IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Uzay Uzay'dan Son Haberler

 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Aralık 2023, 17:10   #1
Only Allah can judge me
BugsBunny - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart NASA'nın 2027'den önce Ay'a tekrar astronot göndermesi mümkün değil

NASA'nın 2027'den önce Ay'a tekrar astronot göndermesi mümkün değil

ABD, astronotlarını Ay'a göndermek için birkaç yıl daha beklemek zorunda kalabilir. Yayınlanan yeni rapora göre insanlı Artemi 3 görevi 2027'den önce mümkün görünmüyor.

NASA'nın 2027'den önce Ay'a tekrar astronot göndermesi mümkün değil

ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi (GAO) 30 Kasım Perşembe günü yaptığı açıklamada, NASA'nın Artemis 3 göreviyle Apollo programından bu yana ilk kez Ay'a insan gönderme çabasının, "çoklu zorluklar" ve iddialı bir program nedeniyle tehlikeye girmesi nedeniyle muhtemelen erteleneceğini duyurdu. Şu anda geçici olarak Aralık 2025'te uçması planlanan Artemis 3 görevinin en az 2027'ye kadar beklemesi gerekebilir.

NASA'nın Ay görevlerinde sayısız gecikmeler var

NASA ve endüstri yetkilileriyle yapılan görüşmeler ışığında belgeleri inceleyen GAO, SpaceX'in Starship roketinin bir türevi ve NASA'nın Ay yüzeyine ulaşım yöntemi olan insan iniş sistemi ya da HLS üzerinde önemli miktarda bekleyen teknik çalışma bulunduğunu bildirdi. Raporda ayrıca astronotların Ay'da kullanacakları uzay giysilerine daha büyük oksijen tanklarının dahil edilmesine yönelik önemli tasarım çalışmalarının da sürdüğü belirtildi.

NASA'nın 2027'den önce Ay'a tekrar astronot göndermesi mümkün değil

HLS sadece yörüngeye girerken itici yakıt rezervuarını tüketecek, bu nedenle Ay'a gitmeden önce yakıt ikmali yapılması gerekecek. Mevcut plana göre, çok aşamalı bir çabayla önce yörüngeye bir Starship yakıt deposu yerleştirilecek, ardından birden fazla tanker bu depoya metan ve sıvı oksijen aktaracak ve böylece Ay'a gitmeden önce tamamen yakıt ikmali yapılmış olacak.

HLS programı halen resmi olarak Aralık 2025'te fırlatılmak üzere çalışıyor ve gelişimini toplam 79 ayda tamamlamayı hedefliyor - çoğu insanlı uzay uçuşu içermeyen büyük NASA projelerinin ortalamasından yaklaşık bir yıl daha erken. Ancak GAO, SpaceX'in bu teknolojileri olgunlaştırmada sınırlı ilerleme kaydettiğini ve yörüngede itici yakıtın nasıl transfer edileceğini bulmak da dahil olmak üzere karmaşık teknik çalışmaların devam etmesi nedeniyle bu zaman çizelgesinin olası olmadığını söylüyor.

2027'den önce insanlı görev beklenmiyor

NASA'nın 2027'den önce Ay'a tekrar astronot göndermesi mümkün değil

HLS programı ve SpaceX, 13 önemli kilometre taşından sekizini altı ay ile bir yıl arasında erteledi ve ertelenen kilometre taşlarından ikisinin şu anda planlanan Artemis 3 fırlatmasıyla aynı yıl olan 2025'e sarktığı görülüyor. Raporda, HLS iniş aracının geliştirilmesinin NASA'daki diğer büyük projeler kadar ortalama bir süre alması halinde, Artemis 3 görevinin 2027 yılının başlarında gerçekleşeceği belirtildi.
Bunların yanında Axiom Space tarafından geliştirilmekte olan uzay giysilerinde de eksiklikler var. Öte yandan bekleyen çalışmaların çoğu giysi tasarımıyla ilgili gibi görünüyor. Rapora göre NASA, Axiom'un 60 dakikalık acil yaşam desteği sağlayabilecek bir giysi geliştirmesini şart koşuyor ancak şimdilik bu şart karşılanmış değil. Dolayısıyla Axiom şimdi uzay giysisinin bileşenlerini daha büyük oksijen tanklarını barındırabilecek şekilde yeniden düzenlemeyi planlıyor, ancak bu mümkün değilse, mevcut tasarımı değiştirmesi gerekecek ve bu da daha fazla zaman alacak.

Kaynak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:44.