IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Sinema Sinema dünyasına dair tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2021, 20:10   #1
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Cool Peaky Blinders Karakteri Tommy Shelby Gerçekten Var mıydı?

1920’li yılların İngiltere’sinde geçen bir gangster dizisi Peaky Blinders, Cillian Murphy’nin canlandırdığı Tommy Shelby karakteri ile öne çıkıyor ve bu olaylar gerçekten yaşandı mı sorusunu sorduruyor. Peaky Blinders çetesi, Shelby ailesi ve Tommy Shelby gerçekten var oldu mu gelin yakından bakalım.
BBC yapımı Peaky Blinders dizisi, 2013 yılında yayın hayatına başladığı günden beri kendine dünya çapında hatırı sayılır bir hayran kitlesi kazandı. Özellikle Cillian Murphy’nin canlandırdığı Tommy Shelby karakteri, başlı başına bir ikon haline geldi. Dönemin gerçek olayları ışığında bir gangster ailesinin hikayesini anlatan dizideki çete ve daha da önemlisi Tommy Shelby gerçekten yaşamış insanlar mı?
Birinci Dünya Savaşı sonrası açlığın hüküm sürdüğü Birmingham şehrinde Tommy Shelby liderliğinde çeteleşerek sonunda Peaky Blinders isimli bir gangster organizasyonuna dönüşen bu insanların gerçekten yaşadığına ve İngiltere’de kanlı olaylar sergilediklerine dair kanıtlar var. Gelin bu kanıtlara yakından bakalım ve Tommy Shelby ile Peaky Blinders çetesinin dizide olduğu kadar güçlü olup olmadığını görelim.
Her şey Birinci Dünya Savaşı arifesinde varoş İngiltere sokaklarında başladı:

Peaky Blinders Karakteri Tommy Shelby Gerçekten Var mıydı?
  • Peaky Blinders üyelerine ait olduğu düşünülen sabıka kaydı fotoğrafları
Peaky Blinders dizisinde olaylar, Shelby ailesi erkeklerinin Birinci Dünya Savaşı’ndan dönmesi ile başlıyor. Aslında bu diziye ilham veren, Birmingham şehrinde terör estiren gerçek Peaky Blinders çetesi savaştan önce, 19. yüzyılın sonlarında var olmuş ve savaş ile birlikte etkili yapılarını yitirmişlerdir.
Gerçek Peaky Blinders çetesi tıpkı dizideki gibi yaşadıkları pis dünyanın aksine son derece şık giyiniyor, güçlerinin farkında olarak geziyor ancak dizidekinin aksine şapkalarında jilet taşımıyorlardı. Bir rivayete göre o dönemin gangsterleri dövüş sırasında ustura ile hasımlarının alnını yararak gözlerine kan akmasını sağlarlar ve dövüşte üstün gelirlerdi. Ancak şapkaya takılı jilet konusunda bilinen bir kayıt yok.
Bu çetenin üyeleri daha çok genç, işsiz, işçi sınıfından gelen insanlardan oluşuyordu. Hepsi son derece saldırgan ve sinirli tiplerdi. Erkekler dönemin en şık giysilerini giyerken çetenin kadınları da inci kolyeler ve ipek mendiller ile kendilerini belli ediyorlardı. Bu güçlü dinamizm sayesinde bölgenin soygun ve kumar piyasasını tekellerine almışlardı. 1890’lı yıllardan itibaren bu çetenin Thomas Gilbert ya da bilinen diğer adıyla Kevin Mooney isimli bir adamın yönetiminde olduğu düşünülüyor. Ancak bu kişi hakkında elde edilmiş başka bir bilgi bulunmuyor.
Peaky Blinders hakkındaki gerçek kayıtlar:

Peaky Blinders Karakteri Tommy Shelby Gerçekten Var mıydı?
  • Peaky Blinders üyelerine ait olduğu düşünülen gerçek tutuklama kayıtları
Peaky Blinders çetesi hakkında bizzat dizinin yaratıcısı olan Steven Knight’ın babasına ait, gerçek anılar var. Babasının onları ‘şık giyimli, güçlü adamlar’ olarak tarif ettiğini söyleyen Knight, tam emin olmamakla birlikte amcasının da bu çetenin üyelerinden biri olabileceğini söylüyor.
Çete ile ilgili daha pek çok halk hikayesi olsa da gerçekliğinin kanıtı olarak bazı polis kayıtlarını ve tutuklama kayıtlarını ele alabiliriz. Bu polis kayıtlarından birine göre; 1890 yılında barda zencefilli birasını içen George Eastwood isimli bir adama, onunla aynı mahallede yaşayan ve Peaky Blinders olarak bilinen bir çetenin üyeleri olan bir grup genç saldırıyor. George Eastwood saldırıda hayati yaralar alıyor.
Diğer bir tutuklama kaydına göre Harry Fowles, Ernest Haynes ve Stephen McNickle isimli gençler bisiklet hırsızlığı, dükkan yağmalama gibi suçlardan tutuklanıyorlar. Bu insanların sabıka fotoğrafları sanki Peaky Blinders dizisinin oyuncu seçimlerinden çıkmış gibi görünüyor.
21 Temmuz 1989 tarihinde Birmingham Daily Mail gazetesinde yayımlanan bir habere göre; polis memuru George Snipe ve ortağı Birmingham şehir merkezinde devriye gezerken taşkınlık çıkaran 23 yaşındaki William Colerain'i tutukluyorlar. Kısa süre içinde gencin üyesi olduğu Peaky Blinders olarak bilinen bir çetenin üyeleri arkadaşlarını kurtarmak için geliyor. Yaşanan arbedede George Cloggy Williams isimli bir genç, bir polis memurunun kafasına tuğla atarak öldürüyor ve ömür boyu hapis cezası alıyor.
Peaky Blinders çetesinin lideri Tommy Shelby miydi?

Peaky Blinders Karakteri Tommy Shelby Gerçekten Var mıydı?
Peaky Blinders çetesinin sergilediği suç olayları ile ilgili daha pek çok kayıt West Midlands Polis Müzesi koleksiyonlarında bulunabilir. Ancak bu çetenin dizideki lideri Tommy Shelby hakkında bugüne kadar elde edilmiş bir bilgi ya da bu karakterin gerçekten yaşamış olduğuna dair herhangi bir kayıt bulunmuyor.
Gerçek Peaky Blinders, dizideki gibi geniş çaplı bir suç örgütü değil. Daha çok yerel liderlerin başını çektiği ufak, taşkın gruplardan oluşuyor. Bu nedenle Tommy Shelby gibi güçlü bir liderin olduğu ve bu çetenin yöneticiliğini yaptığı düşünülmüyor. Tommy Shelby de dizideki pek çok karakter ve olay gibi kurmacadır.
Ancak yine de Peaky Blinders dizisinin o dönemin pek çok gerçek karakterini ağırladığını söyleyebiliriz. Politikacı Winston Churchill, sendikacı Jessie Eden, rakip çete lideri Billy Kimber ve faşist lider Oswald Mosley gibi karakterler gerçekten o dönemin İngiltere’sinde yaşamış ve adını duyurmuş insanlardır.
Peaky Blinders çetesinin sonu ne oldu?

Peaky Blinders Karakteri Tommy Shelby Gerçekten Var mıydı?
  • Peaky Blinders üyelerine ait olduğu düşünülen gerçek tutuklama kayıtları
Birmingham şehrinin suç dünyasını kontrolü altına almış, saldırgan, güçlü ve iyi giyimli Peaky Blinders çetesinin kaderi ise tüm illegal organizasyonlar gibi kanlı bir finalle noktalandı. Çete öyle bir dağıldı ki Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra onlara dair kalan tek şey hatıralarda kalan şehir efsaneleri oldu.
Peaky Blinders çetesi yaklaşık 30 yıl boyunca Birmingham ve çevre şehirlerin suç eylemlerinin başlıca unsuru oldu. Ancak 1920’li yıllara geldiğimizde Birmingham Boys isimli rakip çete, tüm bu bölgenin kontrolünü ele aldı. Başka çetelerle birleşerek 1930’lu yıllara kadar etkilerini sürdürmeye çalışsalar da bu iyi giyimli serseriler artık yok olmak zorunda kaldılar.
Çetenin adı argo bir tabire dönüştü:

Peaky Blinders Karakteri Tommy Shelby Gerçekten Var mıydı?
  • Fotoğraftakilerin Peaky Blinders üyeleri olduğu düşünülüyor
Peaky Blinders çetesi çok da uzun olmayan bir süre boyunca sokaklara hükmetmiş olsa da üyelerin kendilerine has olan şık giyimleri ve son derece saldırgan tavırları sayesinde İngiltere tarihinde hatta İngilizce dilinin argosunda kendine bir yer edinmiştir.
1895 tarihli Manchester Evening News raporunda, sokak çetesi anlamında ‘sokaktan geçenlere saldırmak için bekleyen Peaky Blinders’ tanımı kullanılmıştır. Yani Peaky Blinders çetesinin adı artık argoda mahalle serserisi, sokak çetesi, bozguncu anlamlarında kullanılır hale gelmiştir. İngiliz Tarihçi Carl Chinn bile bu çetenin en az Birinci Dünya Savaşı kadar unutulmaz olduğunu yazmıştır.
Şık giyimleri, kanlı eylemleri ve kendilerine has tavırları ile aynı isimli diziye ilham olan Peaky Blinders çetesi gerçeğinden ve gerçek olmasa bile en az onun kadar etkileyici olan Tommy Shelby karakterinden bahsettik. Kurgusal anlamda başarılı olan bu yapımlara benzer olayların gerçek hayatta bir daha asla yaşanmamasını diliyoruz.

Alıntıdır.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:52.