IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yemek Tarifleri En güzel yemek tariflerine bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By brooklyn


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Aralık 2020, 12:34   #1
Standart Osmanlinin En Meshur Yemekleri

Osmanli yemeklerinin pek cogu gecmisten gunumuze kadar gelmeyi basarmistir. Osmanli’da damaklarda essiz tatlar birakan cok sayida yemek bulunmaktadir. Hem tatlilari hem de yemekleri ile gecmiste de gunumuzde de cok begenilmektedir. Osmanli’da pek cok farkli kultur bir arada yasamaktir. Bunun etkisi ile cok farkli cesitte yemekler gorulmektedir. Her kulturun damak tadinin harmanlandigi bir sofradir. Avrupa, Asya, Osmanlinin En Meshur YemekleriBalkanlar, Orta Asya gibi kulturleri barindiran pek cok cesitte yemek bulunmaktadir. Osmanli’dan gunumuze pek cok yemek kalmistir. Bunlardan birkaci Fodula, Mutancara, Sut Kebabi, Beyrani, Mihlama gibi cok sayida yemek vardir. Hem saray sartlarini hem de o donemin kulturlerini yansitan bir kulture sahiptir. Bu essiz sofranin en meshur yemekleri asagida verilmistir.


Yufkali Doruzziyafe Koftesi
Osmanli’nin en meshur yemekleri arasinda yerini alan yufkali doruzziyafe koftesinin hazirlanisinda ilk olarak tavuk, dana ve kuzu etini kiyma haline getirmek ve daha sonra onlari iyice karistirmak gerekir. Daha sonra bu karisima fistik, yumurta ve birbirinden cesitli pek cok baharat eklenerek iyice yogurulmaktadir. Bu yemegin en onemli noktalarindan biri ise yogurulan bu harcin belirli bir sure dinlendirilmesidir. Harc dinlenirken yuflakalar birer lokmalik olacak sekilde kucuk parcalara ayrilir. Daha sonra ise kesilen yufkalarin icerisine harclar konularak kapatirlar. Bu nefis yemek Osmanli zamaninda da gunumuzde de cokca tercih edilen oldukca lezzetli bir yemektir. Gunumuzde ise uc et karistirmak yerine sadece daha kiyma ile tek lokmalik bu yemegi hazirlamak mumkundur.



Fodula
Fodula yemeginde kullanilan en temel malzeme cavdar ekmegi ve dana etidir. Ilk olarak cavdar ekmeginin ortasi ayrilarak alinir. Daha sonra ise dana etini cesitli sebze ve cesniler ile kavurulur. Pisen bu harc icerisi oyulan cavdar ekmeginin icerisine konularak uzerine bol miktarda tereyagi ve zeytinyagi dokulur. Bu yemek saha sonra firina alinir. Firin icerisinde yaklasIk 50 dakika bir saat arasinda pisirilir. Cok lezzetli bir yemek olan fodula gunumuzde de farkli cesitleri seklinde yapilmaktadir. Gecmisten gunumuze gelen en onemli kulturel yemeklerimiz arasinda yerini alir.


Mutanca
Osmanli’nin essiz mutfaginda bulunan mutancana yemegi en meshur yemekleri arasinda yerini almistir. Oldukca basit ama cok lezzetli bir yemek olmaktadir. Gunumuzde hala bazi yorelerde sIk sIk yapilan bir yemektir. Mutancana yemeginin hazirlanisi icin gerekli olan malzemeler arpacik sogan, kirmizi uzum, ic badem, kuzu eti, bal, kayisi, kuru incir ve eriktir. Mutancana yemegi cok farkli bir yemektir. Tatli, eksi ve tuzlu yiyecekleri karisiminin bir araya gelmesi ile olusur ve cok begenilir. Hazirlanirken ilk olarak kuru meyveler ve kuzu eti farkli farkli tencerelerde pisirilir. Hepsi pistikten sonra tum karisim bir araya getirilir ve boyle de biraz pisirilir. Daha sonra ise servise sunulabilir. Gunumuzde de sIklikla yapilan bir Osmanli yemegidir. Bazi insanlarin alisIk olmadigi bir tat oldugu icin herkesin damagina hitap etmeyebilir.


Kavun Dolmasi
Osmanli’nin en meshur yemeklerin arasinda yer alan Kavun Dolmasi ismiyle bile insanlarin dikkatini ceken ve yapmak istedigi yemekler arasina girmektedir. Bu yemek Osmanli zamaninda saraylarda pisen en onemli yemekler arasindayken gunumuzde de cogu bolgede sIk sIk yapilan bir yemek olmayi basarmistir. Gecmisten gunumuze tasinan en onemli kulturel yemekler arasinda yer alir. Kavun dolmasinin hazirlanisinda gerekli olan malzemeler kuzu eti, badem, kavun, pirinc, kus uzumu ve olmazsa olmaz baharatlardir. Yemegin hazirlanisinda ilk olarak kavunun ust kismi kesilerek icerisindeki cekirdekleri temizleyerek oyulur. Daha sonra ise kuru meyve, kuzu eti ve baharatlar sotelenerek kavunun icerisine konulur. Doldurulan kavun firina atilarak 25 30 dakika pismeye birakilir.


Sut Kebabi
Yemegin adi insanlara cok garip gelse de cok lezzetli bir yemek oldugu bilinmektedir. Osmanli’nin en meshur yemekleri arasinda yerini almis oldukca lezzetli bir yemektir. Gunumuzde de sIkca yapilan bir yemek olmustur. Sut kebabi padisahlarin en sevdigi yemekler arasinda sayilabilir. Sut kebabi icin gerekli olan malzemeler koyun eti ve kuzu etidir. Bu etler bir sure dinlendirilmesi sarttir. Etler dinlendirildikten sonra sut icerisine konularak bu sekilde uzun bir sure kaynatilarak hazir hale gelir. Cok lezzetli bir yemektir. Her damak zevkine de hitap eder.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 21 Aralık 2020, 17:55   #2
seeing is believing
brooklyn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Yufkali Doruzziyafe Köftesi olmazsa olmazımdır.

________________

its the hope, that kills you.
 
Alt 31 Ocak 2022, 11:07   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kavun dolması ismi yetti görüntüye ne hacet.

________________

~ E & B ~
 
Alt 31 Ocak 2022, 11:58   #4
Guest
Beatrice - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Mutancana çok güzel leziz bir yemek gerçekten kavun dolmasını da bilmeyen yoktur diye düşünüyorum

 
Alt 31 Ocak 2022, 12:06   #5
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kavun dolması nasıl oluyormuş. Denemek yemek lazım aslında

________________

Osmanlinin En Meshur Yemekleri
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:11.