IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Webmaster Genel Webmasterların fikir alışverişi yapabileceği konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Reyhan


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2021, 16:41   #1
Standart Core Web Vitals

Core Web Vitals

Core Web Vitals Google’ın 2021 yılı içerisinde hayata geçirmeyi planladığı bir güncellemedir. Mayıs ayında devreye alınması tahmin edilen bu güncellemenin Google sıralamalarına etki edeceği düşünülüyor. Core web vitals bir diğer adı ile önemli web verileri Google Search Console üzerinden ulaşılabilen raporlamaları da içerir. Search Console üzerinden bu alanı da kontrol etmenizde fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Core Web Vitals’ın odak noktası web sitelerinin ziyaretçilerine sunduğu hız deneyimidir. Her hizmet sunan gibi Google da müşterilerine, en iyi deneyimi sunan web sitelerini sonuç olarak göstermek için gelişimini sürdürmek durumunda. Önemli web verileri de bu gelişimin bir parçası. Peki web site sahipleri bu verileri nasıl okumalı ve nasıl aksiyon almalıdır?

Core Web Vitals Metrikleri

Google PageSpeed üzeriden hız testi yaptığınızda Core Web Vitals ile alakalı 3 terim karşımıza çıkıyor. LCP, FID ve CLS. Görselde de görebileceğiniz gibi bu değerlerin performansı etkileyecek sonuç aralıkları belirtilmiştir.
  • LCP (Largest Contentful Paint) = Büyük Zengin İçerikli Boyama (Yükleme)
  • FID (First Input Delay) = İlk Giriş Gecikmesi (Etkileşim)
  • CLS (Cumulative Layout Shift) = Görsel Düzen Kayması

Core Web Vitals

LCP


Bir kullanıcı web sitenize ulaşmaya çalıştığında ilk öğenin oluşma süresini ölçer. Yani o sayfanın yüklenme süresi ile alakalı bir metriktir. Şayet 2,5 saniye içerisinde ziyaretçinize ilk gösterimi yapıyorsanız başarılı olarak nitelendirilirsiniz. Bu süre 2,5 saniyenin biraz üzerinde ise geliştirmeniz gerekebilir. Fakat 4 saniyeyi geçiyorsa kesinlikle müdahale etmelisiniz.

LCP normal sayfa yükleme mantığının biraz dışında hareket eder. Ziyaretçi linke tıkladığında ekranda gördüğü alandaki en büyük öğrenin veya metin blogunun gösterilmesi süresini ölçer. Bu ölçüm sonucunda aldığınız puanlama da kullanıcı deneyimi raporunuza yansır. LCP süresini düşürmek için şunları yapabilirsiniz;
  • Sayfa içinde gereksiz olan komut dosyaları veya dışarıdan çağırılan ve kullanılmayan dosyaları kaldırın.
  • Hosting performansınızı kontrol edin. Donanımsal olarak yeterli değilse daha hızlı bir hosting deneyebilirsiniz.
  • Hızınızı etkileyecek büyük öğreleri kaldırın, büyük görselleri optimize edin ve teknik altyapınız müsaade ediyorsa Layz Load özelliğini kullanın.

FID

Ziyaretçilerinizin sayfa girdiğindeki etkileşimleri ölçer. FID, bir kullanıcı web sitenizdeki bir öğeye tıkladığında sayfanın verdiği tepki süresidir. İletişim butonuna tıklamanız, menüden bir öğe seçmeniz, sayfa içerisinde herhangi bir butona tıklamanız bu etkileşim kavramı içinde değerlendirilir. Tıkladınız ve açılmasını bekliyorsunuz. Bu arada geçen süreyi Goolge, FID metriği olarak hesaplar. İdeal süre 100ms’dir. FID değerini düşürmek için ise şunları deneyebilirsiniz;
  • Tarayıcı önbellekleme kullanın.
  • JS dosyalarını optimize edin.
  • Önemli olmayan 3. taraf dosyaları kaldırın.

CLS

Sayfanız üzerinde kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek kaymaları kontrol eden metriktir. Sayfa yüklemesi sırasında meydana gelecek bir kayma ile kullanıcı yaptığı etkileşimle beklemediği bir sayfaya yönlenebilir. Bazen sayfanın yüklendiğini sanıp ilgili yere tıkladığınızda sayfanız yüklenmeye devam etmesi sonrasında sizin tıkladığınız konuma farklı bir tıklanabilir öğenin gelmesi durumudur kısaca.

Kayma problemleri yaşamamanız adına aşağıda bahsedeceğimiz hızlandırma tekniklerini uygulamayı unutmayın. Bu arada yukarıdaki verilerin tamamına Google PageSpeed Insight sonuçlarından ulaşabilirsiniz.

Core Web Vitals Dikkat Edilmesi Gerekenler

Core Web Vitals her ne kadar Google tarafından yapılan bir güncelleme olsa da şunu unutmamanız gerekir; sayfanızı ziyaret edenler sizin müşterileriniz / ziyaretçileriniz ve onlara en iyi deneyimi siz sunmalısınız. Google sadece bu deneyimi nasıl sunacağımız konusunda bize yol gösteriyor.

Peki web siteniz gerekli hız değerlerine sahip değilse neler yapabilirsiniz?

Öncelikle [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]üzerinden sayfanızın hız değerlerini kontrol edin.
Bu sayfada size sunulan iyileştirmeleri not alın.
Web site tarafında CSS, JS optimizasyonlarını yapın.
Görsellerinizin optimize edilmiş olduğundan emin olun. Bu konudaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Gzip ve bellekleme özelliklerini kullanmayı deneyin. Web sitenizi hızlandırmak için Web Site Hızlandırma Teknikleri yazımızı mutlaka okuyun.

Core Web Vitals Neden Önemli?

Google güncellemeleri çoğu zaman sıralamalarda dalgalanmalara sebep olur. Bu dalgalanmalarda en az zararı ya da en fazla faydayı alıp almamanız sizin kritelere ne kadar uyum gösterdiğinizle alakalı bir durumdur. Core web vitals’in sıralamaya etki edip etmeyeceği konusunda açıkcası çok fazla yorum var. Sıralamayı değiştireceği düşünüldüğü gibi etki etmeyeceği de tahmin ediliyor. Fakat kullanıcı deneyimini etkileyen bir unsur olduğu için sıralamaya olumlu etki etmese de web sitenizden daha sağlıklı ve hızlı faydalanılmasını sağlayacağı için önemli ve dikkate almaya değer.

Yukarıda bahsettiğimiz 3 önemli web verisinin haricindeki diğer verileri de dikkate almanız gerektiğini unutmayın. Bunlar mobil uyumluluk, güvenli web sitesi (https) ve rahatsız edici reklam deneyimi. Bu diğer verilerle Core Web Vitals’in doğru uygulanması herşeyden önce sitenizdeki kullanıcı deneyimini artıracaktır. İyi bir deneyim sunan web siteleri de müşterisine faydalı oldukları için Google’ın gözünde bir artı kazanabilir.

Core Web Vitals ile alakalı sonuçlarınızı Google Search Console üzerinden Önemli Web Verileri menüsüne girerek inceleyebilirsiniz. Bu rapor doğrultusunda da ilgili sayfalarınızda iyileştirmeleri mutlaka değerlendirin.

Google Chrome Web Vitals Özelliği

Google Chrome 90 versiyonunda, girdiğiniz web sitelerinin değerlerini görebilmeniz için ek özellik getirildi. Böylece ek bir eklenti kurmanıza gerek kalmadan bu değerleri ölçebilirsiniz. Fakat bu değerler ekranda sabit kaldığı için biraz sizi rahatsız edebilir.

Chrome üzerinden web vitals özelliklerini aktif etmek için tarayıcı satırına chrome://flags yazdıktan sonra açılan ayarlar listesinde ” Show performance metrics in HUD ” ayarını Default değerinden Enable değerine alın. Sonrasında ziyaret ettiğiniz web sitelerinde tarayıcının sağ tarafında o web sitesine ait web vitals değerlerini göreceksiniz.
________________

06/02/2023 İnsan olan herkesin kalbi acıdı.
 
Alt 28 Mayıs 2021, 17:01   #2
Standart

emeginize saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] paylasim icin tesekkurler

________________

No MoRe DramA
 
Alt 29 Mayıs 2021, 07:50   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık

________________

~ E & B ~
 
Alt 29 Mayıs 2021, 14:00   #4
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:30.