IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Haziran 2020, 09:35   #1
Standart Hardal Yagi: Tarihi, Besin Degeri, Kullanim Alanlari ve Yan Etkileri

Hardal ilk olarak MO 3000 civarinda Hindistan’da yetistirilmis tibbi degerleri ile iyi bilinen bir baharattir. Hardal yagi tohumlarindan cikarilir ve yuzyillardir yemek pisirmede kullanilir. Bu yag, tekli doymamis yag asitleri bakimindan zengindir ve antienflamatuar ozelliklere sahiptir. Ayrica omega 3 ve omega 6 yag asitleri, antioksidanlar ve cok sayida saglik faydasi sunan diger minerallerle doludur. Bu yag, kardiyovaskuler hastalik riskini azaltabilir, soguk alginligi ve oksurugu giderebilir, sac ve cilt ile ilgili sorunlari tedavi edebilir. Bu yazida, hardal yagi hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Hardal Yagi Hakkinda Bazi Temel Bilgiler
Hardal yagi, terapotik kullanimin yani sira mutfakta da kullanilmaktadir. Iste hardal yagi hakkinda bazi gercekler:
• Bilimsel Adi: Brassica juncea
• Ortak Isimler: S Sarsay tel (Bengalce), Sarson ka tel (Hintce), Kadugu Ennai (Tamil), Rainu tel (Gujarati), Mohariche tel (Marathi), Kadugenna (Malyalam) Avanune (Telugu), ve Sorisha tela (Oriya)
• Renk: Koyu (kirmizimsi) sari
• Aroma: Guclu
• Tat: Keskin ve keskin lezzet
• Buharlasma noktasi: 480 o F / 250 o C’de
• Ekstraksiyon Sureci: Hardal tohumlarindan ekstrakte edilir ve damitma yoluyla saflastirilir
• Hardal Yagi Yapimi: Hardal yagi yapmanin iki yolu vardir; presleyerek ve oguterek. Ilk yontem, hardal tohumlarina bitkisel yagi almak icin bastirmaktir. Ikinci yontem, tohumlari ogutmek, suyla karistirmak ve daha sonra damitmayla yagi cikarmaktir. Bu, yag iceriginde daha dusuk olan hardal yagi ile sonuclanir.
• Bu soguk preslenmis hardal yagi formu bulunmaktadir ve ham kalite hardal yagi olarak da adlandirilir.
• Hardal yagi cildi koyulastirmaz, aksine, cilt tonunu iyilestirebilir.
• Hardal tohumlarini ogutebilir, suyla karistirabilir ve onlardan yag elde etmek icin damitmayla karisimi cikarabilir. Bu yontem daha az yag iceren yag saglayan bir yontemdir.
• Hardal yaginin yaygin alerji belirtileri dokuntuler, kasinti, astim, oksuruk, bulanti ve kusma ve nefes almada zorluktur. Bu belirtilerden herhangi birini yasarsaniz derhal bir doktora gorunmek gerekir.
• Hardal yagi, buyuk miktarlarda tuketildiginde toksIk olabilecek yaklasIk % 40 erukik asit icerir. Bu nedenle ABD’de bu petrolun satisi yasaklanmistir. Bununla birlikte, bu konuda daha fazla arastirma yapilmasi gerekmektedir.
• Hardal yagindaki omega 3 ve omega 6 yag asitleri gibi iki esansiyel yag asidi, kolesterol seviyelerini dengeler. Bunlar ayrica trigliserit seviyesini azaltabilir ve kalbi saglikli tutabilir. Ancak bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyac vardir.
• Hardal yaginin anti-enflamatuar ozellikleri diz agrisinin tedavisine yardimci olabilir.
• Hardal yagi islak saca uygulanabilir. Sert bir firca ile taramazsa saca zarar vermez. Bu yagi alti ila sekiz saatten fazla sacta birakilmamalidir cunku sac koklerini tikayabilir.



Hardal Yagi Tarihcesi
Hardal yagi, Hindistan, Roma ve Yunanistan gibi ulkelerde binlerce yildir yaygin olarak kullanilmaktadir. Bilinen ilk kullanimlari tibbiti; Hipokrat, bazi ilaclari hazirlamak icin hardal tohumu kullanilmistir. Romalilar sarabina hardal tohumu eklemislerdir. Yunan bilim adami Pisagor, onu akrep sokmalari icin dogal bir tedavi olarak kullanmistir.

Hardal Yaginda Bulunan Besin Maddeleri Nelerdir?
Hardal yagi, optimum omega 3 ve omega 6 yag asitleri orani nedeniyle diger yaglara gore bir kenara sahiptir. Ayrica doymus yag icerigi dusuktur. USDA, bitkisel yag, hardal kaynakli besin degerlerini su sekilde vermistir.
Anahtar Besinler: YaklasIk% 60 tekli doymamis yaglar (MUFA),% 21 coklu doymamis yaglar (PUFA) ve% 12 doymus yaglar icerir. Bu yag asitleri, arteriyel duvarlarda birikmedigi icin ‘iyi yaglar’ olarak kabul edilir. Yagin keskin ve keskin tadi, alil izotiyosiyanat adi verilen bir bilesige atfedilebilir. Ayrica antimikrobiyal ozelliklere sahip glukosinolatlar icerirken, karbonhidrat, lif, protein, vitamin ve mineral icermez. Bitkisel bir kaynak olan hardal yagi, alfa-linolenik asit veya esansiyel bir omega 3 yag asidi olan ALA icerir ve bir cay kasigi hardal yagi yaklasIk 0.8 gram omega 3 yag asidi bulundurmaktadir.
Kalori ve Yag: Bir corba kasigi hardal yagi yaklasIk 124 kalori icerir. 8.3 gram tekli doymamis yag, 2.9 gram coklu doymamis yag ve 1.6 gram doymamis yag olan yaklasIk 14 gram yag icerir. Yag, zeytin, keten tohumu, uzum cekirdegi ve yer fistigi yaglarindan daha dusuk tekli doymamis yag icerigine sahiptir.

Hardal Yaginin Kullanimlari
Bu yagin, ozellikle yemek pisirmede ve kisisel bakim icin bircok kullanimi vardir. Bunlardan bazilari asagida belirtilmistir.
Pisirme kullanimlari
• Hardal yagi bircok Hindistan bolgesinde vejetaryen ve vejetaryen olmayan yemeklerin ana bileseni olarak kullanilir.
• Limon ve bal ile birlikte salata sosu olarak kullanilabilir.
• Hardal yagi kullanilarak tursu yapilabilir.
Farkli kullanimlari
• Bronzlasmayi gidermek, yaslanma belirtilerini azaltmak, cildin kasinti ve kizarikligini tedavi etmek icin yagi cilde 10 dakika uygulanmalidir.
• Hardal yagi ile tam vucut masaji, cildi derinlemesine beslemenin yani sira vucudu gevsetmeye yardimci olur.
• Kina yapraklari ile kaynatilmis hardal yaginin sac buyumesini arttirdigi ve sac koklerini guclendirdigi soylenir.
• Erkekler sakallarini daha hizli buyutmek icin hardal yagi kullanabilirler. Tek yapmalari gereken mavi bir cam siseyi hardal yagi ile doldurmak ve 40 gun boyunca tercihen sabahlari gunese koymak. Daha sonra saclari yeniden buyutmek veya arttirmak icin sakal ve biyiklarinda bu yagi kullanmaya baslayabilirler.

Hardal Yagi Yan Etkileri Nelerdir?
Hardal yagi, normal gida miktarlarindan daha fazla miktarlarda alindiginda yan etkilere neden olabilir. Ve bu yan etkilerden bazilari sunlardir:
• Asiri alinirsa duyarli bireylerde anemiye neden olabilir. Bu fenomenin arkasindaki bilim henuz arastirilmamistir.
• Hardal yagi buyuk miktarlarda tuketilmesi, bazi kisilerde akciger kanseri riskini artirabilir. Mekanizma henuz incelenmemistir.
• Yag vajinal kanamaya ve sonunda dusuklere neden olabilir.
• Cok miktarda yag tuketmek kalp rahatsizligi riskini artirabilir.
Hardal yagi piyasadaki en saglikli yaglar arasindadir. Bu yag, tekli doymamis yag asitleri bakimindan zengindir ve bazi saglik yararlari olabilir. Cilt ve sac icin iyidir ayni zamanda kardiyovaskuler hastalik riskini azaltir ve ayrica bazi enfeksiyonlari onleyebilir. Bununla birlikte, bu yagin asiri tuketimi bazi ciddi saglik risklerine neden olabilir ve FDA, pisirme sirasinda kullanilmasini yasaklamaktadir. Yararlarini elde etmek icin yagi az miktarda alabilir ve herhangi bir yan etki yasanirsa, kullanmayi birakilmali ve doktora danisilmalidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 08 Mart 2022, 06:40   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hardal ın sosu da çok lezzetli

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:00.