IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yemek Tarifleri En güzel yemek tariflerine bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2023, 10:21   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bulgur Nedir? Bulgur Cesitleri, Faydalari, Pisirme Ve Saklama Onerileri

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gezegenin 8 milyara yakin insani icin en onemli gida kaynaklarindan biridir. Bugday, farkli yiyecekler olusturmak icin cesitli sekillerde hasat edilir ve ogutulur. Bulgur, bugday basaginin tohumlarindan (bugday tanelerinden) uretilen yuksek lifli bir tam (kepekli) tahildir. Bugday taneleri her biri 50’ye kadar tane (tohum) iceren bir bugday sapinin ucundaki tuylu basaklardan hasat edilir. Bazi yorelerde “Ala” adiyla da bilinen bulgur genellikle durum bugdayinin (dunyada ekimi en cok yapilan ikinci bugday cesidi, makarnalik bugday) yari haslanmis ve kabugu cikarilmis ve kirilmis bugday tanelerinden yapilir. Sert veya yumusak, kirmizi veya beyaz bugdaylardan da bulgur yapilabilir.

Bulgurun Kokeni
Bulgur Nedir? Bulgur Cesitleri, Faydalari, Pisirme ve Saklama Onerileri
Domates, sogan ve yesillikler kullanilarak hazirlanan Orta Dogu’ya ozgu bir limonlu tahil salatasi olan tabule’deki bas roluyle taninan bulgur en az 4.000 yildir bilinmektedir. Spesifik mense ulkesi bilinmemekle birlikte, Dogu Akdeniz bolgesindeki Suriye, Lubnan, Israil, Filistin, Urdun, Turkiye ve Irak’tan olusan genis alan olan dogu bolgelerde dogduguna inanilmaktadir. Muhtemelen dunyanin ilk hazir gidasi olan bulgur uretimi bu bolgelerde ortaya ciktiktan sonra cok genis bir alana yayilmistir. Ayrica Hint ve Pakistan mutfaginda da tatli veya tuzlu kahvaltilik gevrek yapmak icin tahil olarak yaygin olarak kullanilmaktadir. Bulgur, pisirmesi en kolay ve tam tahillar arasinda en cok yonlu olanlardan biri olmaya devam etmektedir.

Bulgurun Faydalari
Bulgur Nedir? Bulgur Cesitleri, Faydalari, Pisirme ve Saklama Onerileri
Bulgur, karmasIk (kompleks) karbonhidratlardan baska protein ve lif bakimindan (cozunmez turde lifler) zengindir. Lif oraninin fazlaligi nedeniyle tok tutma ve besleyici olma ozelligi tasir. Minimum duzeyde islendigi icin rafine edilmis veya islenmis tahillardan daha fazla besin degerine sahiptir. Cesitli vitamin ve mineraller de icerir. Bu yonuyle vegan ve vejetaryen beslenmeyi tercih eden veya beslenmelerinde tam tahillara daha fazla yer vermek isteyen herkes icin mukemmel bir tercihtir. Saglikli kalmaya yardimci olmasi icin herkesin sindirim sisteminde (bagirsaklarinda) yeterince “iyi” bakteri kolonisi olmasi gerekir. Iyi bakterilerin metabolizma uzerinde iyilestirici etkileri oldugu bilinmektedir. Bulgur ve diger tam tahilli besinler sindirim sisteminde mikrobiyom olusumuna ve devam etmesine yardimci olmaktadir.

Bulgurun Besin Degerleri
Bulgur Nedir? Bulgur Cesitleri, Faydalari, Pisirme ve Saklama Onerileri
Tuz veya yag eklenmeden pisirilmis 1 su bardagi (182 gram) bulgur 151 kalori (buyuk olcude karbonhidratlardan gelen) verir. Bulgur 0,4 gram yag, 9 mg sodyum, 33,8 g karbonhidrat, 8,2 g lif, 0,2 g seker, 5,6 g protein, 1,11 mg magnezyum, 72,8 mg fosfor icerir.

Bulgur Alerjileri
Insanlarin cok azinda (%1 kadarinda) bugday alerjisi (colyak hastaligi bir bugday alerjisi degildir) vardir. Cocuklar bu alerji cesidine daha yatkin olsa da alerjiyi asmalari da muhtemeldir. Bugday alerjisi olanlar tehlikeli duzeyde alerjik reaksiyonlar olma ihtimali nedeniyle bulgur tuketmemelidir. Bazi kisiler, ozellikle uzun sure tahillar arasinda calisanlar bazi tahillara maruz kaldiklari zaman “firinci astimi” denen durumu yasayabilir. Firinci astimi olan kisiler, bugday ya da baska bir tahili agiz yoluyla alip yuttuktan sonra nefes alma konusunda zorluk yasayabilir.
Not: Firinci astimi, esas olarak tahil ununun (bugday, cavdar, arpa, soya gibi), ozellikle bugday ununun, ekmege eklenen katki maddeleri ve enzimlerin solunmasindan kaynaklanan, sIk gorulen bir mesleki alerjik hastaliktir. En yaygin mesleki astim turlerinden biri olarak kabul edilir.

Bulgur Gluten Icerir
Bulgur Nedir? Bulgur Cesitleri, Faydalari, Pisirme ve Saklama Onerileri
Bugdaydan yapildigi icin bulgur gluten icermektedir. Colyak hastaligi, gluten intoleransi gibi saglik sorunlari olan kisiler bu nedenle bulgur tuketmemelidir. Bulgurun yerine gecebilecek en benzer glutensiz besin kahverengi pirinctir, kinoa da ise yarar. Bulgur tuketimi ile iltihapli (inflamatuar) bagirsak hastaligi (IBH) ile ona benzeyen irritabl (hassas) bagirsak sendromu (IBS) olan kisilerde semptomlar ortaya cikabilir. Semptomlarin yonetilebilmesi amaciyla dusuk FODMAP diyeti uygulaniyorsa bulgurdan kacinilmalidir.

Bulgur Cesitleri
Bulgur Nedir? Bulgur Cesitleri, Faydalari, Pisirme ve Saklama Onerileri
Paketinden ciktigi haliyle bulgur, onceden pisirilmis ve kurutulmus kucuk, sert tanelerden olusur. Tamamen pismis olan bulgur cignenebilir bir dokuya, hos, hafif bir aromaya ve tada sahiptir. Bulgur, tatli (ornegin, asure) ve tuzlu yemekler (ornegin bulgur pilavi ve kisir) icin bircok malzemeyle eslestirilen cok yonlu bir bilesendir. Marketlerde alisveris yaparken bulgurun farkli boylarda oldugu gorulur. Bunun sebebi bulgurun uretimi sirasinda temizlenip kaynatildiktan ve kurutulduktan sonra parcalanip ogutulmesi ve tane boyutlarina gore elenmesidir.
Bulgur tanelerinin ince veya iri olmasina gore ince, orta iri, iri ve cok iri bulgur olmak uzere dort farkli cesidi vardir.

Bulgur Nedir? Bulgur Cesitleri, Faydalari, Pisirme ve Saklama Onerileri
1-Ince bulgur: Bulgurun en kucuk boyutu olan ince bulgur, kaynatilmasi gerekmeyen cabuk pisen bir tahildir. Ince bulgur Turk mutfaginda kisir (Orta Dogu’daki adiyla tabule salatasi) yapiminda sIk kullanilan bir bulgur cesididir. Bazi Orta Dogu ulkeleri ince bulguru ocakta pirinc pilavi gibi pisirse de Turk mutfaginda ince bulgur ocakta, tencerede pisirilmez, onun yerine kaynamis sicak suda 10 dakika kadar bekletilir.

2-Orta boy bulgur: Adindan da anlasilacagi gibi, orta iridir. Baska bir deyisle, buyuklugu acisindan, ince ile iri arasindadir. Orta irilikte bulgur, bulgur pilavi, kahvaltilik gevrek (tahil gevrekleri) yapiminda ve cesitli dolma, salata, kofte, corba, guvec ve tavada kizartma tariflerine ek olarak kullanilabilir. Orta irilikte bulgur pirinc, kinoa ve kuskus kullanilan bircok tarifte kullanilabilir.
3-Iri bulgur: Orta boydan biraz daha iri olan bulgur cesidi pilav ve sebze dolmasi (kabak gibi) hazirlamak icin kullanilir. Genel olarak orta-iri ve iri bulgur birbirinin yerine kullanabilir ve ayni sekilde pisirilebilir. Buna harika bir ornegi domatesli bulgur pilavidir. Bulgur pilavi yapmak ve mukemmel sonuclar elde etmek icin her iki bulgur turu de kullanilabilir.
4-Cok iri bulgur: Bulgur cesitleri arasindaki en iri boy bunlardir. Turkiye’de iri bulgur “pilavlik bulgur” olarak adlandirilir. Corbalarda, guveclerde, sebzeli burgerlerde de kullanilabilir. En iri bulgur turunun pisirilmesi uzun surer. Bununla birlikte kullanilan yemek tarifine gore orta-iri bulgur ile iri bulgur ve cok iri bulgur arasindaki pisme suresi farki genellikle 2-4 dakikadan fazla degildir.

Bulgur ve Yarma Farkli Midir?

Bir markette alisveris yapilirken bulgur ile yarma cogu kez karistirilmaktadir. Ikisi birbirine benzese de aralarinda fark vardir. Bulgur, yari kaynatilmis, kurutulmus ve daha sonra cesitli kucuk parcalara bolunmus bugdaydir. Onceden pisirilmesi ona hizli pisirme ozelligi ve daha uzun bir raf omru saglar. Yarma bugday, ogutulerek daha kucuk parcalar haline getirilen tam, cig bugday taneleridir.

Bulguru Pisirmek Ne Kadar Surer?

Bulgur tipik olarak kismen pisirildigi icin hazirlanmasi fazla zaman almaz. Taneler ne kadar ince olursa, pisirme sureleri o kadar kisa olur. Kalinligina bagli olarak genellikle 10 ila 20 dakika icinde hazir olur. Iri bulgur, yumusayana ve tum sivi emilene kadar ocakta su veya et suyunda 12 dakika kadar kaynatilmalidir. Daha sonra mukemmel kabarik, yumusak ve hos bir cigneme dokusuna sahip bulgur icin ustu kapali 10 dakika bekletilmelidir. Ince bulgurun pisirilmesine gerek yoktur, isiya dayanikli bir kapta sicak suda 10-15 dakika bekletilebilir. Paketlerde yer alan pisirme talimatlari dikkate alinmalidir.

Suyun Bulgura Orani
Bulgur Nedir? Bulgur Cesitleri, Faydalari, Pisirme ve Saklama Onerileri
Bulgur su, tavuk suyu, et suyu veya sebze suyu ile pisirilebilir. Suyun bulgura orani, yemek pisirmede buyuk fark yaratan durumdur. Genellikle 1 bardak kuru bulgur icin 2 bardak su ya da et suyu yeterlidir. Iri bulgurun mukemmel sekilde yumusacik ve kabarik olmasi icin 1 su bardagi kuru iri bulgura bir bucuk (ya da iki bardak) su bardagi su eklenir. Kaynadiktan sonra alti kisilarak ve kapagi kapatilarak 10-15 dakika arasi yumusamasi icin pisirilir. Bir sure dinlendirildikten sonra tabaklara alinmadan once taneler bir catal ya da kasIkla karistirilarak kabartilir. Bir bardak ince bulguru islatmak icin 2 bardak siviya ihtiyac duyulur. Taneleri cok kucuk oldugundan, cabuk pisen bulgur olarak da bilinen ince bulgurun ocakta pisirilmesine gerek yoktur, yumusayana ve kabarana, kullanilmaya hazir olana kadar sicak suda bekletilmesi yeterlidir. Bir bardaktan daha fazla bulgur kullanilacaksa her bardak kuru bulgur icin sicak su ya da sivi miktari iki katina cikarilmalidir. Bir su bardagi kuru bulgurdan 3 su bardagi kabarmis pismis bulgur cikmaktadir

Bulgur Pisirme Yollari

Bulgur pisirmenin uc farkli yolu vardir.
1-Islatma (suda bekletme): Bir bardak bulgur bir kaseye alinir ve uzerine iki bardak kaynar su bir dokulur, taneler suyu cekene kadar bir saat bekletilir. Bittiginde catalla kabartilir.
2-Haslama: Bu yontem pirinc pilavi pisirmeye benzer. Iki bardak su tencerede kaynatilir. Tencereye bir bardak bulgur dokulur, biraz tuz eklenir ve bir parca tereyagi veya bir miktar zeytinyagi eklenir. Bulgur 15 dakika veya suyu emip yumusayincaya ve kabarincaya kadar pisirilir. Bir baska pisirme yontemi tencerede once yagda biraz kavurduktan ( isteyenler oncesinde yagda kuru sogan soteleyebilir, domates ya da salca ekleyebilir) sonra uzerine sicak su dokerek kisIk ateste suyu cekmesini beklemektir.
3-Sicak bir yemege ekleme: Corba pisirilirken, icine bir bardak kuru bulgur dokulerek yumusamasi beklenir. Eklenen bulgur corbalara bir doku verir ve koyulastirir.

Bulgur Kullanma Yollari

Bulgurun en guzel yani cok yonlu olmasidir. Bulgurun tadi ve doyurucu dokusu pek cok yemekte ise yarar. Bulgur kahverengi pirinc, arpa veya kinoa gibi diger tahillarin yerine kullanilabilir. Ince bulgur, kuskus gerektiren hemen her tarifte kullanilabilir. Ince bulgur, cok sevilen kisir adli salatada, populer bir Akdeniz, Orta Dogu salatasi olan tabule’de (kisira benzer) kullanilir. Icli kofte icin de idealdir. Iri bulgur ile lezzetli pilavlar hazirlanabilir. Iri bulgur tipik olarak kahverengi pirinc gerektiren herhangi bir tarifte kullanilabilir, tadi ve dokusu oldukca benzerdir. Bulgur ayrica sulu yemeklere, yahnilere ve guveclere de eklenebilir. Pisirilmis bulgurlar kahvaltilik misir gevregi, salatalar, garniturler, kofte, dalyan kofte gibi yiyeceklere eklenerek protein ve lif bakimindan zenginlesmeleri saglanabilir. Rafine bir urun olan beyaz pirincten uzak kalmak isteyenler diyetlerine bulgur ekleyebilir. Bulgurla hazirlanan pilavlar hafif, hos tadi nedeniyle izgaralar, sebzeler, balik, tavuk, kizarmis et gibi sevilen bir proteinin yaninda besleyici bir garnitur olarak yer alabilir.

Bulgur Nedir? Bulgur Cesitleri, Faydalari, Pisirme ve Saklama Onerileri
Bulgurun 3 Yoresel Mutfak Kullanimi
Yuzyillar boyunca, farkli populasyonlar bu besleyici tahil icin kendi kullanimlarini gelistirmistir.
1-Hint mutfaginda: Hint mutfaginda bulgur yumusatilarak lapa haline getirilir, seker ve sutle karistirilir. Ayrica sebze ve baharatlarla karistirilarak lezzetli bir lapa hazirlanir.
2-Orta Dogu mutfaginda: Bulgur, Orta Dogu’da ( Lubnan, Suriye, Misir ve bircok Arap ulkesinde) tabule veya tabuli olarak bilinen klasIk salatada kullanilir. Bu salata ince bulgur, kucuk dogranmis domates ve salatalik, ince kiyilmis maydanoz, nane ve taze sogan, zeytinyagi, tuz ve limon suyu karisimidir. Arapcada suslemek ya da soslamak anlamina gelen tabule Turk mutfaginda cok sevilen kisira yakindir. Kisir yapilirken salca ilave edilir, bulgur daha on planda yer alir, tabule ise salcasizdir, daha cok yesillikler goze carpar. Tabule’nin hazirlanmasi icin bulgur bir kaseye alinir ve uzerine sicak su dokulur. Sizma zeytinyagi ve limon suyu karistirilir, ardindan lezzet kazanmasi icin bir saat bekletilir. Daha sonra dogranmis domatesler, maydanoz, nane ve tuz eklenir. Karistirilir ve servis edilir. Hafif, lezzetli, protein ve karbonhidrat iceren bu salata meze olarak da sofralarda yerini almaktadir.
Bir baska klasIk Lubnan yemegi mucedderedir. Muceddere, iki besleyici super yiyecegi (bulgur ve mercimek) bir araya getirmektedir. Kahverengi veya yesil mercimekler bir tencerede yumusayana kadar su ile kaynatilarak pisirilir. Bu arada soganlar sivi yagda sotelenerek karamelize edilir. Altin rengi kahverengi ve citir citir olana kadar sIk sIk karistirilarak pisirilir. Bittiginde soganlar cikarilir. Bulgur, mercimekler ve mercimekleri haslamak icin kullanilan suyun yarisi yaglanmis tencereye eklenir. Kimyon ve tuzu eklenerek yirmi dakika kaynamaya birakilir. Servis yaparken tabaga alinan bulgur ve mercimekler, uzerine yerlestirilen karamelize soganla suslenir.
Bulgur ayrica yine Orta Dogu’da “falafel“adli yemekte de sIklikla kullanilan bir malzemedir. Falafel adli yemegin ana malzemelerinden biri ince bulgur ve haslanmis nohuttur. Sekil verilip kizartilan, tahin, suzme yogurt, limon suyu ve tuz karisimi ile elde edilen ozel bir sosla servis edilen bir cesit bulgurlu nohut koftesidir. Kofte hazirlanirken nohuttan baska sogan, sarimsak, maydanoz, un, yumurta, karbonat, kimyon, toz halinde kisnis, pul biber ve karabiber de ilave edilir.
3-Turk mutfaginda: Bulgur, icli kofte (Suriye mutfaginda kibbeh olarak da bilinir), et kofteleri veya alternatif vejetaryen koftelerde iyi bir baglayici bilesendir. Turk mutfaginda kisir ve icli kofteden baska bulgurun en cok kullanildigi yemek asuredir. Bazilarinin dunyanin en eski tatlisi oldugunu iddia ettigi “Nuh’un Gemisi pudingi” olarak da adlandirilan asure, meyveler, kuru uzum, ceviz, fistik, findik gibi kuru yemisler, nohut, fasulye, pirinc, misir taneleri, seker (veya bal da kullanilabilir), tarcin gibi baharatlar, nar, susam ve bulgurdan (veya yarma bugdaydan) olusur. Ulkemizde bu yogun, lezzetli ve besleyici geleneksel tatli yemek, asure ayi boyunca arkadaslar, aile ve komsularla paylasilir.
Not: Hz. Nuh’un tufandan sonra karaya ciktiklarinda gemide kalan son malzemeleri bir kazanda kaynatarak ( tufan boyunca, 40 gun gemide bulunanlar yiyeceklerin neredeyse hepsini tuketmislerdir) bu geleneksel tatli yemegi yani asureyi yaptigina inanilir. Islami inanista, geminin karaya cikisinin Muharrem ayinin (Hicri takvimde ter alir) 10. gunune denk gelmesi nedeniyle her sene bu tarihe denk gelen zamanda asure pisirilmektedir. Asure farkli kulturlerde de (Alevilerde, Rumlarda, Ermenilerde) yer alir.

Depolama ve Guvenlik Onerileri

Bulgur marketlerden satin alinirken saglam, agzi iyice kapatilmis paketler aranmalidir. Etiketler kontrol edilmeli ve son kullanim tarihine bakilmali, tarihi en yeni olanlar secilmelidir. Bulgurda rahatsiz edici kuf veya yagimsi bir koku varsa, muhtemelen son kullanma tarihini gecmistir ve atilmasi gerekir. Bircok tahil gibi, pismemis, kuru bulgur da kuf olusturacak nem girisinden korunmasi icin hava gecirmez bir kapta saklanmali ve isIktan, isidan ve nemden korunmalidir. Kap birkac aya kadar serin ve karanlik bir yerde saklanabilir. Isitilmamis, serin bir kiler idealdir. YaklasIk alti ay bu sekilde korunabilir. Bulgur, bir yil boyunca saklanabilmesi icin agzi kapali kilitli posette dondurucuya yerlestirilebilir.
Pismis bulgur hava almayan bir kapta buzdolabinda 4 gune kadar saklanabilir. Buzdolabinda saklanmis ve sogutulmus bulgur yeniden isitilmasi icin bir tencereye alinir ve biraz su ile orta ateste tamamen isinana kadar beklenir. Ayrica yemek hazirlamada kolaylik olmasi icin fazla miktarda bulgur pisirilerek uygun buyuklukte kaplar icinde dondurabilir. Dondurucuda guvenli bir kapta veya posette 3 aya kadar bozulmadan kalabilir. Dondurulmus bulgur once bir gece buzdolabinda eritilmeli (cozunmeli) ve ardindan bir tencereye alinarak bir miktar suyla isitilmalidir.


ALİNTİ ~
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:27.