IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Eylül 2020, 08:10   #1
Standart Mango Tohumundan Elde Edilen Yagin Saglik Acisindan Faydalari

Mango tohumu yagi, Magniferia indica isimli meyvenin cekirdekten elde edilen yagidir. Yagin rengi acik saridir ve mango yagi, mango cekirdegi yagi veya mango tohumu yagi olarak da adlandirilir. Bu meyve tohumu yagi, oda sicakliginda yari kati hale gelir ve gunes bakim balsamlarinda, bebek kremlerinde, nemlendirici urunlerde ve sac urunlerinde yaygin olarak kullanilir. Erime noktasi 90-108 ° F (3242 ° C) ‘dir. Evde tohumlarin kabugunu cikarip zeytinyagi ve hindistancevizi yagi ile karistirilarak da pratik olarak hazirlanabilir. Bu karisim yaklasIk 7 ila 10 gun gunes isigi altinda bir cam kavanozda saklanabilir.

Mangonun Tarihi
Mango agaci, Dogu Hindistan’in guneyine ozgudur. Anacardiaceae ailesine aittir, kaju ve fistik agaclarinin akrabasidir. Mango tohumlari, Iranli tuccarlar tarafindan Orta Dogu’ya tasinmis ve 16 yy.’da Portekizliler tarafindan, faring deniz yoluyla Afrika’ya tanitilmistir. 1700’lerde Brezilya’ya seyahat eden kisilerle birlikte Orta Dogu, Asya, Guney Amerika ve Dogu Afrika’ya yayilmistir. Mango, 19. yuzyilin baslarinda MeksIka‘ya ve 1860’ta Kuzey Amerika’ya yayilmistir. ABD’de satilan mango Ekvador, MeksIka, Brezilya, Peru, Haiti ve Guatemala’da yetistirilmis ve ticaretine baslanilmistir. Bu ticaretin baslamasi ile sonrasinda da gunumuzde oldukca populer hale gelmistir.



Mango Tohumu Yaginin Saglik Faydalari
Meyvelerin krali olarak da bilinen Mango, tatli bir meyveden daha fazlasidir. Sadece meyvesi, cekirdegi, cicegi ve kabugunun degil, ayni zamanda yaginin da cesitli saglik yararlari oldugu bilinmektedir. Gutli olarak da bilinen mango tohumu, genellikle toz halinde tuketilir veya yag ve tereyagi haline getirilir. Genellikle atilan veya ihmal edilen tohum veya cekirdek, mangonun tam ortasinda buyuk boyutlu kremsi beyaz renktedir. Bu buyuk cekirdek yogun bir besin ve antioksidan kaynagi icerir. Tek yapilmasi gereken onlari temizleyerek, toz, macun veya tereyagi ile karistirmaktir. Mango gutli yenilebilse de, tipik olarak olgunlasmamis mangolarda bulunmaktadir. Cunku mango olgunlastiktan sonra, tohum sertlesme egilimindedir ve bu sekilde olunca sadece toz halinde kullanilabilir. Mango yagi, mango tohumundan elde edilmekte ve asagida listelenen saglik yararlari sunmaktadir:

Kolesterol Dengesi
Mango tohumlari, vucuttaki kan dolasimini tesvik ederek kolesterolu dusurmeye yardimci olur. Kolesterol seviyesi yuksek olan kisiler diyetlerine Mango yagi eklemelidirler.

Diyabet Riskini Onler ve Kan Sekerini Dusurur
Mongo Tohumu yaginda bulunan aktif maddenin, kan dolasimindaki glikoz seviyesinin emilimini azaltmak icin cok yararli olan ve kan sekerini kontrol etmek icin yararli olan insulin uretimini tesvik etmeye yardimci oldugu farkli calismalarla kanitlanmistir. Bu ozelligi sayesinde boylece diyabeti onler. Mango tohum yaginin en guzel yani, glisemik indeksinin cok dusuk olmasidir, bu demek oluyor ki mango tohumu yagi tuketimi kandaki glikoz seviyesini yukseltmemektedir. Boylelikle hali hazirda seker hastaligindan muzdarip olanlar, bu yagi gunluk diyetlerine herhangi bir endise duymadan duzenli olarak ekleyebilirler. Enerji seviyesini koruyarak kan sekerinin dusurulmesine yardimci oldugu icin seker hastalarina faydalidir. Vucuttaki glikoz emilimini yavaslatir.

Sivilceleri Azaltir
Mango tohumu yagi, ciltteki sivilce gorunumunu azaltir. Bu yuzden duzenli olarak kullanilmasi akne ve sivilce problemi olan kisilerin sIkayetlerini azaltmasina yardimci olabilir.

Saglikli Kiloyu Korumaya Yardimci Olur
Mango yagi, cilt icin olaganustudur, cildin gorunumunu ve ton farkini azaltmaya yardimci olur. Mango’nun meyveleri ve tohumlari, kiloyu etkili bir sekilde yonetmeye yardimci olur. Cesitli vitamin ve besinlerle yuklu oldugu icin vucudun kan dolasimini ve metabolizmasini destekler.



Yuksek Miktarda Antioksidan Icerir
Mango tohumu yaginin saglik icin cok yararli olan yuksek miktarda antioksidan icerdigi farkli calismalar tarafindan kanitlanmistir. Antioksidan, cesitli kanser turlerinin onlenmesine, yaslanma etkisi riskini azaltmaya ve vucudun bagisIkliginin artmasina yardimci olur.

Goz Sagligini Gelistirir
Vucutta A vitaminine donusen mango tohumu yaginda bulunan yuksek miktarda beta-karoten nedeniyle retina hasarini onlemede oldukca faydalidir. Bu vitamin A’nin yani sira, goz hucrelerini serbest radikallerin neden oldugu oksidatif hasardan koruyan bir antioksidandir. Mango tohumu yagi tuketiminin sari nokta hastaligi, gece korlugu, katarakti vb. goz problemlerini onleyebilecegi, farkli calismalar tarafindan kanitlanmistir.

Kepegi Onler
Mango tohumlarinin kepekten kurtulmaya yardimci oldugu soylenmektedir. Mango tohumu yagi parlak ve guclu sahip olabilmek icin saclara uygulanabilir. Ayrica hardal yagi ile karistirip birkac gun guneste birakilan karisim, saclarda erken beyazlamayi onlemeye yardimci olabilir. Mango yagi ayrica kepek tedavisinde de kullanilir. Mango tohumu yagi ile saca masaj yaparak yaklasIk 10 dakika sacta bekletilmelidir. Bu sekilde ayni zamanda sac derisini de besler.

Ishal Riskini Azaltir
Ishal durumunu iyilestirmek icin gunde en az iki kez mango tohumu tozu alinmasi faydali olacaktir. Toz haline getirmek icin tohumlarin iyice kurutuldugundan emin olunmali, toz balla karistirilmis olarak bir gram civari tuketilmelidir.

Sindirim Sagligini Iyilestirir
Mongo Tohumu yagi, sindirim sagligi icin cok iyi olan diyet lifi acisindan oldukca zengindir. Badem Yaginda bulunan lif, bagirsak hareketini iyilestirmeye yardimci olur ve yiyeceklerin sindirim sisteminden duzgun bir sekilde gecmesini saglar. Ayni zamanda diskiya hacim eklemeye ve diskinin vucuttan zamaninda uygun sekilde atilmasina yardimci olur. Kabizlik, gaz, siskinlik, ulser vb. Gibi cesitli sindirimle ilgili sorunlari onler.



Gunes Hasarini Onler
Karakteristik UV filtrasyon ozellikleri nedeniyle gunese cikmadan once gunes koruyucu krem olarak kullanilabilir. Gunesin yikici isinlarindan kaynaklanan cildin zarar gormesini engeller. Mango tohumu yaginin icerigindeki yuksek miktarda antioksidan ozelliginden dolayi cesitli gunes kremi losyonlarinda kullanilmaktadir. Bu faydasi farkli calismalar tarafindan kanitlanmistir.

Kanser Riskini Onler
Mango yagi, meme ve cilt kanseri gibi cesitli kanser turlerine yakalanma riskini azaltmak oldukca faydalidir. Mide, meme ve cilt kanseri gibi cesitli kanser turlerini onlemeye yardimci olan, mango tohumu yaginin anti-kanserojen ozelliklere sahip oldugu arastirmalar tarafindan kanitlanmistir. Bunun disinda guclu bir antioksidan olan C Vitamini ve A Vitamini bakimindan oldukca zengin olan bu yag, serbest radikallere karsi savasir ve saglikli hucrelere her turlu oksidatif zarar vermesini engeller. Bu serbest radikaller, kanserin ana nedenidir.

Kardiyovaskuler Hastaliklardan Korur
Mango tohumlarinin ilimli tuketimi, kardiyovaskuler hastaliklar ve hipertansiyon gelisme riskini en aza indirmek icin faydalidir.

Saglikli Cilt Yapisini Destekler
Mango tohumunun mukemmel bir nemlendirici oldugu bilinmektedir. Tohumdan elde edilen tereyaginin, magazadan satin alinan yagli losyonlarin cogundan daha iyi oldugu belirtilmektedir.

Seker Hastalari Icin Faydalidir
Mango tohumlari, makul miktarlarda yenildiginde kan sekeri seviyesini dusurdugune dair calismalar mevcuttur. Glikoz emilimini azaltmak icin bagirsaklardaki ve karacigerdeki enzimleri degistirebilir.

Mango Yaginin Geleneksel Kullanimlar
• Losyonlarda cildi nemlendirmek ve beslemek icin kullanilir.
• Cildin kurumasini engeller ve cilt bakiminda kullanilir.
• Cilt iltihabini azaltir, sedef hastaligi ve egzama gibi cilt problemlerini iyilestirir.
• Sac dokulmesini onlemek ve sac beyazlamasini geciktirmek icin gunluk olarak kullanilabilir.
• Ayrica saclara siyah, uzun ve parlak gorunum kazandirir.
• Yuksek D, A vitamini, antioksidan, fitokimyasallar ve beta-karoten icerigi sayesinde, cilt uzerindeki siyah noktalari, koyu lekeleri etkili bir sekilde giderir ve lekeleri tedavi eder.
• Ayrica sivilce, egzama ve deri iltihabi gibi catlaklari, yara izlerini ve kizarikliklari da iyilestirir.
• Bocek isiriklarindan kurtulma saglar, kasintili, iltihapli ve soyulmus cildi yatistirir.
• KirisIkliklari ve cizgileri silen yaslanma karsiti ozelliklere sahiptir.
• Mango tohumu yagi sampuan, sabun ve losyon gibi kozmetik urunlerde kullanilmaktadir.
• Oda sicakliginda yari katidir bu sayede bazi uygulanmalarda pratiktir.
• Gunes kremlerinde, bebek kremlerinde, nemlendirici urunlerde ve sac urunlerinde kullanilmaktadir.
• Sac derisindeki kepegi giderir ve besler.

Mango Tohumu Yagi Kullanmanin Riskleri
Mango tohumu yagi kullaniminda riskleri minimize etmek icin sunlara dikkat edilmelidir:
• Mangoya alerjisi olan kisiler bu yagi kullanmaktan kacinmalidir.
• Orta seviyelerde kullanilmalidir.
• Asiri kullanimindan kesinlikle kacinilmalidir.
• Kullanmadan once bir yama testi yapilmalidir.
• Hamile ve emziren kadinlar kullanim icin saglik pratisyenine danismalidir.
Zengin ve antioksidan icerigi ile mango cekirdegi yagi, pek cok saglik yarari sunmaktadir. Bu faydalari bilinmedigi durumlarda meyve yenildikten sonra cekirdek atilmakta ve ziyan edilmektedir. Oysa evde pratik bir uygulama ile bu cekirdegi degerlendirmek ve mango yaginin essiz faydalarindan yararlanmak mumkundur.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 17 Şubat 2022, 06:51   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Göz sağlığı için baya faydalı imiş.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:28.