IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Ocak 2023, 02:04   #1
Standart Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı, Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip, jeolojik olarak ülkemizin en ilginç yerlerinden biri. Buzul gölleri ve Kapuzbaşı Şelaleleri gibi doğa harikası birçok yere ev sahipliği yapan milli park, Kayseri, Niğde ve Adana illerinin sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor.

Deniz seviyesinden yüksekliği 730 metre 3 bin 756 metre arasında değişen milli park, muazzam bir biyoçeşitliliğe sahip. Gece gündüz ısı farkının 30 dereceyi aştığı milli park, derin vadileri, mağaraları, kanyonları, yaban hayatı, ormanları ve eşsiz manzarasıyla görülmeye değer.

Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı, Kayseri, Adana ve Niğde şehirlerinin kesiştiği noktada yer alıyor. Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine ev sahipliği yapan milli park, jeolojik açıdan Türkiye‘nin en ilginç yerlerinden biri.

1995 yılından bu yana milli park statüsünde olan bölge, derin vadileri, mağaraları, buzul kayalıkları, kanyonları, platoları, zengin yaban hayatı ve yemyeşil dokusuyla doğayla baş başa kalabileceğiniz benzersiz bir yer.

Aladağlar Milli Parkı içerisinde Demirkazık Tepesi, Yedi Göller, Hacer Ormanı, Kapuzbaşı Şelaleleri ve Acısu gibi tabi kaynak değerlerine sahip. Yüzölçümü 54 bin 524 hektar olan Aladağlar Milli Parkı, jeolojik yapısının yanında bitki örtüsü, göl, sulak alanları ve hayvan varlığıyla da görülmeye değer.

Aladağlar Milli Parkı 730 rakımdan 3 bin 756 rakıma kadar yaklaşık 3 bin metrelik rakım farkıyla muazzam bir biyoçeşitlilik örneği sergiliyor. Gece gündüz ısı farkının 30 dereceyi aştığı milli parkta bitki ve hayvan çeşitliliği de bu koşullara uyum sağlamış.

Milli parkın düşük yükseltiye sahip olan bölümlerinde göknar, karaçam ve kızılçam ağaçları görülürken; ağaç sınırının üst bölümlerinde ise kayalar arasında otsu bitkiler ve rengarenk çiçeklere rastlanıyor. Milli park genelinde yaban domuzu, kurt, çakal, yaban keçisi, sansar gibi hayvanların dışında yırtıcı ve ötücü kuşlar da görülüyor.

Demirkazık Tepesi: Demirkazık Tepesi, Niğde sınırlarında yer alıyor. Demirkazık, Aladağlar Milli Parkı içerisinde, Orta Toroslar içerisinde bulunan ve dağcı turistlerin tırmandığı yamaç paraşütü uçuşlarının yapıldığı en yüksek tepe olarak biliniyor.

Aynı zamanda ülkemizin de en önemli yükseltileri arasında. Demirkazık Dağı’nın zirvesi güneşin doğuşunu seyretmek isteyenler için adeta bir cennet.

Yedi Göller: Yedi Göller, Kayseri sınırlarında, Aladağlar Milli Parkı içerisinde bulunuyor. 3 bin 500 metre yüksekliğe sahip olan Yedigöller Mevki’nde irili ufaklı yedi göl var. Göller yağmur, kar ve buzul suları ile besleniyor. Göller buzul ve karstik topoğrafyaya sahip.

Hacer Ormanı: Hacer Ormanı, Kayseri sınırlarında yer alıyor. 2 bin 750 hektar genişliğindeki orman, çanak şeklinde ve kalkerli toprak yapısına sahip. Karaçam, kızılçam, köknar, sedir, titrek kavak ve ardıç gibi ağaç türleri var.

Ayrıca burada soğuk pınar mevkiinde turistlerin kamp yapabileceği, mola verebileceği bir alan bulunuyor. Orman örtüsüne yalnızca Emli Vadisi ve Hacer boğazının aşağı kesimlerinde rastlanıyor.

Aladağlar Milli Parkı

Kapuzbaşı Şelaleleri: Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde yer alıyor. Şelalelerin beşi büyük, ikisi küçük olmak üzere yan yana, dizi halinde 40-60 metre yükseklikten dökülüyor. Döküldüğü yükseklik ile dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olduğu söyleniyor.

Son yıllarda sosyal medya paylaşımlarıyla ismini daha geniş kitlelere duyuran Kapuzbaşı Şelaleleri, Türkiye’nin en görkemli ve heyecan verici doğal güzellikleri arasında.

Aladağlar tırmanış ve trekking

Aladağlar Milli Parkı, görkemli dorukları ve heyecan verici sarp beyaz kayalıklarıyla tırmanış için en çok tercih edilen rotalara sahip. Dağcıların ve tırmanma sporu ile uğraşan kişilerin en çok tercih ettiği parkurlar arasında yer alan milli park, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda sporcuyu ağırlıyor.

Emli Vadisi’nden başlayan, Sokullupınar mevki ve Yedigöller’i kapsayan doğa yürüyüşü rotası oldukça popüler. Kış sporları için de tercih edilen Aladağlarda dört yük***selti grubu bulunuyor. Demirkazık 3 bin 756, Kızılkaya 3 bin 725, Kaldı Dağı 3 bin 688, Vayvay Dağı ise 3 bin 565 metre yükseklikte.

Aladağlar üzerinde yürüyüş ve tırmanış ya***pacak dağcılar genellikle Niğde-Çamardı-Çukurbağ köyü üzerin***den Aladağlar’a giriş yapıyor. Doğal çevre ve iklim koşullarına göre Ala***dağlar üzerinde yapılacak gezi ve tırmanış etkinlikleri için en uygun zaman haziran, temmuz ve ağustos ayları.

Milli park sınırlarında yer alan Zamantı Irmağının 15 km’lik parkurunda nisan-eylül ayları arasında rafting yapmak mümkün. Geniş bir alan üzerine yayılmış bulunan bu yüksek dağlık yörede ulaşım, ilk yardım ve kurtarma faaliyetleri çok zor ve güç şartlar altında yapılabildiğini akılda tutmakta fayda var.

Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı’na nasıl gidilir

Aladağlar Milli Parkına Adana, Kayseri ve Niğde’yi çevreleyen karayolu, demiryolu ve havayolu üzerinden ulaşmak mümkün. Milli parkın en uygun ulaşım noktası Niğde’nin Çamardı ilçesinde bulunuyor. Adana ve Kayseri’deki havalimanları bölgeye en kısa sürede ulaşmak için ideal.

Demirkazık Köyü’ne ulaşım için Niğde ve Adana’dan Çamardı otobüslerini kullanmak gerekiyor. Kayseri-Yahyalı arası 66 km, Niğde-Çamardı arası 65 km, Adana-Çamardı arası ise 160 km mesafede.

Aladağlar Milli Parkı, kısa mesafede değişen iklim koşulları, zengin bitki ve yaban hayatı ve Kapuzbaşı Şelaleleri ve buzul gölleri gibi doğa harikası noktaları ile Anadolu’nun en güzel seyahat noktalarından biri.

Alıntı:
ALINTI
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:58.