IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Telefon Dünyasından Son Haberler Telefon Dünyasından Haberler , Gelişmeler, Yenilikler , Akıllı Telefonlar Hakkında Paylaşımlar

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Derya


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Ocak 2023, 15:18   #1
Standart Yargıtay'dan Akıllı Telefonların Cayma Hakkıyla İlgili Emsal Karar

Yargıtay'dan Akıllı Telefonların Cayma Hakkıyla İlgili Emsal Karar

SIM kart takılarak kurulumu yapılan ve 6 gün kullanılan akıllı telefonların iadesiyle ilgili Yargıtay karar açıkladı. Mutat kullanım olarak isimlendirilen bu tarz durumlarda tüketicilerin cayma haklarını kullanabileceği belirtildi.

İnternet alışverişiyle alınan akıllı telefonlar için 14 günlük cayma hakkı bazı satıcılar tarafından kutu açıldığı ve SIM kart takıldığı için kabul edilmiyordu. Bir alışveriş sitesi üzerinden satın alınan ve sonrasında SIM kart takılarak 6 gün kullanılan akıllı telefonun iadesi cayma hakkıyla talep edilmişti. Tüketici 6 gün içerisinde telefona kendi uygulamalarını yükledi ve kurulumunu yapmıştı.

Satıcı akıllı telefonların SIM kart takılması ve 6 gündür kullanılmasının iadeyi geçersiz kıldığını söyleyerek işlemi reddetmişti.

Tüketici hakem heyetine başvuran kullanıcı ürün için cayma hakkını kullanabileceğini öğrendi. Ancak satıcı bu konuyu mahkemeye taşıyarak heyetin kararının iptalini talep etti. Mahkeme de akıllı telefonu satın alan kişiyi haklı buldu ve olay Yargıtay'a taşınmış oldu.

Yargıtay tarafından mesafeli satış sözleşmesine göre telefonun kutusunun açılıp kullanılmış olması yeniden satılabilirliği ve ürünün sıfır olmasının etkilenmediği kararı paylaşıldı. Yargıtay'ın kararında mutat kullanım gibi durumlarda müşterinin haklı olduğunu ve bu durumu aşan kullanımlarda ise tüketicinin zarardan sorumlu olacağı belirtildi. Yargıtay bu dosyada mutat kullanım hakkında inceleme yapılmadığını ve bilirkişi raporuna göre işlem yapılmasına hükmetti.

Mutat kullanım, bir malın teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun şekilde kullanılması anlamına gelmektedir. Örneğin bir telefonun SIM kart takılarak kurulumunun yapılması mutat kullanım çerçevesine giriyor. Telefonda fiziksel hasar oluşması veya yazılımsal hatalar oluşması gibi durumlar ise mutat kullanımı aşan duruma dahil oluyor.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 48. Maddesinin 4. Fıkrasında “Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.” ifadesine yer verilmektedir. Bu da telefonların SIM kart takılarak kurulumunun yapılmasının cayma hakkının kullanılmasında problem teşkil etmediği anlamına geliyor.

SIM kart takılarak 6 gün kullanılan bir akıllı telefonun iadesi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Altıntı-
________________

"Öldürme yetkisine sahip olup da öldürmüyorsan güçlüsündür."

Konu Derya tarafından (12 Ocak 2023 Saat 15:28 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 12 Ocak 2023, 15:22   #2
Standart

Yerinde bir karar olmuş.

________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Yargıtay'dan Akıllı Telefonların Cayma Hakkıyla İlgili Emsal Karar
 
Alt 12 Ocak 2023, 15:24   #3
Standart

Satıcı için üzücü ,alıcı için sevindirici bir karar olmuş..

________________

Vazgeçilmez değilim, değilsin , değilsiniz...
 
Alt 12 Ocak 2023, 16:33   #4
Standart

Satıcı için gerçekten çok üzücü bir karar çünkü konunun içinde de belirtildiği gibi müşteriler açılmış kutudaki cihazları almak istemiyor.Dolayısı ile satıcı bu ürünü yeniden satarken daha uygun fiyata vermek zorunda kalıyor yoksa mal elinde kalıcak.Sonuç satıcının zararı.

________________

 
Alt 16 Ocak 2023, 08:15   #5
Standart

Güzel bi karar olmuş ama satıcılar çok zorda kalacak.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:57.