IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2021, 12:05   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Zaman Butcesi Nedir?

Onceliklendirme; ikilemlerinden kurtulmanin ve hayati dengede tutmanin kolay bir yoludur. Bu konuda zaman butce dengesini korumak ise hayati dengede tutmak icin her gun kullanabilir pratik bir yontemdir. Ust duzey sorumluluk alanlari veya ana hedefler ile gercekci gorevler ve dis talepler dunyasi arasindaki boslugu kapatir. Ek olarak, zaman butcesi ayni zamanda odaklanma eksIkligi, erteleme ve mukemmeliyetcilik gibi bircok uretkenlik katili faktor ile etkili bir sekilde basa cikmaya yardimci olur.

Ihmal Temelli Onceliklendirme
Zaman Butcesi Nedir?Bireysel olarak hangisi daha onemli: saglik mi yoksa aile mi? sorusu dusunulmelidir. Bu soru bir anlam ifade etmeyebilir, ancak hem sagligin hem de ailenin onemli oldugunu ve her ikisinin de ilgiye ihtiyaci oldugu bilinen bir gercektir. Her zaman ki onceliklendirme kavrami bir seyi digerine tercih etme, burada pek bir anlam ifade etmez. Her ikisinde de dikkat edilmesi gerektigi aciktir ve bu hayatin tum kilit alanlarinda boyledir.


Ama esas soru burada yatmaktadir: Saglik ve aile arasinda dogru durust bir secim yapilmasa da herhangi bir anda onlarin somut esdegerleri olan ornegin spor salonuna gitmek veya anneni aramak arasinda secim yapilmasi gerekebilir. Bu ust duzey alanlar ayri gorevlere ayrildiginda, gercekte ne ile ilgili olduklarini unutmak ve sonuc olarak kotu onceliklendirme kararlari vermek cok kolaydir.
Bu kararlari vermenin en kolay ve ne yazik ki en yaygin yolu, ihmale dayali onceliklendirme denilen seydir. Bilincsizce hayatin bir yonune, ornegin ise cok fazla odaklanarak tum zaman ona ayrilmaya baslanir. Bir sure sonra baska bir alani, ornegin ailenin ihmal edildigi farkina varilir. Biraz harekete gecildiginde ve sonra aile meseleleri tekrar rayina oturtulabilir. Bunu yaparken hayatin baska bircok alani daha ihmal edilebilir ve sonra o bolge ele alinabilir.
Bu dongudeki sorun, her zaman reaktif modda olmaktan kaynaklanir ve cogu alanda her zaman geride kalinir. Herkes hayatinda bir dereceye kadar ihmal temelli onceliklendirme kullanilir, ancak cok daha iyi bir stratejinin yerini almak mumkundur, oda zaman butcesidir.



Zaman Butcesi
Ihmal temelli onceliklendirme ile mucadele etmek ve daha iyi bir yasam dengesi elde etmek icin en iyi yontem, bir zaman butcesi olusturmaktir. Bir zaman butcesi belirlemek, kisi icin onemli olan seyler icin proaktif olarak zaman paylari ayirmak anlamina gelir. Finansal butceye benzer sekilde, onemli yasam alanlarinin her birine yatirim yapmak icin ideal sure tanimlanir ve ayrilan sure boyunca bu butceye sadik kalinir, tipki normal bir mali butcede oldugu gibi, faydalari coktur. Bir butceyi takip etmek, kisi icin en onemli olan seylere zaman ayirmaya yardimci oldugu icin, kritik olmayan faaliyetler icin zaman kaybetmeyi engeller. Ve bu kesin zamani nasil harcandigi hakkinda bircok fikir edinilebilir, fakat bundan cok daha fazlasi vardir.


Zaman butcesi, gorundugu kadar basit ve herhangi bir anda, zamanin nasil harcanmasi gerektigine iliskin ust duzey kararlar icin kolay ve pratik bir kilavuzdur. Bu kisiye huzur verir ve herhangi bir ayrilan sure zarfinda goreve odaklanilmasi icin zihinsel enerjiyi serbest birakir.

Zaman Butcesi Nasil Olusturulur?
Zaman Butcesi Nedir?Bir zaman butcesi hazirlamanin bazi adimlari vardir ve bu adimlar zaman butcelemeyi bu kadar guclu kilan bircok nuansini da anlamaya yardimci olur. Zaman butcesi olusturmanin bazi adimlari asagidaki gibidir:


Ana sonuc alanlari belirlemek
Gorevler bir dakikaligina unutulmali ve bunun yerine hayati ust duzey bolumlerine odaklanilmalidir. Bunlar buyuk hedefler, sorumluluk alanlari veya buyuk roller olabilir ve kisiye en uygun olani bulunmalidir. Bunlari hayatin buyuk alanlari olarak dusunuldugunde duzenli olarak dikkat cekmesi gereken alanlar vardir. Kisi bu konuda istedigi kadar genis veya spesifik olsun beyin firtinasi yapip bu alanlari listelemelidir. Ornegin, okuma, sosyallesme, egzersiz yapma ve kisinin kendini tanima gibi onemli yapilandirilmis etkinlik kategorileri olabilir.
Her alan icin zaman ayirmak
Ana sonuc alanlari belirlendiginde, bu alanlarin her birine zaman ayrilmasi gerekir. Bu elbette cok kisisel bir karardir, ancak kisiye yardimci olabilecek bazi ipuclari vardir. Bu ipuclari asagidaki gibidir:


• Mevcut gorevlere (fazla) dikkat edilmelidir: Butcelemenin, zamani ideal oldugu dusunulen bir sekilde tahsis etmek anlamina geldigi unutulmamalidir. Elbette, beklenmedik durumlar ve diger ongorulemeyen durumlar icin ekstra zaman eklemek gerekir, ancak bunlarin gecici oldugu dusunulmelidir. Uzun vadeli dusunulmeli ve kisi kendisini mevcut baskilardan olabildigince soyutlamalidir.
• Toplam butcelenmis zamaninda muhafazakar olunmalidir: Kacinilmaz dis talepleri ve ortaya cikan rastgele gorevleri asla tahmin edilemedigi icin, mevcut tum zamani asla butce ayrilmamalidir. Kullanilabilir zamanin %50’sini butcelemek iyi bir baslangictir, baslangicta daha da tutucu olabilir ve surecle birlikte daha fazla guven kazandikca bunu ayarlamak mumkundur.
• Zaman butcesi icin kisa bir zaman kullanilmalidir: Zaman butcelemenin ise yaramasi isteniyorsa, butceyi duzenli olarak gozden gecirilmesi gerekir. Bunu pratik hale getirmek icin, butceyle ne durumda oldugunu degerlendirmek icin fazla beklenmemelidir. Bir hafta, genel olarak planlama ve gozden gecirme icin harika bir zaman dilimidir ve bu ayni zamanda zaman butcesi icin de gecerlidir.


Zaman harcamasi ve takip edilmesi
Herhangi bir butcede oldugu gibi, planlanan seye mumkun oldugunca yaklastigindan emin olmak icin harcamalarin izlenmesi gerekir. Kullanabilecek bircok aracin yani sira zamani takip etmenin bircok yolu vardir. Zaman butcelemenin en onemli noktasi olarak dusunuldugunde, zaman butcelemenin etkinligini onemli olcude artiran eylemdir. Madem zaman zaten butcelere ayriliyor, o zaman belirlenen zaman icin bir nevi zaman kutusu kullanmalidir.
Zaman kutusu, bilinen en iyi bagimsiz uretkenlik teknigidir. Ancak, zaman butcelemeye yardimci olarak kullanildiginda, gercekten her iki dunyanin da en iyisine sahip olunur: yuksek duzeyde yasam dengesi kurulur ve dusuk duzeyde olan uretkenlik artar.
Zamani, ornegin her biri birer saatlik ayri birimlere bolerek yonetmek zamani takip etmeyi de kolaylastirir. Calisma suresini izlemek yerine, tamamlanan zaman kutularinin sayisi izlenir. Bundan daha da onemlisi, digerlerinin yani sira ertelemenin ustesinden gelme, mukemmeliyetciligi fethetme ve artan odaklanma gibi tum zamanlar yayilan faydalari da gorulebilir.
Harcamalar gozden gecirilmesiZaman Butcesi Nedir?
Gercek zaman harcamasi butcede tanimladiginin %100’u ile eslesmez ancak sorun bu degildir. Zamani takip etmek kadar onemli olan, ilerlemeyi gozden gecirmek ve butceyi buna gore ayarlamaktir. Oncelikler degistikce, kisinin kendisi ve zamanini nasil harcadigi hakkinda daha fazla bilgi edindikce, icinde calistigi sistemi dinamik ve esnek tutar.


David Allen’in Isleri Bitirme sisteminde oldugu gibi, bir tur haftalik inceleme yapildiginda, bu butceyi de gozden gecirmek icin mukemmel bir firsattir. Gecen haftanin performansini degerlendirilirken ve gelecek haftanin butcesini olusturulurken veya guncellerken goz onunde bulundurulmasi gereken bazi sorular sorulmalidir. Kisinin kendisine sormasi gereken sorulara ornekler asagidaki gibidir:
• Belirli bir kategoride fazla veya az zaman harcandi mi?
• Butce icin genel olarak cok fazla zaman ayrildi mi?
• Her bir alana ayrilan sure hakkinda dusunceler nedir?
• Kisinin hayati dengeli bir sekilde devam ediyor mu?
• Baslangicta gozden kacirilan onemli sonuc alanlari var mi?

Cozum
Zamani butceleyerek, yasam alanindaki bir kriz uzerinde etkili sonuclar yaratmasini beklemek yerine, yasam dengesini degerlendirmek ve buna gore ayarlamak icin nesnel bir cerceveye sahip olmak mumkundur. Bu ust duzey onceliklendirmeyi gunluk hayata sorunsuz bir sekilde entegre etmenin su ana kadar bulunan en iyi yolu budur.


ALİNTİ ~
 
Alt 10 Ağustos 2021, 13:15   #2
Standart

bilgi edinmis oldum tesekkurler canim emegine saglik

________________

No MoRe DramA
 
Alt 10 Ağustos 2021, 14:07   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
WildCat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
bilgi edinmis oldum tesekkurler canim emegine saglik
ben tşk ederim Canim

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:16.