IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By YGT
  • 2 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Mart 2021, 17:43   #1
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kleopatra kapısı

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kent merkezinde, Mersin Caddesi üzerinde, geniş bir alanda bulunan Kleopatra Kapısı, antik kente ait ayakta kalan tek kapısıdır. Kapının yapım dönemi ile ilgili araştırmalar, inşası sırasında kullanılan malzemeye göre Bizans Dönemi sonları ya da Abbasi Dönemi’nde yapıldığını göstermektedir. Ayrıca şimdiki kapının bulunduğu yer, daha önce eskisinin varlığına da işaret etmektedir. Antik Tarsus kentine girişi sağlayan Dağ kapısı, Adana kapısı ve Deniz kapısı olmak üzere üç kapısı bulunuyordu. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Tarsus'u anlatırken, bu kapı için "İskele Kapısı" diye yazmıştır. Yapımında kesme taşlar ve horasan harcı kullanılmış, geçiti oluşturan tek kemeri at nalı şeklinde olup kapının yerden yüksekliği 8.50 m., ortada kalan genişliği ise 5.60 m.'dir. İç içe iki surdan oluşan kentte, savaş anında kapılar kapanmaktaydı. Kleopatra kapısı da bu surların kapılarından birisidir.

Julius Ceaser’ın (Sezar) İ.Ö. 44 yılında suikast sonucu öldürülmesi üzerine oluşturulan üçlü yönetimden Marcus Antonius İ.Ö. 41 yılında Anadolu’ya geçmiştir.

Günümüzde ziyaretçilere Kleopatra Kapısı’nı gezerken, onlara tarihi bilgiler ve çeşitli hikayeler anlatılmaktadır: “Mısır’ın tahtında oturan ünlü Kraliçe Kleopatra ve genç imparator adayı Romalı General Marcus Antonius buluşmak üzere Tarsus'a geldiklerinde büyük bir törenle karşılandıkları, kent halkının büyülendiği ve Tarsus’u bir anda dünyanın kalbinin attığı en önemli merkez haline getirdiği, Kleopatra ve Marcus Antonius’un birbirlerine duydukları aşkın gücü” bunlardan bazılarıdır. Bu nedenle Deniz kapısına Kleopatra Kapısı da denilir.

Deniz kapısı daha sonraki yıllarda yıkılmış, yerine devşirme taşlardan bugünkü kapı yapılmıştır. Ancak günümüzde yapılan restorasyon çalışmaları ile kapı özgün görünümünü kaybetmiştir.

alıntı
 
Alt 09 Mart 2021, 22:21   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:00.