IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Nisan 2021, 15:00   #1
Standart Yozgat Gezilecek yerler

Yozgat doğuda Sivas, güneyde Kayseri ve Nevşehir, güney batıda Kırşehir, batıda Kırıkkale, kuzeyde ise Çorum, Amasya ve Tokat illeri ile komşudur. Yüzölçümü izdüşüm olarak 13.597 km² dir. Gerçek yüzölçümü ise 14.037 km² dir.

Çadırhöyük (Peyniryemez Köyü)

Yozgat Gezilecek yerler

Yozgat Gezilecek yerler


Yozgat Gezilecek yerler

Çadırhöyük (Peyniryemez Köyü); Çadırhöyük, Yozgat İli, Sorgun ilçesi, Peyniryemez Köyü’ nün yaklaşık 2 km. güneyinde, Esenli - Gelingüllü Baraj Havzasında yer almaktadır. Yaklaşık olarak 32 metre yükseklikte, 220 metre çapındadır. Çadırhöyük ilk kez 1926 yılında Von der Osten tarafından tespit edilmiştir. Alişar Yöresel Yüzey Araştırmaları kapsamında 1993 yılında Chicago Üniversitesi adına Dr. Ronald L.Gorny tarafından tekrar incelenen höyükte 1999 yılında başlatılan kazı ve araştırmalar halen devam etmektedir Çadırhöyük’te yapılan kazılar neticesinde çeşitli dönemlere ait, haç, bronz iğne, ağırlıklar, ağırşaklar, pişmiş toprak eserler, işlenmiş kemikler bulunmuştur. Kalkolitik, İlk Tunç Çağı, Proto-Hitit, Hitit İmparatorluk Çağı, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait tabakalar tespit edilmiştir.

Saray Çapanoğlu Cami

Yozgat Gezilecek yerler

Yozgat Gezilecek yerler


Yozgat Saray Çapanoğlu Cami; Yerköy ilçesi, Saray Kasabası Cumhuriyet Mahallesinde yer almaktadır. Caminin kitabesi yoktur. Ancak; Şamdan kitabelerine göre cami, H.1163 / M.1749 tarihinde Kapucu Başı Çapanoğlu Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Harim, güneye dikey uzanan üç sahınlıdır. Sahınları birbirinden kare kesitli, iki sıra dört ağaç ayırır. Mihrap güney - kuzey ekseninden doğuya kaymış, çokgen gövdeli bir niş şeklindedir. Minber basit ahşaptır. Harimin kuzeyinde, önü balkon gibi çıkmış bir mahfil bulunur. İç mekanı, her duvarda ikişer tane olmak üzere, dıştan içe doğru genişleyen (kuzey cephe hariç) sekiz pencere aydınlatır. Harime, mihrap ekseninde yer alan yuvarlak kemerli bir kapıyla girilir. Harimin kuzeyinde son cemaat yeri mevcuttur. Yapı içinde süsleme olarak yalnızca ahşap süsleme kalmıştır. Yapının eskiden tüm duvarlarında kalem işi süslemeler bulunmaktaydı. Cami dıştan boyuna dikdörtgen planlı kırma çatılıdır. Son cemaat yerinin batısında 1957 yılında yapılmış bir minare bulunmaktadır. Söz konusu cami, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 2001 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Hamidiye Saatli Çeşmesi

Yozgat Gezilecek yerler

Yozgat Gezilecek yerler

Çeşme, Çapanoğlu Camiinin doğu haziresi dış duvarında yer alır. Çeşmenin tarihi kazınmıştır. Buna rağmen orta alınlıkta bir kartuş içinde sene 19 Ağustos 1916 (M. 01 Kasım 1900) yazısı ve tarihi okunmaktadır. Çapanoğlu Camisinin doğusunda çarşıya bakan yüzünde hazireye bitişik olarak II. Abdülhamit tarafından 1900 tarihinde tahta çıkışının 25 seneyi devriyesinde saatli çeşme diye yaptırılmıştır. 1325 Ankara salnamesinde bir resmi vardır. Yarım silindirik gövdeli, iki kenarı dar, cephesi geniş çeşmenin gövdesi boyuna profilli silmelerle beşe, enine profilli silmelerle üçe bölünmüştür . En üstte sivri kemerli bir niş içinde yuvarlak kadranlı bir saati vardır. Saatli nişin köşelerinde birer yuvarlak güneş sembollü süslemeler yer alır. Saatin altındaki bölümde adalet, eşitlik ve özgürlük sembolü olan çapraz kılıçlar, flamalar, terazi ve ay yıldızlarından oluşan bir Osmanlı arması motifi yer almaktaydı. Bununla birlikte çeşme üzerinde tüm yazı ve motifler kasıtlı bir şekilde kazınmıştır. Armanın altında ise bir kuşak halinde besmele yazısı üzerinde tarih ve altında ayaklı bir kupa görülmektedir. En alt kısımda ise üç önde birer de yanda olmak üzere beş çeşme oluğu ile lülesi bulunur. Beyaz kesme taştan yapılmıştır. Taşlarının Sarıkaya’nın Azapbaşı köyünden getirildiği söylenir. Döneminin Anadolu’daki en güzel ve en büyük süslemeli çeşmelerinden biridir.



Yozgat Sarıkaya Kaplıcaları



Yozgat Gezilecek yerler


Yozgat Gezilecek yerler

Sarıkaya Kaplıcaları Bakanlar Kurulu kararıyla termal turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Yozgat’ın 77 kilometre güneydoğusundaki Sarıkaya ilçe merkezinde bulunan kaplıca suları florür içeren oligometalik sular grubundan olup, 48 °C sıcaklığa ve 28 lt/sn. debiye sahiptir. (Kaplıca suyunun çıkış sıcaklığı 48C olup dinlendirme yöntemi ile 38-40 °C’de kullanılmaktadır.)


Sağlık Bakanlığı'nın yapmış olduğu analizler sonucunda kabuna bağlı siyatik ağrılar, ağrılı kadın hastalıkları, kadınların enfeksiyon sekeline bağlı olarak süregelen akıntılar, spastik ağrıları, spastik kolitler, böbrek taşlarının düşmesinde üreter üzerinde spazmolitik etki, karaciğer ve safra kesesi taşları, cilt hastalıkları hekim kontrolünde kaplıca suyu yukarıdaki rahatsızlıklarda destekleyici ve tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.

İlçenin ana yol güzergâhında olması nedeniyle ulaşım oldukça kolaydır. İlimizin önemli kaplıca merkezlerinden biri olan Sarıkaya kaplıcaları tarihi açıdan da çok önemlidir. Kaplıca merkezinde Roma Dönemi'nden kalma tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Buranın Roma Dönemi'ne ait antik ismi “Basilica Therma (Aqua Sarvenae)” isimli antik kentin olduğu söylenmekte ve antik dönemde de buranın önemli kaplıca merkezi olduğu yapılan araştırmalar sonucu bilinmektedir. O döneme ait kaplıca ile ilgili aşağıdaki efsane anlatılmaktadır.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:38.