IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Ağustos 2021, 10:56   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Duygusal ifade kadın liderleri daha etkin kılıyor

Size “Lider nasil olmalidir?” diye sorulsa zihninizde sadece bilgi duzeyi ve calisma tecrubesinin yuksekligi degil bir takim kisilik ozelliklerini de iceren bir sema gelecektir. Bu semalar kulture gore degisebilmektedir. O yuzdendir ki ataerkil toplumlarda cinsiyetci semalar hakimdir.

Kadin liderler, etkili liderlik icin kendilerini “fazla duygusal” olarak nitelendiren cinsiyetci kliselerle sIklikla savasmak durumundadir. Sasirtici yeni bir arastirma ise, sakin ve mutlu duygulari ifade ettiklerinde kadinlarin erkeklerden daha etkili liderler olarak algilandigini gosteriyor. Bu etki en cok bir organizasyondaki en ust pozisyonlardaki liderler icin belirgindir.



UC Riverside’da(Kaliforniya Universitesi) psIkoloji profesoru Thomas Sy ve Drexel Universitesi’nde yonetim bilimi profesoru Daan van Knippenberg tarafindan yurutulen calisma, liderler tarafindan sergilenen duygu turleri icin prototipleri inceleyen ilk calismadir ve insanlarin lider etkinligini degerlendirirken ortuk liderlik duygulari teorilerini kullandiklari sonucuna varmaktadir.

Genel olarak yapilan bilimsel arastirmalar kisilik ozelliklerinin lider ve liderlik surecini etkiledigini gostermektedir. Literaturde liderlik ortuk (implicit) ve acik (explicit) teorilerle incelenmektedir. Acik teori, liderin davranislarinin gozlenmesi ve degerlendirilmesine dayanirken ortuk teori, liderligin kavramsal yapisini kesfeder. Ortuk liderlik yaklasimi, liderin tanimiyla ilgili kavramsal yapinin varligi ve bir liderin insanlarin zihninde ne olmasi gerektigi ile ilgili ongorude bulunur. Ortuk liderlik teorisine gore bireylerin zihinlerinde lider ifadesine iliskin bazi dusunceler barinmaktadir.


Sy ve Knippenberg’in calismasinda, orgut liderlik teorileri olarak bilinen bilissel liderlik prototipleri iyi calisilmistir. Arastirmalar surekli olarak etkili liderlerin diger niteliklerinin yani sira zeki, dinamik ve karizmatik olarak goruldugunu ortaya koyuyor. Bireyler, erkeklerin bu niteliklere kadinlardan daha fazla sahip olduklarina yonelik bir algiya sahip.

Bazi duygusal ifade turlerinin liderin etkililigine iliskin algilari yaygin olarak azaltabilecegi anlasilmaktadir. Liderlik uzerine calisan bir organizasyon psIkologu olan Sy, insanlarin liderlere nasil tepki verdiklerini etkileyen ortuk duygusal prototipleri veya semalari olup olmadigini merak etti.

Van Knippenberg ile, katilimcilardan liderlerin ne tur duygular hissettigini ve ifade ettigini aciklamalarini isteyen bir dizi calisma tasarladi. Sonuclar, liderlikle ilgili alti duygusal sema ortaya cikardi. Ucu-nese, sakinlik, ozsaygi-etkili liderlikle iliskilendirildi. Diger ucu- ofke-korku-pismanlik-etkisiz liderlikle iliskilendirildi.



Sy,”Liderler de dahil olmak uzere her rolun ifade edilmesi gereken duygulari vardir. Etkili olmak icin liderler duygusal emek gostermelidir” diyor. ”Arastirmamizda sasirtici olan, kadinlarin daha etkili olarak derecelendirilmesiydi ve bu, ortuk liderlik duygulari teorileri ile aciklanabilir” diye sozlerine ekliyor.

Erkeklerin olumsuz duygulari ifade etme konusunda daha fazla ozgurluge sahip olmasina ragmen Sy ve van Knippenberg, kadinlarin olumsuz duygulari ifade etmedikleri zaman daha etkili goruldugunu buldular.


Liderlik duygularinin ortuk teorileri, en yuksek yonetim seviyelerindeki liderler icin liderlik etkinligi algilari uzerinde en fazla etkiye sahipti. Ustelik, olumsuz duygularin ifadesi, alt kademedeki liderlerle karsilastirildiginda ust duzey liderlerin etkinligini, onlar kadar zayiflatmadigi goruldu. Hem erkek hem de kadin alt kademedeki liderler duygularini ifade ettikleri icin cezalandirildilar.

Sy, “Bir liderle duzenli olarak etkilesim kurdugumuzda, dogrudan patronumuz veya amirimiz gibi, etkinliklerini degerlendirmek icin yeterli ve ilk elden bilgiye sahibizdir” diyor. “Ancak, genellikle en ust duzeydeki liderlerle cok az iletisimiz var ve onlar hakkinda daha az bilgimiz var. Bu nedenle semalara guvenme egilimindeyiz. Semalar gucludur. Verilerin yoklugunda bile davranislarimizi sekillendirirler” seklinde arastirma sonuclarini yorumluyor.


Orgut liderlik duygulari teorilerine gore, olumlu sonuclarla iliskili olumlu semalar ve olumsuz sonuclarla iliskili olumsuz semalar lidere iliskin etkinlik algilarini etkiler.

Sy’in da vurguladigi gibi, bilimsel arastirmalar bir liderin duygularinin, takipcilerinin performansini etkiledigini gosteriyor. Liderin duygulari bulasicidir, takima yayilir ve tum grubun etkinligini etkiler.

Arastirma bulgulari, liderlerin etkinligini en ust duzeye cikarmak, ekip uyelerinin performansini ve memnuniyetini arttirmak icin duygularini yonetmelerine yardimci olmakta ve gelecekteki liderlik arastirmacilari icin bir yol haritasi saglamaktadir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:20.