IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

5Beğeni(ler)
  • 1 Post By She
  • 1 Post By YGT
  • 1 Post By CeReN
  • 2 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Haziran 2021, 11:47   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Musilaj (Deniz Salyasi) Nedir?

Son zamanlarda gundeme cok gelen ve halk arasinda deniz salyasi adiyla bilinen musilaj, Marmara Denizi gibi kapali denizlerde daha cok ortaya cikan bir salgi. Musilaj aslinda tek hucreli bitkisel canlilardan Gonyalux fragilis’in yogun cogalmasi ve olusturdugu renk sarmali.

Musilaj Neden Zararli?Musilaj (Deniz Salyasi) Nedir?
2007 yilindan beri, ozellikle duragan denizlerde orta cikmaya baslayan ve artarak Marmara Denizi’nin yanisira Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi’nde de gorulen musilaj, gunumuzde en cok Marmara Denizi’ndeki canlilari tehdit etmektedir. Musilaj, gorsel olarak ustten bakilinca net olarak gorulse de aslinda sadece deniz yuzeyinde degil, denizin derinliklerindeki canlilarin uzerini sararak hayatlarini tehdit ediyor. Denizin yuzeyinde gorulen tabakalar, alttaki canlilarin oksijen almalarini engelleyerek olumlerine yol acmaktadir. Dogaya zarar vermekte, gorsel olarak da cevre sakinlerini rahatsiz etmektedir.


Peki ne oldu da musilaj sorunu birden gundeme geldi? Aslinda bu birkac gunluk veya birkac aylik bir sorun degil. Yillar icerisinde biriken ve cozum-onlem odakli calisma yapilmadigi icin buyuyerek oldukca tehlikeli bir boyuta gelen bir konu. Birkac farkli olusma nedeni olsa da, en belirgin sebebinin kontrolsuzce atilan atiklar oldugu soylenebilir. Kuresel isinmaya bagli olarak deniz sicakligindaki artis ve duraganlikla beraber olusan deniz salyasi miktari giderek artmis ve tehlikeli boyutlara gelmistir. Son yillarda mevsim normallerine gore 2 derece artan deniz sicakligi, kirlilige karsi etkili onlem alinamayan sularimizda artisi hizlandirmistir. Beraberinde gelisen habitat kaybi ve kontrolsuz avcilik gibi etkenler de dengeyi iyice bozmustur. Su asamada azalan oksijen seviyesini arttirmak icin oksijen vermek ya da fiziksel olarak temizligi saglamak haliyle ilk yontem olmakla birlikte kesin ve kalici bir cozum yolu degil. Cozumu en zor olan konu atiklara bagli kirlenmeden dolayi canli turu cesitliligi azalmis olup, bu dengeyi tekrar saglamak oldukca zor gozukmektedir.Musilaj (Deniz Salyasi) Nedir?


Musilaj yapiskan, bulaskan bir yapisindan dolayi denizdeki tum canlilarin sonunu getirebilir. Balik yumurtalarinin buyuk kismi deniz yuzeyinde olup, yuzeydeki yumurtalarin musilajin icinde hapsolarak yasama sansini yitirmektedir. Hareket edemeyen midye, istiridye gibi canlilarin uzerini ortmekte, deniz cayirlarinin da uzerini kaplayarak isIkla temasi engellemektedir.



Neler Yapilabilir?
Cozum odakli eylem planlari hayata gecirilmezse onumuzdeki donemlerde adam boyu musilajlar veya siyaha burunmus bir Marmara Denizi gorulmesi an meselesi degil. Ayrica diger denizlerimiz icin de ayni tehlikenin bulundugunu kabul etmek gerekir.

Uzmanlara gore en kisa surede asagidaki cozum onerilerinin uygulamaya gecirilmesi gerekli.
1- Fabrikalar, sivi atiklari aritma tesislerinde aritmadan sisteme vermesi engellenmeli.
2- Kiyilarda dogrudan denize verilen kanalizasyonlar, kolektorlerle atik aritma tesislerine ulastirmasi saglanmali.


3- Sanayi tesislerinin uretim kapasiteleri ve atik kapasiteleri arasindaki istatistiksel hareketi izleyen saglikli “atik kontrol sistemi” kurulmali.
4- Atik aritma tesislerinin bilgileri gercek zamanli ve guncel olarak paylasmasi saglanmali.

Musilaj (Deniz Salyasi) Nedir?Yapilan temizlik calismalarinda denizin dibinden cikan atiklar malesef isin farkli boyutlari oldugunu da gosteriyor. Mutfak, kisisel esyalarin yanisira farkli kullanim alanlari olan atiklar. Bu da en buyuk ve etkili payi olusturan sanayi tipi atiklarin yanisira bireysel atiklarin da tehlike olusturdugu.

Musilaj gibi bircok cevresel sorunlar son yillarda giderek farkli boyutlara gelmekte ve dunyamizi tehdit etmektedir. Insanoglu doganin tum nimetlerinden faydalanmakta, ancak gelecek nesillere zarar vermeden aktarmak gibi bir sorumlulugu oldugunu nedense hic aklina getirmemektedir. Dunyayi yasanilasi bir yer kilmak konusunda bireyler ve devletler uzerlerine dusen gorevleri layikiyla yerine getirmelidir. Bu hepimizin en temel gorevidir.


ALİNTİ ~
 
Alt 11 Haziran 2021, 22:57   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Son günlerin en çok aranan kelimesi ve gündem konusu. Umarım kısa sürede denizler eskisi gibi olur. Paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

~ E & B ~
 
Alt 11 Haziran 2021, 23:15   #3
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

denizin salyası deil insanoğlunun pisliği

 
Alt 12 Haziran 2021, 13:09   #4
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Son günlerin en çok aranan kelimesi ve gündem konusu. Umarım kısa sürede denizler eskisi gibi olur. Paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
ben tşk ederim Canim.

 
Alt 12 Haziran 2021, 13:09   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Mustafa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
denizin salyası deil insanoğlunun pisliği
Aynen : )

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:21.