IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Ağustos 2020, 09:35   #1
Standart Doganin Insanlara Ve Yasam Kalitesine Katkilari

Doga, insanlara ve yasam kalitesine cesitli sekillerde katkida bulunur. Giyilen kiyafetler, yenilen yiyecekler ve icilen su gibi bu armaganlardan bazilari kolayca gozlemlenebilirken, bununla birlikte, selden korunma ve gida mahsullerinin tozlanmasi gibi bazi katkilar neredeyse hic gorulmemektedir. Bilim adamlari, bu armaganlarin cogunu dogada kaybolmaya basladigi konusunda uyarmaktadirlar. Iste doganin insan yasamina olan katkilarinin ne kadar onemli ve buyuk oldugu iyi onu korumanin zorunlulugu daha iyi anlasilabilir. Bu yazida doganin insanlara katkilari ve onlari degerlendirmenin neden onemli olduguna dair bilgiler bulunmaktadir.

Doga ve Insan
Doganin insan hayatina olan katkilarindan bazilarini belirlemek bazen basittir. Bazilari ise goruste fark edilmeyebilir. Doganin hayata olan gizli yararlarini bilmemek, insanligin hayatta kalmasini tehdit edebilir. Ornegin, bir ormanin suyu arittigi ve selleri onledigi gormezden gelinirse, luks bir otel insa etmek icin orman kesilebilir ve sonrasinda kirli su ve sellerden zarar gorulebilir. Doganin insan yasamina olan katkilarini degerlendirmek, insan yasamina ne gibi faydalar sagladigini ve onemini anlamaya yardimci olur, bu da doga ile ilgili kararlar verirken dogru kararlar alinmasini saglar. Bir nevi rehberlik eder.



Doganin Katkilari Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kuresel olarak dogaya iyi bakmak icin, dunyanin her yerinden uzmanlar, doganin insan yasamina ne verdigini ve nasil degerlendirecekleri hakkinda Kavramsal Cerceve adi verilen bir fikir gelistirmislerdir. Bu cerceve bilginin butunlestirilmesi ve yorumlanmasi icin bir odak, bir mantik ve bir arac saglamak icin genis bir sekilde tanimlanmis ve sistematik olarak organize edilmis bir grup kavramidir. Doga, tum dogal dunya ve onun icindeki varliklarin cesitliligi anlamina gelir. Doga, islevleri ve surecleri araciligiyla saglanan iyi bir yasam kalitesi icin ihtiyacimiz olan bircok seyin kaynagidir.
Doga cesitli nedenlerden dolayi degisir. Doganin durumunu dogrudan degistiren nedenler degisimin nedenleri olarak adlandirilabilir. Bazen doga kendi kendine degisir. Ornegin depremler topraklarin seklini degistirir, seller nehirleri etkiler ve yildirim orman yanginlarina neden olur. Diger yandan, insanlar da dogayi degistirebilir. Ornegin insanlar, araziyi tarim icin kullanmak veya fabrikalarla havayi kirletmek icin ormanlari keserler. Bu hem yaban hayati etkiler hem de iklim degisIkligine neden olur. Doga durumu degistiginde, sonuc olarak insanlara katkilari degisebilir.
Bununla birlikte, insanlar, organize etme ve yonetme seklinden dolayi dogayi da dolayli olarak etkilerler. Bu tur seylere yasam kurallari denilir ve bunlar, toplumu organize etmek icin tasarlanan yasalari, politikalari ve kurumlari icerir. Ornegin, gergedanlarin neslinin tukenmesini onlemek icin onlari avlamayi yasaklayan yasalar vardir. Bu ve kisinin kendine koydugu kurallar dogal kaynaklarin nasil kullanildigi, dogayi nasil degistirdigi ve ayrica doganin insanlara nasil katkida bulundugunu etkilemektedir.
Insanlar genellikle doganin armaganlarini onlara daha iyi ulastirmak icin bilgi ve teknolojilerini kullanirlar. Buna insan girdisi denilebilir. Insan girdisi, insa yapilan altyapiyi (selleri kontrol etmek veya elektrik uretmek icin barajlar gibi), sifali bitkilerin nasil kullanilacagina iliskin bilgileri, laboratuvarlar gibi teknolojiyi ve tabii ki tarlalarda calisan ciftci gibi insan emegini icerir. Insan girdisi, doganin insanlara katki surecinde onemli bir rol oynar. Ornegin insanlar dogadan ahsap ve metal gibi malzemeleri toplar ve emegini, bilgisini ve teknolojisini kullanarak bunlari saglam bir masa haline getirir. Bu nedenle, doganin armaganlarinin cogu doga ve insanlar tarafindan birlikte uretilir.
Insan refahi olarak da adlandirilan yasam kalitesini anlamak da onemlidir. Iyi beslenmek, mutlu olmak ve tatmin olmak gibi insanlar iyi hissettiren faktorleri yasam kalitesi veya refahtir. Tum bu faktorler, doganin, degisimin nedenlerinin, insan kurallarinin ve insan girdisinin bir kombinasyonu olarak dusunulebilir.

Doganin Insan Yasamina Olan Katkilari
Kultur, dikkate alinmasi gereken onemli bir faktordur. Milliyetine, dunya gorusune ve inanclarina bagli olarak surulen bir yasam, doga ve insan arasindaki iliski hakkinda farkli algilar yaratir. Ornegin, Hindistan’da file insanliga iyi niyet getiren Hindu tanrisi Lord Ganesh olarak tapilir. Fillerin Hintliler icin filin onemi, dunyanin farkli yerlerindeki degerlerinden dolayi farklidir. Kizilderililer icin fillerin, biyolojik cesitliligin otesinde gelisen ve iyi talihe katkida bulundugu dusunulmektedir.
Doganin yasam kalitesine katkilari cesitlidir. Bu katkilardan yiyecek, odun, su gibi dokunabilir ve kullanabil olanlar vardir. Bu somut katkilara maddi katkilar denir. Diger faydalari ise, ornegin bir dagin tepesinden bir gole bakmanin keyfi gibi soyuttur: Bunlara maddi olmayan katkilar denir. Doga ayni zamanda gezegendeki iklimi duzenleyerek, besinleri yapraklardan topraga dogal bir gubre olarak sirkule ederek yasam kalitesine katkida bulunur. Bu katkilara duzenleyici katkilar denir. Vu karkilar su sekilde siralanabilir:

Doganin Maddi Katkilari – Yiyecek
Yemek oncelikle maddi bir katkidir cunku ona dokunulabilir, karinlar buyuk olcude doldurabilir. Gida, insanlar ve doga tarafindan ortaklasa uretilebilir. Ciftciler ve makineleri topragi surmek, tohum ekmek, mahsulle ilgilenmek ve gida hasadi yapmak icin cok calismaktadirlar. Daha sonra urunlerini pazarda satmaktadirlar. Doga, mahsullerin buyumesini saglayarak gida uretiminde de rolunu yerine getirmektedir. Ornegin, ekin yetistirmek icin toprak ve onun verimliligi onemlidir. Gunes, su, hava, ciftcinin isi, makineleri ve aletleri ve yerin altinda yasayan bircok kucuk toprak organizmasi birlikte, yenilen besinleri uretir. Sayet topraga bakilmazsa sebze ve yem uretme kabiliyetini bozulabilir ve zarar verilebilir. Bu nedenle, doganin, ornegin toprak ve insanlarin nasil birlikte gida urettigini anlamak onemlidir. Bu ortak katkilari dogru bir sekilde degerlendirip anlayarak, dogaya iyi bakacak sekilde insan girdilerini ve emegini yonetmek gerekir.

Doganin Maddi Olmayan Katkilari – Saglik ve Ogrenme
Doga, mutluluk, saglik, deneyimler, insan kimligini destekleyen, ilham ve ogrenme gibi maddi olmayan katkilar sunar. Arastirmalar, agaclar, calilar ve cimler gibi bitki ortusune yakin olmanin stres, anksiyete ve depresyonu azaltarak zihinsel sagligi iyilestirdigini tespit etmislerdir. Doga ayni zamanda bir ogrenme kaynagidir. Cesitli sekil ve renklerde olan bitkiler ve hayvanlar gibi simsek, kar yagisi ve kus civiltisi gibi olaylar farkli deneyimler saglar. Doganin dikkatli bir sekilde gozlemlenmesi nedeniyle bircok kesif ve teknoloji mumkun olmustur. Ornegin, ayakkabi, ceket veya daha bircok esyada kullanilan cirt cirtli tutturucularin ilham kaynagi dulavratotu tohumlaridir. Dulavratotu tohumlari, yuzlerce minik kancayi kullanarak giysilere ve saclara oldukca sIki bir sekilde yapisabilir. Kancalarin sac ilmeklerine takilma sekli, cirt cirtli tutturucularin gelistirilmesini saglamistir.
Bu maddi olmayan hediyeler insan refahi icin cok onemlidir. Bu yuzden biyolojik cesitlilik kaybi, mutluluk ve ogrenme firsatlari getiren yeni ilhamlarin kaybolmasi anlamina gelmektedir. Ancak doganin maddi olmayan katkilarina cok az dikkat edilir cunku bunlar kolayca taninmaz. Degerlendirmeler, bu tur gorunmez doganin hediyeleri dogadan tanimaya yardimci olabilir.

Doganin Duzenleyici Katkilari – Tozlasma
Yukarida belirtildigi gibi, gida yapiminda bircok dogal surec yer alir. Boyle bir surec, arilar ve yarasalar gibi hayvanlar ciceklerden nektar ve polen topladiginda gerceklesir. Hayvanlar yiyeceklerini toplamak icin cicekten cicege gectiklerinde, bitkiler arasinda polen taneleri tasirlar ve boylece cogalmalarina ve meyve, sebze veya tohum uretmelerine yardimci olurlar. Cicekler arasinda polen tasima islemine tozlasma denir. Onde gelen kuresel urun turlerinin dortte ucunden fazlasi tozlasma icin hayvanlara baglidir.
Hayvanlar tarafindan tozlasma olmasaydi, insan yasami zora girerdi. Bugun dunyadaki pek cok tozlayici tehdit altinda ve bazilari dogada insanlarin yaptigi degisIklikler nedeniyle coktan yok olmustur. Ciftliklerde buyuk makineler kullanmak icin sulak alanlari kurutuldu ve bir zamanlar tozlayicilara ev sahipligi yapan kucuk yabani alan kalintilari yol oldu gitti. Ayrica zararlilardan kurtulmak icin pestisit kullanilmaktadir ve bu bocek ilaclari tozlayicilara zarar verebilir. Ciftcilikteki tum gelismeler daha cok insanin beslenmesi saglarken, dogaya zarar vermektedir ve tozlayicilarda kayiplara neden olmaktadir. Doganin tozlasma gibi duzenleyici katkilari degerlendirmek, topraga veya tozlayicilara zarar vermeden gida uretmek icin cozumler bulunmasina yardimci olabilir.
Doga, insan yasamini ve refahini bircok yonden etkiler. Bilim adamlari ve karar vericiler, doganin insanlara katkilarini ve insan faaliyetlerinin doganin armaganlarini nasil etkiledigini daha iyi anlamaya calismaktadirlar. Bu, insanlarin dogal dunyayi nasil etkiledigini ve ona ne kadar bagli oldugunu anlamaya yardimci olur. Yine de, doganin bircok armagani gizemli ve gizli kalmaktadir, bu da daha iyi bir gelecek icin iyi karar vermeyi engellemektedir. Eger insanlik, su anda dogaya yaptigi seyleri yapmaya devam ederse, doganin sagladigi hediyeleri kalici olarak kaybedebilir. Bu nedenle, herkesin dogaya iyi bakarak doganin yasam kalitesine katkilarini degerlendirmesi cok onemlidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 03 Mayıs 2021, 18:51   #2
Standart

emegine saglik guzel tanimlanmis tsk ler

________________

No MoRe DramA
 
Alt 28 Temmuz 2021, 19:48   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Boşuna doğada hayat var demiyorlar.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:03.