IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2020, 10:34   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Vetiver Yaginin Saglik Acisindan Faydalari

Vetiver yagi; Vetiveria zizanioides (Linn) Nash’in aromatik koklerinden elde edilir. Topraklama, duyumsal ve derinlemesine bir sakinlestirici saglayan kokusu nedeniyle huzur yagi ve topragin kokusu olarak da anilmaktadir. Aromaterapi uygulamalarinda kullanilan vetiver yagi kaygi, uykusuzluk, yorgunluk, depresyon ve konsantre olamama veya hatirlayamama konularinda faydalidir.

Vetiver Yaginin Faydalari
Vetiver yaginin sayilan canlandirici, yatistirici, iyilestirici ve koruyucu ozelliklerin yaninda baska faydalari da vardir. Ve bu faydalar asagidaki gibidir:
Vetiver Yaginin Saglik Acisindan FaydalariKanitlanmis antioksidan kaynagidir
Antioksidanlar, ozellikle oksidasyonun neden oldugu belirli hucre hasar tiplerini onlemeye yardimci olan maddelerdir. Bazi oksijen molekullerinin vucutta serbestce dolasmasina izin verildiginde, vucudun dokulari icin cok tehlikeli olan serbest radikallerin olusumu olan oksidatif hasara neden olurlar. Antioksidan acisindan zengin yiyecek ve bitkileri tuketmenin bazi faydalari arasinda daha yavas yaslanma, saglikli ve parlak bir cilt, azalmis kanser riski, detoksifikasyon destegi ve daha uzun omur bulunur. 2005 yilinda Guney Carolina’daki Clemson Universitesi Gida Bilimi ve Insan Beslenmesi Bolumu’nde yapilan bir arastirma, vetiver yaginin antioksidan aktivitesini degerlendirmistir. Sonuclar, bu yagin butunlenmis hidroksi toluen ve alfa-tokoferol gibi standart antioksidanlarla karsilastirildiginda guclu bir serbest radikal temizleyici aktiviteye sahip oldugu bulunmustur.
Ciltte yara izlerini ve lekeleri iyilestirir
Vetiver yagi cildin ve dokunun yenilenmesini tesvik ederek yara izlerini iyilestirir. Bununla birlikte cildi genclestirir, koyu lekeleri, akne ve cicek belirtilerini giderir. Ayni zamanda yaslanma karsiti bir yagdir, catlaklari ve diger cilt bozukluklarini etkili bir sekilde tedavi etmektedir. Yanik kabarmasi ve akne icin bir ev ilaci olarak kullanilir ve bu da, dogumdan sonra catlaklari olan kadinlar icin etkili olabilir. Yuz yikama jellerine, vucut sabunlarina veya losyonlara birkac damla vetiver yagi ekleyerek ciltteki gozle gorulur iyilesmeler fark etmek mumkundur. Vetiver yagi antiseptiktir, yani canli doku veya cilde uygulandiginda enfeksiyon olasiligini azaltir ve bakterileri oldurur. Yapilan calismalar, stafilokok gibi enfeksiyonlari oldurmek icin minimum vetiver yagi konsantrasyonuna ihtiyac oldugunu gostermektedir. Bu yagin yarari, cerrahi prosedur oncesi ve sonrasi yaralari ve kesIkleri iyilestirmede yararlidir.
DEHB’yi tedavi eder
2001 yilinda Dr. Terry Friedman tarafindan yapilan bir arastirma, vetiver yaginin DEHB olan cocuklarin tedavisinde etkili oldugunu bulmustur. Vaka calismasi 1999-2001 yillari arasinda iki yil boyunca yapilmistir ve 6-12 yas arasi 40 cocugu incelemistir. Bu calisma da 20 cocuga DEHB tanisi konulmus ve 20 cocuga tani konulmamistir. Calismada kullanilan ucucu yaglar lavanta, vetiver, sedir agacidir ve ayrica sigla, sandal agaci, melisa, sedir agaci, mavi selvi, lavanta ve herdem yesil esansiyel yaglarin bir karisimi kullanilmistir. Ucucu yaglar, yag basina 30 gun boyunca birer birer test edilmistir. Cocuklar geceleri bir inhalasyon cihazi kullanmislardir ve kendilerini karmasIk hissettiklerinde gunde yaklasIk uc kez ucucu yagi teneffus etmislerdir.
Nihai sonuclar son derece umit verici olmustur, lavanta yaginin performansi yuzde 53, sedir agaci esansiyel yagi performansi yuzde 83 ve vetiver yagi performansi yuzde 100 artirmistir. Calisma, vetiver yaginin rahatlatici ve sakinlestirici ozelliklerinin, cocuklarin konsantre olma, odaklanma sorunun azalmasi, kolayca dikkati dagilmasi, organizasyonda zorluk, takip yonleri, sabirsizlik ve yerinde duramama gibi DEHB ve ADD semptomlariyla savasmasina yardimci oldugunu bulmustur. DEHB icin etkili bir dogal ilac olarak bu ve diger ucucu yaglari desteklemek icin yapilan arastirma umut vericidir.
Afrodizyak gorevi gorur
Zihinsel ve fiziksel stres, libido veya cinsel durtu kaybina yol acabilir. 2010 yilinda Hormonlar ve Davranis dergisinde yayinlanan bir calismada, oncelikle cift hormon hipotezini klinik olarak degerlendirdiginde onermistir. Arastirmacilar, stres zamanlarinda kortizol yukseldiginde, testosteronun da yukselterek yanit verdigini kesfetmislerdir. Sorun nihayetinde testosteron seviyelerinin kortizol devreye girmeden cok daha dusuk bir seviyede azalmasidir. Stresli bir durumda yasamak, testosteron seviyelerini tuketir ve cinsel istekte azalmaya neden olur. Vetiver yaginin etkili bir sakinlestirici ve yatistirici etken oldugu kanitlandigi icin, zihni ve vucudu rahatlatir, bu da hormonlari dogal olarak dengelemeyi saglar. Yeterince uyumakta cok onemlidir.
Endokrinoloji, Diyabet ve Obezite Gorusu makalesine gore, yeterli uyku ve vetiver yagi dogru zamanlarda testosteronu yukseltmenin en etkili ve dogal iki yolludur. Bu yag huzur verdigi ve yatistirici ozelliklere sahip oldugundan, uykusuzluga ve uyku kaybina yol acan strese yardimci oldugu bilinmektedir. Dogru miktarda uyku ile vucut dogal ve saglikli durtuleri tekrar hissetmeye baslar, bu yuzden uyku problemleri yasandiginda kullanimi tavsiye edilmektedir. Vetiver yagi sadece zihinde testosteron seviyelerini yukseltmekle kalmaz, ayrica ostrojen benzeri etkileri de vardir. Kadin ureme sistemini guclendirme ve hormonlari dengeleme gucune sahiptir. Ayrica adet rahatsizliklari olan yorgunluk, siskinlik, cilt sorunlari, duygusal degisIklikler, meme hassasiyeti ve kramplar gibi semptomlarin tedavisine de yardimci olur. Sakinlestirici ozelligi olan yag, PMS kramplari icin dogal bir ilac gorevi gorur, vucudun hormonal ve duygusal degisIkliklerle rahatlamasini saglayarak savasmasina yardimci olur.
Vetiver Yaginin Saglik Acisindan FaydalariVucut fonksiyonunu gelistirir
Vetiver yagi, dogal bir tonik olmasindan dolayi sinir ve bagisIklik ve sinir gelistirmektedir. 2015 yilinda Hindistan’da yapilan bir arastirma, testis, mesane, yumurtalik veya akciger kanserini tedavi etmek icin kullanilan bir kemoterapi ilacinin toksIk sonuclarini azaltarak vucutta koruyucu bir rol oynadigi bulunmustur. Antioksidan aktivitesi nedeniyle, arka arkaya bes gun boyunca kanser ilaci verilen farelerin kemik iligi hucrelerinde DNA hasarini, klastojenik etkileri ve hucre dongusu durmasini onemli olcude azaltmistir. Vetiver yaginin yatistirici ve onarici ozellikleri de bagisIklik sisteminin uyarilmasindan ve sinir sisteminin desteklenmesinden sorumludur. Stres oldugunda, adrenalin ve kortizoldan dolayi vucut asiri terlemeye, kan basinci, solunum ve kalp hizli atmaya baslar. Ve bu nedenden glikoz daha sonra enerji icin kan dolasimina salinir. Gergin ve endiseli hissedildiginde sindirim, buyume, ureme ve bagisIklik sistemi fonksiyonlari bastirilir veya beklemeye alinir ve agri toleransi artirilirken cilde kan akisi azalir. Stres beyni, kalbi, sindirimi, bagisIklik sistemini ve vucuttaki diger tum sistemleri olumsuz etkiledigi icin bu nedenle vetiver yagi gibi anksiyete icin dogal ilaclar son derece yararli olabilir.
Kaygi ve siniri yatistirir
Geleneksel olarak, vetiver yagi aromaterapide rahatlama, stres, panik atak, travma, anksiyete, uykusuzluk, histeri ve depresyonu hafifletmek icin kullanilmistir. 2015 yilinda yapilan bir arastirmada, vetiver yaginin merkezi amigdala cekirdegindeki anksiyete ve norolojik etkilere yardimci olan bir arac olarak etkileri arastirilmistir. Merkezi amigdala cekirdegi dogustan gelen davranislarin ekspresyonunu kontrol eden beyin sapi alanlariyla baglantilidir; kalp hizi, kan basinci ve solunumdaki degisIklikler gibi duygularin algilanmasindan ve sonuclarindan sorumludur. Sicanlara vetiver yagi verildiginde, bu strese bagli noronal aktivasyonu degistirmistir. Aslinda, bu yag anksiyeteyi, kas spazmlarini, nobetleri ve diger tibbi durumlari tedavi eden bir ilac olan Diazepam ile ayni etkiye sahiptir.
Vetiver Yaginin Saglik Acisindan FaydalariTermitleri uzaklastirir
Louisiana Eyalet Universitesi Tarim Merkezi, termitleri uzaklastirmak icin vetiver yagi, sinameki yapragi yagi, karanfil tomurcugu, sedir agaci, okaliptus globulleri, okaliptus citrodora, limon otu ve sardunya yaglari dahil olmak uzere sekiz ucucu yagi analiz etmistir. Test edilen ucucu yaglardan vetiver yagi, uzun sureli aktivitesi nedeniyle en etkili uzaklastirici olarak kanitlanmistir. Ayrica bir gram kumbasina fiver mikrogram kadar dusuk konsantrasyonlarda termit tunelleme aktivitesini azaltmistir. Baska bir calisma dang, sitma, sarihumma ve filaryaz gibi hastaliklardan sorumlu sivrisinek larvalarini itebildigini ve kontrol edebildigini kanitlamistir. Bazi kisiler, toksIk olmadigi, hasere oldurucu ve uzaklastirici etkisinden dolayi bitleri oldurmek icin de kullanmaktadirlar.
Yukarida belirtildigi gibi vetiver esansiyel yaginin bircok terapotik ozellige sahip oldugu bilinmektedir. Ayrica kullanim alanlarina gore faydalari asagidaki gibidir.
• Kozmetik: Uyarici, antienflamatuar, sIkatrisan, koku giderici, anti-septik, tonik, detoksifiye, genclestirici, guclendirici, yenileyici, nemlendirici.
• Kokusu: Afrodizyak, sedatif, topraklama, sakinlestirici, dengeleme, isinma, sinir, koku giderici, guclendirme.
• Tibbi: Anti-septik, afrodizyak, tonik, anti-spazmodik, bagisIklik uyarici, isinma, uyarici, antienflamatuar, sIkatrisan, vulnerari, detoksifiye, guclendirici, yenileyici.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:33.