IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Webmaster Genel Webmasterların fikir alışverişi yapabileceği konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Mix
  • 1 Post By Sim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Aralık 2021, 07:52   #1
Mix
★ GeneraL ★
Mix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart SSL Nedir Ne İşe Yarar?

SSL veya Türkçe tanımı ile Güvenli Yuva Katmanı(Secure Sockets Layer), şifreleme tabanlı bir İnternet güvenlik protokolüdür. İlk olarak 1995 yılında Netscape tarafından İnternet iletişiminde gizlilik, kimlik doğrulama ve veri bütünlüğünü sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. SSL, günümüzde kullanılan modern TLS şifrelemesinin öncülüdür.

SSL/TLS uygulayan bir web sitesinin URL’sinde “HTTP” yerine “HTTPS” bulunur.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

SSL/TLS nasıl çalışır?

Yüksek derecede gizlilik sağlamak için SSL, web üzerinden iletilen verileri şifreler. Bu, bu verileri ele geçirmeye çalışan herhangi birinin yalnızca şifresini çözmesi neredeyse imkansız olan bozuk bir karakter karışımını göreceği anlamına gelir.

SSL, her iki cihazın da gerçekten iddia ettikleri kişi olduğundan emin olmak için iki iletişim cihazı arasında el sıkışma adı verilen bir kimlik doğrulama işlemi başlatır.

SSL ayrıca, veri bütünlüğünü sağlamak için verileri dijital olarak imzalar ve hedeflenen alıcıya ulaşmadan önce verilerin kurcalanmadığını doğrular.
Her biri bir öncekinden daha güvenli olan birkaç SSL yinelemesi olmuştur. 1999’da SSL, TLS olacak şekilde güncellendi.

SSL/TLS neden önemlidir?

Başlangıçta, Web’deki veriler, mesajı ele geçiren herkesin okuyabileceği düz metin olarak iletildi. Örneğin, bir tüketici bir alışveriş sitesini ziyaret ederse, sipariş verirse ve web sitesine kredi kartı numarasını girerse, bu kredi kartı numarası internette gizlenmeden dolaşacaktır.
SSL, bu sorunu düzeltmek ve kullanıcı gizliliğini korumak için oluşturulmuştur. SSL, bir kullanıcı ile bir web sunucusu arasında gidip gelen herhangi bir veriyi şifreleyerek, veriye müdahale eden herkesin yalnızca karmaşık bir karakter karmaşasını görmesini sağlar. Tüketicinin kredi kartı numarası artık güvende, sadece girdiği alışveriş sitesinde görebiliyor.

SSL ayrıca belirli türdeki siber saldırıları da durdurur: Saldırganların kullanıcıları kandırmak ve verileri çalmak için genellikle sahte web siteleri kurmaya çalışacakları için önemli olan web sunucularının kimliğini doğrular. Ayrıca, bir ilaç konteyneri üzerindeki kurcalamaya karşı korumalı bir mühür gibi, saldırganların aktarım halindeki verileri kurcalamalarını da önler.

SSL ve TLS aynı şey mi?

SSL, TLS (Aktarım Katmanı Güvenliği) adı verilen başka bir protokolün doğrudan öncülüdür. 1999’da İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) SSL için bir güncelleme önerdi. Bu güncelleme IETF tarafından geliştirildiğinden ve Netscape artık dahil olmadığı için adı TLS olarak değiştirilmiştir. SSL’nin son sürümü (3.0) ile TLS’nin ilk sürümü arasındaki farklar çok büyük değildir; isim değişikliği, mülkiyet değişikliğini belirtmek için uygulandı.

Çok yakından ilişkili olduklarından, iki terim genellikle birbirinin yerine kullanılır ve karıştırılır. Bazı insanlar hala TLS’ye atıfta bulunmak için SSL kullanıyor, diğerleri ise “SSL/TLS şifrelemesi” terimini kullanıyor çünkü SSL hala çok fazla isim tanıma özelliğine sahip.

SSL hala güncel mi?

SSL, 1996’daki SSL 3.0’dan beri güncellenmedi ve artık kullanımdan kaldırıldığı düşünülüyor. SSL protokolünde bilinen birkaç güvenlik açığı vardır ve güvenlik uzmanları, kullanımının durdurulmasını önerir. Aslında, çoğu modern web tarayıcısı artık SSL’yi hiç desteklemiyor.

TLS, birçok kişi hala “SSL şifrelemesi” olarak adlandırsa da, çevrimiçi olarak uygulanmaya devam eden güncel şifreleme protokolüdür. Bu, güvenlik çözümleri için alışveriş yapan biri için bir kafa karışıklığı kaynağı olabilir. Gerçek şu ki, bugünlerde “SSL” sunan herhangi bir satıcı, 20 yılı aşkın bir süredir endüstri standardı olan TLS koruması sağlıyor. Ancak birçok kişi hala “SSL koruması” araması yaptığından, bu terim hala birçok ürün sayfasında göze çarpmaktadır.

SSL sertifikası nedir?


SSL yalnızca SSL sertifikasına (teknik olarak bir “TLS sertifikası”) sahip web siteleri tarafından uygulanabilir. SSL sertifikası, birinin söylediği kişi olduğunu kanıtlayan bir kimlik kartı veya rozet gibidir. SSL sertifikaları, bir web sitesinin veya uygulamanın sunucusu tarafından Web’de saklanır ve görüntülenir.

Bir SSL sertifikasındaki en önemli bilgilerden biri web sitesinin açık anahtarıdır. Açık anahtar, şifrelemeyi mümkün kılar. Bir kullanıcının cihazı genel anahtarı görüntüler ve bunu web sunucusuyla güvenli şifreleme anahtarları oluşturmak için kullanır. Bu arada web sunucusunun da gizli tutulan bir özel anahtarı vardır; özel anahtar, genel anahtarla şifrelenmiş verilerin şifresini çözer.


Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konu ExCaLuBuR tarafından (12 Mart 2023 Saat 22:53 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 29 Aralık 2021, 23:30   #2
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] paylasim icin tesekkürler

________________

Hope. . . ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:05.