IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2020, 10:00   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sindirim Enzimi Takviyelerinin Sagliga Faydasi

Sindirim enzimleri, yiyeceklerin sindiriminde rol oynayan proteinlerdir. Vucutta dogal olarak bulundugu gibi receteyle ve recetesiz satilan sindirim enzimleri bulunmaktadir ve besin takviyesi olarak kullanilmaktadir. Recetesiz olarak satilabilen sindirim enzimlerin sagliga olan faydalarini savunanlar bazi hastaliklara iyi geldigini dusunmektedirler. Bu hastalikllar sunlardir:
• Colyak hastaligi
• Crohn hastaligi
• Goguste agrili yanma hissi
• Hazimsizlik
• Huzursuz bagirsak sendromu
• Ulseratif kolit
Cogunlukla pankreas tarafindan

salgilanan sindirim enzimleri, vucudun yaglari, proteinleri ve karbonhidratlari parcalamasina yardimci olur. Pankreasin normal isleyisi bozuldugunda ve yetersiz enzim uretimine neden oldugunda, vucut, alinan yiyecekleri duzgun bir sekilde parcalayamaya bilir ve besinlerini ememeye bilir. Sindirim enzimi takviyeleri, sindirimi yavaslatan ve siskinlik, karin kramplari ve ishal gibi rahatsiz edici semptomlara yol acan bu emilim bozukluguna karsi koruma saglamaktadir.
Ornegin, doktorlar genellikle pankreatit, pankreas kanseri ve kistik fibroz gibi durumlardan pankreas yetmezligi olan kisilere Rx sindirim enzimlerini recete ederler. Daha yaygin olarak, sut urunlerindeki seker olan laktozu sindirmeye yardimci olan laktaz enziminden yoksun kisiler, sut urunlerini yerken hazimsizligi onlemek icin genellikle OTC laktaz takviyeleri alirlar. Benzer sekilde, fasulyedeki sekerleri sindirecek enzimden yoksun olanlar, Beano veya Bean Relief gibi bir alfa-galaktosidaz takviyesi alabilirler.
Takviyelerdeki sindirim enzimleri, hayvan pankreaslari (domuzlar, inekler veya kuzular) veya bitkiler dahil olmak uzere cesitli kaynaklardan gelmektedir. Ornegin, bromelain, ananastan, papaya papayalardan ve laktazdan saflastirilmis maya veya mantarlardan elde edilir. Takviyeler ayrica genellikle bromelain ve papain gibi proteolitik enzimler (proteini sindirmek icin gereklidir), lipaz (yagi sindirmek icin gereklidir) ve amilaz (karbonhidratlari sindirmek icin gereklidir) gibi bir enzim karisimi icermektedir.
Sindirim enzimleri takviyeleri normalde sindirim amaciyla yemeklerle birlikte alinsa da, ogun aralarinda ac karnina alindiginda, bagisIklik sistemini uyarma, artriti yonetme, iltihabi azaltma, karaciger sagligini iyilestirme, kanserle savasma ve daha fazlasini yapma potansiyeline sahip olabilirler. Aslinda, sindirim enzimlerinin sozde faydalari hakkinda o kadar cok konusulmaktadir ki, bu takviyelerin kuresel pazarinin 2025 yilina kadar 1,6 milyar dolara ulasmasi beklenmektedir.



Sindirim Enzimlerinin Saglik Faydalari
Bazi calismalar, bircok diyet takviyesinde oldugu gibi, sindirim enzimlerinin sozde faydalarindan bazilarini destekliyor gibi gorunse de, net saglik yararlarini gostermek icin yeterli kanit yoktur. Calismalarin cogu kucuk, kotu tasarlanmis, celiskili sonuclara sahip ve sonuc olarak ikna edici olmaktan uzaktir. Sindirim enzimleri iceren takviyelerin potansiyel saglik yararlarina iliskin bazi temel bulgulara su sekildedir:

Huzursuz Bagirsak Sendromu
2011 yilinda Frontline Gastroenterology’de yayinlanan bir pilot calismaya gore, pancrelipase olarak bilinen bir sindirim enzimi, irritabl bagirsak sendromunun (IBS) bazi semptomlarini hafifletebilir. Calisma icin, irritabl bagirsak sendromlu 69 hastaya, yiyecekleri tuketmeden once pankrelipaz veya plasebo verilmistir ve semptomlarini tetikledigi bilinmektedir. Yapilan calisma sonuclari, pankrelipaz ile tedavi edilenlerin kramp, siskinlik ve agri gibi semptomlarda onemli olcude daha fazla iyilesme yasadigini gostermektedir.
Yapilan baska bir calisma, Biointol adli cok bilesenli bir formulasyonu icermektedir. Bu takviye inositol ve betaglukan’la beraber sindirim enzimleri icermektedir. Bu kucuk calismada, 50 IBS hastasi takviye olarak almislardir ve semptomlari 40 IBS hastasi tedavi gormeyen kontrol grubu ile karsilastirilmistir. Sonuclar, takviyenin karin agrisini, siskinligi ve siskinligi azalttigini gostermistir. Ne yazik ki, plasebo kontrolu olmadan, ekin kendisinin semptomlarda azalmaya neden oldugu sonucuna varmanin bir yolu yoktur.

Enflamatuar Bagirsak Hastaligi
Birkac on calisma, bromelain’in kolit veya bagirsak iltihabini yonetmeye yardimci olabilecegini dusundurmektedir. Ornegin, yapilan 2010 arastirmasinda bromelain’in kolitli farelerde kolon iltihaplanmasini azaltmaya yardimci oldugunu bulmustur. Sindirim enzimleri, az veya hic aktif iltihaplanmamasi olmasina ragmen ishal ve karin agrisi gibi IBS belirtileri yasayan IBS’li kisilerde de yardimci olabilir. Bu yeni hastaliga IBD-IBS sendromu denir. 2017’de yayinlanan bir calismada, IBD icin standart bir tedavi olan anti-enflamatuar ilac mesalamin ve ayrica yukarida belirtilen ayni cok bilesenli formulasyon olan Biointol veya sadece mesalamin tedavisi alan hastalar yer almistir. Hem mesalamin hem de Biointol alanlar, dort hafta sonra karin agrisinda azalma ve siskinlikte azalma bildirirken, sadece mesalamin alan kisiler tahliye aciliyetinde sadece hafif bir azalma bildirmislerdir. Yine, plasebo kontrolu olmadan, ekin kendisinin semptomlarda azalmaya neden oldugu sonucuna varmanin bir yolu yoktur.

Kanser
Sindirim enzimlerinin, ornegin tedavinin komplikasyonlarini azaltarak hastalik surecinin kendisini etkilemesine karsi kanser tedavisi goren kisiler icin faydali oldugu bildirilmistir. Ancak Mayo Clinic Proceedings’deki 2014 tarihli bir makaleye gore, bu calismalar ya istatistiksel olarak analiz edilmedi ya da OTC enzimleriyle anlamli veya tutarli bir iyilesme gostermemistir. Ornegin, geriye donuk bir calisma OTC enzimleriyle tamamlayici tedavinin, hastaligin belirti ve semptomlarini azaltarak ve adjuvan tedavilerle iliskili advers reaksiyonlari azaltarak kolorektal kanserli hastalarda yasam kalitesini artirdigini bildirmistir. Bununla birlikte, proteolitik enzimlerle randomize kontrollu bir tedavi denemesi, adjuvan pelvik radyoterapinin akut toksIk etkilerinde hicbir azalma gostermemis ve tedaviye toleransi iyilestirmemistir.
Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nin bir raporuna gore, laboratuvar calismalari proteolitik enzimlerin kanser hucrelerinin buyumesini etkileyebilecegini ve proteolitik enzimlerle adjuvan tedavisinin kanserli hastalara fayda sagladigi bildirilirken, son arastirmalar bu tur iddialari desteklememektedir.

Artrit
Bromelain uzerine yapilan bazi calismalar, hepsi olmasa da, muhtemelen iltihabi azaltma kabiliyeti nedeniyle osteoartrit (OA) ile ilgili agriyi hafifletmeye yardimci olabilecegini gostermektedir. 2006 yilinda Arthritis Research & Therapy’de yayinlanan ve bromelain’in OA hastalari uzerindeki etkilerini test eden dokuz klinik arastirmaya bakan bir arastirma incelemesinde, incelemenin yazarlari, bromelain’in steroidal olmayan bir diklofenakinkine benzeyen agri azaltici faydalar verecegeine dair bazi ispatlar bulmuslardir. Anti-enflamatuar ilac (NSAID) genellikle OA icin recete edilmektedir.
Daha yakin zamanlarda, 2015 randomize cift kor prospektif bir calisma, diz ekleminde orta ila siddetli OA olan 150 hastanin tedavisinde NSAID diklofenak ile bromelain, tripsin ve rutin iceren ticari bir enzim preparatini karsilastirmistir. Wobenzym adi verilen ticari preparat, NSAID ile karsilastirildiginda 12 hafta sonra eklem agrisi ve fonksiyonunda onemli gelismeler saglamis; mesafe boyunca yurume yeteneginde ve etkilenen diz eklemi esnekliginde onemli gelismelerolmustur. Calismalar, ayni katki maddelerini ihtiva eden bir ticari enzim preparati ile, Phlogenzym, benzer sonuclar gostermistir. Sonuc olarak eEnzimlerin OA semptomlarini iyilestirmede klinik bir rolu olabilir, ancak bu etkileri dogrulamak icin daha buyuk calismalara ihtiyac vardir.



Kas Agrisi
OTC enzimlerinin kas agrisini iyilestirmedeki etkinligine iliskin kanitlar karisIktir ve bircok calisma kucuk ve tarihlidir. 2004 yilinda 20 erkegi kapsayan bir calismada, proteaz takviyeleri, kas iyilesmesini kolaylastirmis ve yogun egzersiz sonrasi agrida algilanan artislari azaltmistir. 1965’ten itibaren baska bir calismada, yaralanmalarla iliskili agri ve sisligi azaltmis ve iyilesme surecini hizlandirmislardir. Bununla birlikte, 2002’den 39 kisiden olusan cift kor, randomize kontrollu bir calisma egzersiz sonrasi kas agrisinin tedavisinde bromelain, Ibuprofen veya plasebo arasinda hicbir fark gostermemistir. Cift kor calisma1975’te yayinlanan yumusak doku (kas, tendon veya bag) ayak bilegi yaralanmasi olan 50 kisiden, proteolitik enzimler verilen grupta sisme, morarma ve islevde onemli bir fark gorulmemistir. Daha yakin zamanlarda, 2016’dan 20 erkegi iceren bir calisma da ise, plaseboya kiyasla markali bir enzim karisimi olan DigeZyme almanin, kosu bandi kosu testinden sonra agriyi ve hassasiyeti onemli olcude azalttigini bulmustur.

Otizm
Otizm spektrum bozukluklari (ASD) ile iliskili bagirsak-beyin baglantisi icin artan kanitlar varken, sindirim enzimlerinin OSB’li cocuklar uzerindeki yararlari uzerine arastirmalar karisIktir. 2015 yilinda yayinlanan cift kor, plasebo kontrollu bir calismada, uc ay boyunca sindirim enzimi tedavisi alan cocuklar duygusal yanitta, kontrol grubundaki cocuklara kiyasla genel davranista ve gastrointestinal semptomlarda (diski kalitesi, karin agrisi, kusma ve yiyecek cesitliligi) onemli iyilesme gostermistir..
Tersine, 2010 yilinda yayinlanan daha titiz bir randomize, cift kor, plasebo kontrollu capraz calismada, arastirmacilar, gida cesitliligi skoru (secici yeme ASD ile ortaktir) disinda herhangi bir parametrede istatistiksel olarak anlamli bir klinik iyilesme bildirmemistir. Plaseboya kiyasla proteolitik enzim terapisinde istatistiksel olarak anlamli bir gelisme gosteren sonuc olcutudur. Daha fazla arastirma kesinlikle gereklidir. Yine de, aksi sonuclara ragmen, sindirim enzimleri ucuz, kolayca elde edilebilir ve mukemmel bir guvenlik profiline sahip oldugundan, bazi arastirmacilar, OSB’li cocuklarda kullanimlarinin tesvik edilmesi gerektigine inanmaktadir. Cocuga vermeden once kesinlikle doktora danisilmalidir.

Sindirim Enzimlerinin Olasi Yan Etkiler
Sindirim enzimleri cok yuksek dozda alinmadigi surece, cogu enzim takviyesinin riskleri oldukca azdir. Sindirim enzimleri mide agrisi, mide bulantisi, ishal ve kusma gibi bir dizi yan etkiyi tetikleyebilir. Ek olarak, bazi insanlar sindirim enzimlerine karsi alerjik reaksiyonlar yasayabilir. Ananastan gelen enzim olan Bromelain, anti-trombosit aktivitesine sahip olabilir. Kan sulandirici ilac kullaniyorsa veya anti-trombosit aktivite varsa, kanama riskini artirabilir. Hamile ve emziren kadinlarin bu urunleri almadan once doktorlarina danismalari tavsiye edilir.

Dozaj ve Hazirlama
Sindirim enzimleri icin standart bir dozaj yoktur. Calismalar genellikle cesitli enzimlerin karisimlarini iceren mustahzarlar kullanir ve etkili dozajlar buyuk olcude degisir. Sindirim enzimlerini alinacaksa iki veya uc haftalik kisa bir deneme suresini dusunulmelidir. Sayet faydali olursa devam edilmeli, degilse kullanimi birakilmalidir. Bakilacak sey
Sindirim enzimleri, cevrimici olarak ve diyet takviyeleri konusunda uzmanlasmis bircok dogal gida magazasinda, eczanede ve magazalarda yaygin olarak bulunur. Bir ConsumerLab incelemesi, bazi enzim urunlerinin etiketlerden beklenen tum enzim aktivitesini icermedigini ve bazilarinin aktivitelerini bilmeyi saglayacak kadar acik bir sekilde etiketlenmedigini tespit etmistir. Dahasi, urunler sunduklari enzim aktivitesinde onemli olcude cesitlilik gostermektedir. Sindirim enzimlerini denemeye karar verenler, US Pharmacopeia (USP), NSF International veya ConsumerLab gibi taninmis bir sertifika kurulusu tarafindan test edilmis ve onaylanmis saygin bir ureticiden bir markadan almalari tavsiye edilmektedir. Bu, mumkun olan en yuksek kalite ve guvenligi saglamaya yardimci olabilir.
Kronik bir durumu sindirim enzimleriyle kendi kendine tedavi etmenin ve standart bakimdan kacinmanin veya geciktirmenin ciddi sonuclara yol acabilecegine dikkat etmek onemlidir. Sindirim enzimlerini kullanmayi dusunenler, once doktora danismalari tavsiye edilmektedir.
 
Alt 17 Şubat 2022, 06:49   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Otizm li hastalar için bire bir o zaman

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:46.