IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Aralık 2020, 12:22   #1
Standart Edebiyatta 10 Ortak Tema

Bir kitabin temasina bakildiginda atifta bulunulan konular, tum hikaye boyunca uzanan evrensel bir fikir, ders veya mesajdan olusmaktadir. Her kitabin bir temasi vardir ve cogu kitapta ayni temalar islenmektedir. Bir kitabin bircok temasi olmasi da yaygindir. Bir tema, basit bir dille tekrarlanan guzellik ornekleri gibi bir modelde gorunebilir. Ya da tema, savasin trajik ve asil olmadigini kademeli olarak fark etmenin bir sonucu olarak da ortaya cikabilir. Kitaplarda bulunan temalar genellikle yasam veya insanlar hakkinda ogrenilen derslerden ibaret olmaktadir.

Bir Tema Nasil Tespit Edilir?
Bir kitabin temasini bulmak bazi kisiler icin zor olabilir cunku tema kisinin kendisinin belirledigi veya odaklandigi bir konu degildir veya basit kelimelerle ifade edilen bir sey degildir. Basit kelimelerle ifade edildigini buldugunuz bir sey degil. Tema, kitaptan cikarilan bir mesajdir ve bu mesaj kitabin ana konusu icinde surekli gorunen ve yeniden ortaya cikan semboller veya bir motif tarafindan tanimlanir. Bir kitabin temasini belirlemek icin kitabinizin konusunu ifade eden bir kelime secilmelidir ve secilen bu kelime yasamla ilgili bir mesaja donusturulecek bir kelime olmasina dikkat edilmelidir.



Yaygin Olarak Kullanilan Kitap Temasi
Edebiyatta 10 Ortak TemaKitaplarda sayisiz tema varken, bunlardan birkac yaygin olarak kullanilmaktadir. Bu evrensel temalar, hem yazarlar hem de okuyucular arasinda populerdir cunku bunlar, kisinin baglanti kurabilecegi deneyimlerden olusmaktadir. Kitap temasini bulurken en cok kullanilan on tema uzerinden yola cikilirsa bulmasi daha kolay olur. Bununla birlikte, herhangi bir edebiyat eserin icerdigi mesaj asagida siralanacak bu mesajlardan cok daha derin olabilir. Ancak en cok kullanilan evrensel temalar bir kitabin veya edebi eserin temasini bulmak icin bir yol haritasi cizmeye yardimci olacaktir.


Yargi
Muhtemelen en yaygin temalardan biri yargidir. Bu kitaplarda, bir karakter, ihlalin gercek olup olmadigi ya da baskalari tarafindan yanlis olarak algilanip algilanmadigi konusunda farkli oldugu ya da yanlis yaptigi icin yargilanir. KlasIk romanlar arasinda The Scarlet Letter (Kirmizi mektup), The Hunchback of Notre Dame (Notre Dame’in kamburu), To Kill a Mockingbird (Bir alayci kus oldurmek icin) yargi iceren kitap orneklerinden bazilaridir. Bu masallarin kanitladigi gibi, yargi her zaman adaletli olmayabilir.

Hayatta Kalma

Iyi bir hayatta kalma oykusunde buyuleyici bir anlatim vardir, burada ana karakterlerin sirf baska bir gun yasamak icin sayisiz riskin ustesinden gelmesi gerekir. Jack London’in neredeyse tum kitaplari bu kategoriye girer cunku karakterleri genellikle dogayla savasir. Sineklerin Efendisi, yasam ve olumun hikayenin onemli parcalari oldugu bir diger ornektir. Michael Crichton’un Kongo ve Jurassic Park kitaplari kesinlikle bu temayla yazilmislardir.

Baris ve Savas
Baris ve savas arasindaki celiski, yazarlar icin populer bir konudur. Cogunlukla karakterler, baris gunlerinin gelmesini umit ederken ya da savastan onceki guzel hayati animsarken, catismanin kargasasina odaklanabilir de. Ruzgar gibi gecti gibi kitaplar savas oncesi, sirasi ve sonrasini gosterirken, baska kitaplarda savas zamaninin kendisine odaklanilabilir. Ernest Hemingway’in Bati Cephesinde, Her Sey Sessiz, Cizgili Pijamali Cocuk ve Canlar Kimin Icin Caliyor, savas ve baris temasinin islendigi bu tur orneklerden sadece birkacidir.


Ask
Edebiyatta 10 Ortak TemaAskin evrensel gercegi edebiyatta cok yaygin bir temadir ve sayisiz ornegini bulunur. O bogucu ask romanlarinin da otesine gecmektedir. Hatta ask temasi bazen diger temalarla ic ice gecmektedir. Jane Austen’in Gurur ve Onyargi veya Emily Bronte’nin Ugultulu Tepeler gibi kitaplari dunyaca unlu ask temali kitaplar arasindadir. Modern bir ornek icin, Stephenie Meyer’in Twilight (Alacakaranlik)serisi gosterilebilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:36.