IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Haziran 2020, 09:21   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Anksiyete Icin Dogal Cozumler

Anksiyete bozukluklari, sosyal anksiyete, yaygin anksiyete, panik bozuklugu, TSSB, OKB ve fobileri iceren bir grup psIkiyatrik bozukluktur. Yaygin anksiyete belirtileri arasinda ic kargasa, sinir davranisi ve asiri ruminasyon bulunmaktadir. Bu saglik tehdidi yanlis teshis edildiginde veya tani koymak icin gec kalindiginda onemli saglik sorunlarina neden olabilir. Cunku gercek bir tehdide yanit olarak korku ve uyanik olmak yararli olsa da, endiseli biri tehdit edici olmayan sinyalleri tehdit edici olarak yorumlanacagindan dolayi, gereksiz derecede yuksek bir endise ve uyarilma durumunu olusacaktir.
Bu abartili korku tepkisinin altinda yatan, uyaranlara tepki olarak beyin aglari yanlis calismaktadir. Ve bu surecte savas veya kac tehdidi yanitini kontrol eden amigdala sIklikla asiri aktif olmaktadir. Aksine, amigdalanin korku olusumunu engelleyen prefrontal korteks yetersizdir. Hipokampus, striatum, anterior singulat korteks ve insula aktivitesinde anksiyete de gorulebilmektedir. Bu sinirsel arizalara norotransmitterlerdeki bozukluklar (serotonin, norepinefrin, dopamin, GABA ), norotrofik faktorler (sinir buyume faktoru, BDNF), HPA ekseni, bagisIklik fonksiyonu, kalp hizi degiskenligi ve bilissel fonksiyon eslik etmektedir.
Bununla birlikte anksiyete bozukluklari, tehdit edici olmayan sinyallere orantisiz bir korku tepkisine neden olan bir grup akil hastaligidir. Anksiyete bozukluklari olan insanlar tipik olarak bircok norotransmitterin duzensiz seviyelerine sahiptir. Fakat bazi dogal cozumler ile ansiyete sIkayetlerini tedavi etmek veya azaltmak mumkundur. Bu yazida ansiyeteye yardimci olacak dogal yaklasimlar hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Neden Tamamlayici Bir Yaklasima Gerek Vardir?
Anksiyeteyi nispeten guvenli ve etkili bir sekilde tedavi edebilen bircok farmasotik ilac gelistirilmis olsa da, maalesef bunlarin bazi kisilerde sIklikla olumsuz yan etkileri olabilecegi de bilinmektedir. Bu nedenlerden oturu, endiselerini kontrol etmek icin tibbi ilaclar yaninda dogal yaklasimda bircok kisi tarafindan merak edilmektedir.
Oncelikle herhangi bir turde bir zihinsel saglik durumu teshisi konulursa, ozel durum icin en iyi tedavinin ne olabilecegine karar vermenin tek yolu, bunu uzman bir doktorla gorusmektir. Sadece tam nitelikli bir tip uzmani, bircok farkli olasi tedavi sekli ile iliskili tum farkli avantajlari ve dezavantajlari tam olarak anlamaktadir. Bireysel ihtiyaclar icin en guvenli ve en etkili yaklasimi bulmak icin doktorun bazi onerileri olmaktadir.



Ansiyete Tedavisinde Dogal Bitki ve Takviyeler
Kava (Piper methysticum)
Kava, Guney Pasifik adalarinda yetisen ve genellikle cay veya ek olarak tuketilen bir bitkidir. Kava’nin 141, 20 ve 101 saglikli katilimci uzerinde yapilan calismalarda anksiyete, uykusuzluk, depresyon, uyku kalitesi, bilissel islev, gerginlik ve huzursuzlugu iyilestirdigi bildirilmistir. Hayvanlarda Kava’nin anti-anksiyete etkilerinin oldukca guclu oldugu ve hatta benzodiazepinlerin (anksiyete bozukluklarini tedavi etmek icin yaygin olarak kullanilan bir farmasotik ilac sinifi) etkileri ile karsilastirilabilir oldugu bildirilmistir. Bircok farkli bitkisel anti-anksiyete ilacinin karsilastirmasini yapan bir calisma, Kava’nin anksiyeteyi azaltmada diger bircok bitkisel takviyeden daha etkili olabilecegi sonucuna varmistir.
Kesin mekanizmalari henuz kesin olarak bilinmemekle birlikte, kava’nin GABA A reseptorunun aktivitesini arttirdigi bildirilmistir ve ayrica norotransmitter norepinefrinin alimini inhibe edebilmektedir. Bununla birlikte, kava’yi karaciger toksisitesi ile iliskilendiren raporlar oldugu belirtilmelidir ve bu 4 olum dahil olmak uzere karaciger nakline yol acan 11 karaciger yetmezligi vakasidir. Sadece kava toksisitesi oldukca kucuk olmakla birlikte, diger ilaclarla etkilesime girebilmektedir veya diger maddelerin toksisitesini artirabilmektedir Bu nedenle, kava’yi denemeden once ozellikle bilinen karaciger problemleri varsa doktora danismak en iyisidir. Genellikle cay veya takviye olarak tuketilen Kava’nin bir avuc klinik calismada kaygiyi arttirdigi bildirilmistir.
Limon Balsami
Limon balsami (Melissa officinalis) geleneksel olarak cay olarak tuketilmektedir ve uzun sure sakinlestirici ozelliklere sahip oldugu iddia edilmektedir. Kesin biyolojik mekanizmalari henuz tam olarak bilinmemekle birlikte, bircok psIkoaktif kimyasal icermektedir ve rosmarinik asit en psIkoaktif bilesigidir. Insan kullanicilar uzerinde yapilan cesitli calismalara gore, 300-1.600 mg melisa ozu takviyesinin 20, 18, 20 ve 20 katilimcinin insan calismalarinda anksiyete, stres, uykusuzluk, hafiza, ruh hali ve bilissel islemeyi iyilestirdigi bildirilmistir. Bazi arastirmacilar, rosabinik asidin, GABA’yi L-glutatata donusturen anksiyete tedavisi icin ortak bir hedef olan bir enzimi bloke ederek inhibitor norotransmitter GABA seviyelerini artirabilecegini one surmuslerdir. Geleneksel olarak cay olarak tuketilen limon balsami, insanlarda kaygiyi azaltabilecek aktif bilesIkler icermektedir.
Probiyotikler
Probiyotiklerin zihinsel saglik uzerindeki yararli etkisi, erken calismalar bagirsak mikrobiyotasinin onemli etkilerine isIk tuttugunda onem kazanmaktadir. PsIkbiyotikler, vucudun cesitli onemli norotransmitterleri uretmesine ve tasimasina yardimci olarak, psIkiyatrik hastaligi olanlara fayda sagladigi iddia edilen bir probiyotik sinifini tanimlamaktadir. Lactobacillus ve Bifidobacterium, anksiyete tedavisinde arastirilan iki tur bakteridir. Lactobacillus ve Bifidobacterium bagirsakta yasamaktadirlar ve karbonhidrat enerji donusumune katildigi bildirilmistir.
Lactobacillus plantarum
Bir calismaya gore, L. plantarum iceren bir probiyotik takviyesi, 84 IBS hastasinin bir calismasinda (DB-RCT) bagirsakla ilgili kaygiyi azaltmistir. Bir hayvan calismasinda, kronik L. plantarum aliminin dopamin ve serotonin seviyelerini arttirdigi ve farelerde anksiyete benzeri davranislari azalttigi bildirilmistir. Ayrica, erken yasam stresine maruz kalan farelerin anti-enflamatuar sitokin seviyelerini arttirmanin yani sira pro-inflamatuar sitokinleri azalttigi da bildirilmistir.
Lactobacillus rhamnosus
Yakin zamanda yapilan bir calismada L. rhamnosus ve diger bakteri suslarini iceren probiyotik kapsullerin 70 kisilik bir calismada (DB-RCT) anksiyeteyi azalttigi bildirilmistir. Benzer sekilde, bir avuc hayvan calismasi L. rhamnosus ile tedavinin farelerde kaygi benzeri davranislari azaltabilecegini bildirmistir. Baska bir hayvan calismasinda L. Rhamnosus takviyesinin anksiyeteyi ve depresif davranislari azalttigi bildirilmistir ve farelerde beyin GABA gen aktivitesini bile degistirmis olabilmektedir.
Lactobacillus helveticus
Yakin tarihli bir hayvan calismasinda, L. helveticus takviyesinin sicanlarda anksiyete ile iliskili davranislari azalttigi bildirilmistir. Buna bagli olarak, takviye edilmis L. helveticus’un, Bati tarzi bir diyetin farelerde endiseli davranislar uzerindeki olumsuz etkisine karsi koruma sagladigi bildirilmistir.
Lactobacillus Fermentum
Yakin tarihli bir hayvan calismasina gore L. fermentum takviyesinin, farelerde antibiyotiklerin getirdigi kaygi benzeri davranisi azalttigi bildirilmistir.
Bifidobacterium Longum
Longum, davranissal anksiyete, azalmis kolit gibi davranissal farelerin azaltilabilecegi bildirilmistir. Bir insan calismasinda, 30 gun boyunca gunluk olarak alinan L. helveticus ve B. longum’un 25 kiside anksiyete, dusmanlik ve stresle iliskili hormon kortizol duzeylerini azalttigi bildirilmistir. Bununla birlikte Lactobacillus ve Bifidobacterium cinsine ait bazi bagirsak bakterileri , beyin tarafindan uretilen norotransmitterleri etkileyebilmektedir. Bu bakterileri iceren probiyotik takviyeler klinik ortamlarda kaygiyi azaltmistir.
Siyah Tohum (Siyah Kimyon)
Siyah tohum (siyah kimyon, Nigella sativa ) guney ve guneybati Asya’ya ozgu cicekli bir bitkidir. Siyah tohum takviyelerinin 24 saglikli ergen erkegin erken bir calismasinda ruh halini stabilize etmeye, kaygiyi azaltmaya ve hatta bilissel islevi gelistirmeye yardimci oldugu bildirilmistir. Hem hayvanlarda hem de insanlarda yapilan cesitli calismalara gore, siyah tohum yaginin iltihaplanma, kan basinci ve anksiyeteyi potansiyel olarak iyilestirdigi bildirilmistir. Nigella sativa’nin onemli bir bileseni olan timokinonun, siyah tohumun iddia edilen etkilerinin bir kisminin altinda yatan farelerde inhibitor norotransmitter GABA’nin aktivitesini arttirdigi bildirilmistir. Ayrica siyah tohum takviyeleri, tek bir klinik calismada kaygiyi azaltmistir.
Gotu Kola
Gotu kola (Centella asiatica), Guney Asya sulak alanlarinda bulunan ve geleneksel olarak mutfak sebze ve sifali bitki olarak kullanilan bir bitkidir. Plasebo kontrollu bir calismada Gotu kola’nin 40 saglikli yetiskinde urkutucu yaniti baskiladigi bildirilmistir. Gotu kola ve asil bileseni asiatik asit birkac sican calismasinda anksiyete ile iliskili davranisi azalttigi bildirilmistir. Sicanlarda yapilan bir calismadan elde edilen bazi erken kanitlar, Gotu kola’nin beyindeki GABA duzeylerini artiran bir enzim olan glutamik asit karboksilazi aktive ederek etki edebilecegini dusundurmektedir.
Manolya Kabugu
Manolya kabugu (Manolya officinalis) geleneksel Cin tibbinda uzun bir kullanim gecmisine sahiptir. Aktif bilesIkleri agacin kabugunda bulunan honokiol ve magnolol’u icermektedir. Insan calismalari halen eksIk olmasina ragmen, hem honokiol hem de magnololun hayvanlarda depresyon ve kaygiyi azalttigi bildirilmistir. Bazi arastirmacilar bu etkilerin GABA A reseptorlerinin aktivasyonundan kaynaklanabilecegini one surmuslerdir. Bununla birlikte, saglikli insan kullanicilarda da etkilerin ve mekanizmalarin benzer olup olmadigini bilmek icin daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir. Ayrica Manolya kabugu beyinde GABA reseptorlerini aktive edebilen aktif bilesIkler icermektedir.
Inositol
Inositol, yapisal olarak glikoza benzer bir seker alkoldur. Laboratuarda sentezlenebilmektedir, ancak bircok gidada dogal olarak bulunmaktadir. Inositol, sofra sekerinin tatliliginin % 50’sine sahiptir ve bazi insanlar toz formlarini tatlandirici olarak bile kullanmaktadirlar. Ayrica onceden hazirlanmis kapsullerde ek olarak alinmaktadir. Birkac erken insan calismasina gore, gunluk inositol takviyesinin hem cocuklarda hem de yetiskinlerde panik bozuklugu, anksiyete ve OKB semptomlarini azaltmaya yardimci oldugu bildirilmistir.
Benzer sekilde, 18 gram/gun inositol ile takviyenin 20 hastada kaygi ve panik atak semptomlarini azalttigi bildirilmistir. Tikinircasina yeme bozuklugu veya bulimi olan kisilerde kaygi ve depresyon azalmistir. Bununla birlikte, diger calismalar anksiyete bozuklugu olan kisiler icin inositol takviyesinin hicbir faydasini bulmamistir. Inositol kaygi, depresyon ve diger akil hastaliklari icin arastirilmistir, ancak sonuclar karisIktir.
Kediotu
Valerian (Valeriana officinalis), tarihsel olarak parfumlerde kullanilan ve genellikle cay veya kok ekstrakti seklinde takviye edilen cicekli bir bitkidir. Bir on insan calismasina gore, 33 saglikli birey uzerinde yapilan bir calismada 60 gun boyunca gunde iki kez 500 mg kediotu takviyesinin kaygi, stres ve depresyonu azalttigi bildirilmistir. Bu etkileri dogrulamak icin daha fazla insan calismasi (daha buyuk ornek buyuklukleri ile) gerekmekle birlikte, bazi hayvan calismalari da kediotularin anksiyete benzeri davranislari potansiyel olarak azaltabilecegini bildirmistir. Bazi arastirmacilar kediotu anti-anksiyete etkilerinin GABA A sinyalinin gucunu arttirma yeteneginden kaynaklanabilecegini one surmuslerdir, ancak bu arastirma hala cok erken bir asamadadir. Ayrica geleneksel bir stres giderici ilac olan Valerian’in kucuk bir klinik calismada stres ve kaygiyi azalttigi bulunmustur.
5-Hidroksitriptofan (5-HTP)
5-HTP, beynin, ruh haline yogun olarak dahil olduguna inanilan norotransmitter serotonin uretmek icin ana iceriklerden (metabolik onculer) biri olarak kullandigi dogal olarak olusan bir amino asittir. Recetesiz bir diyet takviyesi olarak mevcuttur ve beyindeki genel serotonin duzeylerini artirmaya yardimci olduguna inanilmaktadir. Karsiliksiz romantizme bagli anksiyetesi olan 15 genc yetiskin uzerinde yapilan bir insan calismasinda, 5-HTP ile alti haftalik takviyenin kan BDNF ve serotonin duzeylerini artirarak kaygiyi azalttigi bildirilmistir. Benzer sekilde, baska bir insan calismasi, sadece 200 mg’lik tek bir 5-HTP dozunun, panik bozuklugu olan 24 hastada panik ataklarini kismen hafifletebildigini bildirmistir. Bu amino asit, serotonin yapmak icin ana onculerden biri oldugu icin, 5-HTP’nin etkilerini oncelikle beyin serotonin duzeylerini yukselterek gerceklestirdigine inanilmaktadir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:50.