IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2022, 00:05   #1
Standart Drama Köprüsü Hikayesi

Drama Köprüsü Hikayesi


Drama köprüsü, Doğu Makedonyalı Debreli Hasan’ın öyküsüdür. Debreli Hasan gençliğinden beri adaletsizliğe karşı çıkan, yiğit bir kişidir. Karıştığı bazı olaylardan ötürü meskeni dağlardır. Eşkıya denilmekle birlikte, zenginden alıp, fakire veren tarafı, halk arasında Debreli Hasan’ı ayrı bir yere koyar.

Drama Köprüsü’nü de zenginlerden aldığı paralarla halk için yaptırmıştır. Bu nedenle Drama Köprüsü ile Debreli Hasan aynı cümlede anılır. Çakırcalı ile zamandaş olan Debreli Hasan XIX. Yüzyılın sonu ile XX. Yüzyılın başında yaşamıştır. İyinin doğrunun yanında olup, köylünün hakkını gasp eden zenginlere başkaldırısı ile tanınır.

Adalet Savaşçısı Debreli Hasan
Drama köprüsü, Makedonya’nın simgesidir. Türküsü ile gönüllere taht kurmuştur. Debreli Hasan’ın en büyük özelliği evlenmek isteyen fakir gençleri evlendirmesidir. Köprüden geçenleri çevirip onların niyetini anlamak için sorgu suale çekmesi de en büyük özelliğidir. Bir keresinde Selanikli olan Yahudi bir ticaret ehlini geri çevirmiştir. Bir defasında da Drama Köprüsü, fakir bir gencin hikâyesine konu olur. Günlerden bir gün İskeçe Pazarı’na gitmek için yola çıkan bir genç, mecburi olarak Drama Köprüsü’nden geçecektir.

Bu esnada Debreli Hasan, onun hikâyesini de öğrenir. Bu fakir gencin İskeçe Pazarı’na gitme hikâyesi tek öküzünü pazarda satmak içindir. Sattığı öküzün parası ile de sevdiği kıza düğün yapacaktır. Böyle bir amaç uğruna büyükbaş hayvanını satması, Debreliyi üzer. Fakir gencin öküzünü satmasına engel olduğu gibi bir de üstüne çeyiz parası verir. Bu sayede bu gençlerin evlenmesine maddi destek sağlamış olur.

Debrelinin Türkiye’ye Göç Etmesi
Drama köprüsü, Debreli Hasan’ın çok sayıda hikâyesine tanık olur. Eşkıya olmakla birlikte halkın kahramanı olan Debreli, Makedonya’da ayrı bir yere sahiptir. İyi niyetli de olsa bazı hareketleri zorbalık ve eşkıyalıklarla dolu olduğu için güvenlik güçleri tarafından da aranan bir kişidir. Makedonya Dağları’nı mesken tutması da bu yüzdendir.

Sonunda onun sevilen halleri ve iyi niyeti padişahın da affına yol açar. Artık kaçmasına gerek kalmayacaktır. Türkiye’ye göç etmesi de bu şekilde olur. Bir başka rivayet te güvenlik güçlerinden kaçıp Türkiye’ye yerleşmesidir. Onun hakkında söylenenlerin pek çoğu rivayetlerden ibarettir. Türkiye’ye göç ettikten sonra Samsun’un Bafra İlçesi’ne yerleşmesi de bu rivayetlerden biridir.

Yunan Güçlerine Karşı Kahramanca Savunma
Drama köprüsü, Yunanlılara karşı Türk yerleşim yerlerini savunan Debrelinin hikâyelerinde de oldukça fazla yer alır. Yunan zulmüne karşı o dönem bu yörede Türk Köylerini savunan, Debreli ve çetesidir. Reşit Salim derlemesi ve Osman Arda ile hayat bulan Debreli Hasan, Trakya Türkülerinin en güzel örneklerindendir. İlk olarak Debreli Hasan’ın Rumca söylendiği de bilinir. Halk kahramanı olması, onun bu yörede yaşayan herkes tarafından sevilmesinin de göstergesidir. Türküsü nesilden nesle sevilerek söylenmiştir. Drama Köprüsü de Debreli Hasan da bu sayede ölümsüzleşmiştir.

ALINTI
 
Alt 30 Kasım 2022, 06:25   #2
Standart

Çok severim bu türküyü hikayesini de öğrenmiş oldum.
Emeğine sağlık

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:34.