IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ekim 2020, 10:42   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Propaganda Nedir?

Propaganda, bireyleri belirli bir gorusu veya inanci benimsemeleri icin manipule etmek veya etkilemek icin kullanilan ikna edici bir tekniktir. Yuzyillardir dunyanin dort bir yanindaki hukumetler, sirketler, dini gruplar, medya ve bireyler tarafindan kullanilmistir. Propaganda tek bir mecrayla sinirli degildir. Sanat eserinde, filmlerde, konusmalarda, muzikte ve daha fazlasinda bulunabilir.
On yargili bilgiler ve yari gercekler, politik, dini, finansal veya baska bir sekilde belirli bir gundemi ilerletecek sekilde sunulur. Propaganda, kisileri bu kotuye kullanilan bilginin gercek olduguna inandirmaya calismaktadir. En iyi propaganda bicimleri, insanlari bu fikirlerin ve gerceklerin propaganda taktiklerinin sonucu degil kendi inanclari olduguna ikna etmek icin daha da ileri gidebilir.
Propaganda o kadar yaygindir ki cogu insan bunu duzenli olarak tecrube eder ve cogu zaman farkina bile varmaz. Kamusal algiyi kontrol etmek, siyasi kampanyalari, harcama tahsislerini, kurumsal kazanclari ve aradaki her seyi etkili bir sekilde etkilemek icin propaganda yapar. Propaganda taktikleri asagidakiler dahil hemen hemen her yerde bulunabilir:
• Reklamcilik ve Halkla Iliskiler
• Pazarlama
• Siyaset
Bu yazida nasil tanimlanacagindan baslayarak propagandanin, haberler, halkla iliskiler ve itibar uzerindeki etkilerine dair bilgiler bulunmaktadir.

Propaganda Nasil Belirlenir?
Propaganin belirlenmesi hangi alanda ve nasil yapildigina gore bagli olarak degisebilir. Sanatsal ifade, pazarlama, reklam, halkla iliskiler, propaganda ve guncel haberler arasindaki cizgiler gittikce bulaniklasirken, propagandayi ne oldugu konusunda ayrim yapmak zor olabilir. Iktidardaki insanlar, yazili kayitlar var oldugu surece yari gercekleri, acik yalanlari ve diger supheli taktikleri kullanarak kamuoyunu etkiliyorlar. Darius I’in MO 515’te Pers tahtina yukselmesinden bu yan , soykirimi kiskirtmak , siyasi secimleri etkilemek, dini inanclarin rotasini degistirmek ve daha fazlasi icin propaganda kullanilmistir.
Uzun gecmisine ve kanitlanmis etkinligine ragmen, cogu propagandanin sergiledigi bazi aciklayici isaretler vardir. Medyayi her zaman kritik bir mercekle tuketmek onemlidir. Dikkat edilmesi gereken bazi yaygin propaganda teknikleri sunlardir:
• Yari gercekler ve verilerin carpitilmasi: Bir hikayenin belirli bir gundemi daha ileriye goturen kisimlarina hiper odaklanma, izleyici destegi saglayabilir.
• Inflamatuar ifadeler: Gerceklerden ziyade duyguya dayali cesur ifadeler tutkulu insanlari atesleyebilir.
• Duygulari kullanmak: Utanc, mizah, karsilastirma ve korku, bir izleyiciyi birlestirmek icin kullanilabilecek duygu ornekleridir.
• Bir dusman veya gunah kecisi yaratmak: Belirli bir kisiyi veya fikri hedef almak, insanlari sozde bir dusmana karsi birlestirmek icin de kullanilabilir.
Halkla iliskiler ve Propaganda
Halkla iliskiler ve propaganda, belirli bir gundemi zorlamak icin halki bilgilendirmek ve ikna etmek icin kullanilir. Her ikisi de bir toplulugun belirli kesimlerini kendi fikirlerini etkileyecek ve harekete gecmeye tesvik edecek sekillerde mesgul ederler. Ikisi arasindaki temel fark, halkla iliskiler kampanyalarinin gercegi tesvik etmesidir, ancak bu kotu propafanda veya diger olumsuz kampanyalarla ugrasirken her zaman boyle degildir. Yine de genel olarak aciklamak gerekirse, Amerika Halkla Iliskiler Dernegine gore kuruluslar ve halk arasinda karsilikli olarak yararli iliskiler kuran stratejik bir iletisim sureci olarak tanimlanmaktadir. En yaygin halkla iliskiler faaliyetlerinden bazilari sunlari icerir:
• Ilgili etkinliklerle ilgilenildigini gostermek icin firsat olarak kullanilarak yerel hayir kurumlarina ve toplum kuruluslarina zaman, urun ve para bagislama seklinde faaliyetler
• Yapilan ilgili TV sovlarinda, etkili bloglarda ve diger medya kuruluslarinda roportajlari ve tanitim spotlarini guvence altina almak icin yapilan faaliyetler
• Basarilari vurgulayan markali basin bultenleri gonderme
• TV reklamlari, acik hava ve ic mekan reklamlari ve daha fazlasi gibi pozitif cevrimdisi basina yatirim yapma



Sahte Haber ve Propaganda Arasindaki Fark
Propaganda gibi, yalan haberler de cok uzun zamandir ortalikta dolasmaktadir. Sahte haberler ile propaganda arasindaki fark, sahte haberlerin acikca yanlis olmasidir. Genellikle bir kisinin, grubun veya fikrin itibarina zarar vermek icin kullanilir ve ilgi kazanmak icin propagandayi tesvik edebilir. Sahte haberler, insanlari bir baglantiyi tiklamaya veya bir tabloid satin almaya ikna etmek icin cirkin basliklar ve degistirilmis goruntuler kullanarak hedefini gozden dusurmeyi amaclamaktadir. Mesela sahte haberler 2016 cumhurbaskanligi seciminde yepyeni bir anlam kazanmis ve Facebook gibi sosyal medya sitelerinde sorun yaratmaya devam etmektedir.
2019’da Facebook’taki en iyi 100 sahte haber 150 milyondan fazla goruntulenmistir. Arastirmayi yapan kar amaci gutmeyen Avaaz’a gore, kayitli her secmene en az bir kez ulasmak icin bu yeterli gorustur. Iste 2019’un en cok goruntulenen sahte haberlerinden birkaci:

Propaganda Itibari Nasil Etkiler?
Propaganda, sahte haberler ve karanlik PR, neyin dogru olup olmadigina bakilmaksizin iyi bir une zarar verebilir. Sahte haberler hizla yayilir ve olumsuz etkisini tersine cevirmek zor olabilir. Bir kisiye veya sirketine yonelik propaganda, asagidaki olumsuz ticari etkilere yol acabilir:
• Kalifiye personel bulmakta zorlanilir
• Calisanlari isten cikartilir hatta isletmenin bir bolumunu kapatmak gerekebilir
• Hedef kitlenin ise olan guvenini kaybolur
• Daha dusuk gelir elde edilir
• Daha yuksek pazarlama maliyetleri yapilir
• Daha buyuk risk altinda olunur
Cogu zaman, bir propaganda saldirisi bir sirketi zora sokar ve liderligi parcalari toplayip paramparca olan itibari bir araya getirmek icin cabalar. Bir saldiri olursa ve yururlukte bir itibar plani yoksa, sonuclari hafifletmek icin cok fazla zaman harcanmasi gerekir.

Isletmelere Kotu Propaganda Saldirisi Olmasinin Nedenleri
Propaganda Nedir?Iste birisinin bir isletmeye karsi propaganda saldirisi baslatmasinin birkac nedeni:
• Sirket yakin zamanda onemli bir sirket olma yolunda veya finansal buyume yasadiysa
• Calisanlardan biri veya daha fazlasi tartismali bir sey yapmis veya soyluyorsa (ornegin, sosyal medyada durtusel bir yorum yapiyor, tutuklaniyor, haberleri supheli hale getiriyorsa).
• Bir veri ihlali meydana geldiyse
• Hosnutsuz musteriler one cikarsa ( kotu yorumlar birakarak veya baska sekilde).
• Isletme veya calisanlar, politika veya din gibi onemli konularda fikirlerini acikca paylasiyorsa
• Rakipleri kiskirtmak veya kizdirmak icin bir hamle yapildiysa
Propaganda veya Yalan Haber Konusunda Ne Yapilmasi Gerekir?
Yukaridaki nedenlerden herhangi biri sirket icin gecerliyse veya olumsuz propagandanin hedefi olabileceginden suphelenmek icin baska herhangi bir neden varsa, hem bir kriz yonetimi planina hem de bir itibar onarim planina sahip olmak onemlidir. Planda, sirket ve ilgilenilen sorunlar icin ozel hareket plani olusturulmalidir. Ancak burada, sirketin itibarini proaktif olarak korumak icin dikkate alinmasi gereken birkac genel adim bulunmaktadir. Bu adimda asagidaki gibidir:
• Hatalar netlikle masaya yatirilmali ve objektif olunmalidir.
• Her olumsuz icerik riski icin saglam, hizli yanit plani olusturulmalidir.
• Olumlu ve ilgi cekici bir sosyal medya varligi gelistirilmelidir.
• Calisan davranis politikalarini guclendirilmelidir.
• Yoneticiler uzerinde itibar yonetimi yapilmalidir.
Propaganda yillar icinde pek cok bicim almistir. Yapilan propagandanin hedefi hem genis alanda hem de dar alanda etkili olabilir. One cikan propaganda orneklerinin cogu buyuk olcekli siyasi skandallari veya sirket devlerini icerirken, propaganda neredeyse her isi etkileyebilir. Para ve guc genellikle hedefli propaganda saldirilarinin motivasyonudur, bu nedenle itibari proaktif olarak korumak her zaman en iyi uygulamadir, boylece ona zarar verme girisimleri engellenebilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:36.