IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By oMeN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Temmuz 2021, 10:48   #1
Standart Insanlarin Cevreyi Yavas Yavas Olduren Aliskanliklari

Bir kisini bir aliskanlik kazanmasi sadece 3 hafta surdugu varsayilir. Bununla birlikte, gunluk kisilik aliskanliklariyla ilgili onemli bir endise, cevreyi yavas yavas nasil yok ettigidir ve ilginctir ki, bunlarin cogu cehaletten kaynaklanir. Araba kullanmaktan dis fircalamaya ve yemek israfina kadar her bir aliskanlik cevreyi su ya da bu sekilde etkiler. Ihtiyac olan tek sey, cevre uzerindeki karbon etkisini azaltmak icin gunluk yasam tarzinda kucuk degisIklikler yapmaktir.

Insanlarin Cevreyi Yavas Yavas Olduren Aliskanliklari
Bu aliskanliklardan bazilari ilk basta zararsiz gibi gorunse de, insanlarin cevreyi yavas yavas olduren gunluk aliskanliklar hakkinda bilgi edindikce bazilarinin cevreye ne kadar zararli olabilecegi ortaya cikar. Insanlarin cevreyi yavas yavas olduren aliskanliklardan bazilari asagidaki gibidir:



Insanlarin Cevreyi Yavas Yavas Olduren AliskanliklariSurus: Araba surmek, insanlarin gunluk aktivitelerini yapmayi tercih ettikleri baslica araclardan biridir. Bununla birlikte, yalnizca Amerika BirlesIk Devletleri’nde 273,6 milyon motorlu tasit oldugu icin cevre, benzin yakitindan dolayi arabalarin urettigi dumanin bedelini oduyor. Dunyanin diger ulkelerinde de bu kadar cok kisinin araba sahibi olmasi, cevre uzerindeki olumsuz etkisi cok buyuktur. Bu nedenle insanlar, karbon ayak izini azaltmak icin arabalari cok fazla kullanmamali veya toplu tasima araclarini seyahat araci olarak kullanmaya daha istekli olmalidirlar.


Pillerin ve murekkebin uygun olmayan sekilde atilmasi: Gunluk yasamda kullanilan ev tipi piller, biriktiginde ve yanlis imha nedeniyle dunyanin dort bir yanindaki eko sistemlere sizdiginda yaban hayatina ve deniz yasamina zarar veren eser miktarda civa ve diger zehirli kimyasallar icerir. Murekkep kartuslari ise dogru sekilde atilmadiginda cevre uzerinde daha fazla toksIk etkiye sahiptir. Her yil milyonlarca kartus, her yil topragi zehirleyen ve cevreyi daha da bozan copluklere atilmaktadir. Bu kimyasallar, biyomagnifikasyon olarak adlandirilan, hayvanlarin vucudunda zararli maddelerin yogun bir sekilde birikmesine neden olur. Buda hayvanlarin yasam dongusu boyunca ve daha fazla hayvana zarar veren besin zincirleri boyunca gectikleri anlamina gelir.


Asiri plastik kullanimi: Magazalarda satilan urunler cogunlukla plastik ambalajlarda paketlenir. Bunun da otesinde, kasada sunulan cogu tasima cantasi da dogasi geregi plastiktir. Istatistiksel olarak, gida ambalajlari, sonunda copluklere giden tum evsel cop ve atiklarin yaklasIk %70’ini olusturur. Sorun su ki, plastikler, dogal olarak bozunmadiklari icin, binlerce yila kadar uzayabilen bir yasam dongusune sahip olduklarindan dolayi cevre icin onemli bir kirleticidir. Bu, giderek daha fazla plastik copluklere atildigindan, ayrisma gerceklesmedigi ve boylece dunyaya herhangi bir olumsuz deger kattigi anlamina gelir.


Yiyecekleri atik olarak atmak: Bircok kisi yemek sirasinda tabagi tamamen bitirmenin resmi bir nezaket oldugunu dusunur. Ancak yemek atmak, daha yoksul insanlarin erisemeyecegi temel bir ihtiyac olmasi bakimindan kotudur. Yiyecek atmak cevre icin daha da kotudur cunku ormanlar temizleniyor ve ekim, tasima ve isleme surecinde emisyonlar meydana geliyor. Ayrica, atik gida uygun sekilde atilmadiginda, su yollarinda ve diger su ortamlarinda alg patlamalarinin buyumesini artirabilecek organik madde artisina neden olabilir.
Kagit kullanma: Kagit, insanlar tarafindan gunluk olarak farkli sekillerde kullanilmaktadir. Ornegin mutfakta kagit havlu kullanimi, tuvalette mendil kullanimi ve gunluk gazeteler. Gunluk kagit kullanimi ne olursa olsun, insanlarin gozden kacirdigi sey, kagittan yapilmis olmasidir. Yasam tarzi ve degisen hijyen tanimi nedeniyle surekli bir talep artisi oldugundan, pazar taleplerini karsilamak icin surekli olarak agaclar kesilmeye devam ediyor. Bu nedenle, her yil kesilecek agac sayisini surekli olarak artirarak ormansizlasmaya neden olur.


Elektrikle su kaynatmak: Kaynar su sabah kahvesi, dusta veya mutfakta kullanmak icin son derece gereklidir. Elektrik kullanarak suyu kaynatmak icin kullanilan enerji miktari, gaza kiyasla en pahali yontemlerden biri yapar. Dolayisiyla komur ve dizel motorlarla cok fazla elektrik uretildiginden, kazan veya kahve makinesi kullanilarak guc yukunun arttirilmasi cevreye buyuk zarar verir.
Yuzunu yikamak: Kisiler, arastirmacilar tarafindan ciddi bir cevre sorunu olarak adlandirilan, cogunlukla plastik eksfoliye edici mikro boncuklar iceren yuz yikama urunleri kullanir. Mikro boncuklar, kucuk boyutlari nedeniyle kanalizasyon aritma sirasinda filtrelenmez. Su kutlelerine birakildiklarinda, baliklar ve diger deniz hayvanlari tarafindan yutulurlar ve buda suda yasayan canlilarin organlarini zehirleyebilecek veya solungaclarina zarar verebilecek duzeyde sagliklarina zarar verir. Mikro boncuklar, insanlar tarafindan kullanim sirasinda ovma amaciyla yapildigi icin hayvanin ic sistemlerini de tahrip eder. Suda yasayan hayvanlara zarar veren sey boncugun asindirici dogasidir.


Et yemek: Dunya da en cok uretilen sera gazlarindan biri metandir ve bu gaz atmosferdeki isiyi hapseder. Bir arastirmanin one surdugu gibi, metan gazinin en buyuk ureticisi ciftlik hayvanlaridir. Bu anlamda, hayvansal urunlerin uretimi, cogunlukla hayvan gubresi ve enterik fermantasyondan kaynaklanan bir sera gazi olan metanin buyuk bir katkisidir. Et urunleri talep etmeye devam ederek, ciftciler daha fazla hayvan besleyerek ve dolayisiyla daha fazla sera gazina yol acarak mal arzini artirmaya devam eder. Dolayisiyla bu dongu cevre icin daha fazla sorun dogurur. Ciftlik gidalarinin gerektirdigi cevresel maliyet olmadan insanlara gida saglamak icin alternatif protein kaynaklari aranmalidir.


Tuvaleti yikamak: Tuvaleti yikamak, her dongu icin bir kova su kullanir. Daha da yikici olan sey ise, tuvaleti bir kez sifonu cektikten sonra suyun hemen siyah suya donusmesi ve kanalizasyon tesisinde islenene kadar baska bir amaca hizmet etmeyecek olmasidir. Buna gore, suyun bu sekilde kullanimi, suyu yalnizca tek basina kullandigi ve ardindan taze isleme gerekecegi icin cok verimsizdir. Daha iyi bir alternatif kompost tuvaletleri kullanmaktir. Atiklarin gubre uretimi gibi projelerde kullanilabilmesi nedeniyle su yerine bu secenegin kullanilmasi iyi bir alternatiftir. Ancak bu secim bazilari icin cok buyuk olabilir ve bazi bolgelerde uygulanabilir olmayabilir. Bu nedenle alternatif, tuvaletin sifonu cekme sayisini azaltmak veya dusuk sifonlu tuvaletler kurmak olabilir.


Insanlarin Cevreyi Yavas Yavas Olduren AliskanliklariDis fircalamak: Dis fircalamak da su israfina neden oldugu icin bir baska kotu aliskanliktir. Insanlar dislerini fircalarken suyu akittiklari icin fircalama teknikleri ozellikle su tasarrufu konusunda yetersizdir ve bu, uzun vadede cok fazla su tuketildigi anlamina gelir. Bir secenek firca sirasinda muslugu kapatmak iken, digeri ise su kullanmayi gerektirmeyen fircalama tekniklerini kullanmaktir. Nefesi dengelemek icin yuzyillar boyunca cesitli bitki surgunleri ve yapraklari kullanilmistir. Bireylerin ve dis hijyeni saglamak ve curuklere neden olan mikroplara karsi koruma saglar. En iyi ornek Tanzanya ve Kenya’daki Masailer arasindadir. Halk dilinde dis fircasi agaci ( Salvadorapersica ) olarak bilinen bir arac kullanirlar. Bunun sapi disleri temizlemek icin kullanilir, ayrica romatizma ve oksurukten kaynaklanan komplikasyonlarin tedavisi ile iliskili oldugu icin ek saglik yararlari da vardir.


TV, cep telefonu, bilgisayar gibi ekran karsisinda vakit gecirmek: Cogu kisi zamaninin cogunu TV veya baska bir ekran karsisinda gecirmek, cihazdaki enerjiyi tuketen veya elektrik kullanimini gerektiren gunluk bir insan aliskanligidir. Gunun neredeyse 11 saatini bir tur ekran karsisinda gecirmek elektrik yukunu arttirir. Bunun caresi, elektrik sebekesine binen elektrik yukunu azaltmak icin elektronik cihazlarin kullanildigi sureyi azaltmaktir.
Alisilmis harcama: Tuketicilik, tuketim mallarinin surekli ve asiri satin alinmasidir. Bireylerin eglence veya baska bir amac icin urun satin almalarina izin veren temel ihtiyaclarin karsilanmasindan sonra gelir. Bu aliskanlik, tuketici urunlerine olan talebi artirarak, uretim fabrikalarini surekli calistirarak pazarin daha fazla uretmesini saglar. Sonuc olarak, fosil yakitlarin yakilmasini ve daha sonra ilgili sera gazlarinin uretilmesini icerdiginden cevreye zarar veren sabit bir enerji tuketimi vardir. Alisilmis harcamalardan kacinmak icin, talebi ve dolayisiyla bu mallarin arzini ve uretimini azaltmak icin satin alinan mallarin sayisi azaltilmalidir. Sonuc olarak, bu turde bir yaklasim endustriyel islemeyi azaltir ve cevreyi korur.


Insanlarin Cevreyi Yavas Yavas Olduren AliskanliklariGeri donusum yapmamak: Cevreyi tahrip eden aliskanliklarin sonuncusu geri donusum degildir. Geri donusum yapmayarak plastik ve cam gibi copluklere cok fazla kaynak gonderilir. Geri donusum, halihazirda uretilmis urunleri baska bir amaca uygun hale getirerek enerji ve kaynaklari korur. Bu, tamamen yeni urunlerin uretimine gitmesi gereken enerjinin yeniden kullanilabilecegini veya korunabilecegi anlamina gelir.


Elektronik aletleri acik tutmak: Muhtemelen daha once binlerce kez duymussunuzdur, ancak elektronik aletleri kullanilmadiklarinda kapatmak cevre icin bir fark yaratir. Aylik elektrik faturasini azaltmaya yardimci olmakla kalmaz, ayni zamanda cevre uzerindeki karbon ayak izinin azaltmasinda onemli rol oynar.
Cevrimici alisveris yapmak: E-Ticaret sirketlerinin her yil erisimlerini genisletmesi ve cevrimici urun siparis etmek icin eldeki teknolojinin mevcut olmasiyla, bugun cevrimici alisveris bircok yonden cevre icin korkunc hale gelmistir. Esya tasiyan kamyonlardan cikan emisyonlar ve cop sahalarina giden esyalarin plastik ambalajlari, arastirilmasi gereken bazi ciddi sorunlar arasinda gelir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 16 Temmuz 2021, 14:47   #2
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Elektronik aletleri acik tutmak: Muhtemelen daha once binlerce kez duymussunuzdur, ancak elektronik aletleri kullanilmadiklarinda kapatmak cevre icin bir fark yaratir. Aylik elektrik faturasini azaltmaya yardimci olmakla kalmaz, ayni zamanda cevre uzerindeki karbon ayak izinin azaltmasinda onemli rol oynar.
Cevrimici alisveris yapmak: E-Ticaret sirketlerinin her yil erisimlerini genisletmesi ve cevrimici urun siparis etmek icin eldeki teknolojinin mevcut olmasiyla, bugun cevrimici alisveris bircok yonden cevre icin korkunc hale gelmistir. Esya tasiyan kamyonlardan cikan emisyonlar ve cop sahalarina giden esyalarin plastik ambalajlari, arastirilmasi gereken bazi ciddi sorunlar arasinda gelir.

Paylaşım için tşkler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 
Alt 16 Temmuz 2021, 14:54   #3
Standart

biz insanlar dunyaninda sonunu getiririz elimizle masallahimiz var

________________

No MoRe DramA
 
Alt 16 Temmuz 2021, 14:56   #4
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kendi ellerimizle kendi mezarımızı kazmada üzerimize yoktur.

________________

Insanlarin Cevreyi Yavas Yavas Olduren Aliskanliklari
 
Alt 17 Temmuz 2021, 18:54   #5
Standart

Alıntı:
oMeN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Elektronik aletleri acik tutmak: Muhtemelen daha once binlerce kez duymussunuzdur, ancak elektronik aletleri kullanilmadiklarinda kapatmak cevre icin bir fark yaratir. Aylik elektrik faturasini azaltmaya yardimci olmakla kalmaz, ayni zamanda cevre uzerindeki karbon ayak izinin azaltmasinda onemli rol oynar.
Cevrimici alisveris yapmak: E-Ticaret sirketlerinin her yil erisimlerini genisletmesi ve cevrimici urun siparis etmek icin eldeki teknolojinin mevcut olmasiyla, bugun cevrimici alisveris bircok yonden cevre icin korkunc hale gelmistir. Esya tasiyan kamyonlardan cikan emisyonlar ve cop sahalarina giden esyalarin plastik ambalajlari, arastirilmasi gereken bazi ciddi sorunlar arasinda gelir.

Paylaşım için tşkler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
ben tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 21 Temmuz 2021, 10:05   #6
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kendi ellerimizle sonumuzu hazırlıyoruz. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim emeğine sağlık

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:59.