IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Uzay Uzay'dan Son Haberler

 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2022, 20:54   #1
dae
Les yeux sans visage
dae - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hubble Teleskobu, Alışılmadık Şekle Sahip 3 Galaksi Keşfetti

Hubble Uzay Teleskobu, geçtiğimiz hafta içerisinde birbirlerine çok yakın olan üç galaksiden meydana gelen bir galaksi grubunun fotoğrafını çekti ve bu galaksi grubuna “NGC 7764A” şeklinde toplu bir isim verildi. Galaksiler birbirlerine çok yaklaştıkları zaman, birbirlerinin çekim kuvvetlerinden etkilendikleri için etkileşime girebilirler ve bu da galaksilerin farklı bir şekle bürünmelerine neden olabilir. Hatta ekstrem durumlarda, bu galaksiler birleşebilir ya da içlerinden biri yok olabilir.

Digital Trends tarafından aktarılan habere göre, bilim adamları bu keşifle ilgili olarak yaptıkları açıklamada, “Görüntünün sağ üst köşesindeki iki galaksi, birbirleriyle etkileşime geçiyor gibi görünüyor.” dediler ve şunları eklediler:

“Onlardan uzanan uzun yıldız ve gaz izleri, her ikisinin de büyük bir hızla vuruldukları ve görüntünün sol alt köşesindeki bowling topu şeklindeki galaksi tarafından kargaşaya sürüklendikleri izlenimini veriyor. Gerçekte galaksiler arasındaki etkileşimler çok uzun zaman dilimlerinde gerçekleşir ve galaksiler nadiren birbirleriyle kafa kafaya çarpışırlar. Ayrıca sol alttaki galaksinin diğer ikisi ile etkileşip etkileşmediği de belirsiz, ancak uzayda görece yakın oldukları için öyle görünüyorlar.”

Aynı zamanda Hubble teleskobu tarafından keşfedilen bu galaksilerin birleşmesiyle ilgili olarak bilim-kurgu hayranlarının ilgisini çekebilecek ilginç bir bilgi de mevcut. Bilim insanlarının belirttiklerine göre, ilginç bir şekilde bu üç galaksi arasındaki etkileşim, sağ üstteki iki galaksinin, bizim güneş sistemimizin perspektifinden bilim-kurgu yapımı Star Trek’teki “USS Enterprise” adlı uzay gemisine benzeyen bir şekil almalarına neden olmuş.

Bu, uzayda Star Trek ile bağlantılı bir şekle rastlanılan ilk sefer değil. Birkaç yıl önce de Mars yüzeyinin fotoğraflarını çeken bir yörünge aracı olan Mars Keşif Yörünge Aracı (MRO), Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim Deneyi (HiRISE) kamerasını kullanarak ikonik Starfleet (Yıldız Filosu) amblemi şeklindeki bir kum tepesi keşfetmişti.

Hubble Teleskobu, Alışılmadık Şekle Sahip 3 Galaksi Keşfetti

alıntıdır.
________________

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:03.