IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Ekim 2020, 19:00   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Menopoz Belirtilerini Ortadan Kaldirmak Icin Cuha Cicegi Yagi Faydali Midir?

Perimenopoz ve menopoz, sicak basmasi gibi bir dizi rahatsiz edici semptomlara neden olabilir. Bu semptomlari azaltmaya yardimci olabilecek bir dizi iyi uygulama ve yasam tarzi degisIkligi olsa da, herkes icin bu cozumler ise yaramayabilir. Bunun yaninda Perimenopoz semptomlari, donemler bitmeden yillar once ortaya cikabilir. Bir kadin 12 ay suresince adet gormediginde menopoza girmis kabul edilir ve belirtiler erken donem baslasa da, cogu kadin zamanla bu belirtilerin azaldigini bildirmektedir. Bu belirtileri azaltmak icin bazi bitkisel cozum yollari vardir ve Cuha cicegi yagi, menopoz sirasinda agri ve rahatsizligi hafifletmek icin alternatif bir tedavi yontemi olarak gosterilmektedir.
Peki, gercekten oyle midir, yani Cuha cicegi yagi menopoz sIkayetlerini azaltmak icin yardimci olabilir mi? Bu yazida Cuha cicegi yaginin menopoz sIkayetlerini azaltmada nasil etkili olduguna dair bilgiler bulunmaktadir.

Cuha Cicegi Nedir?
Menopoz Belirtilerini Ortadan Kaldirmak Icin Cuha Cicegi Yagi Faydali midir?Cuha cicegi, Kuzey Amerika’ya ozgu bir cicektir, ancak ayni zamanda Avrupa’da ve Guney yarim kurenin bazi kisimlarinda da bulunur. Cuha cicegi, aksamlari cicek acan sariciceklere sahiptir. Gecmiste, Yerli Amerikalilar sifa amaciyla cuha cicegi kullanmislar, bu tedavilerde yapraklari kucuk yaralar ve bogaz agrilari icin kullanilirken, bitkinin tamamini morluklar icin sifa kaynagi olarak gormuslerdir. Modern tip, egzama, gogus agrisi ve menopoz semptomlarini tedavi etmek icin aksam cuha cicegi tohumlarindan elde edilen yag ozunu takviyelerde kullanmaktadir. Cunku cuha cicegi yagi (EPO) belirli yag asitleri bakimindan yuksek bir bitkidir.



Cuha Cicegi Yaginin Menopoz Tedavisinde Kullanilmasi
Cuha cicegi yaginin adet oncesi veya menopoz semptomlarini nasil tedavi edebilecegi net degildir. Premenstruel sendromlu kadinlarin normal GLA seviyelerinden daha dusuk olduguna dair bazi on kanitlar vardir. Epidemiyolojik calismalar diyetteki dusuk GLA seviyeleri ile bir dizi hastalik arasinda bir baglanti oldugunu gostermistir. Bununla birlikte, cuha cicegi yagi icin kesin bir etki mekanizmasi bilinmemektedir.

Cuha Cicegi Yaginin Menepoz Sikayetlerine Olan Etkisi Uzerine Yapilan Klinik Calismalar
Insanlarda belirli kosullar icin cuha cicegi yagi kullanilmasina dair cok az sayida yuksek kaliteli calisma yapilmistir. Menopoz semptomlarini tedavi etmek icin sadece bir kontrollu cuha cicegi yagi calismasi bulunmaktadir. Bu 1994 arastirmasi, cuha cicegi yaginin sicak basmalari ve gece terlemeleri uzerindeki etkisini incelemistir. Menopoz semptomlari olan elli alti kadin, alti ay boyunca cuha cicegi yagi (4 g/gun arti 80 mg/gun vitamin E) veya plasebo kapsulleri almak uzere randomize edilmislerdir. Calismayi sadece 35 kadin tamamlamis, tum kadinlar bazi gelismeler gostermesine ragmen, arastirmacilar cuha cicegi yaginin plaseboya gore hicbir faydasi olmadigi sonucuna varmislardir. Menopoz semptomlari icin kullanilan ve 2005 yilinin sonunda yayinlanan bitkisel ilaclarin kapsamli bir incelemesi, cuha cicegi yaginin sonraki denemelerini ortaya cikarmada basarisiz olmustur.
Cuha cicegi yagi, PMS icin en populer dogal tedavilerden biri olmustur. Az sayida acik calisma, cuha cicegi yagindan bazi faydalar bulmustur. Bununla birlikte, randomize kontrollu calismalarda incelendiginde, cuha cicegi yaginin plasebodan daha faydali olmadigi bulunmustur. Ornegin, PMS’li 38 kadin, 4 g/gun cuha cicegi yagi veya plasebo almak uzere rastgele atanmistir. Kadinlar, kapsulleri uc adet dongusu icin almis ve ardindan uc dongu daha yapmak icin alternatif gruba gecilmis, on adet PMS ve menstruel semptom olculmustur. Her iki gruptaki tum denekler, 10 semptomun tamaminda ve genel PMS skorunda iyilesme gostermistir, ancak iki grup arasinda onemli bir fark bulunmamistir. Bir baska randomize kontrollu calismada PMS’li 38 kadin kullanilmis, ancak gunde 6 g cuha cicegi yagi uygulanmistir. Yine, iki grup arasinda onemli bir fark bulunmamistir.
PMS icin cuha cicegi yagi uzerine yapilan arastirmanin iki sistematik incelemesi yapilmistir. 1996’da biri, calisma tasarimlarindaki farkliliklar nedeniyle bir meta-analiz gerceklestirememistir. Arastirma yazarlari, bu iki calismanin, yukarida tarif edilen sekilde yapildigini, sadece yuksek kalitede calismalar oldugu bildirilmistir. 2001 tarihli bir gozden gecirme, bu iki denemeyi ve ayrica cuha cicegi yaginin plasebodan daha iyi olmadigini bulan diger iki plasebo kontrollu calismayi tartismaya acmislardir. PMS, deneklerin% 80’e kadarinin plasebolara iyi yanit verdigi, plasebolara oldukca duyarli oldugu bulunan bir durumdur.
Menopoz Belirtilerini Ortadan Kaldirmak Icin Cuha Cicegi Yagi Faydali midir?Anekdot raporlari, cuha cicegi yaginin, PMS ile iliskili olanlar da dahil olmak uzere, meme agrisini (mastalji) azaltmada ozellikle etkili oldugunu iddia etmektedir. Mastalji uzerine yapilan en buyuk calismalardan biri bu iddiayi arastirmis, dort gruptan birine toplam 555 kadin randomize edilmistir. Her kadin, tek basina cuha cicegi yagi, cuha cicegi yagi arti multivitaminler, tek basina multivitaminler veya plasebo iceren 4 g/gun kapsul almislardir. Dort aylik kor tedaviden sonra, tum gruplar meme agrisinda ortalama % 35 azalma gostermisler ve dort grup arasinda istatistiksel olarak onemli bir farklilik bulunmamistir. Deneme, multivitaminli veya multivitaminsiz cuha cicegi yagi alan tum deneklerle alti ay daha devam etmistir. Bu asama, meme agrisinin % 50 oraninda azaldigi, ancak iki grup arasinda hicbir fark olmadigi acik bir denemedir. Arastirmacilar, cuha cicegi yaginin mastalji tedavisinde plasebodan ustun olmadigi sonucuna varmislardir.

Cuha Cicegi Yaginin Yan Etkileri
Cuha cicegi yaginin klinik calismalarda en sIk bildirilen yan etkileri gastrointestinal sistemdir. Bunlar genellikle hafif ila orta siddettedir ve en yaygin olani bulantidir. Uzun sureli kullanimin etkileri incelenmemistir. Ingiltere’deki cuha cicegi yaginin tibbi ruhsatinin geri cekilmesinin guvenlik endiselerinden degil, etkinlik kanitinin bulunmamasindan kaynaklandigina dikkat edilmelidir. Cuha cicegi yagi hamilelik komplikasyonlari ile iliskili olabilir ve bu nedenle hamile kadinlar tarafindan kullanilmamalidir. Bununla birlikte, cocuklarda ve emziren kadinlarda guvenli kabul edilmektedir. Bununla birlikte, bu yag takviyesini uzun sure alinmasi onerilmemektedir cunku asagidakiler dahil bazi olumsuz yan etkilere neden olabilir:
• Mide bulantisi
• Karin agrisi
• Bas agrisi
• Mide bulantisi
• Ishal
• Alerjik reaksiyon
• Kanama
• Nobetler
Menopoz Belirtilerini Ortadan Kaldirmak Icin Cuha Cicegi Yagi Faydali midir?Doktorlar ayrica bu eki diger ilaclarla kombinasyon halinde almak yerine tek basina almayi onermektedir. Cunku diger kullanilan ilaclarla etkilesime girerek nobet riskini artirabilir, kanamaya sebep olabilir ya da receteli zorunlu kullanilmasi gereken ilaclarin etkisini dusurebilir. Bu yagi topikal olarak kullanmanin cok daha az yan etkisi vardir. Bununla birlikte, alerjik bir reaksiyon hala mumkundur.

Dozaj
Cogu calismada gunde iki kez alinan dort adet 500 mg kapsul kullanilmistir (toplam 4 g/gun cuha cicegi yagi). Oneriler 2-6 g/gun arasinda degismektedir. Nispeten az sayida calisma, cuha cicegi yaginin PMS ve menopoz semptomlarinin tedavisinde etkinligini incelemistir. Kontrollu calismalar, plasebo ile tutarli bir benzer etkinlik modeli ortaya koymaktadir. Bu tur semptomlarin plasebo etkilerine iyi yanit verdigi bilinmektedir, bu da cuha cicegi yaginin neden etkinlik icin bir un kazandigini aciklayabilir. Bu tur bulgular, PMS ve menopoz semptomlarini butunsel olarak ele almanin onemine isaret etmektedir.

Kullanim ile Ilgili Oneriler
Populerligine ragmen, cuha cicegi yagi, menopoz veya PMS semptomlarinin tedavisinde plasebodan daha faydali gorunmemektedir. Bazi kadinlarin diyetlerinde cok dusuk GLA seviyeleri olabilir veya vucutlarinda yeterli miktarda uretmeyebilir. Diyetlerini cuha cicegi yagi ile takviye ederek bazi genel saglik yararlarindan faydalanmak mumkundur. Bununla birlikte, PMS veya menopoz ile iliskili herhangi bir ozel durumun tedavisinde yararliligi klinik arastirmalarla desteklenmemektedir.
Cuha cicegi yagini etkili bir menopoz tedavisi olarak kullanan bazi basari vakalar olsa da, geleneksel tedavi secenekleri ve yasam tarzi degisIklikleri goz ardi edilmemelidir. Kalsiyum yonunden zengin bir diyet uygulamali ve duzenli egzersiz yapilmaya calismalidir. Menopoz semptomlarini yonetmek icin ek dogal secenekler alma dusunuluyorsa oncelikle uzman bir doktorla gorusulmelidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:26.