IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Webmaster Genel Webmasterların fikir alışverişi yapabileceği konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sim
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Haziran 2021, 21:14   #1
Standart Headless E-Commerce Nedir , Özellikleri Nelerdir?

İnternet ortamını ve dijital dünyayı en efektif biçimde zenginleştiren öğelerden biri hiç şüphesiz e-ticaret siteleridir. Hem dijital araçların kullanılması hem de sonuç olarak elle tutulabilir, fiziksel bir nesneye sahip olunması, e-ticaret sitelerini sanal dünya ile gerçek yaşamı birleştiren unsur yapan detaydır.

Buna bağlı olarak kullanıcı deneyimi doğrultusunda geliştirilmesi gereken e-ticaret platformları için farklı teknolojiler ve sistemler de geliştirilmektedir. Söz konusu sistemlerden biri, “Headless Ecommerce” adı verilen platform modelidir.

Headless E-Commerce Nedir , Özellikleri Nelerdir?

Headless E-Commerce Nedir?

Headless Ecommerce kavramını terimlerle tanımlayacak olursak, frontend ve backend ögelerinin ve kodlarının ayrı ayrı düzenlenmesi, yazılması ya da kodlanması diyebiliriz. Bu noktada frontend ve backend kavramlarını da bilmekte fayda vardır.

Frontend, “ön uç” olarak da bahsedilen bir yapıdır ve kullanıcının tarayıcıda görüntülediği kısmı ifade eder. Kullanıcı bu kısımdaki butonlar aracılığıyla web sitesi ile iletişime geçer.

Backend ise sunucu ve veri tabanı gibi öğelerden oluşan, “arka uç” olarak kabul edilen, arka plandaki geliştirmeleri ve kodları içeren kısımdır.

Headless Ecommerce mantığıyla çalışan platformlarda e-ticaret sitesinin bu iki yüzü ayrı ayrı hazırlanır. Backend kısmında sitenin içerik ve uygulama yönetimi hazırlanırken frontend kısmında görsel ve tasarım aşaması hazırlanır. İki uç birbirinden bağımsız olduğundan dolayı çoğu zaman bir tarafta değişiklik yaparken diğer tarafta herhangi bir eylem gerekmez.

Çalışma mantığının temel bileşenlerinden biri API’lardır. Kullanıcılar e-ticaret sitesi üzerindeki frontend öğeleri ile bir etkileşimde bulunduklarında -örneğin “Sepete Ekle” butonuna tıkladıklarında- API (Uygulama Programlama Arayüzü) bağlantısı ile backend öğesi olan sunucuya istek gönderilir. Sunucu gelen isteği okur ve cevap olarak gerekli verileri API bağlantısına gönderir. Bu veriler tarayıcı tarafından işlenir ve site üzerinden istenen etkileşim yerine getirilir.

Headless Ecommerce mantığıyla çalışan bir e-ticaret sitesinin backend kısmında içerik (CMS), müşteri (CRM), sipariş (OMS) gibi yönetim sistemleri bulunur.

Bu arka plandaki bileşenler, sitenin çalışmasını sağlayan temel parçaları içerir. Frontend kısmını ise e-ticaret sitenizin vitrini olarak kabul edebilirsiniz. Ürünleriniz backend kısmındadır ama frontend kısmında, site tasarımına entegre bir şekilde sergilenir. Sitenizin tüm görselliği bu ön kısımla alakalıdır.

Headless E-Commerce Avantajları Nelerdir?

Headless Ecommerce sisteminin en önemli avantajı, tasarımın özel olarak hazırlanabilmesi ve ihtiyaçlar doğrultusunda hızlı bir şekilde değiştirilebilmesidir. Bu imkânı sunan unsur, “headless” mantığının ta kendisidir. Backend kodlarına bir bağımlılık olmadığı için frontend öğeleri özgürce şekillendirilebilir. Bu avantaj, e-ticaret sitenizi güncellerken size zaman kazandırır.

Aynı şekilde bu avantaja bağlı olarak A/B testlerini verimli ve kolay bir şekilde yapabilmek de mümkündür. Birden fazla tasarım şablonunu deneyerek kullanıcı deneyimi ölçebilir ve elde ettiğiniz sonuçlar doğrultusunda yapacağınız geliştirmelerle dönüşüm oranınızı yükseltebilirsiniz.

Headless Ecommerce mimarisinin bir başka avantajı da güncel dijital alışkanlıklara uyumlu olması ve bu doğrultuda fonksiyonlarının zenginleştirilebilmesidir. Headless Ecommerce mimarisindeki e-ticaret siteleri, tüm cihazlara optimize olabilir. Hem masaüstünde hem de mobil cihazlarda fonksiyonlarını yitirmeden çalışır. Bunun yanında API’lar yardımıyla daha kapsamlı çalışabilen bir e-ticaret sitesi yaratabilirsiniz.

Headless E-Commerce Dezavantajları Nelerdir?

Headless Ecommerce modelinde bir e-ticarete sahip olmanın ciddi dezavantajları da vardır. Çözülmesi gereken en büyük sorun, kodlamadır. Size hazır bir site sunulmadığı için hem backend hem de frontend kısımları sonradan kodlanır. Profesyonel boyutta bir kodlama bilginiz yoksa tasarımcılardan ve geliştiricilerden destek almanız gerekir.

Bir diğer detay, “headless” mimarisinin e-ticarete özel olmamasıdır. Bir web sitesinde e-ticaret yapabilmek için sipariş, müşteri, sepet, ödeme gibi yönetim sistemlerine ihtiyaç vardır. Bu sistemlerin de sonradan API’lar ile siteye entegre edilmesi gerekir. Hizmet sağlayıcınız API hizmeti sunmuyorsa, üçüncü parti uygulamalara ihtiyaç duyarsınız.

Headless Ecommerce modelindeki sitenizi verimli bir dükkâna dönüştürmek için çok sayıda aracı siteye bağlamak durumundasınız. Çok sayıda araç ise siteyi karmaşık hale getirebilir ve bu da sitenizin yüklenme hızını düşürebilir.

Headless E-Commerce mı Hazır E-Ticaret Paketi mi?

E-ticaret sitesi sahibi olmak istediğinizde Headless Ecommerce modelini kullanabilir ya da hazır e-ticaret paketlerine yönelebilirsiniz. Hangisini seçeceğinize ihtiyaçlarınız doğrultusunda karar verebilirsiniz. Çünkü bu iki model arasında birkaç temel fark var.

Headless Ecommerce mimarisinin dezavantajlarını oluşturan durumları karşılamak için ciddi bir bütçe ve zaman ayırmanız gerekir. Eğer avantajlı durumların sizin için yeterli olduğunu düşünüyorsanız, dezavantajlarını da karşılamak suretiyle bu modeli seçebilirsiniz. Ama e-ticaret sitesi sahibi olmanın daha pratik bir yolu olduğunu da unutmamalısınız.

Paketler dahilindeki siteler e-ticarete özel olarak hazırlandığı için sipariş, ürün, ödeme, pazarlama gibi çeşitli konularda işlerinizi kolaylaştıracak modülleri de içerir. Arama motoru optimizasyonu (SEO), pazaryeri ve muhasebe entegrasyonu, sanal POS entegrasyonu ve kargo yönetim modülü gibi zengin seçenekleri destekleyen bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz. Ayrıca 7/24 hizmet veren teknik destek hattı ile her adımda profesyonel destek almanız da mümkün.

E-ticarette dijital reklamcılık da çok önemlidir. Headless Ecommerce şeklinde bir e-ticaret siteniz olduğunda, reklamlarla ayrıca ilgilenmeniz gerekir. Fakat hazır paketlerde bu konuda için geliştirilmiş çözümler vardır.
________________

06/02/2023 İnsan olan herkesin kalbi acıdı.
 
Alt 16 Haziran 2021, 23:56   #2
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

paylasim icin tesekkürler

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 24 Haziran 2021, 07:59   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:27.