IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Temmuz 2020, 09:05   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cay Agaci Yagi, Faydalari, Kullanim Alanlari ve Yan Etkileri

Cay agaci yagi, Avustralya’da bulunan cay agacinin yassi yapraklarindan elde edilen bir tur esansiyel (ucucu) yagdir. Melaleuca veya Melaleuca alternifolia yagi olarak da bilinen bu yag yaygin olarak kullanilan ve arastirilan ucucu yaglardan biridir. Yerli Avustralyalilarin (aborjinlerin) yuzyillardir yararlarini bildigi, Myrtaceae ya da mersingiller familyasina dahi olan cay agaci yaginin yararli etkileri 18.yuzyilda Avustralya’ya gelen Ingiliz kasif Kaptan Cook tarafindan da ogrenilmistir. Kaptan Cook ve gemi murettebati bu agacin yapraklarini cay olarak kullanmis, bu sebeple bitkiye “cay agaci” adi verilmistir. Hint defnesi adiyla da bilinir ama Hindistan ile alakasi yoktur. Kaptan Cook’un murettebati ayrica icine cay agaci yapraklari dusen, antiseptik ozellik kazanan sularda yikanmis, cilt yaralarinin, kesIklerinin ve benzeri cilt tahrislerinin iyilesmeye basladigini, herhangi bir enfeksiyon riskinin azaldigini fark etmislerdir. Ikinci Dunya Savasi sirasinda, Avustralya ordusu, yarali askerleri tedavi etmek icin kullanildigi icin cay agaci yagindan elde edilen bir gelire sahip olmayi basarmistir. Cay agaci yagi uretimi onemli bir savas zamani endustrisi haline gelmis ve tum askerlere sirt cantalarinda tasimak icin kucuk bir sise cay agaci yagi verilmis, yaralarini, kesIklerini ve bocek isiriklarini tedavi etmek icin kullanmalari tavsiye edilmistir.
Gunumuzde bilimsel arastirmalar, cok cesitli cilt hastaliklarini tedavi etmek, yonetmek ve cilt sagligini korumak icin son derece yararli olan cay agaci yaginin antiseptik, antibakteriyel ve anti-inflamatuar ozelliklere sahip oldugunu gostermektedir. Cay agaci yagi guclu bir sifaci olarak kabul edilir ve bircogu sert kimyasallar icerebilen bazi ilaclara ve kozmetik cilt bakim urunlerine dogal bir alternatif olarak tercih edilir. Gunumuzde, bircok yuz yikama urunu, sampuan, dis macunu, dudak nemlendirici, losyon, sabun ve diger kozmetik ve temizlik urunleri aktif madde olarak cay agaci yagi icerir.

Cay Agaci Yaginin Kullanim Alanlari
Insanlar genellikle kucuk kesIkleri, yaniklari, akneleri, atlet ayagini, hafif tirnak mantari enfeksiyonlarini, vajinal mantar enfeksiyonlarini ve akciger problemlerini (yagi banyo suyuna veya buhar cihazina eklediklerinde) tedavi etmek icin cay agaci yagi kullanirlar. Cay agaci yagi hakkinda cok az arastirma olmasina ragmen bazi calismalar enfeksiyonlarin onlenmesi ve tedavisi icin guvenli ve genellikle etkili oldugunu gostermektedir. Guclu anti-bakteriyel ozellikleri ile bilinen cay agaci yagi topikal olarak kullanildiginda belirli cilt sorunlarini tedavi edebilir veya cildin genel gorunumunu iyilestirebilir. Cay agaci yagini seyrelterek kullanmak yerine bu yagi iceren kozmetik urunler de satin alinabilir. Cay agaci yagi asla yutulmamali ve agiz cevresinde kullanilmamalidir, cunku kucuk miktarlarda bile tuketildiginde zehirli olabilir, ciddi semptomlara neden olabilir. Bu nedenle asagidaki gibi bazi onlemlerle birlikte kullanilmalidir.
-Cay agaci yagi kullanmakla ilgilenen kisilerin, alerji endisesini gidermek icin daha genis bir alanda kullanmadan once biraz seyreltilmis cay agaci yagi surerek cildine yama testi yapmasi onerilir.
-Cay agaci yagi dogrudan cilde uygulanmamalidir. Tahrisi onlemek icin cilde asla seyreltilmemis cay agaci yagi uygulanmamalidir. Topikal olarak kullanilan ucucu yaglar tasiyici yaglarla (badem yagi, hindistancevizi yagi veya zeytinyagi gibi) genellikle yuzde 1 ila 5 arasi bir oranda seyreltilmelidir. Cay agaci yaginin her 1 ya da 2 damlasina eklenecek tasiyici yag miktari 12 damladir.
-Hassas bir cilde veya bir cocugun cildine uygulanacaksa cay agaci yagi daha fazla seyreltilmelidir.
-Isiga maruz kalmasi zarar verebileceginden, cay agaci yagi koyu renkli bir sisede saklanmalidir.
-Goz cevresi icin kullanirken cok dikkatli olunmalidir. Bu bolgenin cay agaci yagina maruz kalmasi tahrise ve kizarikliga sebep olabilir.
-Aromaterapi icin kullanilacaksa bulunulan alanin iyi havalandirildigindan emin olunmalidir. Cay agaci yagi buharina uzun sure maruz kalinmamalidir.
Cay agaci yaginin faydalari uzerine arastirmalar devam etmektedir. Su anda bilinenlere dayanarak, asagida belirtilen bazi saglik sorunlari icin dogal bir tedavi edici olarak kullanilir. Belirtiler duzelmezse, kotulesirse veya siddetlenirse bir doktora gidilmelidir.



Kuru Cilt ve Egzama
Cay agaci yagi, tahris ve kasintinin azaltilmasi, kuru cildin yatistirilmasi icin kullanilabilir. Bu yagin egzama tedavisi icin kullanilan klobetazon butirat ve cinko oksitli kremlerden daha fazla etkili olabilecegi gosterilmistir. Cay agaci yaginin birkac damlasi bir miktar nemlendirici ile ya da tasiyici yagla karistirilip dustan sonra ve gunde hic olmazsa bir kez etkilenen alana uygulanabilir.

Yagli Cilt
Antiseptik ozelliklere sahip olmasi nedeniyle cay agaci yagi yagli ciltle mucadeleye katkida bulunabilir. Bir 2016 yili calismasi, 1 ay suresince cay agaci yagi bulunduran bir gunes kremini kullanan kisilerin cilt yaglanmasinda iyilesme oldugunu bulmustur. Tonige, nemlendiriciye veya gunes kremine 1-2 damla cay agaci yagi karistirilir. Bir maske yapmak icin bentonit kiline 2 damla kadar cay agaci yagi eklemek yetebilir.

Kasintili Cilt
Cay agaci yaginin anti-inflamatuar ozellikleri, kasintili cildin rahatsizligini gidermede yararlidir. Cildi yatistirir ve kasintili cilde neden olan enfeksiyonlarin iyilesmesine yardimci olabilir. Kasinti icin kullanilacaksa birkac damla Melaleuca (cay agaci) yagi bir nemlendiriciyle ya da tasiyici yagla karistirilir ve gunde1-2 kez cilde uygulanabilir. 2012’de yapilan kucuk bir arastirma, cay agaci yaginin goz kapagi kasintilarini azaltmada etkili oldugunu gostermistir. Katilimci kisilerin goz kapaklarina % 5 cay agaci yagi bulunduran bir merhem ile masaj yapilmistir. 24 katilimcinin 16’sinin kasintilarini tamamen ortadan kaldirmistir, diger sekiz kiside de bazi gelismeler gorulmus ama tam olarak gecmemistir.

Cilt Iltihabi
Cay agaci yaginin anti-inflamatuar etkisi tahris olmus ve agrili cildi yatistirmaya, kizarikligi ve sisligi azaltmaya destek olur. Arastirmalar, nikele karsi hassasiyet nedeniyle olusan cilt iltihabini cay agaci yaginin azalttigini destekler niteliktedir. Bu calismada katilimcilarin ciltlerine saf cay agaci yagi kullanilmis olsa da genellikle cilde uygulanmadan once seyreltilmesi onerilir. Nemlendiriciye ya da tasiyici bir yaga cay agaci yagindan 1 damla eklenir ve etkilenen alana gun icinde birkac defa uygulanabilir.

Sivilce ve Akne
Antimikrobiyal ve anti-inflamatuar ozellikleri nedeniyle cay agaci yagi akne tedavisi icin de iyi bir secimdir. Sadece az miktarda yag kullanmak, cilde nufuz etmeye ve yag bezlerinde sebum ve olu cilt hucrelerinin birikmesini engellemeye, akne izlerini onlemeye ve azaltmaya yardimci olabilir, temiz ve puruzsuz bir cilde kavusturabilir. Cay agaci yagi ayrica siyah noktalari, sivilceleri ve diger lekeleri yok edebilir, boylece zaman icinde gorunumlerini azaltabilir. Bununla birlikte cok fazla cay agaci yagi kullanmak cildi kurutabilir, bu da asiri yag uretilmesine ve cilt sorunlarinin daha da kotulesmesine neden olabilir. Birkac damla saf cay agaci yagi bir cay kasigi cadi findigi ile karistirilarak bir pamuk yardimiyla yanaklar veya burun uzerindeki lekelere uygulanabilir. Daha etkili sonuclar elde etmek icin karisimin birkac saat veya hatta bir gece bekletilmesi iyi olur. Gun boyu tonik olarak kullanilabilir. Icinde cay agaci yagi olan yuz yikama urunleri, nemlendiriciler, leke gidericiler de kullanilabilir. Uzmanlar sivilceli ve akneli bir ciltte savasmaya yardimci olmak icin onceden karistirilmis cilt bir dostu bir cay agaci yagi dozu iceren, iyi test edilmis urunlerin kullanilmasini onermektedir.
Sirt, gogus ve vucuttaki lekeler icin bir cay agaci yagi banyosu uygulanabilir. Bu, normal banyo suyuna birkac damla yag eklenerek ve en az on dakika boyunca suda kalinarak yapilabilir. Bu yontem, bakterileri etkisizlestirir ve cildin gozle gorulur sekilde taze, parlak, saglikli gorunmesini saglar.



KesIkler ve Enfeksiyonlar
Antibakteriyel ozellikleri cay agaci yagini yaralar icin etkili bir iyilestirici yapar. 2013 yilindaki bir arastirmada cay agaci yaginin bakterilerden kaynaklanan yaralarin iyilesmesine yardimci oldugu gorulmustur. Geleneksel tedavilere ilave olarak cay agaci yagini kullanan 10 kisinin 9’unda sadece geleneksel tedaviyle kiyaslandiginda iyilesme suresinin azaldigi gorulmustur. Bir kesIk soz konusuysa veya acikta kalan bir yarada kucuk bir enfeksiyon varsa, cay agaci yagi ev yapimi bir merhem olarak lavanta esansiyel yagi ile birlikte kullanilabilir. Yara suyla iyice temizlenmeli ve iki damla cay agaci yagi ve lavanta yagi bir miktar jojoba yaginda seyreltilmeli, kesIk bolgeye uygulanmali ve enfeksiyonlari onlemek icin bir sargi beziyle ortulmelidir. Ayrica bir yara merhemiyle cay agaci yaginin 1 damlasi karistirilip gun icinde birkac defa kremin kullanim direktiflerine gore uygulanabilir.

Yara Izleri
Gunluk olarak tasiyici yag veya bir cay agaci yagi serumu ile karistirilmis cay agaci yagi kullanilarak ve bu karisim tamamen emilene kadar yara izine masaj yapilarak cilt gorunumunde bir iyilesme gorulebilir. Izlerin gorunumunu azaltmak icin yuz ve yuz bakim rutinine cay agaci yagi eklenebilir veya onceden test edilmis cay agaci yagi iceren bir cilt bakim urunu satin alinabilir. Cay agaci yagi, cilt hucrelerinin yenilenmesini tesvik edebilen antioksidanlar icerir, ayni zamanda pahali kozmetik kremlere cok daha ucuz ve dogal bir alternatiftir.

Jilet veya Tiras yaniklari
Jilet yaniklari tedavi edilmezse cirkin, rahatsiz edici ve hatta agri verici olabilir. Tiras nedeniyle olusan tahrisin azaltilabilmesi icin biraz dogal buzucu olan cay agaci yagi uygulanabilir. Tiras olduktan sonra, cadi findigi ile seyreltilen bir veya iki damla cay agaci yagi pamuklu bir cubukla cildin etkilenmis, tahris olmus kisimlarina uygulanabilir. Bu uygulama serinletici ve yatistirici bir his olusturup rahatlama saglayabilir.

Sac, Sac Derisi ve Kepek
Cay agaci yaginin dogal terapotik (iyilestirici) ozellikleri ve temizleme yetenekleri onu normal sampuana son derece yararli bir katki haline getirir. Cay agaci yagi ayrica sac derisinde ve sac koklerinde kan akisini uyararak daha saglikli sac buyumesini tesvik edebilir. Cay agaci yaginin duzenli olarak uygulanmasi veya bir cay agaci yagi sampuani / sac kremi veya maskesinin kullanilmasi, yagin antibakteriyel ve antiseptik ozellikleri sayesinde kafa derisinin kurulugunu ve kasintisini tedavi etmeye, saclarin nemini korumasina ve saca saglikli bir parlaklik kazandirmaya yardimci olabilir, sacin genel durumunu iyilestirebilir. Cay agaci yaginin duzenli olarak uygulanmasi, kafa derisini gelecekteki enfeksiyonlardan koruyacak, koklerin daha iyi beslenmesine ve saclarin daha saglikli olmasina neden olacaktir.
Kepek, kafa derisinde dogal olarak bulunan bir mikroptan kaynaklanir. Bu mikrobun bir yan urunu, kafa derisi uzerindeki dogal yaglari beslediginde kepek olusur, bu da ciltte hassasiyete, kasintiya ve cildin pul pul olmasi seklinde inflamatuar bir yanita neden olabilir. Cay agaci yagi ile sac derisinde kimyasallarin, yaglarin ve olu derinin birikmesi onlenebilir ve yikarken saclar iyice arindirilabilir.
Saca ve sac derisine uygulamak icin cay agaci yagi bir tasiyici yag ile karistirilmalidir. Sacta 20 dakika kalmasina izin verilmelidir. Daha sonra % 5 oraninda cay agaci yagi iceren bir sampuan kullanilmali veya sampuana birkac damla cay agaci yagi eklenmelidir. Durulama yapmadan once sac derisine ve saca bir iki dakika kadar masaj yapilmali ve daha sonra bir cay agaci yagi kremi uygulanmalidir. Dort hafta boyunca kullanilan bir cay agaci yagi sampuaninin kepek tedavisinde etkili oldugu gosterilmistir.

Bas Biti
Daha onceki bazi calismalar cay agaci yaginin bas biti tedavisinde yararli olabilecegini one surse de saclarin taranmasi bugune kadar bas bitlerinin en etkili tedavisi olmaya devam etmektedir. Bas bitlerini cikarmak icin ince bir tarakla sac kremi kullanilmasi tavsiye edilir. Onceki arastirmalar cay agaci yaginin larva ve yetiskin yasam evrelerinde bas bitlerini oldurebilecegini ve yumurtadan cikan bitlerin sayisini azaltabilecegini gostermektedir. Bas biti varsa tahris ve kasintiyi azaltmak icin cay agaci yagi sampuana veya lavanta yagi gibi tasiyici yaga eklenerek kullanilabilir.

Sedef Hastaligi
Sedef hastaliginda cay agaci yaginin kullanimini destekleyen arastirmalar yetersizdir fakat anekdotsal kanitlar bu esansiyel yagin bagisIklik sistemini guclendirirken iltihaplanma ve enfeksiyon gibi semptomlarin tedavisinde faydali olabilecegini gostermektedir. 1 ila 2 damla cay agaci yagi bir miktar tasiyici yag ile seyreltildikten sonra sorunlu bolgeye gun icinde birkac defa yavasca uygulanabilir.

Atlet Ayagi
Atlet ayagi bir cesit ayak mantaridir. Bir ay boyunca gunde iki kez uygulanan bir cay agaci yagi kreminin atlet ayaginin semptomlarini hafifletmede etkili oldugu gosterilmistir.

Tirnak Mantari
Tirnak mantari, artan kalinlik ve sekil degisIkligi ile tirnaklarin sararmasi seklinde kendini gosterir. Bu durumu tedavi etmeden birakmak, onemli miktarda agri ve rahatsizliga, tirnak kaybina neden olabilir. Temizlenmesine ve yatistirilmasina yardimci olmak icin etkilenen bolgeye birkac damla onceden seyreltilmis cay agaci yagi kullanilabilir. Bu ayni zamanda tirnaklara ve cevresindeki cilde biraz nem eklenmesine yardimci olacaktir.
Not: Arastirmalar, saf halde veya diger antifungal tedavilerle kombinasyon halinde kullanilan cay agaci yaginin, ayak tirnagi mantarinin tedavisinde etkili oldugunu gostermemistir.



Bocek Isiriklari ve Sokmalari
Cay agaci yagi cildin sismesini azaltmaya yardimci oldugu icin sivrisinek ve bocek isiriklarinin tedavisinde oldukca etkilidir. Once seyreltilerek ve daha sonra etkilenen bolgeye tasiyici yagla birlikte cay agaci yagi uygulanarak kasinti en aza indirilebilir. Isirilan veya sokulan bolge bir sargiyla kapali tutulmaya calisilmalidir, boylece yag buharlasmayacak veya baska bir yere bulasmayacaktir. Durum iyilesene kadar uygulama gunde iki kez tekrarlanabilir. Cay agaci yagi ciltte kullanilmadan once, yaga karsi herhangi bir olumsuz reaksiyon olmadigindan emin olmak icin her zaman bir cilt yama testi yapilmasi gerektigi unutulmamalidir. Herhangi bir kizariklik, tahris veya dokuntu oldugunu fark edilirse, cilt iyice yikanmali ve tekrar cay agaci yagi kullanilmamalidir.
Cesitli sorunlarin iyilestirilmesi icin tercih edilen cay agaci yagi, birkac gun surekli kullanimdan sonra semptomlari gidermeye baslamalidir. Bazi durumlarin tamamen iyilesmesi daha uzun surebilir. Daha fazla nuksetmeyi onlemek icin cay agaci yagi kullanmaya devam edilebilir. Cay agaci yaglariinin kaliteleri degisebildiginden, katki maddesi icermeyen yuzde 100 dogal bir yag satin almak onemlidir. Mumkunse organik ve her zaman saygin bir markanin satisa sundugu cay agaci yagi alinmalidir. Latince adi, Melaleuca alternifolia ve mense ulkesi sisenin uzerinde yazili olmalidir. Yuzde 10-40 oraninda cay agaci yaginin ana antiseptik bileseni olan “terpinen” konsantrasyonuna sahip bir yag aranmalidir.

El Dezenfektani Olarak Kullanimi
Evde Aloe vera, cay agaci yagi ve lavanta bir puskurtmeli sisede karistirilarak dogal el dezenfektani yapilabilir. Aloe Vera cildi beslemek ve nemlendirmek icin yararlidir, yaglar dezenfektandaki antimikrobiyal ajanlar olarak islev gorur.

Cay Agaci Yagi Guvenli midir?
Uzmanlar, bu esansiyel yagin topikal yani cilde uygulanmasinin guvenli olabilecegini dusunmektedir ve her gun dogrudan cilt uzerine uygulanabilir. Cilt uzerine saf olarak uygulandiginda nadiren tahris olusturur fakat bazi kisilerde kontakt dermatit (alerjik dokuntu) gelisir. Dokuntu gelisebileceginden endise edilirse yag once cildin kucuk bir bolgesinde denenmelidir. Cay agaci yagi bitkisel yag, badem yagi veya zeytinyagi ile seyreltilebilir. Cay agaci yagi agizdan alinmamalidir. Ic kulaga verebilecegi zarar nedeniyle kulaklarda kullanilmasi da onerilmez. FDA (ABD Gida ve Ilac Idaresi )tarafindan esansiyel yaglarin duzenlemesi ilaclardaki gibi degildir. Etkileri hakkinda hic arastirma olmadan ya da sinirli bir arastirmayla satisa cikarilabilir. Alternatif urunler kullaniliyorsa veya geleneksel tibbi tedaviyle birlestirilmesi dusunuluyorsa daima doktora soylenmelidir. Geleneksel tiptaki tedavilerden vazgecmek ve tek basina alternatif urunlere guvenmek dogru olmayabilir.

Yan Etkileri Neler Olabilir?
Cay agaci yagi genellikle iyi tolere edilse de bilinmesi gereken bazi yan etkiler vardir. Olumsuz etkileri nasil kullanildigina bagli olabilir. Yagi kullanmanin en populer yollari cilde uygulamak (topikal uygulama) veya teneffus etmek yani aromaterapidir.
Yan etki gelistirme riskini azaltmak icin cay agaci yagi kullanirken esansiyel yag guvenligi yonergelerine uyulmalidir. Bu, cilde uygulamadan once yagi duzgun bir sekilde seyreltmeyi ve uzun sure solunmamasini icerir. Saglikla ilgili sorular veya endiseler varsa, cay agaci yagi kullanmadan once doktora danisilmalidir.

Topikal Uygulamalardan Kaynaklanan Yan Etkiler
Cay agaci yagi topikal olarak kullanildiginda genellikle guvenlidir, akne ve diger yuzeyel cilt enfeksiyonlarinin tedavisinde yardimci olabilir. Cogu insan cay agaci yagini topikal olarak sorunsuz bir sekilde kullanabilir fakat ozellikle duzgun seyreltilmezse ve daha yuksek konsantrasyonlarda kullanilirsa tahrise neden olabilir. Cay agaci yagindan kaynaklanan cilt tahrisi belirtileri sunlardir:
-Kasinti
-Sizlama
-Yanma
-Pullanma
-Kizariklik
-Kuruluk
Egzama sorunu varsa cay agaci yagi kullanilmamalidir.
Bazi kisiler cay agaci esansiyel yagina karsi alerjik reaksiyonlar gelistirebilir. Buna alerjik kontakt dermatit denir ve kirmizi, sismis, kasintili olabilecek bir deri dokuntusune neden olabilir. Eski veya yanlis depolanmis cay agaci yaginin kullanimi genellikle bu reaksiyonlarla iliskilidir ancak taze cay agaci yagi da bu cilt reaksiyonuna neden olabilir.
Inhalasyondan Kaynaklanan Yan Etkiler
Cay agaci yagi aromaterapi icin kullanilabilir. Bu yontemle, yag bir difuzor kullanilarak veya buhar inhalasyonu yoluyla solunur. Cok fazla cay agaci yagi solumak veya cok uzun sure teneffus etmek asagidaki semptomlara neden olabilir:
-Bas agrisi
-Mide bulantisi
-Bas donmesi
Dahili Uygulamalardan Kaynaklanan Yan Etkiler
Cay agaci yagi asla dahili olarak kullanilmamalidir. Yutulursa toksIk ve olumcul olabilir. Yutulmasi halinde asagidaki ciddi yan etkiler ortaya cikabilir:
-Uyusukluk, uyku hali
-Bilinc bulanikligi, konfuzyon
-Koordinasyonsuz hareket (ataksi)
-Bilinc kaybi

Cocuklardaki Yan Etkileri
Cay agaci yagi yutuldugunda toksIk yani zehirlidir. Bu nedenle cocuklarin ve evcil hayvanlarin ulasamayacagi ve onu yutmayacaklari guvenli bir yerde tutulmalidir. Vaka raporlarinda bu yagi yutan cocuklarda 1994, 1995 ve 2003 yillarinda cay agaci yagi zehirlenmesi meydana geldigi bilgileri yer almistir. Bu durumlarda, cocuklar bir hastanede acil bakim sonrasinda iyilesmistir. Cocuklarda cay agaci yagi zehirlenmesi belirtileri yetiskinlerde gorulenlere benzer.

Evcil Hayvanlardaki Yan Etkileri
Evcil hayvanlarda toksisite sadece cay agaci yagi agizdan alindiginda degil, topikal olarak uygulandiginda da rapor edilmistir. Bir calisma 10 yil boyunca kedi ve kopeklerde yuzde 100 cay agaci yagina maruz kalma olaylarini gozden gecirilmistir. Arastirmacilar, vakalarin yuzde 89’unda, cay agaci yaginin hayvanlara bilerek uygulandigini ve yanlislikla yutulmadigini bulmuslardir. Kopeklerde ve kedilerde cay agaci yagi zehirlenmesinin yaygin belirtileri sunlar olabilir:
-Artan salya akisi
-Asiri yorgunluk
-Kas gucsuzlugu
-Titreme
-Koordinasyonsuz hareket (ataksi)

Tepki Gelisirse Ne Yapilmali?
Cay agaci yagi kullandiktan sonra cilt tahrisi veya alerjik kontakt dermatit gelisirse kullanimi birakilmalidir. Cay agaci yagina karsi siddetli bir cilt reaksiyonu olusursa veya vucudun genis bir alanini etkiliyorsa doktora danisilmalidir. Herhangi bir kisi cay agaci yagini yutmussa veya cay agaci yagina yanit olarak anafilaksi belirtileri yasiyorsa acil yardim alinmalidir. Anafilaksi belirtileri sunlardir:
-Hiriltili solunum veya oksuruk
-Bogaz veya yuzun sismesi
-Nefes alma veya yutma guclugu
-Anksiyete (kaygi) veya kafa karisIkligi

Kullanilmamasi Gereken Durumlar
Egzama varsa cay agaci yagi kullanimindan uzak durulmalidir cunku durumu daha da kotulestirebilir. Ayrica, astim varsa belirtileri kotulestirebileceginden yag solunurken dikkatli olunmalidir. Genel olarak konusulursa, cay agaci yagi kullanmayi dusunenler ancak sorulari veya endiseleri olanlar bir doktora danismalidir. Bu ozellikle hamile kadinlar, bebek emzirenler, receteli ilac kullananlar ve altta yatan baska bir saglik sorununa sahip olanlar icin gecerlidir.

Ilac Etkilesimleri
Cay agaci yagi, bakteriyel veya fungal cilt sorunlarini tedavi ederken genellikle diger ilaclarla birlikte kullanilsa da su anda ilac etkilesimlerini gosteren hicbir kanit yoktur.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:17.