IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Televizyon Dünyası Televizyon dünyasına dair tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Lyra


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Temmuz 2021, 20:20   #1
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Cool Yerli Dizilerin Cinsiyetçi Olduğunu Gösteren Veriler

Doğruluk Payı, Türk dizilerinde cinsiyet rollerinin yerini gösteren veriler yayınladı. Bu verilere göre kadınlar çoğunlukla ağlayan, ev işi yapan anneler olarak gösterilirken erkekler; çoğunlukla güçlü, şiddet yanlısı iş adamları olarak karşımıza çıkıyor.
Ülkemizde üretilen dizilerin özellikle son 10 yılda benimsediği temalar birçok insan tarafından eleştiriliyor. Taciz, tecavüz, şiddet gibi öğelerin sıkça karşımıza çıktığı dizilerde aynı zamanda cinsiyetler hakkında yanlış varsayımları destekleyen; fazla önyargıcı olaylar da sıkça görülüyor. Doğruluk Payı’nın yayınladığı veriler, yerli dizilerdeki cinsiyetçi tutumun oranlarını gözler önüne seriyor.
Çeşitli konular hakkında veriler sunan Doğruluk Payı, Türk dizilerinde kadın karakterlerin nasıl lanse edildiğini gösteren veriler yayınladı. Bu verilere göre yerli dizilerdeki kadınlar, çoğunlukla ev işleriyle meşgul olurken gösteriliyor ve yöneticilik gibi üst düzey pozisyonlarla pek karşımıza çıkmıyor.
Kadınlar ev kadını, erkekler iş adamı

Yerli Dizilerin Cinsiyetçi Olduğunu Gösteren Veriler
Doğruluk Payı’nın paylaştığı verilerde görülebileceği üzere yerli dizilerde sonradan atfedilen geleneksel cinsiyet rollerinin etkisi büyük. Maalesef bu dizilerin büyük çoğunluğunda erkekler bir tür, kadınlar ise bir diğer türmüş gibi gösteriliyor. Verilerden örnek vermek gerekirse kadın karakterlerin %92’si, ev kadını olarak gösteriliyor.
Dizilerdeki kadın ve erkek karakterler, “hormonlar kadınları ağlama makinesi ve erkekleri başarı abidesi haline getiriyor” düşüncesiyle oluşturuluyor. Yerli dizilerdeki sahnelerde ağlayan karakterlerin %73’ü kadın. İşle ilgili sahnelerin odağındaki karakterlerin %82’si ise erkek.
Geleneksel cinsiyet rollerine fazla yer veriliyor

Yerli Dizilerin Cinsiyetçi Olduğunu Gösteren Veriler



Bunların yanında şiddet, tehdit ve taciz gibi eylemlerin erkekliğe özgü davranışlar olduğu düşüncesi de maalesef Türk dizi sektöründe oldukça yaygın. Kadına karşı cinsiyet kaynaklı şiddet sahnelerini bol keseden barındıran bu dizilerde şiddet eylemlerinin %79’u erkekler tarafından gerçekleştiriliyor. Erkeklerin dizilerde ev işi yapma oranı ise sadece %8.
Yerli dizilerde erkek karakterler birçok farklı rolde görülürken kadınlara verilen en yaygın rol, anne rolü. Annelik görevini kadınların fabrika ayarıymış gibi verildiği dizilerde ebeveyn rollerinin %79’u kadınlara ait.
Alıntıdır.
 
Alt 25 Temmuz 2021, 21:26   #2
narcissism
Lyra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Işte dizi izlemememin bir sebebi daha...

________________

"yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak,
gel de görüp açılsınlar, devşirip göğsüne tak."
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:07.