IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Ekim 2023, 23:29   #1
Muhsin YAZICIOĞLU
Stolichnaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart TOMRİS Hatun kimdir

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

TOMRİS NE DEMEK?

Eski Türk kadın hükümdar ve savaşçı olarak bilinen Tomris'in kelime anlamı ‘temir’ yani ‘demir' demektir.

TOMRİS HATUN KİMDİR?

MÖ 6. yüzyılda yaşadığı düşünülen Tomris, Antik çağda Pers ve Medya'da hüküm süren Ahameniş İmparatorluğu ile mücadeleye girişmiştir.

Barışçıl ancak savunmayı ön plana çıkaran Tomris, bu yanı nedeniyle zayıf olduğunu düşünen Pers İmparatoru Büyük Kiros da hiç durmadan Saka topraklarına akın düzenlemiştir. Ancak Persler her seferinde elleri boş geri dönüyorlardı. Çünkü Sakalar geri çekiliyor ve savaş için uygun bir mevzi ve an bekliyorlar, bu olmadığı zaman ise savaşa girişmiyorlardı. Sakaları kovalamaktan bıkan Büyük Kiros İran'a geri dönmek zorunda kalıyordu. Bir süre sonra kendisine tabî olması ve kendisiyle evlenmeyi kabul ettiği takdirde Tomris Hatun ile uğraşmayacağını vadetti. Tomris Hatun bunun bir oyun olduğunu bildiği için teklifi reddetti.

Buna karşılık Büyük Kiros ordu toplayarak tekrar Saka topraklarına girdi. Tomris kaçılamayacağını analdığından uygun bir alan seçip Büyük Kiros'un ordusunu beklemeye başlar. İki ordu aralarında birkaç kilometre kalacak şekilde mevzilenir. Güneş battığı için savaş olmaz ancak gece Büyük Kiros hilie düşünmüş ve iki ordu arasına içinde yüyecekler, şaraplar vs. bulunan bir çadır kurdurtmuştur. Tomris'in oğlu Spargapises çadıra saldırı düzenler ve beraberindeki kuvvetler, içerideki birkaç Pers'i öldürür. Ancak birkaç saat sonra bir baskın düzenleyen Pers kuvvetleri çadırı basıp Tomris'in oğlu da olmak üzere içerideki Sakaları öldürürler. Tomris oğlunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşar. Olanların üzerine Tomris yeminler eder.

İki ordu Milattan Önce 529'da Seyhun nehri yakınlarında savaş düzeni alır. Heredot'un "Yunan toprakları dışındaki en kanlı savaş" olarak tabir ettiği savaşta Sakalar kanca temrenli okları, güçlü yayları, eyer ve üzengiyle kullandıkları atları sayesinde savaşı kazanır. Ok atmakta usta olan ve savaş arabalarını büyük ustalıkla kullanan Sakalar, Perslerin savaş köpeklerine rağmen onları bozguna uğratır.

İmparator Kiros, adamlarının çoğunu kaybetmiş, bir kısmı da kaçmıştır. Etrafı çevrilen Kiros kaçmak için savaşırken, atından düşürülüp öldürülmüştür.

Kaynak : eksiseyler.com
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:50.