IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Ocak 2023, 02:39   #1
Post Çocuklarda Wilms tümörü (Nefroblastom) nedir?


Çocuklarda Wilms tümörü (Nefroblastom) nedir?


Nefroblastom olarak da bilinen Wilms tümörü, çocukluk çağında ortaya çıkan kötü huylu bir böbrek tümörüdür. Nadir görülmekle birlikte çocukluk çağında böbreklerde oluşan tümörlerin büyük bir bölümü Wilms tümörüdür. Wilms tümörü (Nefroblastom) daha çok 3-5 yaş aralıklarında görülmekle birlikte, daha erken veya daha geç yaşlarda da kendini gösterebilmektedir. Genellikle karın bölgesinde şişlik ve kitle hissi belirtileri ile ortaya çıkan Wilms tümörü (Nefroblastom) tek böbrekte olabidliği gibi, her iki böbrekte de görülebilmektedir.

Çocuklarda Wilms tümörü (Nefroblastom) nedir?

{ Wilms tümöründe epitelyal komponentlerin mikroskopik görüntüsü }

WİLMS TÜMÖRÜ (NEFROBLASTOM) NELERDİR?
Wilms tümörü çocuklarda en sık görülen böbrek kanseri türüdür. Wilms tümörü (Nefroblastom) genellikle tek böbrekte görülür. Ancak nadir de olsa her iki böbrekte de ortaya çıkabilmektedir. Son yıllarda tedavi başarısında en fazla gelişme gösteren kanser türlerinden birisi olan Wilms tümörü (Nefroblastom) genellikle şişlik ve kitli hissi belirtileri vermektedir.

WİLMS TÜMÖRÜ (NEFROBLASTOM) NEDENLERİ NELERDİR?
Wilms Tümörü (Nefroblastom) nedeni net olarak belli değildir. Ancak genetik faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Doğum kusuru sendromları çocuklarda Wilms tümörü görülme riskini artırabilmektedir. Wilms Tümörü (Nefroblastom) nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte risk faktörleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

Ailede Wilms tümörü öyküsü: Ailede Wilms tümörü (Nefroblastom) geçmişinin bulunması risk faktörlerini artıran nedenler arasındadır.
Yaş : Çocuklarda Wilms tümörü daha çok 3-5 yaşları arasında görülmektedir. Wilms Tümörü (Nefroblastom) bu yaşlardan önce ya da sonra da ortaya çıkabilmektedir.
Cinsiyet : Wilms Tümörü (Nefroblastom) her iki cinsiyette de görülmekle birlikte kız çocuklarında ortaya çıkma oranı erkeklere göre daha fazladır.
Irk : Wilms Tümörü (Nefroblastom) Afrika kökenli çocuklarda daha fazla görülmektedir.
İnmemiş testis, peygamber sünneti olarak bilinen hipospadias, gözün renkli bölgesinin tamamen veya kısmen yokluğu (aniridia) gibi doğum kusurları da Wilms Tümörü (Nefroblastom) riskini artıran faktörler arasındadır.


WİLMS TÜMÖRÜ (NEFROBLASTOM) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Wilms Tümörü (Nefroblastom) belirtileri çocuktan çocuğa farklılık gösterebilmektedir. Bazı çocuklarda Wilms Tümörü (Nefroblastom) hiçbir belirti göstermeden de ilerleyebilir ancak hastaların büyük bir çoğunluğunda aşağıdaki belirtilerin bir veya bir kaçı görülmektedir.

Wilms Tümörü (Nefroblastom) belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

Karın bölgesinde hissedilebilen kitle varlığı, Wilms Tümörü (Nefroblastom) belirtileri arasında en yaygın olarak görülenidir.
Karın bölgesinde şişme de kitle varlığı gibi Wilms Tümörü (Nefroblastom) belirtileri arasında sık karşılaşılan bir durumdur.
Karın ağrısı, birçok nedenden kaynaklanabileceği gibi Wilms tümörü belirtileri arasındadır.
Mide bulantısı veya kusma çocuklarda sık yaşanan sorunlar arasındadır. Ancak diğer belirtilerle birlikte Wilms tümöründe de mide bulantısı ve kusma belirtisi yaşanabilmektedir.
Wilms tümöründe sık görülen bu belirtilerin yanında;

- Yüksek ateş
- İştahsızlık
- Yüksek tansiyon (Hipertansiyon)
- İdrarda kan
- Nefes darlığı gibi belirtiler de yaşanabilmektedir.


WİLMS TÜMÖRÜ (NEFROBLASTOM) TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?
Wilms tümörü teşhis etmek ve hastalığın evresini belirlemek için çeşitli testler yapılmaktadır.
Wilms tümörü teşhisinde doktorun fiziki muayenesi ve aile öyküsü önemlidir. Kan ve idrar testleri ile Wilms tümörü teşhis edilmemektedir. Ancak yapılacak kan ve idrar testleri ile böbreklerin çalışma durumu belirlenebilir.

* Ultrason : Wilms tümörünün teşhisi için genellikle yapılan ilk görüntüleme ultrason tetkikidir. Ultrason ile kitlenin yeri ve içeriği belirlenebilir.
* Manyetik Rezonans (MR) : Wilms tümörünün özellikle böbreğe yakın herhangi bir büyük kan damarında olup olmadığını belirlemek için Manyetik Rezonans (MR) çekilebilir.
* Bilgisayarlı Tomografi (BT) : Tümörün bulunmasında ve kanserin yayılıp yayılmadığını (metastaz yapıp yapmadığını) görmek için bilgisayarlı tomografi görüntülemesinden faydalanılabilir.
* Biyopsi : Tümörün evrelemesi için tümörden alınan küçük bir parça laboratuvarda incelenir.
* Röntgen : Akciğer metastazı olup olmadığını belirlemek için röntgen görüntülemişinden faydalanılabilir.
* Kemik taraması : Hastalığın kemiklerde metastaz yapıp yapmadığının belirlenmesi için kemik taraması testi yapılabilir.


WİLMS TÜMÖRÜ (NEFROBLASTOM) TEDAVİSİ NASILDIR?
Wilms Tümörü (Nefroblastom) tedavisi hastalığın evresine ve histolojisine bağlı olarak değişmektedir. Ancak genellikle Wilms Tümörü (Nefroblastom) tedavisinde ilk basamak cerrahi tedavidir. Sonrasında radyoterapi ve gerekirse kemoterapi uygulanmaktadır. Çoğu Wilms tümörü olumlu histolojiye sahiptir, yani tedavi edilmesi daha kolaydır. Wilms tümörü her iki böbrekte de olduğunda, genellikle tümörün mümkün olduğu kadar çoğu alınır ve böbrek naklinden kaçınmak için mümkün olduğu kadar sağlıklı böbrek dokusu korunur. İlerlemiş hastalarda cerrahiden önce tümörü küçültmek için önce kemoterapi uygulanabilmektedir.

[ Alıntıdır ]
________________


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 23 Ocak 2023, 05:41   #2
Standart

Evlerden ırak..

________________

Vazgeçilmez değilim, değilsin , değilsiniz...
 
Alt 20 Şubat 2023, 04:43   #3
Standart

Allah korusun aman

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:57.