IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Ekim 2020, 10:56   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kola Findiginin Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?

Kola findigi, yuksek miktarda C vitamini, A vitamini ve kafein iceren kola agacinin meyvesidir. Kola Nut, kola cevizi veya kola findigi olarak anilan meyvenin sagliga olan faydasi arasinda metabolizma aktivitelerini iyilestirmek, kanseri onlemek, uykusuzlugu tedavi etmek ve solunum sagligini iyilestirmek gelmektedir. Coca Cola’daki kola meyvesinin terim olarak orjinali bu meyvedir. Bu yazida Kola findiginin ne oldugu, besin degeri ve saglik acisindan faydalari uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Kola Findigi Tanimi
Kola Findiginin Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?Kola findigi, dunyanin pek cok bolgesinde yetistirilen kola agacindan elde edilen ve saglik acisindan sayisiz avantaji olan yenilebilir bir yemistir. Kola’nin bilimsel adi Kola vera’dir ve Sterculiaceae ailesine aittir. Bu yenilebilir meyvenin Afrika’nin tropikal yagmur ormanlarina ozgu olduguna inanilmaktadir, ancak gunumuzde evsel ve ticari amaclarla tum dunyada yaygin olarak yetistirilmeye baslanmistir.



Kola Agaci Nasil Bir Agactir?
Kola findigi uzun zamandir kafein uyarimi kaynagi olarak bilinmektedir. Ekvatorun cok yakininda, Bati Afrika kiyilarina ozgudur. Yetistirme merkezleri arasinda Sierra Leone / Liberya, Nijerya / Kamerun ve Gabon bulunmaktadir. Bati Afrika’da evcillestirildi ve muhtemelen on dorduncu yuzyildan beri Sierra Leone ormanlarinda yetistirilmektedir. Agac, ova ormaninin bilesenidir, sicak, nemli bir iklime ihtiyac duyar ve 3 aylik kurak mevsime dayanabilir. Kola, yer alti suyunun mevcut oldugu daha kuru alanlarda bile yetistirilebilir.
Kola cevizinin kafeinine eslik eden fenolikler, tanik asit, katesinler ve daha az olcude klorojenik ve kinik asitlerdir. Kuruyemislerin aci, buruk bir tadi vardir ve kuruduktan sonra yumusar. Yore halkinda cigneme yaygindir, yorgunluk ve acliga karsi kullanilir ve toz tohumlarin suda kaynatilmasiyla bir icecek hazirlanir. Avrupa ve Amerika’ya ihrac edilen kola findigi, bu alanlarda icecek uretiminde bilesen olarak kullanilmaktadir.
Tohumdan yetistirildiginde, kola’nin filizlenmesi icin yaklasIk 3 aya ihtiyaci vardir, ancak kesimlerden cogaltilmasi da mumkundur. 4 yil sonra agac 2-3 m yukseklige ulastiginda ilk meyveler cikar. 100 yasina kadar olan hasatlarla 10 yilda tam olgunluga ulasilir. Agac basina 300 sert kabuklu yemis verimi iyi kabul edilir. Eski kola agaclari, kakao tarlalari icin golge agaclari gorevi gorebilir ve ilk meyveler belirir. 100 yasina kadar olan hasatlarla 10 yilda tam olgunluga ulasilir. Agac basina 300 sert kabuklu yemis verimi iyi kabul edilir. Eski kola agaclari, kakao tarlalari icin golge agaclari gorevi gorebilir.
Bitki, oldukca kisa bir sap ve yogun bir tac ile 20 m yukseklige kadar yaprak dokmeyen bir bitkidir. Buyuk yapraklari vardir, sekil ve buyuklukleri degisebilir, cicekleri erkek veya cift cinsiyetlidir, ruzgar veya bocek tozlasmasi ile cogalmaktadir. Meyveler 5-6 hafta sonra olgunlasir. Botanik olarak ceviz degildirler ancak bir yildizda toplanmis bir dizi hacimli sigil folikulunden olusurlar, her bir folikul yaklasIk 2.5 cm capinda ve cesidine bagli olarak kirmizi veya beyaz renkli 5-10 elipsoid tohum icermektedir. Olgun meyveler yarasalar, kuslar ve sincaplar tarafindan dagitilir.
Kola meyveleri, uzun direklere monte edilmis bicaklar kullanilarak tam olgunlasmadan hasat edilir. Meyveler hemen acilir ve tohumlar toplanir ve fermantatif curume ve guneste kurutma icin yiginlar halinde birakilir. Birkac gun sonra tohumlar yikanir ve gozetim altinda saklanmak uzere taze yapraklar uzerine sepetlere konulmaktadir.
Kola fistigi, Bati Afrika’da sosyal ve bolgesel amaclar icin aliskanlik olarak kullanilmaktadir. Kola tohumlari olmadan, Nijerya’da ve bircok Bati Afrika ulkesinde geleneksel misafirperverlik, kulturel ve sosyal torenler eksIk kabul edilir.

Kola Findigi Besin Degeri
Kola Nut bol miktarda vitamin, mineral ve diger bilesenleri icermektedir. Icerdigi vitamin ve mineraller arasinda A vitamini, C vitamini ve diger fito-besinler bulunmaktadir. Kola findigi, saglik icin oldukca faydali olan kafein icerigi bakimindan oldukca zengindir.

Kola Findiginin Saglik Yararlari
Kola Findiginin Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?Kola somununda bulunan cesitli vitamin, mineral ve besinler nedeniyle bircok saglik yarari vardir. Kola findiginin sagliga faydalarindan bazilari arasinda metabolizmayi iyilestirmek, cesitli kanser turlerini onlemek, bagisIklik sistemimizi guclendirmek, bilisi iyilestirmek, kalp atis hizini artirmak, kilo vermeye yardimci olmak, solunum sistemi sagligini iyilestirmek, dolasimi artirmak ve sindirimi hizlandirmak yer almaktadir. Faydalari ve kullanimlari su sekilde siralanabilir:

Kanser Riskini Azaltir
Kola cevizinde bulunan polifenoller gibi yuksek miktarda antioksidan nedeniyle genel saglik icin cok faydalidir ve ayrica cesitli kanser turlerini onlemeye yardimci olur. Antioksidan, serbest radikallerle savasmaya yardimci olur ve saglikli hucrelere oksidatif hasar vermelerini onlemektedir. Bu serbest radikaller, kolon kanseri, prostat kanseri vb. gibi cesitli kanser turlerinin ana nedenidir. Calismalar, duzenli olarak Kola findigi tuketiminin ilimli bir sekilde sadece kanseri onlemeye yardimci olmadigi kanitlanmistir. Vucuttaki kanserli hucre veya tumorun buyumesini onlemeye yardimci olmaktadir.

Sindirim Sagligini Iyilestirir
Duzenli olarak kola findigi tuketiminin metabolizmayi iyilestirebilecegi ve ayrica kabizlik, siskinlik, kramp ve diger gastrointestinal sorunlar gibi mide ile ilgili cesitli sorunlari onleyebilecegi farkli calismalar kanitlanmistir. Bu kola meyvesinin yani sira, serbest radikalleri onlemek ve sindirim organini serbest radikallerin neden oldugu oksidatif hasarlardan korumak icin cok faydali olan yuksek miktarda antioksidan icermektedir. Boylece kolon kanseri ve serbest radikallerin neden oldugu diger hastalik riskini azaltir.



Kan Dolasimi Iyilestirir
Kola findigi vucudun farkli bolgelerine kan dolasimini iyilestirmeye yardimci olan kalp atis hizini iyilestirmeye yardimci olan kafein icerigi bakimindan oldukca zengindir. Ancak kalple ilgili sorunlardan mustarip olanlara kola findigi tuketmesi tavsiye edilmez. Kola findigi tuketiminin beyne giden kan dolasimini iyilestirebilecegi, bu da beyin islevini iyilestirmeye yardimci oldugu ve ayni zamanda bilis riskini azaltmaya yardimci oldugu kanitlanmistir.

BagisIklik Sistemini Iyilestirir
Kola findigi, vucutta bulunabilen belirli bakteri enfeksiyonlarini onlemek icin cok yararli olan ucucu bilesIk bakimindan oldukca zengindir. Yapina calismalar, kola findigi tuketiminin bronsit, menenjit ve tuberkuloz gibi cesitli bakteriyel enfeksiyon turlerini onleyebilecegi kanitlanmistir. Bu kola yemisinin yani sira bagisIklik sistemi icin cok iyi olan yuksek miktarda antioksidan icermektedir, vucudu makula dejenerasyonundan ve cesitli kanser turlerinden korumaya yardimci olan hucrelere oksidatif hasar vermen serbest radikallerden korur.

Kilo Vermeye Yardimci Olur
Kola Findiginin Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?Gunumuzde obezite artik tum dunyada ana sorundur. Obezite, seker hastaligi, kalp krizi, kalp krizi, hipertansiyon, tansiyon, arterler vb. Gibi cesitli hastalik turlerinin ana nedeni olabilir. Kola yemisi iceriginde bulunan yuksek miktarda kafein nedeniyle, kilo vermede cok sagliklidir. Farkli calismalar, kafeinin istah kesici olarak davrandigi kanitlanmistir, bu da tekrar tekrar yeme durtusunu kontrol etmeye yardimci oldugu anlamina gelir, boylece kilo vermeye yardimci olan daha az miktarda yiyecek tuketilmis olunur. Kilo verme rejiminde olanlarin bu lezzetli findigi gunluk diyetlerine duzenli olarak eklemeleri siddetle tavsiye edilmektedir.

Migren ve Bas Agrilarinin Tedavisinde Yardimci Olur
Kola findigi kafein icerigi acisindan oldukca zengindir ve bu da bilissel sorunlar icin cok iyidir. Kafein, vucuttaki kan dolasimini iyilestirmeye yardimci olur, bu da beyne migren ve bas agrilarinin tedavisinde yardimci olan daha fazla miktarda oksijen ve besin saglamaya yardimci olmaktadir. Arastirmalar, kola findigi tuketiminin kan dolasimini iyilestirdigi ve Alzheimer riskini azaltmaya yardimci oldugu kanitlanmistir.

Kan Basincini Dusurmeye Yardimci Olur
Kola findigi bir vazodilator olarak populer olan teobromin icerigi bakimindan oldukca zengindir, yani teobromin, kan damarlarindan gelen gerginligi azaltmaya ve kanin arterlerden duzgun gecisini saglamaya yardimci oldugu anlamina gelmektedir. Calismalar, duzenli olarak Kola findigi gibi teobromin acisindan zengin yiyeceklerin tuketiminin kan basincini dusurebilecegi ve hipertansiyon gibi cesitli kalp hastaliklarini onleyebilecegi kanitlanmistir. Kola cevizinde bulunan bu kafein iceriginin yani sira vucuttaki kan dolasimini iyilestirmek ve kan damarlari uzerindeki baskiyi azaltmak icin cok yararlidir, Boylece kan basincini dusurmeye yardimci olur.



Astim Riskini Azaltir
Kola somunu, etkili bir bronkodilator gorevi goren yuksek miktarda kafein icermektedir, bu da hava gecisini acmaya yardimci oldugu anlamina gelir. Duzenli olarak kola findigi tuketiminin astim riskini onleyebilecegi ve ayrica bogmaca ve diger solunum problemlerini onlemeye yardimci oldugu farkli calismalar kanitlanmistir.

Afrodizyak Ozelliklere Sahiptir
Kola findigi cinsel yasami iyilestirmede cok faydali olan yuksek miktarda afrodizyak ozelligi icermektedir. Farkli calismalar, kola findigi tuketiminin libido artisina yardimci olabilecegi kanitlanmistir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:26.