ciltte özellikle el, ayak ve kalça bölgelerinde içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Diğer bulguları arasında ateş, halsizlik, kızarıklık, eklem ağrıları bulunabilir. Özellikle küçük çocuklar arasında direkt temas yoluyla bulaşır. Domates gribi, 1 ve 5 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla görülmesine rağmen bağışıklığı düşük olan yetişkin bireylerde de ortaya çıkabilir. Hastalığın özgün bir tedavisi yoktur, ancak ortaya çıkan ağrı, ateş gibi belirtileri hafifleten tedaviler uygulanabilir. Domates gribi kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle hızla yayılabilir. Bu nedenle kişilerin ve ülkelerin virüsün yayılmasını engellemek amacıyla karantina kurallarına dikkat etmeleri gerekir. Salgın hastalıklarda karantina şartları uygulanabilir.


DOMATES GRİBİ BLİRTİLERİ NELER?
Domates gribinin en belirgin semptomu ciltte görülen büyük ve kırmızı kabarcıklar olmasıdır.

Bunun dışında domates gribi belirtileri şu şekilde sıralanabilir :

* Çoğunlukla el, ayak ve kalça derisinde ortaya çıkan, domates büyüklüğüne ulaşabilen kırmızı, içi sıvı dolu ve ağrılı kabarcıklar (Domates gribinin en belirgin bulgusudur.)
* Yüksek ateş
* Yorgunluk
* Vücut ağrıları
* Şiddetli eklem ağrıları
* Ciltte döküntü
* Mide bulantısı / Kusma / İshal
* Eklemlerde şişlik


Domates gribi belirtileri Dang Humması, Chikungunya, Zika virüsü, Zona hastalığı ve uçuk gibi hastalıklar ile benzerlik gösterebilir. Ayrıca diğer bulaşıcı çocukluk hastalıklarıyla karıştırılabilir. Domates gribi virüsünün diğer virüslerden ayrılması için bu bulgulara sahip hastalara moleküler testler ve kan testlerinin yapılması gerekir. Kesin tanı sayesinde Domates gribinin yaygınlığı belirlenebilir.

DOMATES GRİBİ VİRÜSÜ BULAŞICI MIDIR?
Tüm gribal enfeksiyonlarda olduğu gibi Domates gribi de bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye temas yoluyla bulaşabilir. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda grip hastalıklarının bulaşma oranı yüksek olduğu için 1 ile 5 yaş grubu çocuklarda bu hastalığın bulaşma riski fazla olabilir. Domates gribi nedenleri arasında enfekte kişiyle direkt temas ve hijyen kurallarına önem vermemek yer alır. Kişisel eşyaların ortak kullanımı, Domates gribi belirtileri yaşayan kişilere dokunmak, öpüşmek hastalığın bulaşma riskini artırabilir. Çoğunlukla çocuklarda görülen bir salgın olmasına rağmen eğer korunma önlemleri alınmazsa yetişkinlere de yayılma ihtimali olabilir.

DOMATES GRİBİ VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI :
Domates gribi viral bir hastalık olduğu için kolay ve hızlı bir şekilde yayılabilir. Temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Bu nedenle hasta çocuğun bir süre başkalarından uzak durması ve kişisel eşyalarının başka kişiler tarafından kullanılmaması önemlidir. Bu virüse karşı koruyuculuk sağlayan ilaç veya aşı henüz yoktur. Domates gribinden korunmak için toplum bilinci artırılmalı, insanlar kendilerini virüse karşı korumalıdır. Bu hastalık için, vücutta domates büyüklüğüne ulaşabilen boyutta kırmızı kabarcıklar görülebilmesi nedeniyle Domates gribi ismi kullanılır. Gerçek anlamla domatesle bulaşan bir hastalık değildir. Bu nedenle domatese dokunmamak ya da domates yememek kişiyi hastalıktan korumaz.
Domates gribi virüsünden korunma yolları arasında şunlar vardır :

- Oyuncak, kıyafet, nevresim gibi kişisel eşyalar sıkça temizlenmeli ve başkaları tarafından kullanılmamalıdır.
- Domates gribi virüsü taşıyan veya taşıdığından şüphelenilen kişilerle yakın temas kurulmamalıdır.
- Kapalı alanlarda sosyal mesafe kurallarına uyulmalıdır.
- Temiz olmayan yüzeylere dokunulmamalı ve bu yüzeyler dezenfekte edilmelidir.
- Eller sık sık su ve sabunla yıkanmalıdır.
- Hijyen kurallarına uyulmalıdır.
- Güvenli cinsel ilişki için kondom kullanılmalıdır.
- Bol bol su tüketilmeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Kemoterapi, kortizon gibi bağışıklık sistemini zayıflatan tedavi gören kişiler topluluk içerisinde kişisel koruyucu ekipmanlar kullanmalıdır.


[ Alıntıdır ]
________________


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 23 Ocak 2023, 05:38   #2
Standart

Vay anasını arkadaş daha neler göreceğiz bakalım..

________________

Vazgeçilmez değilim, değilsin , değilsiniz...
 
Alt 23 Ocak 2023, 06:55   #3
Standart

Bunu da yeni duydum, böyle grip mi olur?

 
Alt 20 Şubat 2023, 04:42   #4
Standart

domates demi cikmis Yallaaa

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:56.