IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

4Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN
  • 1 Post By Security-Bot
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Mart 2021, 12:40   #1
Standart D.I.Y (Do It Yourself) Nedir?

D.i.y (Do It Yourself) Ingilizce bir kelime olup, Turkcede “Kendin yap!“ anlamina gelir. Bu iki kelimenin insanliga kattigi deger iki kelimeden cok daha fazladir. Tuketmeden once uret, kaynaklari tuketme, sende yapabilirsin, maliyete dikkat, eskiyi yenile, yeniyi farklilastir, fikir uret, eyleme gec, kisiye ozel vb. Surekli bir tuketim cilginligina suruklenen insanoglu, bu akim sayesinde silkelendi ve uretmeyi tuketmenin onune aldi. Somuru duzenine zorlanan insanoglu, belki de gun gelecek somurecek kaynak kalmayacagini anlamaya basladi. Kim bilir? Sadece “uretmek” kelimesi, aslina bakarsaniz kisir kaliyor burada. Uretmek, degistirmek, tamir etmek, yenilemek, farklilastirmak kelimelerini hepsi bir yerde kullanmanin karsiligidir bu terim.


D.i.y. Kendin Yap Akiminin Dunyadaki ve Ulkemizdeki Tarihcesi
Kendin yap akimi dunyada her ne kadar 1912’lerde ortaya cikip 1950’lerde yogun bir sekilde kullanilmaya baslanmistir. Ama bu tarihi insanlik tarihinin ilk gunlerine kadar goturebiliriz. Cunku yaradilis geregi benlik, “ben yaptim“ duygusunun verdigi hazza her zaman muhtactir. Bunu da beslemek icin halihazirda olani degil, kendinden bir seyler ilave ederek kendine ozel, tek olani ortaya cikarmak gerekir. 1950’lerde evlerde yapilan degisIklikler ile kendini gosteren D.i.y calismalari gunumuzde milyar dolarlik bir sektorun yakindan takip ettigi bir akim olmustur.
Peki, dunyadaki yasi bu kadar eski olup gunumuzde genc bir kisrak gibi kosturulan bu akim Turkiye’de ne zaman ortaya cikti?


Tek televizyon kanalinin bulundugui yillarda, yani 1980’lerde TRT’de “kisa kisa” ve “kendin yap” adi altinda programlar yapilmaya baslanmistir. Kullanilmaya basladigi donemlerde her ne kadar tadilat ve tamirat isleriyle de ilgili olsa bu programlar gunumuzde daha ozgun ve farkli alanlardaki islerle ilgilidir. Dekorasyon, moda, oyuncak, guzellik, organizasyon, bahce duzenleme, alaninda olabilecegi gibi yiyecek-mutfakta da kendin yap calismalari olarak anilmaya baslandi. Bu pencereden bakarsak ninelerimizin yaptigi yama, caktiklari cit, diktikleri yorgan, yaptiklari peynir, mayaladiklari hamur ve sirke, kurduklari tursu da birer kendin yap projesi degil midir? O zaman kendin yap projelerinin ne kadar eski bir eylem oldugunu daha iyi anlayabilirsiniz.



D.i.y Kendin Yap Hangi Alanda Kullanilir?
Tarihce bolumunde belirtildigi gibi ilk olarak ev tadilat ve tamirati olarak baslanan bu calisma, gunumuzde oldukca gelisti. Dekorasyon, sus esyalari, hediyelik esya, bebek ve cocuk aksesuarlari, mutfak, moda, taki, kisisel bakim- guzellik, organizasyon alanlarina da yayildi.

D.i.y Malzemelerini Nereden Temin Edebiliriz?

Bu calismayi yaparken iki yol izlenebilir. Yapmayi istediginiz calismanin gereklerine gore yapi marketlerinden temin edilebilecegi gibi nalbur, kirtasiye, tuhafiye, market, hatta yiyecegi sayarsak pazar ve manavdan bile temin edilebilir. Ya da kendin yap projeleri geri donusum calismalari ile birlestirilerek daha da anlamli ve degerli hale getirilebilir. Ornek vermek gerekirse kedi evi yapmak bunlardandir. Kedi evi bos ve atik kutularla yapilabilir. Bu takdirde masraflar iyice minimize edilmis olur.

D.i.y. Calismalari Hangi Kitleye Hitap Eder?
Onceleri zamaninin buyuk bolumunu evde geciren ev hanimlari, orta yas uzeri bayanlar iken son donemlerde 15-30 yas agirlikli genc yetiskin kesimin ilgisini cekmektedir. Yas araligi bu olunca D.i.y kendin yap calismalarinin cilginlik seviyesinde bir trend olmustur.


D.i.y. Calismalarini Neden Yapmaliyiz? Kazanimlari Nelerdir?
Maddi ve manevi olarak donanimlar kazandirmayi hedefleyen bu ugrasi ile donanimlariniz artar, yaparken eglenir bittiginde gururlanirsiniz. El becerileriniz gelisir. Surekli aktif olursunuz, farkina bile varmadan fikirler uretir ve uygulama yapmak icin zaman yaratirsiniz. Ozgunlesir, aleladelikten kurtulur, sira disi olursunuz. El emeginin degerini anlar, kiymet bilirsiniz. El emegi ile hayatini kazananlara karsi empati yeteneginiz gelisir, daha ilimli olursunuz. Kafaniz ve eliniz surekli mesgul olacagi icin bos is ve takintilardan arinirsiniz. Motivasyon yeteneginiz artar, hedeflediginiz bir ise nasil motive olacaginiz konusunda kendi kendinizi egitirsiniz. Evinizde hobi olarak basladiginiz bu ugras ile ortamlari guzellestirirken sizde ruhen sizi yoran yuklerden arinirsiniz. Kisacasi doga ve canlilar korunur, kaynaklara zarar verilmez.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 26 Mart 2021, 12:56   #2
Standart

Genelde youtuberlerin kullandığı bir terim. İki elektrik devresini bir araya getirip D.I.Y yazıyorlar olay bitti :)

 
Alt 26 Mart 2021, 12:59   #3
Standart

Alıntı:
Bozkurt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Genelde youtuberlerin kullandığı bir terim. İki elektrik devresini bir araya getirip D.I.Y yazıyorlar olay bitti :)
bitti : )))

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 03 Mayıs 2021, 20:39   #4
Standart

emegine saglik cnm guzel paylasim tsk ler

________________

No MoRe DramA
 
Alt 03 Mayıs 2021, 20:42   #5
Naz
Naz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

bana bir sıcak silikon verin dünyayı yerinden oynatayım.

________________

Too glam to give a damn
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:36.