IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By KuzenKit
  • 1 Post By Artist
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Haziran 2021, 10:42   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tarihteki En Olumcul Kitliklar

Kitliklar tum dunyada zaman boyunca ve degisen siddet derecelerinde var olmustur. Yeterli gida tedariginin olmamasi ile karakterize edilen bu durumlar, herhangi bir faktorden kaynaklanabilir. Enflasyondan savasa, siyasi kargasaya, dogal afetlere veya mahsul hastaliklarina kadar her sey, bir bolge veya ulke nufusu uzerinde yaygin sonuclara neden olan bir kitligi atesleyebilir. Kitliklar dunyadaki her kitayi etkiledi, ancak kitliklarin sIkligi ve yeri zamanla degisti.

Kisa Bir Tarihce ve Nedenleri
Modernite ile birlikte kitliklarin siddeti azalmis ve en siddetlileri yuzyillar once yasanmis olsa da, modern dunyamizda kitliklar hala endise verici derecede yaygindir. Neyse ki, Birlesmis Milletler ‘in cabalari ve diger yardim bicimleri, kitlik meydana geldiginde olum oranlarini dusurmeye yardimci oldu, ancak kitliklarin sonuclari hala siddetli olmaya devam ediyor. Gunumuzun kitliklarinin cogunda catisma ana faktordur.


Ek olarak, kitlik genellikle 16. ve 17. yuzyillarda kismen ilkel tarim teknikleri nedeniyle ortaya cikti. Tarim gelistikce ve ilerledikce ticarilesme artti. Ciftciler genellikle bir ev sahibine ait arazide yasadiklarindan, gereklilik ciftlik veriminde bir artis yaratti. Bu durum, eskiden bir aile yalnizca kendi ihtiyac duydugu gidayi yetistirebilirken, cogu ciftligin artik ticari veya endustriyel fazla mahsulu oldugu anlamina geliyordu. Toplumlar buyudukce ve modernlestikce, kitliklarin nedenleri degisti. Gelismis tarim teknikleri ve mahsul verimi bazi sorunlari ortadan kaldirirken, sanayilesme, hukumet kontrolu ve savas masaya yeni endiseler getirdi. 20. Yuzyil, son derece yuksek kayiplarla kitliklar gordu.



Buyuk Cin Kitligi 1959-61
Tarihin en olumcul kitligi 1959 ve 1961 yillari arasinda Cin’de meydana geldi. Bu felaket, bolgesel kurakliklarin bir rolu olmasina ragmen, genellikle insan kaynakli en buyuk felaketlerden biri olarak aniliyor. Kitliga, Cin Halk Cumhuriyeti’nin getirdigi siyasi ve sosyal faktorlerin bir kombinasyonu neden oldu. 1958’de baslayan Buyuk Ileri Atilim ve halk komunleri, on milyonlarca cana mal olan olumcul bir ortam yaratti. Bu politikalar, ciftcilik politikasinda koklu degisIklikleri ve ciftlik sahipligini yasaklamayi iceriyordu. Ek olarak, koyluler tarimdan demir ve celik uretimi lehine yonlendirildi ve bu da ciftlik ciktilarini buyuk olcude azaltti. Butun bunlar Cin’in tahil uretiminde onemli bir dususe ve yaygin bir gida kitligina yol acti. Hukumetler yaklasIk 15 milyon olum bildirirken, uzmanlar olum oraninin daha yuksek oldugu ve sayilarin 20 ila 50 milyon arasinda degistigi konusunda hemfikir.


1907 Cin Kitligi
Kuzey Cin, 25 milyon cana mal olan bir kitlik yasadi. Bu kitlik, buyume mevsimi boyunca etkili olan ve cok sayida bitkiyi yok eden ve gida uretimini engelleyen asiri yagislar nedeniyle ortaya cikti. Bu sure zarfinda Honan, Kiang-su ve Anhui eyaletlerinde yaklasIk 40.000 mil karelik arazi sular altinda kaldi. Kuzey Cin nufusunun yaklasIk %10’u bu felakette hayatini kaybetti.

Chalisa Ve Guney Hindistan Kitliklari 1782-84
Chalisa kitligi, 1783’ten 1784’e kadar Kuzey Hindistan’da meydana geldi ve onceki yil Guney Hindistan’da meydana gelen benzer bir kitligi takip etti. Alisilmadik derecede sicak havalar 1780’de Hindistan’i kasip kavurdu ve sonraki birkac yil boyunca devam etti ve siddetli bir kurakliga neden oldu. Asiri isi ve yagmur eksIkligi nedeniyle, mahsuller ve gida kaynaklari tukendi veya buyuyemedi, bu da hizla gida kitligina neden oldu. Her iki kitlik boyunca, 11 milyondan fazla olum yasandi ve nufus, ozellikle Delhi topraklarinda buyuk olcude azaldi.


1770 Bengal KitligiTarihteki En Olumcul Kitliklar
1770’te Bengal, nufusunun kabaca ucte birini yok eden yikici bir kitlikla vuruldu. Kitlik, asiri kuraklik ve mahsul kitligi nedeniyle ortaya cikti. Bolge, o zamanlar Dogu Hindistan Ticaret Sirketi tarafindan yonetiliyordu ve kara odaklanmalari sorunu buyuk olcude siddetlendirdi. Kotulesen ciftcilik kosullarinin bilinmesine ragmen, vergiler artirildi ve mahsuller pirincten daha karli afyon ve indigoya kaydirildi. Bu, ciftcilerin yalnizca yiyecek uretmek icin mucadele etmekle kalmayip, mevcut olanin da ulasamayacaklari sekilde fiyatlandirildigi anlamina geliyordu. Bu kotu yonetim sonucunda yaklasIk 10 milyon insan acliktan oldu.


Sovyet Kitligi (Holodomor) 1932-33
1932’de, o zamanlar Joseph Stalin tarafindan yonetilen Sovyetler Birligi, Ukrayna, Kazakistan, Kuzey Kafkasya ve Volga Bolgelerinde milyonlarca insani olduren bir insan yapimi kitlik gordu. O zamanlar Sovyet yonetimi altinda olan bu bolgelerin nufuslarinda 1932 ile 1933 arasinda ciddi dususler yasandi. Liderler tarim yerine sanayilesmeye yonelirken kitlik en cok tahil ureten bolgelerde goruldu. Mahsul ciftciligi de yasaklandi ve gida kaynaklarina el konularak kitlesel acliga neden oldu. Bu kitligin detaylari genis capta tartisildi ve bu nedenle olu sayilari tartisiliyor. 2003 yilinda, Birlesmis Milletler 7 ila 10 milyon arasinda insanin aclik veya bunun komplikasyonlari nedeniyle oldugunu acikladi.



Rus Kitligi 1921
Birinci Dunya Savasi yillari Rusya’yi cok etkiledi. 1917 yili boyunca meydana gelen siyasi huzursuzluk ve ic savaslar kanli bir devrime ve Sovyet yonetiminin baslamasina yol acti. O yillarda Gida malzemelerine el konuldu ve bu malzemeler Bolsevik askerlerine verildi. Bu da, bazilarinin yemelerine izin verilmeyecek ekinleri yetistirmemeyi tercih ettigi icin gida uretiminde bir dususe neden oldu. Koyluler ve yetkililer arasindaki gerilimi azaltmak icin politikalar uygulamaya konulurken, Volga havzasinda korkunc bir mahsul kitligi yasandi. Sonuc olarak, yaklasIk 5 milyon Rus hayatini kaybetti.


Kuzey Kore Kitligi 1994-98
Modern zamanlarin en yikici kitliklarindan biri olan Kuzey Kore kitligi ya da Aci Cekme Yuruyusu, 1994 ile 1998 yillari arasinda surdu. Bu kitlik, dogal nedenlerin ve diktatorluk yonetiminin bir araya gelmesiyle meydana geldi. 1995 yilinda Kuzey Kore’de bir milyon tondan fazla tahili yok eden buyuk bir sel yasandi. Kuzey Kore’nin ‘once askeri’ politikasi ayni zamanda kaynaklarin, insan gucunun ve gida tedarikinin siviller yerine orduya yonlendirildigi anlamina geliyordu. Bu durumda milyonlarca insanin gida bulamamasina neden oluyordu. Dis yardim olu sayisini azaltmaya yardimci oldu ve yaklasIk 3,5 ton gida bagisi alindi. Buna ragmen, sayilarin Kuzey Koreli yetkililer tarafindan onemli olcude eksIk bildirildigi soylense de, yaklasIk 3 milyon can kaybinin oldugu tahmin ediliyor.


Pers Kitligi 1917-19
Birinci Dunya Savasi, daha sonra Kacar hanedani tarafindan yonetilen Pers’in cogunda bir kitlik ve hastalik donemi getirdi. Bu kitligin onde gelen faktorlerinden biri, ciftcilik ciktilarini buyuk olcude azaltan birbirini takip eden siddetli kurakliklardi. Ayrica uretilen yiyeceklere isgal gucleri tarafindan el konuldu. Savas sirasinda ticaretteki degisIklikler ve genel huzursuzluk, korkulari artirdi ve durumu daha da kotulestiren istifleme durumlari yaratti. Bu durum, buyuk capli bir kitlik baslamasina neden oldu. Olu sayisi tam olarak aciklanmasa da yaklasIk 2 milyon kisinin hayatini kaybettigi one surulmektedir.


Irlanda Patates Kitligi 1845-1853
En kotu kitliklardan bir digeri, 1845 ve 1853 yillari arasinda meydana gelen Irlanda Patates Kitligidir. Irlanda’nin patateslerinin cogunu olduren bir mahsul hastaligindan kaynaklandi. Patates, o zamanlar ozellikle yoksul vatandaslar icin en buyuk gida kaynagiydi ve patates eksIkligi, ciddi bir gida kitligi anlamina geliyordu. Mahsullerin sinirli olmasi nedeniyle, Irlanda halkinin hayatta kalabilmek icin yeterli yiyecege sahip olmasi icin yardima ihtiyaci vardi. Ancak, Ingiliz ulusal gemileri diger uluslarin yardimini engelledi ve boylece daha fazla olume ve acliga neden oldu. Kitlik sonucunda, Ulke vatandaslarinin yaklasIk %25’i yok edildi ve 1 ila 2 milyon kisi Kuzey Amerika’ya kacti.


ALİNTİ ~
 
Alt 23 Haziran 2021, 10:45   #2
Standart

paylaşım için teşekkürler.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 23 Haziran 2021, 10:46   #3
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık akla gelinmeyecek konularda paylaşımlar icin teşekkür ederiz.

________________

Tarihteki En Olumcul Kitliklar
 
Alt 23 Haziran 2021, 10:50   #4
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
KuzenKit Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
paylaşım için teşekkürler.
ben tşk ederim ki.

 
Alt 23 Haziran 2021, 10:51   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Saruhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğinize sağlık akla gelinmeyecek konularda paylaşımlar icin teşekkür ederiz.
tşkler : ))

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:15.