IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Mayıs 2023, 16:35   #1
dae
Les yeux sans visage
dae - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart AMD, Platformlarında AGESA Yerine openSIL Kullanmayı Planlıyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



AMD, geçtiğimiz günlerde Prag’da düzenlenen 2023 OCP Bölgesel Zirvesi’nde AGESA (AMD Generic Encapsulated Software Architecture) ürün yazılımını değiştirme niyetini paylaştı. Çip üreticisinin planı, 2026 yılına kadar AMD markalı sunucu ve masaüstü platformlarında AGESA yerine openSIL (Open-Source Silicon Initialization Library) kullanmak.

Birçok bilgisayar kullanıcısı AGESA’yı daha önce duymuştur. Eğer bir AMD işlemci sahibiyseniz, anakart yazılımlarınızda AGESA mikro kodlarını kullanıyorsunuz demektir. AGESA’yı platformunuzun işlemci çekirdekleri, yonga seti veya bellek gibi farklı birimlerini başlatmak için kullanılan prosedürlere sahip bir kütüphane olarak düşünün.

AMD’nin yazılım ekibi sürekli olarak AGESA güncellemeleri yayınlamakta. Anakart üreticileri ise zaman zaman bu kodlar üzerinde değişiklikler yapıyor, web sayfasında yeni BIOS güncellemeleri sunuyor. AGESA sürümleri zaman zaman hatalara odaklanırken bazen de performans iyileştirmeleri getirebiliyor.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Firmware (ürün yazılımı) günümüz sistemlerinde çok önemli ve siber suçlular için bir hedef oluşturmakta. Dezavantajı ise platform kullanıcılarının sistemlerinde çalışan ürün yazılımını incelemek için sınırlı erişime sahip olması. Bu nedenle AMD, openSIL (Silikon Başlatma Ürün Yazılımı) mimarisini, geliştirmesini ve doğrulamasını açık kaynak topluluğuna açmayı istiyor.

Yonga üreticisi, böyle bir hamlenin daha güvenli ürün yazılımı ve şeffaflık sağlayacağına inanıyor. Aralarında 9elements ve AMI’nin de bulunduğu firmware sağlayıcıları, AMD’nin openSIL girişimine çoktan katıldı, ayrıca etkinlikte coreboot ile openSIL ve UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) ile openSIL’in tanıtımını yaptı.

AMD openSIL UEFI’nin yerini almayacak. Bunun yerine coreboot, oreboot, FortiBIOS ve Project µ dahil olmak üzere diğer ana cihaz yazılımlarıyla entegre olarak çalışacak.



kaynak:[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:09.