IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Nisan 2020, 01:20   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sosyolojinin Alanı ve Yöntemleri

Sosyoloji, toplumun işleyişini, bunlardan doğan olay ve olguları inceler. Sosyoloji aynı zamanda sosyal grupları, gruplar içindeki insanlar arası ilişkileri, sosyal sistemleri ve sistemler arasındaki bağları araştırır. Sosyoloji, toplumsal olayları bilimsel yöntemle inceleyen, toplumsal olaylar arasındaki nedensellik ilişkilerini araştırarak genel sonuçlar ortaya koyan pozitif bilimdir.

A. SOSYOLOJİNİN ALANI



1. Sosyolojinin Konusu ve Tanımı



Sosyoloji, toplumun işleyişini, bunlardan doğan olay ve olguları inceler. Sosyoloji aynı zamanda sosyal grupları, gruplar içindeki insanlar arası ilişkileri, sosyal sistemleri ve sistemler arasındaki bağları araştırır.

Sosyoloji, toplumsal olayları bilimsel yöntemle inceleyen, toplumsal olaylar arasındaki nedensellik ilişkilerini araştırarak genel sonuçlar ortaya koyan pozitif bilimdir.



Sosyolojinin Özellikleri

1. Bireye ait problemlerle ilgilenmez.

2. Sosyoloji pozitif bir bilimdir.

3. Olması gerekeni değil olanı inceler.

4. Toplumdaki benzer nitelikteki sosyal olayların ortak yönlerini bulur ve buradan genellemelere ulaşır.

5. Toplumu bir bütün olarak ele alır ve bu bütünü oluşturan öğeler arasındaki ilişkileri inceler.

6. Toplumla ilgili diğer bilimlerle ilişki halindedir.

7. Bütün toplumlar için geçerli olabilecek evrensel kurallar koymaz.

8. Objektiftir. Araştırmalarında önyargılardan, değer yargılarından, kişisel düşünce ve inanışlardan uzaktır.

9. Konusu olan toplumsal gerçeği tümüyle laboratuar koşullarında incelemek zor hatta imkânsız olduğundan deney yönteminin yerine özel teknikler kullanır.





Sosyal ilişki, birbirlerinden haberdar olan belli bir süre devam eden, anlamlı, belirli gayeleri bulunan sosyal bir bağdır.

Toplum deyince toplumda meydana gelen sosyal olaylar ve olgular düşünülür.



Sosyal olay

Toplumda insanlar arası ilişkilerden doğan ve bir defada olup biten sosyal oluşumdur. Örneğin, Fransız İhtilali, 1.Dünya Savaşı, Ali ile Ayşe’nin evlenmesi



Sosyal olgu

Aynı nitelikteki sosyal olayların, somut durumların genel bir ifadesidir. Örneğin, Savaş, intihar, göç, evlenme, boşanma, ihtilal

Sosyolojinin konusu “toplum”dur. Toplum, insanların içinde yaşadığı, sosyal ilişkiler kurduğu, gruplaşarak meydana getirdikleri sosyal olayların oluşturduğu sosyal sistemlerin karmaşık bir bütünüdür.



Sosyal olay ve olguların özellikleri

1. Sosyal olaylar kollektiftir. Toplu halde yaşayan insanlar arasında ortaya çıkar.

2. Sosyal olaylar zorlayıcıdır. Bireyler sosyal olaylardan kaçamaz, bir şekilde mutlaka onun içinde yer alır.

3. Sosyal olaylar istatistikseldir. Ölçülebilir ve sayısal verilerle ifade edilebilir.

4. Sosyal olaylar ortaya çıkış özelliklerine göre toplumdan topluma değişiklik gösterebilir.

5. Sosyal olaylar aynı toplumda zamanla değişebilirler.

6. Sosyal olaylar kuşaktan kuşağa aktarılabilir.

7. Sosyal olaylar bireysel bilincin dışındadır.

8. Sosyal olay somut, sosyal olgu soyuttur.

2. Toplumun Tanımı



Toplum, belirli bir dönemde ortak ve karşılıklı bağımlılık içinde yaşayan insanlardan oluşan ve birbirini izleyen kuşaklar yoluyla kültürel süreklilik kazanan bütündür.



Toplumun içinde çeşitli gruplar ve grup olmayan topluluklar yer alır. Grup olmayan topluluklar; kalabalıklar, toplumsal yığınlar ve toplumsal kategorilerdir.



a) Kalabalık, Sosyal yığın, Sosyal kategori



Fiziksel yakınlıklarına rağmen, aralarında örgütlenmiş yapısal ilişki ve etkileşimlerle bütünleştirici ve bütünleştirici bağlar bulunmayan insan topluluklarına toplumsal yığın adı verilir.



Toplumsal yığınları çeşitli kalabalıklar oluşturur. Çeşitli nedenlerle bir araya gelmiş insan toplulukları kalabalık adını alır.



Kategori, aralarında herhangi bir bakımdan ilgi ve benzerlik bulunan şeylerin bütünüdür. Toplumsal kategori, fiziki olarak bir arada bulunmadıkları halde benzeri özellik ya da özellikler taşıdıkları için bizim bir arada düşündüğümüz insanlardır.



b) Toplumun özellikleri



1. Toplum, yaşamış ve yaşamakta olan insanların oluşturduğu demografik bir birimdir.

2. Toplum coğrafi bir mekân olgusuyla bağlantılıdır.

3. Toplumu oluşturan bireyler arasında sosyal ilişki ve sosyal etkileşim vardır.

4. Toplumu oluşturan bireyleri bir arada tutan temel bağlar (temel çıkarlar, ortak amaçlar, kültür birliği gibi) ortak unsurlardır.

5. Toplum bağımsız ve en büyük sosyal gruptur.

6. Toplumların sürekliliği toplumdan topluma değişir.



c) Toplumların Tarihsel gelişim açısından sınıflandırılması

Toplumlar tarihsel süreç içinde faklı aşamalardan geçmişlerdir. Emile Durkheim tarihsel gelişimleri açısından toplumları şöyle sınıflandırmıştır.



İlkel Toplumlar

* Klanlar

* Boylar



Toprağa yerleşmiş toplumlar

* Özler (aşiretler)

* Kentler (siteler)

* İmparatorluklar

* Feodal Toplumlar

* Milletler



Klanlar: Totem adını alan kutsal saydıkları bir bitki ya da hayvana tapmışlardır. Klanlarda yazılı hukuk yoktur. Toplum yaşamı totem dininin tabularıyla düzenlenmiştir.

Klanlarda yöneten yönetilenler ayrımı yapılmadığından devlet yoktur, bu yüzden yaygın egemenlik geçerlidir.



Klanlarda ekonomik etkinlik avcılık ve toplayıcılıktır. Bundan dolayı asalak ekonomiye sahiptir. Özel mülkiyet yoktur.



Boylar (Fratriler): Zamanla klanların birleşmesiyle yine göçebe olan boylar oluşmuştur.



Özler (Aşiretler): Toprağa yerleşmiş ilk toplum tipi aşirettir.

Tarım ve hayvancılığın başladığı ilk toplum aşiretlerdir. Sahip olunan her şey aileye aittir.

Devlet kurumu ilk kez aşiretlerde ortaya çıkmış, yöneten ve yönetilenler ayrılmıştır. Bir şef seçilmiş ve yönetme görevi ona verilmiştir. İlk kez kölelik aşiretlerde görülmeye başlanmıştır.



Kentler (Siteler): Aşiretlerin birleşmesiyle kentler ortaya çıkmıştır. Kentlerde çok tanrıcılık ortaya çıkmıştır. Yazılı ilk hukuk kuralları kentlerde uygulanmıştır.

Kentler ticaretin başladığı toplumlardır. Üretim ailelerin gereksinimlerinden fazla yapılmış ve üretilen mallar gereksinimi olan diğer kişilere satılmıştır.



İlk kez el sanatları, dokumacılık, çömlekçilik gibi meslekler ortaya çıkmış, para ilk kez kentlerde kullanılmıştır.



İmparatorluklar: Bazı kentler ekonomik ve sosyal bakımdan gelişmiş ve diğer kentleri egemenlikleri altına almasıyla daha büyük toplumlar olan imparatorluklar oluşmuştur.

Tek tanrıcılık vardır. Dine dayalı hukuk sistemi vardır. Soy (germen) ailesi ve tek eşlilik vardır. İlk endüstri imparatorluklarda başlamıştır. Mesleki işbölümü vardır. Yönetim şekli monarşidir.



Feodal Toplumlar: İmparatorlukların zayıflayıp çözülmesiyle ortaya çıkmıştır. Ülkenin başında kral bulunur. Topraklar senyör adı verilen kişilere paylaştırılır.



Ulus (Millet): Endüstrileşmeyle ortaya çıkan çağımızın toplum tipidir. Uluslar, ortak bir toprak parçası üzerinde yaşayan ortak duygu, düşünce ve kültürü paylaşan insanlardan oluşan toplumlardır.

Ulusların oluşumunda laiklik, demokrasi, özel mülkiyet, eşitlik kadın erkek eşitliği, özgürlük düşünceleri önemli rol oynar



B. SOSYOLOJİNİN DİĞER BİLİMLERLE

İLİŞKİSİ



1. Sosyoloji ve Tarih



Tarih olay ve olguların meydana geldikleri ve devam ettikleri yere, zamana göre belgelere dayanan, gerçeğe uygun açıklamasını yapan bir bilimdir.

Tarih, zaman ve mekan içinde meydana gelen somut olayları yeniden meydana çıkarıp, onların yorumları ile uğraşır. Sosyoloji ise zaman ve yer içinde meydana gelen olgu ve olaylardan kader tayin edici olanları ile ilgilenir. Örneğin, Fransız İhtilali, Kurtuluş Savaşı, İstanbul’un Fethi gibi



2. Sosyoloji ve Psikoloji

Doğuştan getirdiği mizacı ve buna sosyal çevrenin de etkisiyle sonradan kazanılan karakter, şahsiyet gibi tek insanın halleri psikolojinin konusudur. Şahsiyet (Kişilik) toplum içerisinde gerçekleşir. “İnsan toplumun içinde, toplum da insanın içindedir.” Bu noktada Sosyoloji ile Psikoloji sımsıkı düğümlenir. Psikoloji, Sosyolojinin, Sosyoloji Psikolojinin verilerinden yararlanır.

Sosyoloji ile Psikoloji arasındaki etkilenmeden doğan yeni bilime Sosyal Psikoloji adı verilir. Sosyal psikoloji toplumun insan davranışlarına etkisini esas konu olarak inceler. Kişiler arası etkileşimi incelerken sosyal grup dinamikleri ve sosyal vaziyet alışları incelemiş, liderlik çalışmalarına kadar çalışmalarını sürdürmüştür.



Sosyoloji ise sosyal ilişkilerden doğan etkileşimleri, ilişki çeşitlerini, içeriklerine göre insanları etkileme güçlerinin sosyal değerleri ve sosyal grupların amaçlarına göre meydana gelişlerini inceler.



3. Sosyoloji ve Antropoloji



Antropoloji insan türünün doğuşunu, oluşumunun özelliklerini ve kültürü konu olarak alan bir bilimdir. İlkin insanın fizik özelliklerinden çalışmalarına başlamış ve Fiziksel Antropoloji dalı doğmuş ve gelişmiştir.



Antropolojinin kültürle ilgilenen dalına Sosyal (Kültürel) Antropoloji denir. Kültürel Antropoloji kültürü bir bütün olarak inceler.



Antropoloji bütün hayat tarzını konu alan bir bakış açısı içerisindedir. Sosyoloji ise kültüre bir sistem olarak toplum içinde, toplumun içeriklerinden biri olarak, kültürün toplum sistemleri ile etkileşimi açısı içinde bakar. Toplum içindeki kültür sosyolojiyi ilgilendirir.



4. Sosyoloji ve Hukuk



Hukuk normatif bir bilimdir. Norm yani kural koyan bir bilim olarak hukuk, insanlar arası ilişkileri düzenleyen kuralları koymanın usullerini ve uygulamasını gösterir. Sosyoloji ise pozitif bir sosyal bilimdir.



Hukuk, sosyoloji ile sıkı bir ilişki içindedir. Mesela şahıs hukuku, aile hukuku, miras hukuku, borçlar hukuku, idare hukuku, anayasa hukuku vb. konular toplum olayları ile ilgili olduğundan sosyolojiyi de ilgilendirir.



Toplum değiştikçe, yeni şartlara göre hukuk kuralları da değişir. Bu değişiklik ister istemez toplumu da etkiler ve değiştirir.



5. Sosyoloji ve Ekonomi



Ekonomi, ihtiyaçlar ve bunların giderilmesini sağlayan ekonomik mallar ve hizmetler arasındaki olayları inceler. Ekonomi, ekonomik olguların varoluş sebeplerini araştırır, aralarındaki sebep sonuç ilişkilerini açıklar.

Ekonomik olay sebebi ile insanlar arasında, aynı zamanda bir sosyal ilişki de meydana gelir.



6. Sosyoloji ve Coğrafya



Coğrafya yeryüzündeki kıta ve ülkelerin yüzey şekillerini, iklimini tabii kaynaklarını, bu alanlarda yaşayan insanlarını, hayvanlarını ve bitki örtüsünü inceleyen bir bilimdir. Bütün bu konular sosyolojiyi de ilgilendirir.

Coğrafyanın elde ettiği bilgilerden insanlar sosyal hayatlarında yararlanmışlardır.



7. Sosyoloji ve Siyaset bilim



Siyaset bilim, devletin örgütlenişi, çeşitli yönetim şekillerinin karşılaştırılması, anayasa hukuku, yasama gücü, yürütme organı, uluslararası ilişkiler ve siyasi kurumlar tarihi gibi konularla ilgilenen sosyal bilimdir.

Siyaset bilimi bu konuları incelerken toplumun sosyal yapısını, inanç ve davranışlarını iyi bilmesi gerekir. Bu yönüyle siyaset bilim sosyolojinin verilerinden yararlanır. Ayrıca, izlemesi gereken yöntem ve araştırma tekniklerini sosyolojinin verilerine dayanarak belirler ve faaliyette bulunur.



8. Sosyoloji ve Felsefe



Felsefe, varlık, bilgi ve değerleri anlamak amacıyla sürdürülen en geniş bir araştırma, birleştirici ve bütünleştirici bir açıklama gayretidir. Felsefe bilimin sonuçlarına dayanarak varlık hakkında tümel bir açıklama yapmaya çalışır. Sosyoloji de insanlık tarihini bir anlama kavuşturmak ve birtakım sosyal bunalımları açıklamak gibi felsefi bir çabadan doğmuştur.



İnsanın sosyal davranışlarını, içinde bulunduğu toplumun sosyal değerlerini yönlendirdiği için, sosyoloji, bu değerleri inceleyen felsefenin verilerinden yararlanmak zorundadır.



C. Sosyolojide Yöntem ve Araştırma Teknikleri



Bilimin birbirini izleyen üç amacı vardır. Bunlar, konusuna giren olguları tanımlamak, olgular arasında nedensellik ilişkileri kurmak, bu ilişkileri genelleyip yasalar biçimine dönüştürmektir.



Bilimsel bu amaçları gerçekleştirmek için bütün bilimlerde kullanılan üçlü bir sistematiğe sahiptir.



Soyutlama: Belirli koşullarda tekrarlanan temel unsurların ortaya konulmasıdır.



Somutlama: Ele alınan konunun öğeleri arasındaki ilişkiyi ayrıntılı olarak incelemektir.



Gerçekleme: Somutlananın sonuçlarının somut verilerle karşılaştırılmasıdır.



1.Bilimsel Yöntemin İlkeleri



a) Nesnellik (objektiflik): Her hangi bir araştırmada araştırmacı ele aldığı incelediği konuda olanı görmeye çalışmalıdır. O konuda olması gerekene ait değer yargılarını, beğenilerini işin içine katmaması gerekir Diğer bir ifadeyle araştırmacı, araştırmada beğensin veya beğenmesin gördüğünü ortaya koymalıdır. Olgu neyse onu saptamalıdır. Ör: Kırsal kesimin yapısal özellikleri.



b) Doğruluk: Araştırmada doğruluk, verilerin, genellemelerin, önerilerin test edilmiş olgulara, ispatlara dayalı olması, gerçekleri yansıtmasıdır.



c) Tekrar: Aynı konuda, aynı örnekler üzerinde, aynı metod ve tekniklerle, belirli bir zaman süresi içinde benzer bulgular elde edilmelidir.



d) Basitlik ve Açıklık: Basitlik ve açıklığın temelinde, kavramların açıklanmış olması, kavramların diğer kavramlardan farklı yönlerinin ortaya konulması vardır.

e) Sınırlılık: İncelenen konunun başka olaylardan onu ayırt eden özelliklerinin ortaya konmasıdır.



2. Bilimlerin Kullandığı Yöntemler:



a) Tümevarım(endüksiyon): Tek tek olaylardan hareketle genel ilkelere ulaşma metoduna tümevarım denir. Örneklem alma, araştırmanın konusunu oluşturan bütünün tüm özelliklerini yansıtan bir bölümün seçilmesidir.



b) Tümdengelim (dedüksiyon): Genel ifadelerden özel ifade çıkarma metoduna tümdengelim denir. Bütün işin doğru olan karar veya ilke, o grubun sınırları içinde kalan bir parça için de doğrudur.



c) Birleştirici Metot: Birleştirici metot, bilgilerin sınıflandırılmasına ve sistemleştirilmesine hizmet eder. Sınıflandırma ve sistemleştirmenin amacı bilgiler arasındaki bağlantıyı kurmaktır.



3. Sosyolojide Veri Toplama Teknikleri



Araştırma teknikleri, belli bir amaca ulaşmak için düşünülmüş bir araştırma planında bilgi elde etmeye yarayan araçlardır.



a) Gözlem: Bir ya da birden fazla kişinin, gerçek hayat içinde meydana gelen sosyal olayları bir plan dahilinde izlemeleri ve kaydetmeleri şeklinde gerçekleşir. Katılımlı ve katılımsız gözlem olarak ikiye ayrılır.



Katılımlı gözlemde araştırmacı sosyal ortama katılır ve o ortamın bir üyesi olarak gözlemlerini yürütür.



Katılımsız gözlemde ise araştırmacı, dışarıdan, bir yabancı gibi incelemelerini sürdürür.



b) Görüşme: Araştırmacının, inceleme konusunun amacına uygun olarak ilgili insanlarla karşılıklı görüşmesidir. Sosyolojide, toplumsal olaylar üzerinde karşılıklı soru-cevap şeklinde konuşmadır.



c) Anket: Belli bir konu hakkında belli kişilerin, grup veya topluluğun duygu ve düşüncelerini belirlemek için hazırlanmış soru formlarına anket denir. Hazırlanan anketler kişilere doğrudan uygulanır. Verdikleri cevap doğrudan değerlendirilip, yorumlanır ve gerekli sonuçlar çıkarılır.



d) Monografi: İncelemeye tabii tutulan sosyal gerçekliğin öncelikle sınırları belirlenir. Sınırları belirlenmiş bu gerçeklik üzerinde derinlemesine incelemeler yapılır.(Le Play)



e) Tarihi İnceleme: Geçmiş zaman içinde meydana gelmiş olan olay ve olguların araştırılmasında veya bir problemin geçmişle olan ilişkisi yönünden incelenmesinde kullanılan tekniğe tarihi inceleme denir.

f-Sosyometri: Küçük gruplarda grup üyeleri arasında sosyal ilişkilerdeki yakınlaşma ve uzaklaşma derecelerini (sevgi, arkadaşlık, dostluk, düşmanlık vb.) ölçen tekniğe sosyometri denir.


g-İstatistik: Sayılarla ifade edilebilen verilerin elde edilmesinde, sınıflandırılmasında ve yorumlandırılmasında kullanılan araştırma tekniğine istatistik denir.






Alıntı
________________

~ E & B ~
 
Alt 16 Kasım 2021, 12:29   #2
» en güzel hikaye`m «
Güz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

psikolojiden sonra en sevdiğim bilim dalı. asgard'lı beyefendi ile de aynı konuyu konuşuyorduk. buraya da yazayım kısaca. sosyoloji ile psikoloji arasında muazzam benzerlikler vardır. ikisi de insan davranışı üzerine kurulmuş bilim dalıdır. bireysel olarak ele alırsak eğer psikolojiyi, bireylerin davranışları ile oluşan toplum davranışlarını ele alırsak da sosyolojiyi konuşuruz. yani ikisi de içiçedir. konu içinde daha hoş özetlenmiş tabi. ikisi de nefis bir şekilde düğümlenmişlerdir birbirine.

________________


Sosyolojinin Alanı ve Yöntemlerianlayışı olan beni anlayışlı,
aptal olan ise aptal bulur. bence her ikisi de haklıdır.
Sosyolojinin Alanı ve Yöntemleri
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:04.