IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Temmuz 2021, 10:55   #1
Standart Kisiligimizi Degistirebilir Miyiz?

Her ne kadar atasozlerimiz “can cikar huy cikmaz”, “yedisinde neyse yetmisinde de odur” dese de Dr Christian Jarrett son calismasinda acikladigi teorisinde kisiligin degisebildigini ortaya koyuyor. Peki bu nasil oluyor? Gelin birlikte bakalim.

Kisiliginiz, uzun vadede ortaya cikan dusunce, davranis ve duygu aliskanliklarinizi yansitir. Kisilik, dakikalar ve saatler gibi daha kisa zaman dilimlerinde degisen ruh hallerinden ve duygusal durumlardan farklidir.



En kanita dayali ve genis capta onaylanan OCEAN kisilik modeline gore, kisiligin bes ana ozellik boyutu sunlardir:

Open-mindedness(Acikfikirlilik): Yeni fikirleri ve deneyimleri benimseme

Conscientiousness(Isine Baglilik): Disiplinli ve hirsli olma olcutu

Extraversion(Giriskenlik): Ne kadar sosyal oldugun ve kendini odullendirme mekanizmasi

Agreeability(Uyumluluk): Ne kadar arkadas canlisi ve guvenilir oldugunun gostergesi



Neuroticism(Duyarlilik): Ne kadar endiseli ve duygusal olarak hassiniz

Bunlar birlikte bu kisilik modeli, “Buyuk Bes” ozellikler olarak bilinir. Onlardaki puanlariniz inanilmaz derecede onemli. Oyle ki kariyer basarinizi, mutlulugunuzu ve hatta uzun omurlulugunuzu tahmin etmede bu ozelliklerin sizde bulunma derecesi onemli bir etken olabiliyor. Ornegin guclu disa donukler daha kisa ve daha mutlu hayatlar yasama egilimindedirler. Son derece vicdanli insanlar iste daha iyisini yapma egilimindedirler. Ve son derece acik fikirli insanlar bunamaya karsi daha az savunmasizdir.


Myers-Briggs testi gibi bazi testler populerdir. Ancak ana akim psIkologlari tarafindan bilimsel ve gecerli olarak gorulmezler. Cunku bu testler “Buyuk Bes” kisilik modelini etkili bir sekilde yansitamazlar. Testi her uyguladiginizda farkli puanlar elde edersiniz.

Kisiliklerimizin Ne Kadari Genetik?

Insanlar arasindaki kisilik farkliliklarinin yaklasIk yuzde 30 ila 50’si ebeveynlerinden miras aldiklari genlerdeki farliliklardan kaynaklanmaktadir. Tabii ki, evlilik ve bosanma, hastalik, is kaybi, ebeveynlik, akran baskisi ve yas gibi erken ve sonraki yasam deneyimlerinin kisiligimizde iz birakmasini goz ardi etmemeliyiz.


Aslinda kisiligin 30 yasinda oturduguna inaniliyordu. Ancak ayni insanlari on yillar boyunca uzunlamasina takip eden arastirmalar, kisilik ozelliklerinin bir omur boyu degismeye devam ettigini gostermistir.

Kisiligin yaslandikca duraganlasma egiliminde oldugu dogrudur. Ancak bunun nedeni cogumuzun yasam tarzi ve rutin aliskanliklarina bir nevi yerlesme olmasi yani onlardan kopamamamizdir. Ama bilinmelidir ki dogru yaklasim ve kararlilikla kisilik ozelliklerinizi kasten degistirmemeniz icin hicbir neden yoktur.


Nasil Daha Disa Donuk Olabilirim?

Kisilik degisIkligine yonelik herhangi bir girisim, bir sey uguna veya birini memnun etmekten ziyade daha buyuk bir degerin, amacin veya ulkunun hizmetindeyse basarili olma olasiligi daha yuksektir.

Ornegin, isinize yardimci olmak uzere ag kurmak icin daha fazla isteklilik yoluyla filizlenen icsel itkiyle daha disa donuk olmak, sadece arzu edilir oldugu icin disa donuk olmaya calismaktan daha basarilidir.

Bir baska altin kural da, dusunce ve davranis bicimlerinizi aliskanlik haline gelene kadar degistirmeniz gerektigidir.


Daha disa donuk olmak icin iyi bir yontem, sosyalliginizi arttirmak icin “eger- o zaman” yani “soyle olursa soyle davranirim” planlarini kullanmaktir. Ornegin, “bir yabancinin yaninda bir trende oturursam, o zaman bir konusma baslatmaya calisirim”. Ayrica sosyal durumlardaki endisenizi heyecan olarak yeniden degerlendirmek onemlidir.

Ilk basta zor olacak, ancak arastirmalar, guclu ice donuklerin bile, dusunduklerinden daha fazla disadonuk davranmaktan zevk aldiklarini gosteriyor.

Kilitlenme Kisiligimi Degistirdi mi?

Evet bu mumkun. Hayatimizdaki herhangi bir kalici ve radikal bir degisIklik bu; durumumuzda, sosyal sirkette veya duygusal zorluklarda olabilir, tum bunlarin kisilik ozelliklerini etkilemesi muhtemeldir.


Bununla birlikte karantina herkes icin ayni degildi ve hepimiz bu durumu farkli temel ozelliklerle yasadik. Bazi insanlar aylarca sosyal izolasyonda yasadilar; digerleri cocuk bakimi ve evde calismayi dengelemek zorunda kaldi; saglik, temel perakende veya toplu tasima sektorlerinde calisanlar hala ayni ortamda calismakta ancak yeni zorluklarla karsi karsiyaydilar. Bu karantina cesidi, tek bir “tecrit kisiligi” diye bir sey olmadigi anlamina gelir. Bunun yerine, karantinanin etkileri kisiye ozel olacaktir.

Ornegin, izole edildiyseniz veya yalnizlastiysaniz, bunun disadonuklukte azalmaya yol acacagina dair kanitlar var. Ancak, kisiliginiz uzerindeki bu etkilerin farkinda olmak, onlarla bilincli bir sekilde mucadele etmenize ve kendinizi tekrar rayina oturtmaniza yardimci olabilir.

Nasil Daha Acik Fikirli Olabilirim?


Yaslandikca daha kapali fikirli olma egilimindeyiz; yani, daha cok yollarimiza ve inanclarimiza saplanmis durumdayiz. Buna karsi koymanin bir yolu, bilincli olarak yeni deneyimler ve bakis acilari aramaktir.

Pandemi kisitlamalari disinda izin verilen serbest zamanlarda, ornegin her disarida yemek yediginizde farkli bir restoran deneme sozu verin veya tatiliniz icin her zaman ayni noktaya donmek yerine farkli yerleri ziyaret edin. Daha once denemediginiz siir veya opera gibi yeni sanat formlariyla ugrasmayi dusunun.


Duzenli yuruyusler yaparak akil oyunlari ve bulmacalari tamamlayarak fiziksel ve zihinsel zindelik uzerinde calismak da deminki orneklere nazaran cok belirgin olmayan katkilardandir.

Bu tur faaliyetler acik fikirlilikteki artislarla baglantilidir. Ozetle teori, onlarin guveninizi dolayisiyla yeni seyler ogrenme isteginizi gelistirmeye yardimci oldugunu acikliyor. Bu da beraberinde kisiliginizde degisimi getiriyor.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 31 Temmuz 2021, 11:00   #2
Standart

Hiç sanmıyorum insan 7 sinde neyse 70inde de öyle olur

 
Alt 01 Ağustos 2021, 08:26   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kişiliğimizi değiştirmek yerine daha iyi şeyler kata biliriz diye düşünüyorum.

________________

~ E & B ~
 
Alt 01 Ağustos 2021, 09:59   #4
Banlı Üye
Hesna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Ornegin guclu disa donukler daha kisa ve daha mutlu hayatlar yasama eğilimindedir. Son derece vicdanli insanlar iste daha iyisini yapma egilimindedirler.
Belki şekillenir biraz çevreyle biraz cüzi iradeyle

 
Alt 01 Ağustos 2021, 10:02   #5
Banlı Üye
Lexina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kişiliğimi Değiştirmem Halimden Memnunum Karaktersiz Olanlar Değiştirsin

 
Alt 02 Ağustos 2021, 03:45   #6
Standart

emeginie saglik tatlim tesekkurler paylasim icin

________________

No MoRe DramA
 
Alt 04 Ağustos 2021, 18:01   #7
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kişilik öyle kolay kolay değişecek birşey değil, ama kılıktan kılığa girme huyları vardır. Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 
Alt 04 Ağustos 2021, 22:25   #8
Standart

Alıntı:
oMeN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kişilik öyle kolay kolay değişecek birşey değil, ama kılıktan kılığa girme huyları vardır. Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Tsk ederim

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:55.