IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Ocak 2023, 02:15   #1
Standart Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı, Batı Karadeniz Bölgesinde, Kastamonu ile Çankırı il sınırlarının kesiştiği bir konumda yer alıyor. Karadeniz’in yemyeşil dokusunun hakim olduğu milli park aynı zamanda bölgenin en önemli kış sporları merkezlerinden biri olan Ilgaz Dağı Kayak Merkezi‘ne de ev sahipliği yapıyor.

Coğrafi konumuyla kıyı ve iç bölgeler arasında geçiş noktasında yer alan milli park, oldukça zengin bir bitki örtüsü ve yaban hayatına sahip. Kış aylarında karla kaplı çam ağaçlarının doyumsuz manzaralarına tanık olabileceğiniz Ilgaz Dağı Milli Parkı, aynı zamanda temiz havası ile doğal bir terapi merkezi.

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu’nun güneyinde, Kastamonu’nun Çankırı il sınırı ile kesiştiği bölgede, Ilgaz Dağları ve çevresinde yer alıyor. Türkiye’nin en uzun ve hareketli kırık hattı olan Kuzey Anadolu Fayı’nın geçtiği Ilgaz Dağı, yüzlerce yıllık zaman diliminde oluşan yeryüzü hareketlerinin etkisiyle günümüzdeki görünümüne kavuşmuş.

Çok sayıda vadi, dağ eteği ve doruklardan oluşan Ilgaz Dağı’nı merkez alan, 1.088 hektar genişliğinde bir alanda kurulu Ilgaz Dağları Milli Parkı, Batı Karadeniz Bölgesinde yüzde 69’u Kastamonu, yüzde 31’i ise Çankırı il sınırları içerisinde yer alıyor. 1976 yılından bu yana milli park statüsünde koruma altında olan Ilgaz Dağı, iğne yapraklı ağaçların hakim olduğu bir orman örtüsüne sahip.

Milli park genelinde göknar, sarıçam, karaçam ve ardıç ağaçları yeşilin farklı tonlarını yansıtıyor. Ormanları oluşturan göknar ve çamların boyları yer yer 30 metrenin üzerine çıkıyor. Milli park alanı ve çevresinde ayı, kurt, karaca, kızıl geyik, memeli türleri, çeşitli kuş ve sürüngen türleri yaşıyor.

Milli parkta 1.437 yatak kapasiteli 8 konaklama tesisi yılın her dönemi bölgeyi keşfetmek isteyenleri ağırlıyor. Kış sezonunda konaklama tesislerinde yer bulmak ise bir hayli zor. Birçok tesis için aylar öncesinden rezervasyon yaptırılıyor. Ilgaz Dağı Milli Parkı, Ilgaz Kayak Merkezi ile ünlü.

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Kayak Merkezi’nde kayak sezonu aralık başında başlıyor ve nisan ayına kadar sürüyor. Kış mevsiminde kayak sporu ile öne çıksa da diğer mevsimlerde trekking ve kamp yapmak için de uygun bir coğrafya.

Türkiye’nin önde gelen kış sporları merkezlerinden birine dönüşen Ilgaz Dağı, dağ yürüyüşü, botanik gezileri, doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı, dağ tırmanışı, bisiklet turları, koşu, foto safari, kuş, böcek ve hayvan gözlemleme, piknik gibi aktivitelere de açık.

Kayak merkezi, 2 adet kayak pisti, 1 teleski ve 1 telesiyej kış sporları için ziyaretçilerin hizmetinde. Başkent Ankara’ya en yakın kış sporları merkezi olan Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda Ankara Üniversitesi ve İl Özel İdaresine ait birer dinlenme ve eğitim tesisi de bulunuyor.

Karavan ve çadırlarla kamp yapılabilen alanda, Karasu Deresi yakınlarında alabalık tesisleri ve av göletleri de görülmeye değer.

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı’na nasıl gidilir
Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu-Çankırı Karayolu üzerinde, her iki şehrin il sınırlarının kesiştiği noktada konumlanıyor. Ankara üzerinden Kastamonu ve Çankırı’ya giden kara yolu milli park sınırlarından geçiyor. Ankara’ya 200 km, Kastamonu’ya 40 km uzaklıktaki milli parka en yakın havalimanı Kastamonu’da bulunuyor.

Kastamonu havalimanına kısıtlı uçak seferlerinin yapılması nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanı ile bölgeye ulaşım daha kolay. Milli parka otobüsle ulaşım için ise Kastamonu ya da Çankırı şehir merkezine gelmek bu noktadan dolmuş kullanmak gerekiyor.

Ilgaz Dağı Milli Parkı, İzmir’e 846 km (9 saat 15 dk), İstanbul’a 493 km (6 saat), Bursa’ya ise 521 km (6 saat 15 dk) uzaklıkta.

Ilgaz Dağı Milli Parkı, zengin bitki örtüsü, kış döneminde sunduğu harika manzarası, nitelikli konaklama tesisleri ve ulaşım avantajı ile keyifli bir tatil için Türkiye‘nin en güzel milli parklarından biri.

Alıntı:
ALINTI
 
Alt 23 Ocak 2023, 06:51   #2
Standart

Sabah sabah şarkısı geldi aklıma

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:24.