IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2020, 11:56   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yeni Bir Aliskanlik Olusturmak Ne Kadar Surer?

Aliskanlik olusumu hakkinda hizli bir Google aramasi yapildiginda edinilen bilgi muhtemelen sadece 21 gun surdugu ogrenilir. Ya da 18, 28, hatta 31. Gibi haftayi belirten sayilar degisir, ancak standart tavsiyeler degismez. Kendi kendine yardim konusunda destek saglayan uzmanlarin cogu, bir davranisin belirli sayida gun boyunca tekrarlanirsa, bu aliskanligi gelistirmeye mahkum olundugunu one surmektedir.
Ancak aliskanlik olusturmak o kadar basit degildir Sonucta, cogu kisi, kisisel deneyimlerinden bazi aliskanliklarin gelistirilmesinin oldukca kolay oldugunu bilmektedirler. Mesela arka arkaya birkac gece ayni saatte komik flimler izleyen biri, her gece ayni sekilde bu flimleri izyeerek eglenmeyi secmektedir. Bununla birlikte ayni kisi gunluk spor aliskanligi edinmeye calisildiginda, o kadar istekli olmaz. Neden bazi aliskanliklar kolayca sekillenirken bazilari aliskanliklarin surmesi pek olasi gorunmez.


Yeni bir aliskanlik olusturmanin ne kadar surecegi, eski davranisin gucune baglidir. Saglikli bir beslenme aliskanligi olusturmak, 10 yildir her gun dondurma yiyen biri icin haftada bir dondurma yiyen birine gore daha uzun surmektedir. Zaten kisinin haftada bir spor salonu rutini varsa, haftada iki kez spor salonu rutini olusturmak daha kolay olacaktir.
Bir aliskanlik edinmek icin belirli bir son tarihe odaklanmak yerine, aliskanlik olusturma surecini her seferinde bir gun ele alinmasi faydali olacaktir. Bazi stratejileri kullanarak sureci hizlandiracak ve yeni aliskanligin kalici olmasini saglanabilir. Bu stratejiler sunlardir:


Kucuk ve Belirli Hedefler Tanimlamak
Yeni Bir Aliskanlik Olusturmak Ne Kadar Surer?Eger bir konuda aliskanlik gelistirilmeye calisiliyorsa; muhtemelen akildaki hedefler buyuk ve kapsamlidir. Ornegin daha duzenli bir hayat icin bir ev tutmak veya okul calismalarini zamaninda teslim etmek gibi. Bu hedefler, uzun vadeli motivasyon icin cok onemlidir, ancak motivasyon yeni aliskanliklar edinilmesinde bunlara bagli kalinmasina yardimci olmazlar. Cunku daha organize olma gibi soyut bir hedef belirlendigi dusunuldugunde, bu senaryoda, kisinin kendi basari oranini izlemeyecegi kadar belirsiz ve soyut bir hedef olusturulmus olunur. Diyelim ki bir kisi tum gun boyunca dolabini toplasa bile, daginik mutfagina baktigi zaman hala bir basarisizlik gibi hissedecektir.
Bir aliskanlik basitce tekrarlanan bir davranistir. Yeni bir aliskanlik gelistirmeden once, kucuk, belirli bir davranissal hedef belirlenmesi gerekir. Ornegin, daha organize olun yerine, her Pazar sabahi camasir yikama veya utuleme denenebilir. Bu hedef ise yaramaktadir cunku somuttur. Ve bu aliskanlik otomatik hale gelene kadar, baska bir deyisle aliskanlik haline gelene kadar defalarca tekrarlana bilinecek bir davranistir.



Aliskanligi Kolaylastirmak
Yeni Bir Aliskanlik Olusturmak Ne Kadar Surer?Diyelim ki daha saglikli bir diyet yeme aliskanligi gelistirilmek istensin. DegisIkligi yapmak icin eger kisi motive olduysa ve saglikli yemek yemekten zevk aliyorsa, normalde bu aliskanligin kolaylikla edinilmesi gerekir. Onu durdurabilecek lojistik ve zihinsel engelleri dusunmeli ve onlari asmanin yollarini bulmalidir. Mesela kisi isten sonra yemek pisiremeyecek kadar yorgun oldugunda, bu yuzden sagliksiz olarak nitelendirilen hazir yemek siparislerini normale gore daha cabuk siparis verir. Bitkinlikle savasmaya calismak yerine, engelin etrafindan dolasmanin yollarini dusunmelidir. Oysa her hafta, hafta sonu ogleden sonrayi sonraki bes gun icin yemek hazirlamaya ayirabilir. Veya yakinindaki onceden hazirlanmis saglikli yemek dagitim hizmetlerini arastirabilir veya ogleden sonra yorgunlugunu azaltmak icin gece uyku suresini artirmayi bile dusunebilir.Bu yeniden cerceveleme stratejisi, kalici hale getirmek icin ugrasilan tum aliskanliklar icin gecerlidir. Kisinin kendisini hayal kirikligina ugratmak yerine, engelleri ortadan kaldirmanin ve aliskanlik olusturma surecini kolaylastirmanin yollarini dusunmelidir.


Hesap Verecek Birini Atamak
Baska birine karsi sorumlu tutulmak motivasyonu artirir. Bazen kisi kendi ic beklentilerini karsilayamayabilir, ancak arkadaslari ve ailesini hayal kirikligina ugratmayi bundan daha kotu bir durum olarak algilanir. Bir hesap verebilir birini atayarak, sorumluluk psIkolojiyle davranir ve bunu kendi yararina kullanabilir. Bir hesap verebilir birini bulmak, birkac farkli sekilde yardimci olabilir. Bazen, baska bir kisiye yeni bir aliskanlik olusturmaya calistigini soylemek kisi aliskanlik edinme yolunda kalmak icin yeterlidir. Yinelenen kontrol oturumlari duzenleyebilir veya sorumlu oldugu kisiden kendisine hatirlatmalar ve cesaret verici sozler soylemesini isteyebilir.


Sorumluluk ortagi, kisinin kendisi ile ayni hedefe yonelik calisan biri de olabilir. Bir egzersiz aliskanligi olusturmaya calisiyorsa, spor salonuna gitmek ve ortak bir egzersiz programi olusturmak isteyen bir arkadas bulunabilir. Eliptik bisIklet makinesini kullanmak yerine yatakta kalmayi tercih edilen gunlerde bile, bir arkadasi hayal kirikligina ugratma dusuncesi ile kisinin giyinmesini saglayarak kapidan cikarmak icin yeterli olacaktir.

Harici ve Dahili Hatirlaticilari Kullanmak

Yeni Bir Aliskanlik Olusturmak Ne Kadar Surer?Post-it notlari, yapilacaklar listeleri, gunluk telefon alarmlari ve harici hatirlaticilar olusturmak icin kullanabilecek baska araclarla denemeler yapilabilir. Yeni bir davranis olusturma surecinin eski bir davranisi durdurmayi icerebilecegini unutulmamalidir. Arzu edilen davranislari hakkinda hatirlatici olusturmanin yani sira, kisinin kendisine hatirlatmak gerekebilir. Bunun yaninda ic hatirlaticilar da onemlidir. Eger kisi kendisini yararsiz bir dusunce surecine hapsolmus bulursa, kalibi kirmak icin zihinsel hatirlaticilari kullanabilir.
Olumsuz dusunceler ortaya ciktiginda tekrarlanacak bir ifade secebilir. Mesela kendini spor salonuna gitmekten nefret ediyorum tarzinda bir dusunce icinde bulursa, bu dusuncesine cevap vermelidir. Cevap verme sekli de o antremani yapmasidir ve bu en guzel cevap seklidir. Aliskanligin kazanilmasinda onemli bir adim atilmasina yardimci olur.


Kendine Zaman Ayirmak
Unutulmamalidir ki; aliskanlik olusumu yukari dogru bir yorunge degildir yani kisi bir aliskanlik edinirken, bir gun hata yaparsa, stres yapmamalidir. Kucuk bir hata yapildigi zaman hemen vaz gecmemelidir. Cunku yeni aliskanliklar gelistirmek zaman alir, ancak edinmek ic.in her ne kadar zaman gerekse de, aliskanlik kazanildigi zaman uzun sure hatta bir omur boyu surer gider.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:21.