IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2020, 11:38   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kirmizi Et Yerine Fasulye Tuketmek Kalp Hastaligi Riskini Azaltabilir Mi?

Bitkisel proteinleri tuketmek kalp sagligini korumaya yardimci olabilir. Arastirma calismalariyla ilgili yapilan yeni bir aciklamaya gore; 30 yil suresince beslenmesinde et yerine protein kaynagi olan fasulye tuketen kisilerin kalp sagligi gozlemleri aciklanmistir. Bu aciklama da kirmizi etin bitki bazli proteinlerle degistirilmesinin kalbin saglikli kalmasina yardimci olabilecegini yeniden dogrulanmistir.
Arastirmacilarin bulgulari, yas ortalamasi 53 olan 43.272 Amerikali erkek gozlemlerinden olusan bulgulardir. Calismaya gore, islenmis kirmizi etler arasinda artan olum riski ve onemli kronik hastaliklarla iliskili domuz pastirmasi, sosisli sandvic, sosis ve salam bulunmaktadir. Bitki bazli yemeklerle sulu bir biftegi degistirmenin sagliga fayda saglayabilecegine dair daha fazla kanit bulunmaktadir.


Kirmizi Et Yerine Fasulye Tuketmek Kalp Hastaligi Riskini Azaltabilir mi?30 yillik gozlemlere dayanarak, kirmizi eti bitki bazli proteinlerle degistirmenin kalbin saglikli kalmasina yardimci olabilecegini yeniden dogrulanmistir. The BMJ tarafindan yayinlanan calismada, kirmizi etin fasulye, kuruyemis veya soya gibi yuksek kaliteli bitkisel gidalarla degistirilmesinin, orta derecede azalmis koroner kalp hastaligi (KKH) riski ile iliskili olabilecegini gostermistir.
Calisma ayrica, toplam kirmizi et tuketiminin tam tahillar ve sut urunleri ile degistirilmesinin ve islenmis kirmizi etin yumurta ile degistirilmesinin de bu riski azaltabilecegini one surmektedir. New York-Presbyterian Medical Group Queens’ten kardiyolog olan Dr. Anjali Dutta’nin yaptigi aciklamaya gore kirmizi et diyetinden uzaklasan ve bitki bazli diyete odaklanan bircok calisma yapilmistir.


Bu calismalarda ayrica findik tuketimine; yuksek karbonhidratlarin az tuketilmesine odaklanan Akdeniz diyetine vurgu yapilmistir. Bitki bazli bir diyetin sagladigi faydalardan olan kalp hastaliklari riskini azaltmasindaki etkinlik gercekten iyi duzeylerde oldugu vurgulanmistir. Calisma, Amerika BirlesIk Devletleri’ndeki erkeklere odaklanmis olsa da, bu bulgularin, asagidaki bulgulara dayanarak kadinlar icin de gecerli olmasi muhtemeldir.
Bu yeni bir arastirma olmasa da, bu arastirmanin odaklandigi noktalardan biri olan bitki bazli ve Akdeniz diyetlerinin bulunmasi, bu calismanin yeni bilgiler sagladigi anlamina gelmektedir. New, Lenox Hill Hastanesi’nde diyetisyen olarak gorev yapan RD, CDN olan Nicole Roach, bu konu hakkinda cok fazla arastirma olmasina ragmen, bu arastirma makalesinin tuketilen kirmizi et miktari ve etin islenip islenmedigi gibi diger onemli faktorleri inceledigini de belirtmektedir. Islenmis kirmizi etler arasinda pastirma, sosisli sandvic, sosis ve salam bulunur. Calisma, bu yiyeceklerin artan olum riski ve onemli kronik hastaliklarla iliskili oldugunu da gostermektedir.


Kirmizi Et Tuketimi Koroner Kalp Hastaligi Yasama Riskini Yukseltir mi?
Arastirmacilar, bulgularini Amerika BirlesIk Devletleri’nde saglik uzmanlari takip calismasi’ndan ortalama 53 yasinda olan 43,272 erkege dayandirmistir. Bu erkeklerin hicbirinde calismaya katildiklarinda kardiyovaskuler hastalik veya kanser yoktur. Gozlem 1986’da baslamis ve katilimcilar daha sonra her 4 yilda bir ayrintili bir diyet anketi doldurmuslardir. 30 yillik donemde 4.456 CHD olayi belgelenmis ve bunlarin 1.860’i olumcul olmustur.
Calisma, gunde her porsiyon icin toplam kirmizi etin yuzde 12 daha yuksek KKH riski ile iliskili oldugu sonucuna varmistir. Islenmemis et icin yuzde 11 daha yuksek risk gorulmus ve islenmis kirmizi et yuzde 15 daha yuksek risk tasidigi belirlenmistir. Kabuklu yemisler, baklagiller ve soyayi iceren birlesIk bitki protein kaynaklarinin gunde bir porsiyon alimi, yuzde 14 daha dusuk KKH riski ile iliskilendirilmistir. Roach, kuruyemis, baklagiller gibi yuksek kaliteli bitki bazli proteinlerin yani sira tam tahillar ve sut urunleri alimi, kalp hastaligi icin ek bir azalmis risk oldugunu gostermistir. Kirmizi et yerine bitki bazli secenekler secmenin, kalbi saglikli tutabilecek doymus yag, kolesterol ve hem demir miktarini azaltmaya yardimci olabilecegini de belirlenmistir.


Roach, bitki bazli secenekler ayni zamanda doymamis yag, lif, antioksidan, polifenol alimini da artirdigini, bunlarin tumu ya koruyucu kolesterolu artirarak kotu kolesterolu dusurerek ya da kalbin kan damarlarinin islevini iyilestirerek kalp sagligina fayda saglayabilecegini aciklamistir.
Kirmizi Et Yerine Fasulye Tuketmek Kalp Hastaligi Riskini Azaltabilir mi?Bu calisma arastirmacilarin kirmizi eti bitki bazli proteinle degistirmeyi onerdigi ilk durum degildir. Peki, bu arastirmayi su anda alakali kilan nedir? Uzmanlara gore bu, son donemlerin trendlerin biri olan “bitki bazli bir diyetle beslenmenin olum riskini azaltabilecegi” dusuncesi ile alakali olabilir. Basitce soylemek gerekirse; COVID-19 pandemisini cevreleyen kirmizi et yeme ve et isleme ile ilgili pek cok haber bulunmaktadir.


Harvard TH Chan Halk Sagligi Okulu’na gore, tuketiciler sigir eti ve domuz eti kitligi ile karsi karsiya kalmislar ve bu da insanlari daha az kirmizi eti tercih etmeye zorlayan bir durumdur. Dunya Saglik Orgutu, COVID-19 salgini sirasinda obezite, kalp hastaligi, felc, diyabet ve belirli kanser turleri riskini azaltmak icin daha az yag, tuz ve seker tuketimini vurgulayan beslenme tavsiyeleri yayinlamistir.
Olculu olan her sey her zaman dengeli beslenme mantrasi olmustur. Ara sira biraz kirmizi et tuketmek gerekmektedir ve faydalidir. Haftada birkac kez et tuketmekte sorun yoktur ve daha dengeli beslenmek icin sebzeleri ve tahillari karistirmak sagladigi faydanin etkisinin artirilmasinda yararli olacaktir.
 
Alt 18 Aralık 2020, 11:44   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkürler.

________________

~ E & B ~
 
Alt 18 Aralık 2020, 11:46   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkürler.
Ben tşk Ederim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:06.