IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Berru


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Haziran 2020, 10:19   #1
Standart Vahdettin Han

Son Osmanlı Padişahı
Vahdettin Han
Otuzaltıncı Osmanlı Padişahı

Yüzbirinci İslam Halifesi

Mehmet 6


Saltanatı: 1918-1922


Babası:Sultan Abdülmecit Han
Annesi: Gülistu Kadın Efendi


Doğumu:
2 Şubat 1861
Vefatı: 16 Mayıs 1926


2 Şubat 1861 tarihinde doğdu. Sultan Abdülmecit Han'ın en küçük oğlu. Küçük yaşta anne ve babasını kaybetti. Ağabeyi İkinci Abdülhamit'in himayesinde yetişti.

4 Temmuz 1918'de ağabeyi Sultan Reşat'ın vefat ettiği gün padişah ve halife oldu.

Saltanata geçtiğinde Birinci Dünya Savaşı'nın neticeleri alınmak üzereydi. 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imza edildi. Birinci Dünya Savaşı mağlubiyetle bitti.

İstanbul, 16 Mart 1920'de İtilaf devletleri tarafından işgal edildi. Yunanlılar İzmir'e, İtalyanlar güney batıya, Fransızlar da Güney Anadolu'ya girdiler.

11 Mayıs 1920'de Anadolu'nun işgalini içeren Sevr Antlaşması imzalandı.

Osmanlı Ordusu tamamen lağvedildi. Padişah'ın şahsını korumak için yalnız yedi yüz kişilik maiyyet-i seniyye kıtası bırakıldı.

Vahideddin Han, güvendiği komutanları Anadolu'ya göndermek istedi.

Bunun üzerine Mustafa Kemal'i çağırdı ve şunu söyledi: "Paşa şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Bunları unutun. Asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir. Devleti kurtarabilirsin!"

Mustafa Kemal'i büyük yetkilerle Anadolu'ya gönderdi. Böylece İstiklal mücadelesi başladı.

İstiklal Savaşı zaferle neticelendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti 1 Kasım 1922'de hilafetle saltanatın ayrıldığını ve saltanatın kaldırıldığını bir kanunla ilan etti.

17 Kasım 1922 tarihinde Dolmabahçe Sarayı'ndan Malaya harp gemisi tarafından alınıp Malta adasına götürüldü. Melik Hüseyin'in daveti üzerine Mekke'ye gitti. İtalya'daki Sen Remo şehrine giderek orada ikamet etti.

Sultan Vahdettin sıkıntı içinde geçen bir sürgün hayatından sonra 16 Mayıs 1926 tarihinde İtalya'da vefat etti. Cenazesi Şam'a getirilerek Sultan Selim Camii kabristanına defnedildi.



HAKKINDA YAZILANLAR

Şahbaba
Osmanoğulları'nın Son Hükümdarı 6. Mehmed Vahideddin'in Hayatı, Hatıraları ve
Özel Mektupları
Murat Bardakçı
Pan Yayıncılık / Gri Yayın Dizisi

Torunları, Sultan Vahideddin'e "Şahbaba" derlerdi... Şahbaba, yukarıdaki satırları, ölümünden sadece birkaç gün önce yazmıştı... Son padişahın tarihteki rolü yıllarca tartışıldı ama, o hiç katılmadı bu tartışmaya... Şimdi, ölümünün üzerinden geçen 70 küsur yıl boyunca ailesinin titizlikle sakladığı özel arşivi ilk kez bu kitapla gün ışığına çıkıyor ve Sultan Vahideddin, hakkındaki tartışmalara belgeleriyle, mektuplarıyla, yarım bıraktığı anılarıyla, yani kendi kalemiyle katılıyor... Murat Bardakçı'nın titiz bir araştırmayla topladığı ve bugüne kadar hiçbir yerde yayınlanmamış belgelere dayanarak kaleme aldığı "Şahbaba" sadece Sultan Vahideddin'in değil, ailesinin ve yakın çevresinin de hikayesi... Hükümdarın kızı Sabiha Sultan'ın ifadesiyle, "Masalı andıran bir hayat yaşayıp başdöndürücü iniş-çıkışlar ve taşkın fırtınalar atlattıktan sonra pek de kolay olmayan bir şekilde ayakta kalabilen insanların" öyküsü...



HAKKINDA YAZILANLAR

Son Padişah Vahdettin
Yılmaz Çetiner
Milliyet Yayınları / Tarih Dizisi



HAKKINDA YAZILANLAR


Yıldız'dan Sanremo'ya
Vahdettin'in Dördüncü Kadınefendisi Nevzat Vahdettin'in Hatıraları ve
150'liklerin Gurbet Maceraları
Nevzat Vahdettin
Arma Yayınları / Tarih-Anı Dizisi

1937 yılında Tan Gazetesinde dizi olarak yayınlandığı zaman büyük yankı yapan bu kitap iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım olan Osmanlı Padişahı Vahdettin'in Dördürcü Kadınefendisi Nevzat Hanım'ın hatıralarından ibarettir. Son derece önemli olan bu hatıralarda Nevzat Hanım'ın Sultan Reşad'ın sarayında geçirdiği çocukluk dönemi, Vahdettin'in Dördüncü Kadınefendisi olarak katıldığı Vahdettin'in haremine ait hatıralar ve son nefesine kadar yanında bulunduğu Vahdettin'in Sanremo'ya ait hatıraları anlatılmaktadır.

İkinci kısımda ise Vahdettin'in yurt dışına kaçışından sonra gittiği Malta, Hicaz ve Sanremo'da başından geçenlerle, İngiliz elçiliğine sığınıp bir süre Taşkışla'da kalan, daha sonra İngiliz gemileriyle yurt dışına çıkarılan ve büyük bir çoğunluğu 150'likler listesine dahil olanların Malta, Mısır, Sanremo, Romanya, Yunanistan ve Hicaz'da başlarından geçenler yer almaktadır.



HABER

Sultan Vahdettin'in torunu Meltem Cumbul'la evlendi
30 Eylül 2012

Meltem Cumbul, turizmci işadamı Ali Can Özbaş ile evlendi. Ali Can Özbaş, Sultan Vahdettin'in torunu Hümeyra Özbaş'ın torunu.

Meltem Cumbul'u Kuşadası'ndaki düğününde sanatçı dostları yalnız bırakmadı, düğüne İstanbul ve İzmir sosyetesi ile turizmciler büyük ilgi gösterdi.



HABER


Sultan Vahdettin'in kamera görüntüleri Türkiye'de ilk kez yayınlandı
Hürriyet 17 Nisan 2014

Avustrya arşivlerinden Osmanlı İmparatorluğu’nun son padişahı Vahdettin’in şehzadelik döneminde Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph’in cenazesinde çekilmiş kamera görüntüleri Türkiye’de ilk defa Antalya’daki bir konferansta yayınlandı.

Kepez Belediyesi’nin ev sahipliğinde Birinci Dünya Savaşı’nın 100’üncü yılı kapsamında, Antalya Avrupa Birliği Çalışmalarını Destekleme Merkezi ve Kepez Kent Konseyi Başkanı Bekir Bülend Özsoy’un konuşmacı olarak katıldığı, ’Büyük Savaşın 100’üncü Yılı’ konulu konferans düzenlendi.

Lise öğrencilerinin katılımıyla Erdem Beyazıt Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta, Birinci Dünya Savaşı dönemine ait çok sayıda fotoğraf ve video gösterildi. Videolar arasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun son padişahı Vahdettin’e ait, şehzadelik döneminde Avusturya- Macaristan İmparatoru Franz Joseph’in 1916’da ölümü nedeniyle düzenlenen cenaze töreninde çekilmiş kamera görüntüleri Türkiye’de ilk kez gösterildi.

Görüntüleri Avusturya’dan temin eden Bekir Bülend Özsoy, konferansta kullandığı fotoğraflar ve videoların 1980’li yıllarda yapılan bir program için Avusturya devlet arşivinden elde edilmiş görüntülerden oluştuğunu söyledi.

Bu görüntülerin kendisinde 1987’den itibaren bulunduğunu anlatan Özsoy, "O zaman Avusturya televizyonunda Avusturya’nın tarihine ilişkin hazırlanan belgesel kapsamında bir programdı. Ancak Avusturya tarihinin çok önemli kısmı Birinci Dünya Savaşı’nı içerir. Daha önce o program Türk televizyonlarına gelmedi, Avusturya tarihini anlattığından Türk televizyonları haliyle ve haklı olarak ilgilenmedi" dedi.

Vahdettin’in 1916 yılında Viyana’da Franz Joseph’in cenaze törenine katıldığını toplumun bilmediğini, sadece tarihçilerin bildiğini kaydeden Özsoy, "Hele orada bir görüntüsünün olduğunu hiç bilmiyoruz. O görüntüsü, görüntüler akarken, 9-10 saatlik bir seyrin sonunda yakalandı. İlk defa Türkiye’de bu konferansta yayınlandı. Tarihçi akademisyen dostlarımız da bu görüntülerin daha önce Türkiye’de hiç yayınlanmadığını doğruladı" diye konuştu.

Alıntı
________________

*Samimiyetiniz değil

-Pazarlığınız içten !
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:15.