IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

15Beğeni(ler)
  • 2 Post By Sterben
  • 2 Post By WildCat
  • 2 Post By TheMountain
  • 2 Post By Lareina
  • 1 Post By Sterben
  • 2 Post By oMeN
  • 2 Post By She
  • 2 Post By ZaLim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Ağustos 2021, 18:49   #1
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Cool Afganistan Fotoğraflarında Neden Hiç Kadın ve Çocuk Yok

Afganistan'da artık kalacak güvenli bir yeri kalmayan, okulların, iş yerlerinin kapısından döndürülen kadınlar, seslerini duyurmaya çalışıyor. Taliban'ın kadınlara uyguladığı yaptırımlar nedeniyle kaçamayan, bu yüzden de Afganistan fotoğraflarında pek göremediğimiz bazı kadınların hikayelerini aktardık.
Bildiğiniz üzere dünya gündemi, Afganistan'da olan bitenlerle çalkalanmaya devam ediyor. Taliban'ın Afganistan'ı 20 yılın ardından yeniden kontrol altına alması, ülkeyi cehenneme çevirmiş durumda. İster Türkiye'ye gelen Afgan göçmenler olsun isterse de Afganistan'da özellikle havalimanında kaçmaya çalışan insanlar, sosyal medyada tanıklık ettiğimiz görüntülerin tek bir ortak noktası var; kadın ve çocukların olmayışı.
2021 yılında yaşamamıza rağmen Taliban'ın kadınlara birer obje gibi davranmaya devam etmesi, ülkede yaşayan milyonlarca kadın ve çocuğun kaderini tamamen değiştirmiş durumda. Taliban'ın acımasızlığına terk edilen kadınların anlatacağı çok fazla hikaye var. Dilerseniz bu hikayeleri öğrenmeye, Instagram'da sesini duyurmaya çalışan kadınlara kulak vererek başlayalım.
Kaçma imkanı olmayan milyonlarca kadın, kaderlerine terk edildi:

Afganistan Fotoğraflarında Neden Hiç Kadın ve Çocuk Yok
Afganistan, 1977
Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından, gerçekten de 21. yüzyılda asla görmememiz gereken şeylere şahitlik ediyoruz. Kız çocuklarını, kadınları ailelerinin yanından alarak kendi malıymış gibi davranan sözde askerler, bugün kimsenin sessiz kalmaması gereken insan haklarını ihlal ediyor. Taliban'ın caniliğine terk edilmiş çoğu kadın, hala imkan varken seslerini sosyal medya aracılığıyla duyurmaya çalışıyor. Kadınları güçlendirmeye yönelik kurulan bir sivil toplum kuruluşu olan Afghan Women's Network kurucusunun da dediği gibi "Bugün Afganistan'da olanlar, ülkenin 200 yıl geriye gitmesine yol açacak."
Afganistan'da yaşayan kadınlar, tıpkı dünyanın her yerinde olması gerektiği gibi sağlık, gazetecilik ve hukuk gibi birçok alanda görev alıyordu. Ancak geçtiğimiz yıl Taliban ve Afganistan'ın arasında başlayan gerginlik ve sözde barış konuşmaları, işinden evine dönen onlarca kadının bombalanarak katledilmesine yol açtı.
Ülkeyi tamamen işgal eden Taliban, kadınların işe, okula gitmesini yasaklamakla kalmadı, evden çıkmaları için yanlarında bir erkeğin onlara eşlik etmesini zorunlu kıldı. Biz sosyal medyadan göremesek de imkanı olup da canlarını kurtarmak için kaçan onlarca kadın var. Peki imkanı olmayanlar, sahi onlara ne olacak?

"Bankalar, kadınları çoktan kovmaya başladı; sizin yerinize erkek akrabalarınızı çalışabilir"

Afganistan Fotoğraflarında Neden Hiç Kadın ve Çocuk Yok
Kabil'de yer alan Politeknik Üniversitesi'ndeki kız öğrenciler, 1970. Şu anda bu üniversiteye kadınların girmesi yasak.
Taliban'ın getirdiği insan dışı kuralların ülkede vuku bulması gecikmedi elbet. Kandahar Bankası, bünyesinde çalıştırdığı 9 kadını kapıdan geri çevirdi, bir daha gelmemelerini tembihledi. Ardında da onların yerine ailenin erkek üyelerinin bankada çalışabileceği bilgisini verdi. Kandahar Bankası'nın yaptıklarını, 3 gün içerisinde başka bir banka daha takip etti.
Tabii bu sırada, Taliban militanları üniversitelerin, okulların kapısında nöbet tutmaya başladı. Okulun kapısına gelen kadınlar evlerine geri gönderildi. Böylelikle milyonlarca öğrencinin geleceği, Taliban'ın sığ düşünceleri yüzünden karartılmış oldu.

"Hayatım birkaç gün içinde tamamen yok oldu"

Afganistan Fotoğraflarında Neden Hiç Kadın ve Çocuk Yok
The Guardian adlı dergiye konuşan ve isminin paylaşılmasını istenmeyen bir kadın, ülkede yaşananlar hakkında şu cümleleri kurdu; "Taliban şehri ele geçirdikten sonra evimi, hayatımı bırakıp Afganistan'ın kuzeyinden kaçmak zorunda kaldım. Hâlâ da kaçmaya devam ediyorum, çünkü gidebileceğim güvenli bir yerim yok. Geçtiğimiz hafta gündemde olup biteni yazan bir gazeteciydim, bugün ise bırakın kendi adımla bir şeyler yazmayı, nerede olduğumu bile söyleyemiyorum. Hayatım, birkaç gün içinde tamamen yok oldu."
"Ailemizi ve kendimizi korumak için güvenli bir yer bulmak zorundayız"

Afganistan Fotoğraflarında Neden Hiç Kadın ve Çocuk Yok
Afganistan'da bulunan 250 kadın hakim, ülkedeki hukuk sisteminin %10'unu oluşturuyor. Taliban'ın işgalinden sonra hayatları en çok tehlike altına giren kadınlardan biri de onlar. Afganistan'da kaderine terk edilmiş eski bir hakim, şu ifadeleri kullanıyor; "Taliban ihtiyacı olan bilgileri çoktan topladı, nerede olduğumuzu gayet iyi biliyorlar. Artık hiçbirimizin saklanma ya da kalıp her şeye boğun eğme gibi bir şansı kalmadı. Kendimizi, ailemizi korumak için güvenli bir yer bulmanın yollarını aramak zorundayız."

"Oğullarımı öldürüp, gelinlerimle zorla evlendiler"

Afganistan Fotoğraflarında Neden Hiç Kadın ve Çocuk Yok
Taliban, kadınların sadece iş hayatlarını, eğitimlerini engellemekle kalmıyor, aynı zamanda onlara zorla sahip olmaya çalışıyor. Kabil'de yaşayan Zar Begum adlı bir kadının anlattıklarına göre Taliban militanları, Begum'un oğullarını öldürmekle kalmamış, gelinlerini kendileriyle evlenmeye zorlamıştır.
Alıntıdır.
 
Alt 17 Ağustos 2021, 18:58   #2
Standart

adamim diye ortada dolaniyorlar desenize
kadinlar cocuklar kaderine birakiliyor terkediliyor daha dogrusu
buda muslumanlik mi?

________________

No MoRe DramA
 
Alt 17 Ağustos 2021, 19:17   #3
Standart

Kadınları erkeklerinden daha cesur çünkü. Kendi toprağında kalıp onurlarıyla savaşıp gerekirse bu uğurda can vermek varken şerefsizce Amerikan uçağının insafına sığındılar. Ulus ile yığın olmanın farkı burada işte. Bunlar yığından ibaret, bir avuç işe yaramaz yığın.

________________

Un coeur en hiver
 
Alt 17 Ağustos 2021, 19:25   #4
Ben şarap kadınıyım, şarap bir kültürdür. O sever bu sevmez, beni ilgilendirmez.
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çünkü güvendikleri eşleri gitti.
Onlarında kaderinde bu vardı..
Ama kadın hakları diye ortada dolaşan avrupa birliği feministleri
siz konuşun şimdi bu kadınlar için neden susuyorsunuz ?
Çünkü insan hakları ihlali yapan sizsiniz.

________________

Çok üzgün olduğumda bile bu durum beni pek üzmüyo bilmem anlıyor musunuz ?
 
Alt 17 Ağustos 2021, 19:53   #5
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Silivri soğuk kardeşim sus dikkat et

 
Alt 17 Ağustos 2021, 20:13   #6
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İşte insanların zoruna giden insanların tahammül etmediği durumda bu zaten, sen kalk karını kızını anneni bırakıp kaç git. Ya sen yaşasan ne olacak onları ateşe attıktan sonra ne yapayım o hayatı ben. Aslında daha sert şeyler yazarım terbiyem el vermiyor, Erkekleri ...

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 
Alt 17 Ağustos 2021, 23:05   #7
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bir köşe yazısında okumuştum, Hükümeti dinleyen canından Taliban'ı dinleyen acından ölüyor. Meğerse ne kadar doğru bir sözmüş. Şimdi bu durumda bu kadınlar ne yapacak, yıllarca eşinden şiddet görüp hiç bir hakka sahip olmamışlar.

Hiç bir özgürlükleri yok, ama yeri geldiğinde herkes insan haklarından övgü ile bahsediyor. Bu dünya da olmasa bile ömür dünyada sorulur kadınların hakkı.

________________

~ E & B ~
 
Alt 17 Ağustos 2021, 23:57   #8
hepSi bir yaLan . . .
ZaLim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

ABD girdiği her ülkede kaos bırakıyor, girdiği her ülkede kadınlar ve çocuklar ölüyor. Girerken de ölüyor, çıkarken de.. Bizde nasibimizi alıyoruz, Afgan kadınları da..

________________

Fuego, sonrisas, realidad y dolor . . .
Bırak elinde ki kalemi diyorlar,
bırak şeytan doldurur.
Ve bugün imge dediğin her şey,
bir anda bizim gibi bir katil olur.
.


Bir yudum mutluluğa bir ömür istediler . . .
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:55.