IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Haziran 2020, 09:03   #1
Standart Zeolitin Saglik Acisindan Faydalari

Zeolit suyu temizleyen, topragi zenginlestiren ve nukleer atiklari temizleyen adeta sihirli toz gibi nitelendirilen bir mineraldir. Bu tozun ayrica, vucudu detoks edebildigi, bagirsak sagligini artirabildigi, serbest radikal hasarini onleyebildigi, enfeksiyonlarla savasabildigi ve daha bircok saglik yarari oldugu iddia edilmektedir. Ancak zeolit bunlari yapabildigine dair klinik kanitlar sinirli kalmaktadir. Klinoptilolit, tibbi kullanimlar icin en yaygin zeolit turudur. Tum potansiyel faydalar, aksi belirtilmedikce klinoptilolit ile ilgilidir. Bu yazida zeolitin saglik acisindan faydalari hakkinda bilgiler bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:

Kanama
Kontrolsuz kanama, agir yaralanma ve kazalarda onde gelen 2. olum nedenidir. ABD ordusu savas alaninda ciddi kanamayi durdurmak icin zeolit bazli urun (QuickClot) kullanmislardir. Saglam klinik kanitlar ve gercek yasam etkinligi ile desteklenen bu urun sivil tipta da uygulama bulmustur ve yapilan hayvan calismalari da etkinligini dogrulamistir. Zeolit ve kil (CoolClot) iceren bir karisim, hayati tehdit eden bir yaralanmasi olan kopeklerde kanama suresini onemli olcude azaltmistir ve insan kan orneklerinde pihtilasmayi % 40 arttirmistir. Klinoptilolit, tedavi edilen sicanlarin neredeyse % 70’inde kontrolsuz kanamayi durdurmus ve hayatta kalma sanslarini % 60 oraninda artirmistir.



Detoks
Agir metaller: 33 gonullu uzerinde yapilan klinik bir calismada, zeolit aluminyum, arsenik, kursun, civa ve diger agir metallerin ortadan kaldirilmasini artirmistir. Gunde 30 damla sivi zeolit alan kisiler, idrar orneklerinde bu metallerden onemli olcude daha yuksek seviyelere sahip olmustur. Laboratuar analizi, zeolitin kontamine olmadigini ve sonuclarin agir metal detoksuna atfedildigini dogrulamistir. Fareler uzerinde yapilan calismalarda, zeolit kursun eliminasyonunu saglamis ve beyni bu agir metalin neden oldugu oksidatif hasardan korumustur. Organlardaki kursun seviyesini % 91’e kadar dusurmustur.
Sicanlarda, klinoptilolit aluminyum detoksu uyarmis ve kana ulasmasini engellemistir. Kadmiyum, anemiye neden olabilecek ve farkli organlari bozabilecek baska bir agir metaldir. Kadmiyum zehirli domuzlarda zeolit anemiyi onlemis ve karacigeri korumustur. Ancak bobreklerdeki kadmiyum konsantrasyonunu etkilememistir. Hucre calismalari, zeolitin kursun, arsenik ve civa gibi agir metalleri baglama ve cikarma yetenegini dogrulamistir.
Beyin hasari ve ruh hali: Beyin hucreleri ozellikle agir metal zehirlenmesine karsi hassastir. Agir metaller noronlara zarar verebilmektedir, kaygi, depresyon, ofke ve dikkat sorunlarini tetikleyebilmektedir. Zeolitin kursun, civa, aluminyum ve diger agir metalleri detoks etme kabiliyeti, onu yukarida belirtilen duygu durum bozukluklarina umut verici bir tamamlayici yaklasim haline getirmektedir. Bununla birlikte, zeolitin ruh hali uzerindeki etkisini henuz hicbir arastirma arastirmamistir.
Alkol: 12 saglikli icicide, klinoptilolit (5 g) kandaki alkol seviyesini % 43’e kadar azaltmistir ve bir icecekle birlestirildiginde alkol emilimini engellemistir. Baska bir klinik calismada, 25 gonullu gece disaridan sonraki sabah zeolit (2,25 g – 4,5 g) almistir. Alkol detoksu icin cok gec olmus, ancak aksamdan kalma belirtileri % 40-50 oraninda iyilestirmistir.
Mantar toksinleri: Aflatoksinler gidalari kontamine edebilmektedir ve insan sagligini, ozellikle karacigeri tehlikeye atabilmektedir. Klinoptilolit, tavuklari aflatoksinden detoks edebilmis, karaciger, safra kanali ve bobreklerini koruyabilmistir. Timus gibi bagisIklik sistemi organlari da daha az zarar gormustur. Ineklere bakildiginda, zeolit, sutlerindeki aflatoksin duzeylerini dusurmustur bu da insan zehirlenmesinin onemli bir kaynagidir. Test tuplerinde zeolit, aflatoksini sudan (% 60) ve hayvan yeminden (% 80) cikarabilmektedir. Zeolit, tavuklari baska bir kotu mantar toksini olan okratoksin A’ya karsi korumustur. Hayvanlar daha fazla yemisler, kilo almislar ve daha hizli iyilesmislerdir.
Radyoaktif elementler: Zeolit gozenekli yapi, buyuk radyoaktif elementler icin mukemmel bir tuzaktir. Sicanlarda ve koyunlarda, klinoptilolit radyoaktif sezyumun emilimini bloke etmis ve hayvanlarin organlarindaki konsantrasyonunu azaltmistir. Klinoptilolit, nukleer atiklardaki radyoaktif atomlari baglayabilmektedir ve bu yanan ekoloji sorununun cozulmesine yardimci olabilmektedir.
Diger toksinler: Nitratlar, icme suyunu kirletebilen, insanlarin ve hayvanlarin sagligini bozabilen toksinlerdir. Ineklerde zeolit, nitratlarin neden oldugu metabolik hasari tersine cevirmistir. Ek olarak, klinoptilolit sicanlari organofosfatlardan (sinir zehirleri) detoks etmistir. Bazi pestisitlerin bu gruba ait olmasi zeolit detoks ozelliklerinin onemini ortaya koymaktadir.

Bagirsak Sagligi
Sizdiran bagirsak, toksinlerin, mikroplarin ve enflamatuar molekullerin bagirsaktan kan dolasimina sizabilecegi anlamina gelmektedir. Bu yorgunluk, otoimmun hastaliklar, depresyon ve daha fazlasina neden olmaktadir. 52 dayaniklilik atlet uzerinde yapilan klinik calismada, zeolit (12 hafta boyunca gunde 1.85 g) bagirsak duvarini sIkilastirmis ve sizintiyi onlemistir. Ayrica bagirsak uzerinde hafif bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Bir tur IBD olan ulseratif kolitli farelerde klinoptilolit, bagirsak hasarini onarabilmistir.
Standart bir IBD ilaci (5-aminosalisilik asit) kadar etkili oldugu kanitlanmistir. Testler farelerin zeolit parcaciklarini kan dolasimina emmedigini dogrulamistir. Zeolit, bagirsak iltihabi olan domuzlar uzerinde yapilan bir calismada benzer etki gostermistir. Bagirsakta ure, amonyak ve gaz birikmesi ulseratif kolit, IBS ve hatta kolon kanserine yol acabilmektedir. Kandaki yuksek ure seviyeleri (uremi) hayati tehdit edici olabilmektedir. Zeolit hem ure hem de amonyaga baglanmaktadir ve bu bagirsak toksinlerine karsi potansiyel olarak koruma saglamaktadir.

Gut Mikrobiyomu
Zeolitin bagirsak bakterileri uzerindeki olumlu etkisi, yukaridaki faydalara katkida bulunmaktadir, ancak ishali hafifletmeye ve genel sagligi iyilestirmeye yardimci olmaktadir. Kuba doktorlari, klinoptilolitten yapilan ishal (Enterex) icin bir ilac gelistirmislerdir. 4 klinik calismada ve ek hucre deneylerinde guvenligini ve etkinligini kanitlamislardir. Klinoptilolitin saglikli bagirsak florasini eski haline getirme yetenegi bu etki icin onemli bir rol oynamistir. Tavuk yemine eklendiginde, zeolit bagirsaklardaki zararli bakterilerin sayisini iyi bakterileri rahatsiz etmeden kesmistir.
Gida zehirlenmesinin onemli bir nedeni olan Salmonella ile enfekte olan tavuk daha hizli iyilesmis ve daha az oksidatif hasar gormustur. Baska bir dogal zeolit olan chabazite, kopeklerde benzer etki gostermistir. Bagirsak patojenleriyle savasirken probiyotik Lactobacillus ve Bifidobacterium suslarinin sayisini bile arttirmistir. Hucre calismalarinda zeolit, bizi bagirsaktan istila eden 2 viral susun (coxsackievirus ve echovirus) buyumesini inhibe etmistir.

Oksidatif Hasar
Sigara icmek tum vucudu zehirlemektedir, kanser ve kardiyovaskuler hastalik riskini artirmaktadir. Bununla birlikte oksidatif stres sigaranin yan etkilerinde anahtar rol oynamaktadir. 85 sigara icicisi uzerinde yapilan klinik bir calismada, klinoptilolit (1 ay boyunca gunde 5.4 g), E vitamini gibi, antioksidan savunmayi guclendirmistir. Diger dogal zeolit tipleri 25 kiside benzer etkiler gostermistir: glutatyon duzeylerini arttirmislardir ve lipidleri oksidatif hasardan korumuslardir. Tavuklarda ve diyabetik sicanlarda yapilan zeolittakviyesinde su sonuclar elde edilmistir:
• Arttirilmis antioksidan enzimler (glutatyon peroksidaz , superoksit dismutaz- SOD)
• Toplam antioksidan kapasitede artis
• Organlari yaralanmalardan korumustur.

Asit Reflu ve Mide Ulserlerini Rahatlatabilir
Gastroozofageal reflu hastaliginda (GERD), asit reflu yemek borusuna zarar vererek mide eksimesine ve diger hos olmayan semptomlara neden olmaktadir. GERD’li 25 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada, klinoptilolit (2 hafta boyunca gunde 1.5 g) mide eksimesi, agri ve rahatsizligi % 45-55 oraninda hafifletmistir. Ayni protokol diger 23 hastayi yaygin bir NSAID ilaci olan naproksenin neden oldugu mide ulserlerinden korumustur.



Yara Iyilesmesi
Bir Rus klinik calismasinda, zeolit yanik yaralarinin temizlenmesini, iyilesmesini ve genel sIkayetleri gelistirmistir. Onemli olna hastalar zeolit tuketmis ve yaralara uygulamamistir. Bu calisma, dozaj ve ornek buyuklugu gibi onemli ayrintilari ortaya koymamaktadir. Nitrik oksit (NO) yuklu zeolit, sicanlarda yara iyilesmesini hizlandirmistir ve cilt hucrelerini korurken bakteri ve mantarlari oldurmustur. Fojasit (dogal zeolit) ve bakir iceren yamalar benzer etkiler gostermistir, ayni zamanda oksijen tedariki ve cilt yenilenmesini arttirmislardir. Yara iyilesmesi icin bir baska mukemmel kombinasyon zeolit ve gumus olabilmektedir. Gumus-zeolitli yamalar, asagidaki gibi tehlikeli mikroplarin buyumesini engelleyebilmektedir:
• Hastane kaynakli enfeksiyonlara neden olabilecek P. aeruginosa
• Ulsere neden oldugu ve yaralari enfekte ettigi bilinen E. coli
• S. aureus ve MRSA, tedavisi zor bakteri turleri
• Candida albicans

Kolesterol ve Kan Yaglari
41 hasta uzerinde yapilan klinik bir calismada, mikronize (ince ogutulmus) zeolit, iyi kolesterolu (HDL) yukseltirken, kotu kolesterol (LDL) ve kan lipitlerinin kan seviyelerini dusurmustur ve 8 hafta sonra (gunde 6-9 g), bu degerler % 20-25 artmistir. Bu calismada bir kontrol grubunun bulunmamasi, guvenilir sonuclar cikarmayi engellemektedir.

Agiz Hijyeni
11 gonullu uzerinde yapilan bir calisma da, gumus-zeolit (gumus iyonlari ile paketlenmis zeolit) ile agiz durulama dis plak olusumunu buyuk olcude azaltmistir. Hucre calismasinda gumus-zeolit kandida buyumesini, asit uretimini, dis plagi ve oral enfeksiyonlarin iki ana nedeni kesmistir. Ek olarak, zeolit ucucu kokulari ortadan kaldirabilmektedir ve boylece agiz kokusuyla mucadele edebilmektedir.

Karaciger Korumasi
Zeolitin antioksidan gucu, karaciger korumasi icin cok onemli olmaktadir. Kismen cikarilmis karacigeri olan sicanlarda klinoptilolit, glutatyonu ve koruyucu enzimleri artirarak antioksidan destek saglamistir. Sonuc olarak, oksidatif hasarin kan belirtecleri dusmustur. Bir hucre calismasinda, klinoptilolit bir antikanser ilaci olan adriamisin’in karacigere zarar veren etkilerini tersine cevirmistir. Enflamatuar proteinleri (NF-B , TNF-alfa ve IL-1B) bastirmis ve hucre olumunu engellemistir. Yukarida detoks bolumunde tarif edildigi gibi zeolit ayrica karacigere zarar veren aflatoksinlere karsi da koruma saglamaktadir. Zeolitin cilt icin faydalari ise detoks ve antibakteriyel ozellikleri nedeniyle, zeolit cilde farkli sekillerde fayda saglayabilmektedir. Bircok iyilestirici ve kisisel bakim urunu, ana bilesenleri olarak zeolit icermektedir.

Kisisel Bakim
39 gonullu uzerinde yapilan klinik bir calismada,% 10 gumus-zeolitli deodorant spreyi, hos olmayan kokular ureten koltuk alti mikroplarina karsi guclu ve kalici (24 saat) bir etki gostermistir. Kontrol maddesi iceren bir sprey bunu basaramamistir. Hucre calismalarinda, zeolit virusleri ve ucucu kokulari ortadan kaldirmistir. Soguk yaralara neden olan HSV-1 (Herpes simpleks) virusunun buyumesini durdurmustur. Zeolit cilt uzerinde dogal bir gunes koruyucu gorevi goren koruyucu bir film olusturmaktadir. Bir hucre calismasinda zeolit, baska bir gunes koruyucu bilesen olan titanyum-dioksit tarafindan tetiklenen oksidatif hasari bile tersine cevirmistir. Bu ozellikler zeoliti, cogu piyasada bulunan cesitli kisisel bakim urunlerinde merkezi bir bilesen haline getirmektedir.

Enflamasyon ve Alerjiler
Farelerde, dogal zeolitlerin bir karisimi histamin ve diger iltihaplanma tetikleyicilerini hapsederek cilt sismesini % 57 oraninda azaltmistir. Bir hucre calismasi, zeolitin histamin baglama yetenegini, boylece inflamasyonu ve alerjik reaksiyonlari hafiflettigini dogrulamistir. Hava kirleticileri iltihaplanma, alerji ve otoimmun sorunlari tetikleyebilmektedir. Zeolit toksinlere ve agir metallere baglanabileceginden, kirliligin cilt uzerindeki zararli etkisini de azaltabilmektedir.

Kanser Arastirmalari
Farkli kanser turlerine sahip hayvanlar uzerinde yapilan calismalarin gozden gecirilmesine gore, zeolit su etkileri olmustur:
• Tumorleri kucultmus ve buyumelerini onlemistir
• Genel sagligi iyilestirmis ve omru uzatmistir
• Kemoterapinin etkilerini artirmistir
Hem oral hem de cilt tedavisi yukaridaki faydalari gostermistir. Klinoptilolit, farelerde melanom (cilt kanseri) metastazlarinin sayisini azaltmis ve bagisIklik yanitlarini arttirmistir. Hucre calismalarinda, bir antikanser ilaci (5-florourasil) yuklu zeolit, mide ve kolon kanseri hucrelerini oldurebilmistir ve zeolit eklenmesi bu ilacin gucunu arttirmistir. Zeolitin radyoaktif elementleri, mantar toksinlerini ve diger kansere neden olan maddeleri baglama yetenegi, onu gelecekteki kanser arastirmalari icin umut verici bir aday yapmaktadir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 08 Mart 2022, 06:40   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Baya faydası varmış

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:16.