IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

6Beğeni(ler)
  • 3 Post By CeReN
  • 3 Post By Berru


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Haziran 2020, 12:38   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Mukemmeliyetci Olmak Neden Zararlidir?

Mukemmeliyetci olan bireyler muhtemelen her seyi dogru yapmayi isteme duygusuna sahiptirler. Bu kisiler mesela isyerlerinde belgeleri zamaninda teslim etmekle zorlanabilirler cunku hazirladiklari belgelerin kucuk hatalar icermesini bile istemezler., cunku her sey mukemmel olsun isterler. Fakat bilinmelidir ki, yuksek standart farkli bir seydir mukemmeliyetcilik baska bir seydir. Bazi arastirmacilar mukemmel olmaya calismanin hem zihinsel hem de fiziksel saglik uzerinde ciddi sorunlar yaratabilecegini dusunmektedirler. Bu yazida mukemmeliyetci olmanin zihinsel ve fiziksel etkileri uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Mukemmeliyetcilik Nedir?
Yapilan arastirmalara gore, mukemmeliyetci olan kisiler icin gercekci, yuksek standartlara ulasmak kritik bir oneme sahiptir Eger basarisizlik yasarlarsa sucluluk ve utanc hissetmeleri muhtemeldir, bu da genellikle basarisiz olmalarindan endise duyduklari durumlardan kacinmalarina neden olmaktadir. Amanda Ruggeri’nin mukemmeliyetcilik hakkinda BBC Future yaptigi aciklama da; mukemmeliyetci olan kisilerin basarili olmadiginda, sadece yapamadiklari konusunda hayal kirikligi hissetmekle kalmayip, kim olduklarindan bile utanc duyduklarini soylemistir.



Mukemmeliyetcilik Neden Zararlidir?
Mukemmeliyetciligi bir cok kisi olumlu bir durum olarak nitelendirse de, arastirmacilar asiri ucta mukemmeliyetciligin aslinda daha dusuk zihinsel saglikla baglantili oldugunu bulmuslardir. Yapilan bir calismada, arastirmacilar onceki calismalarda mukemmeliyetciligin ruh sagligi ile nasil iliskili oldugunu analiz etmislerdir. Bu analizde toplam olarak284 calisma (57.000’den fazla katilimciyla) incelenerek mukemmeliyetciligin anksiyete, depresyon, yeme bozukluklari ve obsesif kompulsif bozukluk belirtileri ile iliskili oldugu tespit edilmistir. Ayrica, yuksek duzeyde mukemmeliyetci olan kisilerin (yani mukemmeliyetci ozelliklerle daha guclu bir sekilde tanimlanan katilimcilar) daha ileri seviyelerde genel psIkolojik sorunlar yasadiklarini belirttikleri de tespit edilmistir.
2016 yilinda yayinlanan bir makalede, arastirmacilar mukemmeliyetcilik ve depresyonun zamanla nasil iliskili oldugunu incelemislerdir. Asiri mukemmeliyetci olan bireyler depresyon belirtilerinde artis yasadigini belirtmisler, bu durum da mukemmeliyetci bir yapiya sahip olmanin depresyon icin bir risk faktoru olabilecegini dugostermektedir. Baska bir deyisle, kisiler mukemmeliyetci yapilarinin basarili olmalarinda kendilerine yardimci olan bir durum olarak dusunseler de, aslinda mukemmeliyetcilikleri zihinsel sagliklari icin zararli olabilecegi tespit edilmistir.
Mukemmeliyetcilik her zaman zararli midir? PsIkologlar bu noktayi tartismaktadirlar, bazilari uyarlanabilir mukemmeliyetcilik gibi bir seyin olabilecegini one surerek, insanlarin yaptiklari hatalar konusunda oz elestiri yapmadan kendilerini yuksek standartlarda tuttuklarini one surmektedirler. Bazi arastirmacilar ise, daha saglikli bir mukemmeliyetcilik biciminin hedefleri takip etmeyi icerdigini ve hedefine ulasamadiginda kendini suclamamak oldugunu dile getirmistir. Ancak, baska arastirmacilara gore ise bir kisinin mukemmeliyetci oldugunu dusundurmesi kendini daha adil yuksek standartlarda tutmaya calistigi icin faydali bir durum olarak degerlendirilmelidir.

Mukemmeliyetcilik Yukseliste mi?
Yapilan bir calismada, arastirmacilar mukemmeliyetciligin zaman icinde nasil degistigini incelemislerdir. Arastirmacilar, 1989’dan 2016’ya kadar 41.000’den fazla universite ogrencisinden toplanan verileri gozden gecirmis, incelenen sure boyunca, universite ogrencilerinin artan mukemmeliyetcilik seviyelerini bildirdiklerini izlemislerdir. Bu kisiler kendilerini daha yuksek standartlarda tutmuslar, daha yuksek beklentiler olusturmuslar ve yuksek standartlar hedeflemislerdir. Daha da onemlisi, genc yetiskinlerin cevredeki ortamdan aldigi sosyal beklentileri bulunmaktadir. Arastirmacilar bu durumun toplumun giderek rekabetci olmasindan kaynaklandigini ileri surmektedir. Ve universite ogrencilerinin uzerinde olan bu baskilarin toplumdan ve ebeveynlerinden kaynaklandigini bunun da mukemmeliyetci egilimleri artirdigini ileri surmektedirler.

Mukemmeliyetcilikle Nasil Mucadele Edilir?
Peki, mukemmeliyetciligin olumsuz sonuclari oldugu dusunuldugunde, mukemmeliyetci egilimi olan bir kisi bu davranislarini degistirmek icin neler yapabilir? Bu mukemmeliyetci kisilige sahip olan bazi kisiler bu aliskanliklarini degistirmekte tereddut etseler de, psIkologlarlar bu aliskanliklarindan vazgecmenin daha az basarili olacaklari anlamina gelmedigi konusuna dikkat cekmektedirler. Aslinda, hatalar ogrenmenin ve buyumenin onemli bir parcasi oldugu icin, kusurlari kucaklamak uzun vadede kisiye yardimci olabilir.
Mukemmeliyetcilige olasi bir alternatif, psIkologlarin buyume zihniyeti olarak adlandirdiklari durumu gelistirmeyi icermektedir. Stanford Universitesi’ndeki arastirmacilar, buyume zihniyetini gelistirmenin basarisizliklardan ogrenmeye yardimci olmanin cok onemli bir yolu oldugunu kesfetmislerdir. Sabit zihniyetleri olanlarin (beceri seviyelerini dogustan gelen ve degismeyen olarak goren) aksine, buyume zihniyetleri olanlar hatalarindan ogrenerek yeteneklerini gelistirebileceklerine inanmaktadirlar. PsIkologlara gore, burada buyuk gorev ebeveynlere dusmektedir cunku ebeveynler cocuklarinin basarisiz oldugu durumlarda, bu durumu olumlu karsilama konusunda onemli rol oynamaktadirlar. Cocuklarini caba gosterdikleri icin (sonuclari kusurlu olsa bile) ovebilirler ve cocuklarin hata yaptiklarinda israr etmelerini ogrenmelerine yardimci olabilirler.
Mukemmeliyetcilige bir baska potansiyel alternatif de, oz-sefkat gelistirmektir. Kendine sefkat duymak icin, kisinin yakin bir arkadasi kendisine hata yaparlarsa nasil cevap verecegini degerlendirmesidir. Bu soruya verilecek cevaplarda buyuk oran muhtemelen arkadaslarinin iyi niyetli oldugunu bilerek, nezaket ve anlayisla cevap vereceksiniz. Oz-sefkatin arkasindaki fikir, hata yaparken kendimize nazik davranilmasi ve hatalarin insan olmanin bir parcasi oldugunu hatirlatmak seklindedir. Ve bu sekilde hata yapan kisiye olumsuz duygular beslenmez. Ruggeri’nin BBC Future’u isaret ettigi gibi, kendine sefkat zihinsel saglik icin faydali olabilir, ancak mukemmeliyetciler kendilerini sefkatli bir sekilde tedavi etmeme egilimindedir.
PsIkologlar ayrica bilissel davranisci terapinin insanlarin mukemmeliyetcilik hakkindaki inanclarini degistirmelerine yardimci olmanin bir yolu olabilecegini one surmuslerdir. Mukemmeliyetcilik daha dusuk zihinsel saglikla baglantili olsa da, iyi haber mukemmeliyetciligin degistirebilecek bir durum oldugudur. Kisiler hatalari birer ogrenme firsati olarak gormeye calisarak, ozelestiriyi oz-sefkatle degistirerek, mukemmeliyetciligin ustesinden gelebilir ve kendine daha saglikli hedefler belirleyebilirler.
 
Alt 03 Haziran 2020, 12:46   #2
Standart

Mükemmeliyetçilik mutsuzluktur ;dayi

________________

*Samimiyetiniz değil

-Pazarlığınız içten !
 
Alt 03 Mayıs 2021, 18:28   #3
Standart

zararlidir kelimesine kesinlikle katiliyorum
emegine saglik cnm

________________

No MoRe DramA
 
Alt 28 Temmuz 2021, 19:54   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hiç bir zaman dört dörtlük olamayız. Ve o kadar mukemmeliyetcilik olmaya da gerek yok

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:20.